www.wimjongman.nl

(homepagina)


HET HYBRIDE TIJDPERK (DEEL 4): Convergerende technologieën voor het verbeteren van menselijke prestaties

27 februari 2022 - door SkyWatch Editor

Deel 1 - Deel 2 - Deel 3 - Deel 4 - Deel 5 - Deel 6 - Deel 7 - Deel 8 - Deel 9 - Deel 10 - Deel 11
Deel 12 - Deel 13 - Deel 14 - Deel 15 - Deel 16 - Deel 17 - Deel 18 - Deel 19 - Deel 20 - Deel 21
Deel 22 - Deel 23 - Deel 24 - Deel 25 - Deel 26 - Deel 27 - Deel 28 - Deel 29 - Deel 30 - Deel 31
Deel 32 - Deel 33 - Deel 34 - Deel 35 - Deel 36 - Deel 37 - Deel 38 - Deel 39 - Deel 40 - Deel 41

BELANGRIJKE SKYWATCH MEDEDELING: Deze serie wordt aangeboden in de aanloop naar DE ONTHULLING - een dringend Defender Virtueel Conferentie-evenement (13 mei) waarin experts van over de hele wereld het publiek zullen bijpraten over de zich snel ontwikkelende Menselijke Verbetering / Hybride Tijdperk ontwikkelingen die direct verbonden zijn met oude profetie en een komende zeven jaar van Grote Verdrukking. Bent u zich ervan bewust dat regeringen NU wetgeving aan het maken zijn om de rechten van de komende Mens-Niet-Mens genetisch gemanipuleerde entiteiten te beschermen?


De presentatie van Mihail Roco in de laatste bijdrage waarnaar Dr. Hook verwijst is opgenomen in het 482 pagina's tellende rapport, Converging Technologies for Improving Human Performance, in opdracht van de U.S. National Science Foundation en het Department of Commerce. Het rapport bespreekt onder andere geplande toepassingen van menselijke verbeteringstechnologieën in het leger (en bij de rationalisering van de mens-machine interface in industriële omgevingen) waarin Darpa "Nano, Bio, Info, en Cogno" scenario's uitwerkt "gericht op het verbeteren van menselijke prestaties. "Voor degenen die van eschatologische overtuiging zijn, doet het plan denken aan een Mephistopheliaanse overeenkomst (een deal met de duivel) waarin "een gouden tijdperk" technologische en menselijke cognitie samenvoegt in "één enkel, gedistribueerd en onderling verbonden brein."[ii] Alleen al een bezoek aan de website van het U.S. Army Research Laboratory's website is in dit opzicht duizelingwekkend, met zijn trapsgewijze pagina's van supersoldaattechnologie categorieën waaronder moleculaire genetica en genomica; biochemie, microbiologie en biologische afbraak; en neurofysiologie en cognitieve neurowetenschappen. Als wij dergelijke feiten zo gemakkelijk op het Web kunnen ontdekken, kan men zich alleen maar voorstellen wat er gebeurt in Speciale Toegangsprogramma's (Saps) waar, volgens de eigen Commissie van de Senaat voor de Bescherming en Vermindering van de Geheimhouding van de Overheid, er honderden "vrijgestelde Saps" - de zwartste van de zwarte programma's - zijn die op een gegeven ogenblik buiten het toezicht van het Congres om functioneren. Om deze reden, en gezien de ernst van de snelle bloei van gewapende biologie en menselijke verbeteringstechnologie, kwam op 24 mei 2010 een groot aantal deskundigen uit het leger, de particuliere sector en de academische wereld bijeen in Washington DC voor een belangrijke conferentie met de titel "Warring Futures: A Future Tense Event: How Biotech and Robotics are Transforming Today's Military-and How That Will Change the Rest of Us." De deelnemers onderzochten hoe menselijke verbetering en verwante technologieën zich ontvouwen als een opkomende slagveldstrategie die onvermijdelijk zal migreren naar de bredere cultuur, en wat dat betekent voor de toekomst van de mensheid. Zoals de website van de conferentie vermeldde:

Nieuwe technologieën veranderen oorlogvoering even ingrijpend als het buskruit dat deed. Hoe verandert alles, van vliegende robots zo klein als vogels tot biologie die de prestaties van de strijder op het hoogste niveau verhoogt, de aard van het leger als instelling, evenals de ethiek en de strategie van de strijd? Hoe zal de toepassing van opkomende technologieën door onze strijdkrachten of anderen ons begrip van asymmetrische conflicten beïnvloeden? Nieuwe technologieën worden altijd omarmd daar waar de concurrentie om voordeel het grootst is, maar breiden zich snel uit naar de rest van ons die zich niet met sport of oorlogsvoering bezighouden.[iii]

De indrukwekkende lijst van sprekers op de DC conferentie bestond onder andere uit Vice Admiraal Joseph W. Dyer (U.S. Navy, gepensioneerd), president van de Government and Industrial Robots Division bij iRobot; Generaal-majoor Robert E. Schmidle Jr, leider van het Korps Mariniers van de Verenigde Staten voor de Quadrennial Defense Review 2010; Robert Wright, auteur van The Evolution of God en een Global Governance Fellow; P.W. Singer, Senior Fellow en directeur van het 21st Century Defense Initiative aan het Brookings Institution; Stephen Tillery van het Harrington Department of Bioengineering aan de Arizona State University; en Jon Mogford, waarnemend adjunct-directeur van het Defense Sciences Office bij Darpa.

Dr. Thomas Horn en Jimmy Evans verklaren de grootste bedreiging van transhumanisme voor de mensheid op Daystar

Na decennia geleden het voortouw te hebben genomen in het onderzoek naar menselijke verbetering als een Amerikaans militair doel, zag Darpa het teken aan de wand en begon, in scènes die doen denken aan Saruman de tovenaar die monsterlijke Uruk-Hai creëerde om een eindeloze, genadeloze oorlog te voeren (uit J. R. R. Tolkien's Lord of the Rings) en miljarden belastinggeld te investeren in de Frankensteiniaanse droom van het Pentagon van "supersoldaten" en "oorlogsstrijders met uitgebreide prestaties" programma's. Verwant met deze ontwikkelingen en onbekend bij de meeste Amerikanen was een reeks van verzwegen gebeurtenissen na het ontslag van Admiraal John Poindexter (die van 2002 tot 2003 directeur was van het Darpa Information Awareness Office) tijdens een reeks flappen, die resulteerden in publieke belangstelling voor het reilen en zeilen bij het agentschap en korte ontdekking van Darpa's geavanceerd menselijk verbeteringsonderzoek. Toen de daaropvolgende politieke druk de Senaatscommissie voor Kredieten ertoe aanzette om dieper te onderzoeken hoe het geld door Darpa stroomde, ontdekten de medewerkers tot hun ontzetting dat er onstopbare supersoldaten - verbeterde krijgers met buitenmenselijke fysieke, fysiologische en cognitieve capaciteiten die zelfs "communicatie door gedachten alleen" mogelijk maakten - op de tekentafel lagen. Prof. Joel Garreau, onderzoeksjournalist, gaf een samenvatting van wat er daarna gebeurde:

De medewerkers gingen de lijst van Darpa's projecten af, vonden de projecten met titels die angstaanjagend klonken alsof ze te maken hadden met de creatie van een meesterras van supermensen, en haalden hun budgetten van de defensie kredieten af. Er is weinig bewijs dat ze veel, of zelfs niets, wisten over deze projecten. Maar we zullen de details waarschijnlijk nooit te weten komen, omdat belangrijke mensen vastbesloten zijn de hele zaak voor altijd in mysterie te hullen. Het niveau van geheimhouding was opmerkelijk, zelfs voor Darpa; het was verbijsterend volgens de normen van de beruchte lekkende Senaat. Zelfs insiders zeiden dat het moeilijk was om een gevoel te krijgen voor wat de feiten werkelijk waren. Er waren maanden van verslaggeving en vragen, porren en nog eens porren nodig om zelfs maar een formeel "geen commentaar" te krijgen van de leiding van de Senaatscommissie voor kredieten of van Anthony J. Tether, de directeur van Darpa.

Een zorgvuldige studie van Darpa's programma's een jaar later, liet echter weinig verandering zien. Er volgden aanzienlijke creatieve budgettaire manoeuvres. De erwten van heel wat programma's zitten nu onder nieuwe, en veel beter gecamoufleerde, omhulsels. "Ze zeggen: 'Oké, dit is de tweede slag. Moeten we drie keer toeslaan?", zei een manager. "Het houdt niets tegen. We zullen slimmer zijn over hoe we dingen positioneren." Ondertussen, zei hij, zitten er nieuwe menselijke verbeteringsprogramma's in de pijplijn, "even gedurfd of gedurfder" dan de programma's die eraan voorafgingen.[iv]

Recente hints naar Darpa's "gewaagde of gewaagdere" investering in menselijke verbetering als onderdeel van een opkomende wapenwedloop wordt weerspiegeld in twee van haar nieuwste projecten (gelanceerd in juli 2010), getiteld "Biochronicity and Temporal Mechanisms Arising in Nature" en "Robustness of Biologically-Inspired Networks," waarin de uitdrukkelijke bedoeling wordt gemaakt om "biologie om te vormen van een beschrijvend naar een voorspellend wetenschapsgebied" om "biologische ontwerpprincipes" in troepenprestaties te stimuleren.[v] Darpa's Department of Defense Fiscal Year 2011 President's Budget omvat ook financiering voor wetenschap die zal leiden tot het "bewerken van het DNA van een soldaat"[vi] terwijl meer exotisch miljoenen dollars worden verstrekt voor de creatie van "BioDesign," een mysterieus kunstmatig levensproject met militaire toepassingen waarin Darpa van plan is om de willekeurigheid van natuurlijke evolutie te elimineren "door middel van geavanceerde genetische manipulatie en moleculaire biologie technologieën," aldus het budgetrapport. De taal in dit deel van het document spreekt eigenlijk over het elimineren van "celdood" door het creëren van "een nieuwe generatie van regeneratieve cellen die uiteindelijk geprogrammeerd kunnen worden om oneindig te leven"[vii] Met andere woorden, wat deze synthetische levenstoepassing ook is, (Wired Magazine beschreef het als "levende, ademende wezens"), het plan is om het onsterfelijk te maken.

Niet iedereen houdt van de eisen die door Darpa en andere nationale agentschappen worden gesteld, en van de dromerige fantasieën van Star Trek tot de sombere visie van Aldous Huxley's Brave New World, zijn sommigen gaan geloven dat er demonen schuilen in het mystieke (of mythische?) "Shangri-la" van het transhumanisme.

"Veel van de schrijvers [van het U.S. National Science Foundation and Department of Commerce Commissioned Report: Converging Technologies for Improving Human Performance, hierboven geciteerd] delen een geloof in technologie dat grenst aan religiositeit, opscheppend over wonderen die ooit werden beschouwd als het terrein van de Almachtige," schrijven de redacteuren van The New Atlantis: A Journal of Technology and Society. "Maar] zonder enige serieuze reflectie over de gevaren van het technisch manipuleren van onze hersenen en ons bewustzijn... is een ander soort catastrofe dichterbij gekomen. Zonder een eerlijke en serieuze beoordeling van de gevolgen van deze krachtige nieuwe [GRIN] technologieën, zijn we er zeker van, in ons enthousiasme en fantasie en trots, hals over kop een ramp tegemoet te snellen."[viii]

In een vroeg stadium waren er maar weinig mensen meer gekwalificeerd dan computer wetenschapper Bill Joy om deze gevaren aan te kondigen, of om het "hel scenario" te schetsen dat zich zou kunnen ontvouwen als gevolg van GRIN. Toch moet het voor sommigen, die zich hem herinnerden als de nuchtere Silicon Valley wetenschapper en medeoprichter van Sun Microsystems (SM), als een echte verrassing zijn gekomen toen hij, als hoofd wetenschapper van het bedrijf, een groot en nu beroemd essay publiceerde, "Why the Future Doesn't Need Us,"[ix] waarin hij betoogde hoe GRIN de mensheid in de zeer nabije toekomst zou dreigen uit te roeien. Wat buitengewoon was aan Joy's profetie was hoe hij zichzelf - en mensen zoals hij - verantwoordelijk achtte voor het bouwen van de machines zelf die "de constructie mogelijk maken van de technologie die onze soort kan vervangen."

"Vanaf het moment dat ik betrokken raakte bij de creatie van nieuwe technologieën, hebben hun ethische dimensies mij bezig gehouden," begint hij. Maar het was pas in de herfst van 1998 dat hij zich "angstig bewust werd van hoe groot de gevaren zijn waarmee we in de 21e eeuw geconfronteerd worden." Joy dateert zijn "ontwaken" aan een toevallige ontmoeting met Ray Kurzweil, met wie hij sprak in een hotelbar tijdens een conferentie waar ze beiden spraken. Kurzweil was bezig met de voltooiing van zijn boek, The Age of Spiritual Machines: When Computers Exceed Human Intellegence, en de krachtige beschrijvingen van voelende robots en verbeterde mensen op korte termijn lieten Joy versteld staan, "vooral gezien Ray's bewezen vermogen om de toekomst te verbeelden en te creëren," schreef Joy. "Ik wist al dat nieuwe technologieën zoals genetische manipulatie en nanotechnologie ons de macht gaven om de wereld opnieuw vorm te geven, maar een realistisch en op handen zijnd scenario voor intelligente robots verraste me."

FLASHBACK: Dr. Thomas Horn bespreekt Profetische Implicaties van Transhumanisme op Strategische Perspectieven Conferentie

In de weken en maanden die volgden op het gesprek in het hotel, puzzelde Joy over Kurzweil's visie op de toekomst tot het eindelijk tot hem doordrong dat genetische manipulatie, robotica, kunstmatige intelligentie en nanotechnologie "een andere bedreiging vormen dan de technologieën die daarvoor zijn gekomen. Meer bepaald hebben robots, gemanipuleerde organismen en nanobots een gevaarlijke versterkende factor gemeen: Ze kunnen zichzelf repliceren. Een bom wordt maar één keer opgeblazen, maar één bot kan er vele worden, en snel uit de hand lopen." De ongekende dreiging van zelfreplicatie drukte vooral op Joy omdat hij als computerwetenschapper het concept van uit de hand gelopen replicatie of virussen die leiden tot het onklaar raken van machinesystemen of computernetwerken door en door begreep. Ongecontroleerde zelfreplicatie van nanobots of gemanipuleerde organismen zou "een veel groter risico van aanzienlijke schade in de fysieke wereld" met zich meebrengen, concludeerde Joy voordat hij zijn diepere angst toevoegde:

Wat was er anders in de 20e eeuw? Zeker, de technologieën die ten grondslag lagen aan de massavernietigingswapens (MVW) - nucleair, biologisch en chemisch (NBC) - waren krachtig, en de wapens een enorme bedreiging. Maar voor het bouwen van kernwapens was zeer beschermde informatie nodig; biologische en chemische wapenprogramma's vereisten ook grootschalige activiteiten.

De technologieën van de 21e eeuw - genetica, nanotechnologie en robotica - zijn zo krachtig dat ze kunnen leiden tot hele nieuwe klassen van ongelukken en misbruik. Het gevaarlijkste is dat deze ongelukken en misbruiken voor het eerst binnen het bereik van individuen of kleine groepen liggen. Zij vereisen geen grote installaties of zeldzame grondstoffen. Kennis alleen zal het gebruik ervan mogelijk maken.

Wij hebben dus niet alleen de mogelijkheid van massavernietigingswapens, maar van door kennis gesteunde massavernietiging (KMD), waarvan de vernietigingskracht enorm wordt versterkt door het vermogen tot zelfreplicatie.

Ik denk dat het niet overdreven is te stellen dat we op de drempel staan van de verdere vervolmaking van het extreme kwaad, een kwaad waarvan de mogelijkheden veel verder reiken dan wat de massavernietigingswapens de natiestaten hebben nagelaten, tot een verrassende en verschrikkelijke versterking van de macht.

Joy's profetie over zelfreplicerend "extreem kwaad" als een op handen zijnde en enorme transformerende kracht die de natuurwetten dreigt te herschrijven en de loop van het leven zoals wij dat kennen voorgoed dreigt te veranderen, werd in 2010 op angstaanjagende wijze nieuw leven ingeblazen in de creatie van Venter's "zelfreplicerende" Synthia-soort (Venter's beschrijving). Parasieten zoals de mycoplasma mycoides die Venter heeft gemodificeerd om Synthia te creëren, kunnen resistent zijn tegen antibiotica en DNA van de ene soort naar de andere overbrengen en smokkelen, waardoor een verscheidenheid aan ziekten kan ontstaan. De gevaren van Synthia's zelfreplicerende parasitisme heeft dus Joy's opus gevoed en experts op het gebied van terrorismebestrijding slapeloze nachten bezorgd over hoe extremisten open-source informatie zouden kunnen gebruiken om een Frankenstein-versie van Synthia te creëren in navolging van Carl Sagan's Pale Blue Dot: A Vision of the Human Future in Space" van Carl Sagan, die Joy citeerde als "het eerste moment in de geschiedenis van onze planeet waarop een soort, door zijn eigen vrijwillige acties, een gevaar voor zichzelf is geworden."[xi] Als schrijnend voorbeeld van de mogelijkheden die dit vertegenwoordigt, werd niet lang geleden een genetisch gemodificeerde versie van muizenpokken gemaakt die onmiddellijk een dodelijkheid van 100 procent bereikte. Als zulke ziekteverwekkers in bevolkingscentra zouden worden losgelaten, zouden de resultaten catastrofaal zijn. Daarom hoopten Joy en anderen een paar jaar geleden dat nationale laboratoria en regeringen een universeel moratorium zouden instellen of vrijwillig zouden afzien van de ontwikkeling van GRIN. De geest is vandaag echter zo ver uit de fles dat zelfs universiteitsstudenten deelnemen aan jaarlijkse synthetische biologie wedstrijden (zoals de International Genetically Engineered Machine Competition, of IGEM) waar natuurveranderende heksenbrouwsels worden gemaakt door de scores, door DNA te splitsen en in blokjes te verdelen in taakvervullende levende entiteiten. De winnaars van IGEM 2009 bouwden bijvoorbeeld "E. chromi" - een programmeerbare versie van de bacterie die vaak tot voedselvergiftiging leidt, Escherichia coli (gewoonlijk afgekort tot E. coli). Een groeiende lijst van gelijksoortige DNA-sequenties is gemakkelijk beschikbaar via het internet, tot ergernis van veiligheidsdeskundigen die het ontbreken van universele regels voor het controleren van wat in toenemende mate beschikbaar is via informatienetwerken, zien als een bedreiging voor het ontketenen van een "op hol geslagen tovenaarsleerling" met onvermijdelijke biologische neveneffecten. Venter en zijn medewerkers zeggen dat zij dit gevaar onderkennen - dat zelfreplicerende biologische systemen zoals die welke zij aan het bouwen zijn, zowel gevaar als hoop inhouden - en zij hebben zich aangesloten bij de oproep aan het Congres om wetten uit te vaardigen om te proberen de stroom van informatie en synthetische "recepten" te beheersen die dodelijke nieuwe ziekteverwekkers voor terroristen zouden kunnen opleveren. Het probleem is, zoals altijd, alle regeringen in de wereld zover te krijgen dat zij vrijwillig een vaste reeks ethiek of regels volgen. Dit is op zijn best wishful thinking. Het is veel waarschijnlijker dat de wereld afstevent op wat Joel Garreau als eerste het "hel-scenario" noemde - een moment waarop door de mens aangedreven GRIN-technologieën de aarde en haar bewoners op weg zetten naar zelf-uitroeiing.

Ironisch genoeg gebruiken sommige voorstanders van posthumaniteit nu hetzelfde dreigingsscenario om te pleiten voor transhumanisme als de beste manier om om te gaan met het onvermijdelijke uitsterven van de mensheid via GRIN. Op het wereldwijde interdisciplinaire instituut Metanexus (www.metanexus.net/) concludeert Mark Walker, assistent professor aan de New Mexico State University (die de Richard L. Hedden of Advanced Philosophical Studies Chair bekleedt), net als Bill Joy, dat "de technologische vooruitgang betekent dat er een grote waarschijnlijkheid is dat een toekomst waarin alleen mensen bestaan, zal eindigen in uitsterven." Hieruit maakt hij een paradoxaal argument op:

In een notendop, het argument is dat hoewel het creëren van niet-mensen een zeer gevaarlijk sociaal experiment kan zijn, het nog gevaarlijker is om het niet te proberen...

Ik vermoed dat degenen die denken dat de transhumanistische toekomst riskant is, vaak iets in gedachten hebben dat lijkt op de volgende redenering: (1) Als we de menselijke natuur veranderen, voeren we een experiment uit waarvan we de uitkomst niet zeker kennen. (2) We zouden geen experimenten van grote omvang moeten uitvoeren als we de uitkomst niet kennen. (3) Wij kennen de uitkomst van het transhumanistische experiment niet. (4) Dus zouden we de menselijke natuur niet moeten veranderen.

Het probleem met het argument is... Omdat genetische manipulatie al onder ons is, en het de potentie heeft om de beschaving te vernietigen en niet-mensen te creëren, begeven we ons al in onbekende wateren, dus moeten we experimenteren. De vraag is niet of we moeten experimenteren, maar slechts de residuele vraag welk sociaal experiment we zullen uitvoeren. Zullen we 'overgave' uitproberen? Dat zou een ongeëvenaard sociaal experiment zijn om kennis en technologie uit te roeien. Wordt het het 'steady-as-she-goes'-experiment waarbij voor het eerst regeringen, organisaties en particuliere burgers toegang krijgen tot kennis en technologie die (per ongeluk of opzettelijk) kan worden aangewend voor doeleinden die een einde maken aan de beschaving? Of zal het uiteindelijk het transhumanistische sociale experiment zijn waarbij we proberen om wezens helderder en deugdzamer te maken om met deze krachtige technologieën om te gaan?

Ik heb geprobeerd om op zijn minst een prima facie case te maken dat transhumanisme de veiligste doorgang door de technologieën van de 21e eeuw belooft.[xii]

VOLGENDE: ESCHATOLOGISCHE MOGELIJKHEDEN

Eindnoten

[i] “Converging Technologies for Improving Human Performance,” on several pages throughout, first seen on page xii.

[ii] Hook, Human Dignity in the Biotech Century , 93.

[iii] “Warring Futures: A Future Tense Event: How Biotech and Robotics are Transforming Today’s Military—and How That Will Change the Rest of Us,” New America Foundation , accessed April 25, 2011, http://www.newamerica.net/events/2010/warring_futures_a_future_tense_event.

[iv] Garreau, Radical Evolution , 269–270.

[v] Katie Drummond, “Holy Acronym, Darpa! ‘Batman & Robin’ to Master Biology, Outdo Evolution,” Wired Magazine , July 6, 2010, http://www.wired.com/dangerroom/2010/07/holy-acronym-darpa-batman-robin-to-master-biology-outdo-evolution/.

[vi] Katie Drummond, “Darpa’s News Plans: Crowdsource Intel, Edit DNA,” Wired Magazine , February 2, 2010, http://www.wired.com/dangerroom/2010/02/darpas-new-plans-crowdsource-intel-immunize-nets-edit-dna/.

[vii] Katie Drummond, “Pentagon Looks to Breed Immortal ‘Synthetic Organisms,’ Molecular Kill-Switch Included,” Wired Magazine , February 5, 2010, http://www.wired.com/dangerroom/2010/02/pentagon-looks-to-breed-immortal-synthetic-organisms-molecular-kill-switch-included/.

[viii] “Carried Away with Convergence,” The New Atlantis: A Journal of Technology & Society (Summer 2003), accessed April 25, 2011, http://www.thenewatlantis.com/publications/carried-away-with-convergence.

[ix] Bill Joy, “Why the Future Doesn’t Need Us,” Wired Magazine , April 1, 2000, http://www.wired.com/wired/archive/8.04/joy.html.

[x] Ibid, emphasis added.

[xi] Ibid.

[xii] Mark Walker, “Ship of Fools: Why Transhumanism is the Best Bet to Prevent the Extinction of Civilization,” Metanexus Institute , February 5, 2009, http://www.metanexus.net/magazine/tabid/68/id/10682/Default.aspx.

Bron: THE HYBRID AGE (PART 4): Converging Technologies for Improving Human Performance » SkyWatchTV