www.wimjongman.nl

(homepagina)


DE LAATSTE NEPHILIM-Deel 21: Mysterieuze nieuwe ontdekkingen met betrekking tot de wetenschap van "portalen"

25 maart 2021 - door SkyWatch Editor

Zwarte gaten kunnen ingangen zijn naar Wonderland. Maar zijn er ook Alices of witte konijnen? -Carl Sagan

Deel 1 - Deel 2 - Deel 3 - Deel 4 - Deel 5 - Deel 6 - Deel 7 - Deel 8 - Deel 9 - Deel 10 - Deel 11
Deel 12 - Deel 13 - Deel 14 - Deel 15 - Deel 16 - Deel 17 - Deel 18 - Deel 19 - Deel 20 - Deel 21
Deel 22 - Deel 23 - Deel 24 - Deel 25 - Deel 26 - Deel 27 - Deel 28 - Deel 29 - Deel 30 - Deel 31
Deel 32 - Deel 33

Onlangs verscheen een reeks wetenschappelijke rapporten over wormgaten, waarin tunnels worden verondersteld door de ruimtetijd[ii] en waarin de vraag wordt gesteld of deze door mensen kunnen worden doorkruist. De spannende nieuwe theorieën doen denken aan de epische ruimteavonturenfilm Interstellar uit 2014, waarin een team astronauten een post-apocalyptische aarde verlaat en zich door een wormgat waagt op zoek naar een bewoonbare planeet om het voortbestaan van de mensheid te verzekeren. Om er zeker van te zijn dat de film wormgaten en relativiteit zo nauwkeurig mogelijk weergeeft, werd een van 's werelds meest vooraanstaande experts op het gebied van de astrofysische implicaties van Albert Einsteins relativiteitsvergelijkingen, de theoretisch natuurkundige Kip Thorne, ingehuurd als wetenschappelijk adviseur voor de film. Thorne stelt dat dit de eerste Hollywood-film is die zwarte gaten en wormgaten nauwkeurig afbeeldt zoals ze er in werkelijkheid uitzien, en schept daarmee een nieuw precedent. Thorne beweert: "Dit is de eerste keer dat de weergave begon met Einsteins algemene relativiteitsvergelijkingen."[iii] De supervisor visuele effecten, Paul Franklin, beschrijft hoe een zwart gat er van dichtbij uitziet: "De zwaartekracht van een zwart gat zuigt alle materie uit het omringende universum aan en dit spint uit tot een gigantische schijf rond de centrale bol. Terwijl het naar het centrum toe wervelt, wordt het gas heter en heter en de accretieschijf eromheen schittert schitterend."[iv] (Zie de illustratie.) In dit hoofdstuk worden deze onderwerpen en nog veel meer uitgediept, waaronder een nieuwe studie die de verbluffende mogelijkheid suggereert dat alle zwarte gaten wormgaten zouden kunnen zijn naar onnoemelijke rijken.

Begin 2015 publiceerde Paolo Salucci, astrofysicus van de International School for Advanced Studies (SISSA), een baanbrekend paper in Annals of Physics, getiteld "Possible Existence of wormholes in the Central Regions of Halos." De samenvatting is nogal sensationeel:

Een eerdere studie heeft het mogelijke bestaan aangetoond van wormgaten in de buitenste regionen van de galactische halo, gebaseerd op het Navarro-Frenk-White (NFW) dichtheidsprofiel. Dit artikel gebruikt het Universal Rotation Curve (URC) donkere materie model om analoge resultaten te verkrijgen voor de centrale delen van de halo. Dit resultaat is een belangrijke aanvulling op het eerdere resultaat, en bevestigt daarmee het mogelijke bestaan van wormgaten in de meeste spiraalstelsels.[v] (cursivering toegevoegd)

Met andere woorden, als deze verklaring van donkere materie juist is, bevat ons spiraalvormige Melkwegstelsel waarschijnlijk een natuurlijk voorkomende wormgat-tunnel die ons hele stelsel doorkruist. Merk op dat dit specifiek is voor spiraalstelsels. Salucci voegt daaraan toe: "We zouden zelfs door deze tunnel kunnen reizen, omdat hij volgens onze berekeningen bevaarbaar zou kunnen zijn. Net als de tunnel die we allemaal hebben gezien in de recente film Interstellar." [vi] Salucci voegt hieraan toe: "Donkere materie kan een 'andere dimensie' zijn, misschien zelfs een belangrijk galactisch transportsysteem." [vii] Hoewel dit de vraag oproept - 'Een transportsysteem voor wie?' - voegt het aanzienlijk gewicht toe aan de ideeën in deze serie.

De wetenschap van portalen lijkt misschien intimiderend, als een onderwerp dat alleen geschikt is voor science-fiction liefhebbers, maar iedereen is bekend met het concept "poort naar een ander rijk". De meesten van ons leerden het op de kleuterschool met Alice in Wonderland en de Tovenaar van Oz. Interessant is dat het tijdperk van de geschiedenis (begin twintigste eeuw) dat deze gedenkwaardige verhalen inspireerde, ook het tijdperk was waarin deze werelden van fantastisch naar wetenschappelijk aannemelijk werden gemaakt. De basis was echter al eeuwen eerder gelegd.

De Eerwaarde John Michell en de Magische Bol van Schwarzschild

De Britse polymaat John Michell (1724-1793) was rector van St. Michael's Church in Thornhill, nabij Leeds, Yorkshire, Engeland. Hij was verbonden aan het Queens' College in Cambridge, doceerde Grieks en Hebreeuws, en was een Censor in de theologie. Naast een gerespecteerd theoloog was hij "de vader van de seismologie", de wetenschap van aardbevingen. Na de catastrofale aardbeving van 1755 in Lissabon schreef Michell een boek dat de seismologie als wetenschap hielp vestigen. Hij stelde voor dat aardbevingen zich als golven door de vaste aarde verspreiden en verband hielden met breuklijnen. Dit werk leverde hem in 1769 het lidmaatschap van de Royal Society op. In feite verschafte hij baanbrekende inzichten op een groot aantal wetenschappelijke gebieden, waaronder astronomie, optica, geologie en gravitatie.[viii] Alasdair Wilkins schrijft: "Een paar bijzonderheden van Michells werk klinken echt alsof ze uit de bladzijden van een twintigste-eeuws astronomie leerboek zijn gerukt. "De American Physical Society heeft Mitchell beschreven als iemand die "zijn wetenschappelijke tijdgenoten zo ver vooruit was, dat zijn ideeën in de vergetelheid raakten, totdat ze meer dan een eeuw later opnieuw werden uitgevonden." Michells vooruitziende blik is bijna ongeëvenaard, en vandaag de dag wordt hij geroemd als een van de grootste onbezongen Christelijke helden van de wetenschap.

Door extrapolatie van de wetten van de fysica voorspelde Michell zelfs het bestaan van het zwarte gat. In 1783 speculeerde hij over een ster die zo massief was dat zijn zwaartekracht zijn eigen licht zou tegenhouden. Hij redeneerde dat, omdat alle objecten een ontsnappingssnelheid hebben, de snelheid die nodig is om aan de zwaartekracht te ontsnappen, hieruit volgt dat bij supermassieve objecten, zoals reuzensterren, zeer interessante dingen beginnen te gebeuren. Als de ontsnappingssnelheid gelijk is aan de snelheid van het licht, dan kan het licht niet ontsnappen; het verdwijnt en wordt nooit meer gezien. Het wordt een "donkere ster".

Michells speculatie werd in die tijd niet erg serieus genomen - dat wil zeggen, niet tot na 1916, toen Karl Schwarzschild, een Duitse natuurkundige, een exacte oplossing vond voor Einsteins vergelijkingen voor een massieve ster, die suggereerde dat Michells eerdere voorgevoel juist was. Aan de hand van Einsteins vergelijkingen herontdekte Schwarzschild onafhankelijk de donkere ster van Michell. Schwarzschild veronderstelde dat zware sterren omgeven waren door een theoretische "magische bol" - een punt waar geen terugkeer mogelijk is, zelfs niet voor licht. Ter ere van zijn ontdekking staat de straal van de waarnemingshorizon van een zwart gat bekend als de "Schwarzschild straal". In 1939 stelde J. Robert Oppenheimer (bekend van de atoombom) voor dat zwarte gaten ontstaan wanneer een oude massieve ster zijn nucleaire brandstof opgebruikt en implodeert, waarbij hij samengeperst wordt tot binnen zijn Schwarzschild straal. Maar hoe bewijs je iets dat je niet kunt zien?

Zwarte Gaten

Het bestaan van zwarte gaten wordt nu beschouwd als "gevestigde wetenschap". Hoewel het redelijk lijkt om te vragen of iemand er ooit een heeft gezien, gaat zo'n onderzoek voorbij aan het punt, omdat zwarte gaten per definitie onzichtbaar zijn. Niemand kan de donkere hemelbewoners direct "zien", maar ze kunnen wel op verschillende indirecte manieren worden waargenomen.[xi] Net als donkergekleurde vloeistof die door een afvoer stroomt, is de draaikolk van de vloeistof zichtbaar, zelfs als het gat in de afvoer dat niet is. Op dezelfde manier vormen gas, stof en ruimtepuin een schijfvormig, spiraalvormig patroon tot aan de rand van de waarnemingshorizon. Astronomen zoeken daarom naar de "accretieschijf" die een zwart gat omgeeft. Met behulp van de Hubble-ruimtetelescoop hebben ruimtewetenschappers nu prachtige foto's van deze accretieschijven gemaakt.

Om zwarte gaten van andere superzware entiteiten te kunnen onderscheiden, berekenen astronomen de grootte en de massa om na te gaan of de materie in een voldoende kleine ruimte is samengeperst. Bovendien wordt de materie die naar binnen wordt gezogen uit elkaar gescheurd, waarbij grote hoeveelheden warmte vrijkomen. Terwijl hij opwarmt, zendt de donkere ster overvloedige hoeveelheden detecteerbare straling uit, zoals röntgenstraling. De enorme energieoverdracht kan ervoor zorgen dat materie in de buurt van een zwart gat met geweld wordt uitgestoten in zogenaamde "radiojets", wat nog een identificatiemiddel is.

De Hubble telescoop heeft ook gemeten dat zwarte gaten roteren met de helft van de lichtsnelheid, of 149.896.229 meter per seconde.[xii] Dit is bijzonder belangrijk voor de discussie waar we het nu over hebben, omdat een nauwkeurig afgestemde rotatie menselijk reizen door wormgaten - wat ooit onwaarschijnlijk werd geacht - theoretisch mogelijk maakt. In 1963 vond de Nieuw-Zeelandse wiskundige Roy Kerr een exacte oplossing voor Albert Einstein's tot dan toe onopgeloste vergelijking die een ronddraaiend zwart gat beschrijft. De juiste draaisnelheid creëert genoeg centrifugale kracht om de inwaartse kracht van de zwaartekracht op te heffen, en stabiliseert zo het portaal dat anders zijn passagiers in kleine deeltjes zou verscheuren. Dit maakt menselijk reizen door wormgat-portalen tenminste theoretisch mogelijk. Er zit echter een addertje onder het gras. Populair natuurkundige auteur Michio Kaku legt uit in Parallel Worlds: A Journey through Creation, Higher Dimensions, and the Future of the Cosmos:

Met andere woorden, het frame van Alice's kijkglas was als de draaiende ring van Kerr. Maar elke reis door de Kerr-ring zou een enkele reis zijn. Als je door de waarnemingshorizon zou gaan die de Kerr ring omringt, zou de zwaartekracht niet voldoende zijn om je tot de dood te verpletteren, maar wel voldoende om een terugreis door de waarnemingshorizon te verhinderen. xiii]

Hoewel nog steeds theoretisch (zo is ons verteld), geeft de Kerr-Newman geometrie een volledige beschrijving van de noodzakelijke zwaartekracht en elektromagnetische velden om een stationair, doorkruisbaar zwart gat te vormen.[xiv] Het elimineert de verpletterende zwaartekracht in de buurt van de waarnemingshorizon, een van de voorheen onoverkomelijk geachte problemen in verband met wormgat reizen. Maar al deze techniek is niet nodig als de theorie van de zemelenwereld waar is en het Melkwegstelsel een doorkruisbaar portaal naar een andere dimensie herbergt.

Op de berg Graham bevestigen de Large Binocular Telescope (LBT) en LUCIFER de recente hypothese dat centrale halo's van spiraalstelsels zoals de Melkweg "stabiele en bevaarbare"[xv] wormgaten bevatten die toegankelijk genoeg zijn om te worden bestempeld als een "galactisch transportsysteem."[xvi] De hypothese is gebaseerd op het bestaan van "donkere materie" in de halo die zich doet gelden door zijn gravitationele invloed op de zichtbare materie. Het LUCIFER-apparaat helpt astronomen de wolken te detecteren die gewoonlijk ondoorzichtig zijn voor zichtbaar licht.[xvii] LBT bevestigt ook de onzichtbare halo van donkere materie door zijn impulsmoment te detecteren, zoals bij het Seyfert-melkwegstelsel Messier 94.

Misschien nog provocerender is dat een nieuwe studie suggereert dat de superzware objecten waarvan wetenschappers denken dat het zwarte gaten zijn, in plaats daarvan wormgat-portalen kunnen zijn die naar andere universa leiden. Een recent artikel meldt:

Hoewel zwarte gaten niet rechtstreeks worden gezien, hebben astronomen veel objecten geïdentificeerd die zwarte gaten lijken te zijn, gebaseerd op waarnemingen van de manier waarop materie om hen heen wervelt.

Maar natuurkundigen Thibault Damour van het Institut des Hautes Etudes Scientifiques in Bures-sur-Yvette, Frankrijk, en Sergey Solodukhin van de Internationale Universiteit Bremen in Duitsland zeggen nu dat deze objecten in plaats daarvan structuren zouden kunnen zijn die wormgaten worden genoemd.[xviii]

Met andere woorden, alle zwarte gaten zouden portalen kunnen zijn in plaats van dode uiteinden, en het is onmogelijk om het verschil te zien.

Wormgaten

Toen de Large Hedron Collider (LHC) op 10 september 2008 voor het eerst opstartte, veroorzaakte de directeur voor onderzoek en wetenschappelijke informatica bij CERN, Sergio Bertolucci, een wervelwind van speculaties met zijn raadselachtige opmerking dat de LHC een deur naar een andere dimensie zou kunnen openen. Tijdens een regelmatige briefing op het hoofdkwartier van CERN zei hij tegen verslaggevers: "Uit deze deur zou iets kunnen komen, of we zouden er iets doorheen kunnen sturen."[xix] Het begrip van wezens in hogere dimensies roept legendarische wezens op, zoals orcs, ogres, elfen, feeën, dwergen en reuzen. Een Britse militaire analist zei later:

We kijken hier naar een op handen zijnd bezoek van een ras van vleesetende dinosaurus-mensen, de bovenmenselijke kloon-legioenen van een of andere kwaadaardige genetische koningin-empress, oneindige polypantheons van duistere mega-grootheden die al eonen gevangen zitten en zich tegoed willen doen aan menselijke zielen, een parallel-historisch zegevierend Nazi-globo-Reich of iets van dat type.[xx]

Hoewel dat amusant was, hadden serieuzere onderzoekers als Richard Bullivant de puntjes al met elkaar verbonden:

De meest plausibele verklaring de volgende keer dat Bigfoot of een hagedisman of een vliegende draak wordt waargenomen - of misschien zelfs een UFO die opstijgt in de aarde en verdwijnt in de zijkant van een heuvel - moet zeker zijn dat het bewijs is dat portalen naar parallelle werelden dienen als deuropeningen waar vreemde wezens, voertuigen en entiteiten af en toe ons universum binnenstrompelen - en wij soms op onze beurt in dat van hen.

Het hielp niet dat de LHC de naam "Shiva" kreeg, naar de Hindoe vernietiger van werelden, een feit dat een tienermeisje in India, Madhya Pradesh, ertoe aanzette zelfmoord te plegen.[xxii] Of de wetenschappers die verantwoordelijk zijn voor de naam het nu geloven of niet, wormgatportalen worden zeer serieus bestudeerd.

In 1935 stelden Albert Einstein en zijn student, Nathan Rosen, voor dat het verbinden van twee zwarte gaten een buisvormige doorgang tussen twee gebieden zou vormen. Deze doorgang wordt een Einstein-Rosen Brug genoemd. De wiskunde werkt. Doorkruisbare wormgaten bieden een geldige oplossing voor de veldvergelijkingen van de algemene relativiteit.[xxiii] Volgens de theorie zou men een zwart gat kunnen binnengaan en een wit gat in een ander universum kunnen verlaten. Een wit gat is een gebied van ruimtetijd dat niet van buitenaf kan worden betreden, maar waaruit materie en licht kunnen ontsnappen. Een zwart gat dient dus als toegangspoort en een wit gat als uitgangspoort. Maar vóór de ontdekking van de draaiende zwarte gaten van Kerr betekende het doorkruisen van de magische bol dat men tot op atomair niveau werd weggevaagd door de enorme gravitatiekracht. In Einsteins tijd nam niemand de mogelijkheid om door zo'n poort te reizen dan ook erg serieus.

In de jaren 1950 publiceerde John Wheeler, de natuurkundige die de term "wormgat" bedacht, een artikel waarin hij aantoonde dat een wormgat, in plaats van een verbinding te maken met een ander universum, ook kan buigen zoals het handvat van een koffiekopje om twee verschillende regio's van het bekende universum te verbinden. Dit suggereert de mogelijkheid van bijna-onmiddellijke reizen over grote afstanden. In 1962 publiceerden Wheeler en Robert W. Fuller een artikel waaruit bleek dat deze wormgaten onstabiel zijn en na de vorming snel zullen afknappen, waardoor de hoop op een doorvaarbaar wormgat naar de wereld van de fantasie lijkt te worden verbannen.

De mogelijkheid van werkelijk doorkruisbare wormgaten werd voor het eerst aangetoond door Kip Thorne van de Theoretische Astrofysica Groep aan het California Institute of Technology en zijn afgestudeerde student, Mike Morris, in 1988. Thorne bedacht een wormgat waarvoor geen zwart gat en een wit gat of die destructieve waarnemingshorizon nodig zijn. Hij stelde voor dat de kelen, of tunnels, groot genoeg konden worden gemaakt voor een mens in een vaartuig om er doorheen te gaan door het portaal te bedekken met exotische negatieve materie. In de film Interstellar zorgen aliens (of toekomstige mensen) uit de vijfde dimensie voor het kunstmatige wormgat. Maar volgens een nieuwe theorie komen we misschien in de buurt.

Het is interessant dat Thorne's eerste aandacht werd gewekt toen de gevierde natuurkundige, tv-persoonlijkheid en auteur Carl Sagan vroeg naar de haalbaarheid van zijn scenario in een vroeg manuscript voor het nu beroemde science-fiction boek en film, Contact:

Thorne besefte dat hij precies zo'n wormgat kon ontwerpen als Sagan zocht. Het bleek in theorie mogelijk om een verbinding tussen twee delen van het heelal te maken die er schematisch net zo uitzag als Wheeler's kwantumwormgaten van dertig jaar eerder. Maar deze keer zouden de tunnels groot genoeg zijn voor mensen om er in een ruimteschip doorheen te reizen zonder enig ongemak te voelen. Een reiziger zou bijvoorbeeld een mond van het wormgat in de buurt van de aarde kunnen binnengaan en binnen korte tijd zou hij of zij aan de andere kant van de Melkweg uit het andere eind komen. De reiziger zou dan door het wormgat kunnen terugkeren en verslag uitbrengen. Deze "verbinding" werd dus een "doorkruisbaar wormgat" genoemd om het te onderscheiden van niet doorkruisbare zoals de Einstein-Rosen brug.[xxiv]

Het door Morris-Thorne voorgestelde doorkruisbare wormgat wordt opengehouden door een bolvormige schil van exotische materie. Dit theoretische element zou het door Wheeler ontdekte afknellen voorkomen en het wormgat stabiliseren voor reizen. Helaas houdt het "exotisch" hypothetische eigenschappen in die in strijd zijn met de bekende wetten van de fysica. Niet te verwarren met antimaterie, negatieve materie heeft negatieve massa, niet een omgekeerde elektrische lading van materie. Helaas is het slechts theoretisch. Voor zover bekend is het dichtstbijzijnde voorbeeld van dergelijke exotische materie het gebied van pseudo-negatieve drukdichtheid dat wordt geproduceerd door het Casimir-effect. Dit effect treedt op wanneer kwantumvacuümfluctuaties van het elektromagnetische veld tussen twee dicht bij elkaar liggende, parallelle, ongeladen, geleidende platen een kleine aantrekkingskracht creëren.[xxv] Stephen Hawking,[xxvi] Kip Thorne,[xxvii] en anderen[xxviii] stellen dat dergelijke effecten het mogelijk zouden kunnen maken een doorkruisbaar wormgat te stabiliseren. Het werk is nog gaande.

In 2008 heeft Matt Visser het basisontwerp verfijnd om "het gebruik van exotische materie te minimaliseren. In het bijzonder is het mogelijk voor een reiziger om zo'n wormgat te doorkruisen zonder door een gebied van exotische materie te gaan."[xxix] Bovendien hebben natuurkundigen nu scenario's geïdentificeerd waarin wormgaten op natuurlijke wijze gevormd zouden kunnen zijn met stabiliserende krachten die zo'n instorting voorkomen. [xxx] Verschillende nieuwe soorten doorkruisbare wormgaten zijn voorgesteld, waaronder een wormgat dat geen exotische materie nodig heeft. xxxi] De knapste koppen in de astrofysica en de kwantummechanica blazen steeds meer wetenschappelijke plausibiliteit in de voorheen als fantasievol beschouwde beschrijvingen van mystieke portalen, hemelse poorten, visionaire ladders, en verachtelijke draaikolken.

VOLGENDE: Vier niveaus van het Multiversum

Eindnoten:

[i] Carl Sagan, Carl Sagan’s Cosmic Connection: An Extraterrestrial Perspective (Cambridge: Cambridge University Press, 2000), 248. Follow link here.

[ii] https://physics.aps.org/articles/v14/s28

[iii] Kip Throne, “The Science of Interstellar,” http://video.wired.com/watch/exclusive-the-science-of-interstellar-wired (00:50).

[iv] Paul Franklin, “The Science of Interstellar,” http://video.wired.com/watch/exclusive-the-science-of-interstellar-wired ( 01:54–02:09).

[v] Farook Rahaman, Paolo Salucci, et al., “Possible Existence of Wormholes in the Central Regions of Halos,” Annals of Physics , Vol. 350, November 2014, 561–567, ( http://arxiv.org/pdf/1501.00490v1.pdf ).

[vi] Milky Way Could Be a “Galactic Transport System,” http://scitechdaily.com/milky-way-galactic-transport-system/ .

[vii] Ibid.

[viii] Russell McCormmach, “Archimedes, New Studies in the History and Philosophy of Science and Technology,” vol. v.28, Weighing the World: The Reverend John Michell of Thornhill (Dordrecht: Springer, 2012), 177, http://public.eblib.com/eblpublic/publicview.do?ptiid=885997 (accessed August 6, 2014).

[ix] Alasdair Wilkins, i09, December 23, 2012, The forgotten genius who discovered black holes. over 200 years ago (accessed August 6, 2014).

[x] “This Month in Physics History: November 27, 1783: John Michell Anticipates Black Holes,” http://www.aps.org/publications/apsnews/200911/physicshistory.cfm (accessed August 6, 2014).

[xi] Video, “How Are Black Holes Detected?” Space.com, http://www.space.com/10257-black-holes-detected.html (accessed November 21, 2014).

[xii] http://www.space.com/24936-supermassive-black-hole-spin-quasar.html .

[xiii] Michio Kaku, Parallel Worlds: A Journey through Creation, Higher Dimensions, and the Future of the Cosmos, reprint ed. (Anchor, 2006) 121.

[xiv] S. L. Shapiro and S. A. Teukolsky, “Kerr Black Holes,” §12.7 in Black Holes, White Dwarfs, and Neutron Stars: The Physics of Compact Objects (New York: Wiley 1983) 338.

[xv] Sissa Medialab, “In Theory, the Milky Way Could Be a ‘Galactic Transport System,’” Science Daily, January 21, 2015, http://www.sciencedaily.com/releases/2015/01/150121083648.htm (accessed January 23, 2015).

[xvi] Ibid.

[xvii] Rebecca Boyle, “Lucifer Instrument Helps Astronomers See through Darkness to Most Distant Observable Objects,” Popular Science , April 23, 2010, http://www.popsci.com/science/article/2010-04/devil-named-telescope-helps-astronomers-see-through-darkness .

[xviii] David Shiga, “Could Black Holes Be Portals to Other Universes?” New Scientist , April 2007, http://www.newscientist.com/article/dn11745-could-black-holes-be-portal#.VIItFzHF-xU (accessed December 5, 2014).

[xix] Lewis Page, “Something May Come through Dimensional ‘Doors’ at LHC,” The Register , November 11, 2009, http://www.theregister.co.uk/2009/11/06/lhc_dimensional_portals/ (accessed September 5, 2014).

[xx] Ibid.

[xxi] Richard Bullivant, Beyond Time Travel—Exploring Our Parallel Worlds: Amazing Real Life Stories in the News (Time Travel Books, 2014) Kindle Edition, 781–785.

[xxii] “Girl Suicide ‘Over Big Bang Fear,’” http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/7609631.stm (accessed September 20, 2014).

[xxiii] See “What Is a Wormhole?” Space.com, http://www.space.com/20881-wormholes.html , explained in video here: https://www.youtube.com/watch?v=HbwvTBaLLqo .

[xxiv] Jim Al-Khalili, Black Holes, Wormholes and Time Machines (Bristol, UK: Institute of Physics, 1999), 206.

[xxv] Philip Gibbs, “What Is the Cashmir Effect?” University of California Riverside, http://math.ucr.edu/home/baez/physics/Quantum/casimir.html (accessed December 4, 2014).

[xxvi] “Space and Time Warps,” Hawking.org.uk.

[xxvii] Michael Morris, Kip Thorne, Ulvi Yurtsever (1988), “Wormholes, Time Machines, and the Weak Energy Condition,” Physical Review Letters, 61 (13): 1446–1449.

[xxviii] Ford Sopova (2002), “The Energy Density in the Casimir Effect,” Physical Review D , 66 (4): 045026. Roman Ford, (1995),“Averaged Energy Conditions and Quantum Inequalities,” Physical Review D 51(8): 4277–4286.Olum (1998),“Superluminal Travel Requires Negative Energies,”. Physical Review Letters , 81 (17): 3567–3570.

[xxix] Matt Visser, “Traversable Wormholes: Some Simple Examples,” Physical Review, D 39, no. 10 (1989): 3182.

[xxx] John G Cramer, “Squeezing the Vacuum,” Analog: Science Fiction and Fact ( 12-2-1991), http://www.npl.washington.edu/AV/altvw53.html (accessed December 5, 2014).

[xxxi] Matt Visser, Lorentzian Wormholes: From Einstein to Hawking , Aip Series in Computational and Applied Mathematical Physics (Woodbury, N.Y.: American Institute of Physics, 1995) 143. Also see Elias Gravanis; Steven Willison (2007). “‘Mass without Mass’ from Thin Shells in Gauss-Bonnet Gravity,” Phys. Rev. D 75 (8), http://journals.aps.org/prd/abstract/10.1103/PhysRevD.75.084025 .

Bron: THE FINAL NEPHILIM–PART 21: Mysterious New Discoveries Involving The Science Of "Portals" » SkyWatchTV