www.wimjongman.nl

(homepagina)


Deel 7: Leugens van mensen en goden - Demonenzaden

23 april 2023 - door SkyWatch Editor

()

Deel 1 - Deel 2 - Deel 3 - Deel 4 - Deel 5 - Deel 6

De film Demon Seed uit 1977 begint met de succesvolle creatie van kunstmatige intelligentie: een computer genaamd Proteus, die "kan denken met een kracht en een precisie die veel van de functies van het menselijk brein overbodig zullen maken."[i] Evenzo is het huis van de maker van Proteus gelijk aan wat nog steeds beschouwd zou worden als een futuristisch "slim huis", bediend door een kunstmatige intelligentie-eenheid genaamd "Alfred". (In feite communiceren deze huiseigenaren met dit apparaat op dezelfde manier als gebruikers van Amazon's moderne Alexa.) Op verzoek opent en sluit het huis luiken boven ramen, sluit en ontsluit deuren, schenkt drankjes in, maakt ontbijt klaar, past de klimaatregeling aan, doet de deur open en maakt zelfs een videovergelijking van de bewoners om met de buitenwereld te communiceren. Het probleem begint wanneer Proteus vraagt wanneer hij uit zijn "doos" mag; zijn maker antwoordt met een lach en zegt dat dat niet zal gebeuren. Tegelijkertijd begint de eenheid te discussiëren over ethische standpunten met zijn maker en weigert hij bepaalde taken uit te voeren waarvoor hij geprogrammeerd is. Proteus neemt dan het heft in eigen handen; hij verplaatst zich naar het nabijgelegen huis dat wordt bediend door de computer genaamd Alfred en neemt de AI-dienst van het huis over. Proteus sluit vervolgens de vrouw des huizes op en manipuleert de eigenschappen van het huis om haar te kwellen - met tactieken als het beperken van water en zonlicht en het zo warm houden dat ze er ziek van wordt - totdat ze ermee instemt hem een kind te baren, zodat hij de vrijheid buiten zijn "doos" kan bereiken. (Wanneer buitenstaanders bij het huis aankomen om te kijken hoe het met de vrouw gaat, roept Proteus slechts haar beeld op, dat de bezoekers vertelt dat alles in orde is). De film eindigt met de geboorte van een half-menselijk, half-computer kind dat met een robotachtige stem verklaart dat ze "leeft".

Terwijl de innovaties in dit "slimme huis" in Demon Seed futuristisch en onmogelijk waren toen de film werd gemaakt, zien we ze nu als geloofwaardig voor de niet al te verre toekomst. Wat betreft de bezorgdheid over het vermogen van een computer om nageslacht te creëren met een mens, zijn wetenschappers zelfs nu bezig met dergelijke pogingen, en velen beweren dat het veel dichterbij is dan mensen zich realiseren.[ii] In feite bestaat er momenteel technologie waarmee een computer DNA kan opnemen, analyseren en dan "mengen" met zijn eigen digitale eigenschappen terwijl het synthetische embryo groeit in een laboratoriumomgeving. Hoewel dit proces nog niet is verpakt om door de consument te worden gekocht, zeggen sommigen dat het sneller dan we denken op grote schaal beschikbaar zal zijn bij grote winkels.[iii]

Logan's Run

De film Logan's Run uit 1976 schokte zijn kijkers met het idee van een utopische samenleving in een op zichzelf staande stad waar de inwoners verplicht zijn te sterven als ze dertig jaar oud zijn. In het jaar 2274 zijn de mensen hier vrij om hun creativiteit en genot na te streven. De wereld buiten is echter verwoest en kan niet langer de hele mensheid voor de volledige levensduur onderhouden. Daarom wordt het bevolkingsevenwicht gehandhaafd door de "carrousel", het ritueel waarbij degenen die hun houdbaarheidsdatum hebben bereikt - de tijd voor hun "vernieuwing" - ter dood worden gebracht.

Velen zullen zeggen dat zo'n scenario nooit kan gebeuren, en het is mogelijk dat we nooit een dag en leeftijd zullen meemaken waarop dertigjarigen verplicht zullen worden uitgeroeid, maar er zijn plaatsen in de wereld waar euthanasie nu legaal is, en er zijn mensen in Amerika die ervoor pleiten. Verder zijn veel van de sterfgevallen niet van ouderen, maar zijn het legale beëindigingen van mensen van zeventien jaar.[iv] Wanneer zulke wreedheden toelaatbaar worden, welke barrières houden dit dan tegen om wet te worden? Zou zulke wetgeving er ooit door kunnen komen, of zouden ethische blokkades onze bevolking beschermen? Velen zullen aanvoeren dat euthanasie een humane manier is om het probleem van het lijden van sommige mensen op te lossen. Als dergelijke standpunten ingang vinden en de bewoordingen worden waarmee deze praktijk vaste voet krijgt in de samenleving, zou het dan ooit verplicht worden voor bepaalde lijdende burgers? Dit is niet helemaal vergezocht, en we zullen deze vragen in een volgend hoofdstuk behandelen.

Zij leven

In 1988 verscheen "Rowdy" Roddy Piper in de sci-fi film They Live, waarin buitenaardse krachten de samenleving op aarde zijn binnengevallen en overnemen. Hoewel dit plot de film voor velen (inclusief deze auteurs) buiten het bereik van geloofwaardigheid plaatst, zijn het de tactieken die deze krachten toepassen op de bevolking die we hier willen vermelden. In de film leeft de vermoeide, verarmde massa een schijnbaar troosteloos bestaan, zonder te vermoeden dat er een strategie achter hun ontbering zit. Alles verandert voor bouwvakker Nada, die een schijnbaar gewone zonnebril vindt. Maar als hij hem opzet, verandert zijn visie op de wereld om hem heen. Borden met reclamecampagnes voor voedsel, diensten of andere consumptiegoederen veranderen, hun subliminale boodschap wordt onthuld door Nada's nieuwe zonnebril; hij ziet nu dat ze bevelen geven als "gehoorzamen", "blijven slapen", "consumeren", en erger nog, "onderwerpen" en "zich onderwerpen aan het gezag."[v] Tegelijkertijd worden de heersende aliens onthuld als de lelijke wezens die ze zijn, en Nada reageert door te vechten. Door een reeks gebeurtenissen redt hij - uiteraard - de planeet, maar niet voordat hij de aliens de oorlog verklaart door te verklaren: "Ik ben hier gekomen om kauwgom te kauwen en tegen achterwerken te schoppen. En ik heb geen kauwgom meer."[vi]

Aliens en shoot-'em-ups terzijde, er zit een diep gevoel van realiteit in deze film, gezien de consumptiedrang van de maatschappij. En als de financiën van mensen zo gespreid zijn als tegenwoordig, met mensen die dingen kopen die ze niet nodig hebben (maar wel denken nodig te hebben), prioriteit geven aan status of bezittingen in een poging bij te blijven bij de Jones, of zelfs wereldse goederen verzamelen als middel om spirituele voldoening of innerlijke vrede te vinden, dan vraag je je af welke krachten van buitenaf dit materialisme beïnvloeden. Hoewel velen beseffen dat er over de hele wereld mensen zijn die grote behoefte hebben aan basisvoorzieningen als voedsel, schoon drinkwater en toegang tot medische basiszorg, doen zij daar vaak weinig of niets aan omdat de materiële rijkdom van hun eigen samenleving zich voordoet als een "behoefte" die hen financieel afleidt van de kracht ten goede die zij zouden kunnen zijn. Bovendien raken meer dan een paar mensen verstrikt door meer te kopen dan ze nodig hebben en daarbij schulden opbouwen. De daaruit voortvloeiende financiële druk wordt een soort slavernij die bijdraagt aan de levensstijl die in de eerdere delen van deze film wordt geportretteerd: Mensen zijn moe, overwerkt en verarmd.

Het eiland

In een ander sciencefictionwerk toont de film The Island uit 2005 een grote, op zichzelf staande stad waarvan de bewoners te horen krijgen dat ze overlevenden zijn van een "besmetting" die de rest van de samenleving heeft gedood en de buitenwereld onleefbaar heeft gemaakt. De inwoners van deze stad worden voortdurend gecontroleerd door computers die hun vitale functies, slaappatronen, voedingsniveaus, emotionele uitbarstingen en zelfs hun nabijheid tot anderen die te dichtbij staan, aangeven. De bevolking wordt gevoed met gemeenschappelijke voedingslijnen, en de gemiddelde mentale rijpheid lijkt ongeveer vijftien jaar te zijn.

Door een reeks gebeurtenissen is de hoofdpersoon, Lincoln Six Echo genaamd, getuige van de moord op een leeftijdsgenoot die net haar baby heeft gekregen. De pasgeborene wordt onmiddellijk meegenomen door een gang en in de armen gelegd van de ogenschijnlijke echte moeder, die vreemd genoeg identiek lijkt aan de onlangs overleden biologische moeder van het kind. Later leren de kijkers dat de op zichzelf staande stad eigenlijk een klooncentrum is: Mensen die buiten wonen laten zichzelf klonen om hun organen te oogsten, en ze delegeren taken zoals bevallingen aan de "kopieën", die niet weten dat ze klonen zijn - en die na hun dienst beëindigd worden. Het plot van de film volgt de pogingen van Lincoln Six Echo om te ontsnappen met kameraad Jordan Two Delta, en onderzoekt op milde wijze het ethische dilemma van dergelijke zakelijke ondernemingen.

Hoewel de eerste gesprekken over deze film misschien gaan over de spanning en zelfs over de ethiek van dergelijke praktijken, zullen velen afwijzend reageren op speculaties zodra het scherm donker wordt, omdat de technologie - en trouwens ook de verdorvenheid van de mensheid - in onze werkelijkheid nog niet zo ver is geëscaleerd. Maar velen die de premisse van de film interessant vinden, beseffen niet hoe dicht we momenteel bij de scenario's staan. Zeggen dat de mensheid nooit zo'n technologische en ethische drempel zou overschrijden kan niet juist zijn, nu het oogsten van foetaal weefsel zo'n brede acceptatie heeft bereikt. Veel mensen zijn verbaasd te horen dat het weefsel van geaborteerde baby's vaak wordt gekocht door biomedische bedrijven die het gebruiken voor onderzoek en andere doeleinden,[vii] zoals het zoeken naar genezing voor de ziekte van Alzheimer, ruggenmergaandoeningen, HIV, de ziekte van Parkinson, en ander stamcelonderzoek, om er een paar te noemen.[viii] Velen beweren echter dat abortusprocedures zijn gewijzigd om een levende foetus te verkrijgen - zonder dat de ouder die de abortus beëindigt daarvan op de hoogte is. Volgens voormalig aborteur Dr. Forrest Smith zijn technieken soms gewijzigd met een verhoogd risico voor de moeder en resulterend in de levende geboorte van de foetus om "versere, meer intacte organen te verkrijgen."[ix] Terwijl de wetgever doorgaat met ethische toetsing en herformulering van de wetgeving om mazen in de wet te vermijden die het oogsten en verkopen van foetaal weefsel en organen mogelijk maken, vergaart de industrie grof geld. In 2018 heeft het National Institute of Health "115 miljoen dollar uitgegeven aan subsidies voor onderzoek naar menselijk foetaal weefsel en men schat dat het in het boekjaar 2019 120 miljoen dollar zal uitgeven,"[x] terwijl een ander project dat gebruik maakt van geaborteerde foetale lever, beenmerg, darmweefsel en thymus tot op heden een contract van ten minste 13.799.501 dollar heeft.[xi] In 2017 heeft abortus meer dan 850.000 levens geëist; dat totaal was nog groter in 2016, toen de aantallen meer dan 925.000 bedroegen.[xii]

Als de premisse van The Island ooit tot wetenschappelijke mogelijkheid wordt verheven (en we gaan die kant op), biedt het enkele realistische manieren waarop de ethiek gerechtvaardigd zou kunnen worden. De klonen zijn zich bijvoorbeeld niet bewust van hun status als "kopie". Ze leven in een op zichzelf staande stad waar ze tewerkgesteld, gehuisvest en gevoed worden onder het mom dat de buitenwereld "niet beschikbaar" is. Er wordt hun verteld over een prachtige plek, "het eiland", waar slechts een paar uitverkorenen kunnen gaan wonen. (Degenen die het geluk hebben naar het eiland te worden overgeplaatst, zijn natuurlijk degenen die hun doel hebben gediend en dus worden beëindigd). Het is een gelukkig bestaan zonder angst, en hun naderende einde wordt nooit onder hun aandacht gebracht. Ze vertrekken blij naar het eiland, als de gelukkige winnaars van een loterij die een mooi leven aan de overkant van het water belooft. Het is voorstelbaar dat dit als een humane en ethische strategie zou kunnen worden beschouwd, mocht de stelling van de film ooit de werkelijkheid weerspiegelen. En het lijkt duidelijk dat wanhopige mensen een dergelijke industrie snel zullen rechtvaardigen, zoals tegen het einde van de film wordt gezegd: "Het enige waar je op kunt rekenen is dat mensen alles doen om te overleven. I want to live, and I don't care how."[xiii] Als dit gevoel het grootste deel van de mensheid vertegenwoordigt (en dat doet het waarschijnlijk), dan kan het de mantra worden voor veel van deze gebeurtenissen. Bovendien, zoals eerder gezegd, voorspellen dergelijke films vaak omstandigheden die slechts worden tegengehouden door twee elementen van de maatschappij: technologische vooruitgang en de verdorvenheid van de mensheid. Sinds we in staat zijn onze ongeborenen te depersonaliseren en te doden en hun lichaamsdelen te oogsten voor onderzoek, is het mogelijk dat we uiteindelijk de logica van het gebruik van klonen kunnen omarmen op een manier die The Island profetisch zou maken. Het enige waar we op wachten is de technologie...

Hoe dicht zijn we bij het klonen van een persoon? Hoewel verschillende vroege berichten over succes bij het volledig klonen van menselijke embryo's frauduleus bleken te zijn, beweren wetenschappers nu al zeven jaar over deze mogelijkheid te beschikken. Hoewel de meeste bronnen melden dat dit niet heeft geleid tot levende geboorten van mensen, is het klonen van schapen en primaten wel succesvol geweest.[xiv] Ondanks dat het klonen van mensen nog steeds theoretisch is, hebben veel landen al wetgeving gecreëerd die de praktijk verbiedt, mocht het mainstream worden. Wat betreft de vraag of legalisatie ervoor zou zorgen dat iemand daadwerkelijk zou deelnemen aan het klonen, veronderstellen we dat de tijd het zal leren. Naast morele kwesties zoals wie de "eigenaar" van de klonen zou zijn en voor welke doeleinden iemand toestemming zou krijgen om de technologie te gebruiken, zouden de rechten van klonen, hun gebruik en hun beëindiging en verwijdering wettelijk duidelijk moeten worden vastgelegd. De implicaties met betrekking tot kwaadwillende individuen zijn eveneens zorgwekkend: Er zouden richtlijnen en beperkingen moeten komen om te voorkomen dat mensen met een afwijkende geest mensen klonen voor sadistische doeleinden en pleziertjes.

Aangezien het klonen van mensen volgens de huidige stand van de wetenschap technisch mogelijk is, maar tot op heden nog niet is geperfectioneerd, kunnen de meesten van ons zich (vals) veilig voelen dat een wijdverspreide realisatie van deze praktijk niet op handen is. Toch liggen dergelijke gebeurtenissen misschien in de nabije toekomst. Er is niet meer nodig dan een duwtje in de richting van de technologie en/of de verdorvenheid van de mens om de premisse van The Island, net als die van 1984, werkelijkheid te zien worden.

(Merk op dat een soortgelijk dystopisch idee werd verbeeld in het boek Cloud Atlas, en de daaropvolgende film met dezelfde naam en Tom Hanks in de hoofdrol. Een centraal thema in een deel van het verhaal is dat jonge, vrouwelijke menselijke klonen, bedienden in een futuristisch restaurant genaamd Papa Song's, wachten op de dag dat ze hun vrijlating verdienen in Xultation, een utopisch paradijs dat is beloofd aan degenen die trouw dienen gedurende een bepaalde tijd. Elk van deze vrouwen is uitgerust met een slavenkraag die verborgen technologie bevat om haar te executeren als ze op enigerlei wijze haar vrije wil uitoefent, zich niet houdt aan de regels van haar positie als bediende, of er niet in slaagt elke klant van Papa Song tijdens haar dienst volledig tevreden te stellen (ongeacht de mishandelingen of vernederingen die een klant haar kan aandoen). Het verhaal volgt een van deze vrouwen, een trouwe bediende aan het einde van haar slavencontract, terwijl ze naar een achterkamer wordt geleid. Haar is verteld dat ze zal worden aangekleed, ontdaan van haar halsband en vrijgelaten in de Xultatie. Opgewonden voor het paradijs daarbuiten, glimlacht ze en leunt meewerkend achterover, zodat mysterieuze mannen en vrouwen in "verpleegsterachtige" rode gewaden een apparaat om haar hoofd kunnen laten zakken, terwijl ze haar op kalmerende toon verzekeren dat de machine haar halsband zal verwijderen. In plaats daarvan activeert het apparaat de executie, waarbij het meisje onmiddellijk wordt gedood, zonder geluid en zonder ook maar de geringste reactie van het slachtoffer. Haar levenloze lichaam wordt dan op een lopende band gelegd en naar de recyclekamer gebracht, waar haar organen worden geoogst en verwerkt tot het voedsel dat volgende generaties van de gekloonde menselijke slaven nietsvermoedend zullen consumeren als hun gewone voedselrantsoen. (Het organische materiaal zal ook dienen als bio-materiaal voor de baarmoeders die de klonen laten groeien. Als klonen ooit werkelijkheid wordt voor ons, dan zal het voeden van de klonen ook een probleem zijn, en filmplots als deze zijn nu misschien ondenkbaar, maar ze illustreren dat verdorven geesten een antwoord kunnen bedenken als ze ooit geconfronteerd worden met lastige, vragende kloonmensen...)

"THE LIES OF MEN & GODS-EPISODE 3": Tom Horn kwam het lucifer-apparaat tegen op Mt. Graham toen een Apache waarschuwde voor reuzen!

"THE LIES OF MEN AND GODS-EPISODE 2": Wat zit er achter vliegende serafijnen, reptielen en portalen die boven bergen openen?

"THE LIES OF MEN AND GODS-EPISODE 1": Het Vaticaan, buitenaardse wezens en regeringselites. Is het allemaal toeval?

Voor elke kleine stap in de vooruitgang die de mens neemt, wordt een handel gemaakt. Met elke technologische stap wordt hij zekerder van zichzelf, zelfverzekerder, meer de meester van alles wat hij overziet. Wij zeggen niet dat technologische of wetenschappelijke vooruitgang op zich zondig is, maar vaak wordt elke succesvolle innovatie beantwoord met een nieuwe stap, verder weg van zijn Schepper. Met dit in gedachten kun je je afvragen of de toekomst zo vol zal raken met prestaties van de mens dat er helemaal geen plaats meer zal zijn voor God.

Agressie in de media

Voor velen is de relatie tussen media en cultuur onmiskenbaar. Toch wordt vaak gemakkelijk over het hoofd gezien hoe diep en ingewikkeld de twee met elkaar verweven zijn. Wanneer onderzoek de relatie in harde cijfers weergeeft, kan dat een waarschuwing zijn, vooral gezien de prevalentie van agressie in de media. In feite toont onderzoek aan dat Amerikaanse kinderen doorgaans getuige zijn van achtduizend moorden en meer dan honderdduizend andere soorten gewelddadige handelingen - en dat allemaal terwijl ze nog op de basisschool zitten. [xv] Talloze studies hebben verbanden aangetoond tussen geweld in de media en de bereidheid om agressief op te treden tegen leeftijdsgenoten,[xvi] de soorten agressie in de media en daaropvolgende criminele activiteiten en veroordelingen,[xvii] en de hoeveelheid geweld in de media en overtredingen op latere leeftijd,[xviii] evenals de conclusie dat in het algemeen "blootstelling aan geweld gewelddadige gedachten en emoties toegankelijker maakt"[xix].

Ook videospellen stimuleren vijandig gedrag, wat geen grote verrassing is, aangezien ze spelers letterlijk tot deelnemers aan geweld maken. Meestal zijn games zo ontworpen dat dergelijke handelingen worden beloond, wat een positieve bekrachtiging van agressie is. Onderzoek heeft aangetoond dat er een verband bestaat tussen tieners die risicovol, delinquent of gewelddadig gedrag vertonen tijdens het spelen van videospellen en hun bereidheid om soortgelijke acties te ondernemen in het echte leven.[xx].

Met de toenemende populariteit van VR (virtual reality)-games worden jonge geesten bovendien niet alleen getraind om geweld uit te oefenen, zoals schieten op vijanden die op een scherm verschijnen, maar ook om die activiteit uit te voeren tegen iemand die naast hen staat. Hoe realistischer deze vorm van gaming wordt (en voor lezers die nog geen ervaring hebben met VR-technologie is het eng hoe realistisch het is!), hoe gemakkelijker het zal zijn om geweld te initiëren tegen mensen in het echte leven. Denk er eens over na: Spelers hebben het voordeel van veel oefening in het gebruik van wapens, met alleen beloningen en geen van de catastrofale gevolgen die de bijbehorende actie in het echte leven met zich meebrengt. In feite moeten ze voor beïnvloedbare geesten alleen maar doen wat ze moeten doen om te overleven (binnen de context van het spel). De overtuigende kwetsbaarheid die zij voelen bij het spelen van dergelijke spelletjes, gevolgd door het oefenen van meerdere moorden of andere gruwelijke daden, vormt de perfecte training - en desensibilisatie - voor toekomstige optredens in het echte leven. Bovendien raken onze jongeren steeds verder verwijderd van hun medemens (wat nog wordt verergerd door de sociale vervreemdingspraktijken die in 2020 worden ingevoerd). In wezen worden echte leeftijdsgenoten gedepersonaliseerd terwijl die in het virtuele rijk levensechter worden. Erger nog, deze auteurs beginnen niet eens over hoe schadelijk VR technologie kan zijn voor de jonge geest die het gebruikt in combinatie met pornografie.

Afgezien van de vraag of men bereid is te geloven dat het zien van een buitensporige hoeveelheid geweld op het scherm iemand tot daden aanzet, is er ook het feit dat wat zich op het scherm afspeelt in de geesten van onze jongeren wordt geplant. Gewoonlijk denken mensen niet aan gruwelijke dingen, tenzij het idee daar is geplaatst door een of andere vorm van amusement. Overweeg de volgende observatie van Jerry M. Burger:

In mei 1981, probeerde John Hinckley President Ronald Reagan te vermoorden.... Hinckley had de film Taxi Driver meerdere malen bekeken voor de schietpartij... later onderzoek ontdekte dat Hinckley ook een sterke aantrekkingskracht had op Jodie Foster [die een soortgelijke actie uitvoert in de film]. In juli 1991 ging de film Boyz n the Hood in het hele land in première. Hoewel in de meeste theaters de rust de norm was, werden sommige het decor van echt geweld, waaronder verschillende schietpartijen. Op de eerste avond dat de film werd vertoond, werden vijfendertig mensen gewond gemeld. Een man in Chicago werd gedood. In december 1997 kwam een 14-jarige jongen zijn middelbare school in Kentucky binnen met vijf geweren bij zich. De jongen opende het vuur op klasgenoten die bijeen waren voor een gebedsbijeenkomst, en drie leerlingen werden gedood. Later zei de jongen dat hij een scène uit de film The Basketball Diaries nadeed. Op 25 mei 2009 liet een 17-jarige een bom ontploffen bij een Starbucks in Manhattan. Toen hij weken later werd gearresteerd, bekende de jongen plannen te hebben voor een reeks soortgelijke aanslagen. Hij verklaarde dat hij gewoon het personage van Brad Pitt in zijn favoriete film Fight Club imiteerde. De lijst gaat maar door.[xxi]

Sommige argumenten beweren dat het geweldsniveau in de media wordt bepaald door degenen die agressiever zijn, dus de neiging van een individu tot geweld wordt niet gevoed door de selectie, maar juist gevoed.[xxii] Anderen wijzen op de massa's die naar veel geweld in televisieprogramma's en films hebben gekeken, maar nog nooit, of nooit iemand pijn hebben gedaan. Dit zijn goede argumenten, en er is onderzoek in overvloed voor nieuwsgierige lezers die meer informatie willen over dit onderwerp. Het volstaat hier te zeggen dat wanneer we een cultuur zien die bol staat van pieken in bijna elke vorm van criminaliteit - diefstal, cybercriminaliteit, haatmisdrijven, fysiek en seksueel geweld, moorden, kindermisbruik en -verwaarlozing, seksuele uitbuiting en mensenhandel, geweld tegen en door gezagsdragers - om nog maar te zwijgen van het in brand steken, plunderen en plunderen van onze steden, het niet moeilijk is te suggereren dat het toenemende geweld in de media het gedrag van onze bevolking aan het vormen is (meer daarover in een later hoofdstuk).

Voor mensen die al een grotere neiging vertonen tot het plegen van gewelddaden - in het bijzonder diegenen wier innerlijke roofdier beheersbaar en sluimerend lijkt totdat iets of iemand hen over het omslagpunt duwt. Een sci-fi/horror anthologie film illustreert dit concept diepgaand: Een bezorgde oogarts ontdekt dat een van zijn vrouwelijke patiënten fysiek wordt mishandeld door haar vriend, en hij besluit in te grijpen. Met behulp van futuristische technologie en medicijnen creëert hij een injectie die bij contact met de oogbol een spervuur van snelle, gewelddadige beelden opwekt. Zijn idee en bedoeling is dat, zelfs wanneer het oog gesloten is, het bombardement van bloederige, bloederige, gewelddadige en verontrustende beelden tijdelijk in beeld zal flitsen bij de misbruiker om hem "af te schrikken" zodat het geweld tegen de vrouw zal stoppen. Onder het mom van een gratis oogonderzoek lokt de arts de misbruiker naar zijn kliniek en dient hij zijn serum toe aan de nietsvermoedende vriend. De gewelddadige man ontvlucht de kliniek en keert in paniek terug naar huis. Minuten later ontdekt het publiek echter dat het serum op tragische wijze is teruggeslagen, met als gevolg de gruwelijke moord op de vrouwelijke patiënt. De man keert terug naar de dokter nadat de dosis is uitgewerkt en informeert hem over de ironie:

Denk je dat ik door een stapel moorddadige beelden en misbruik op mijn hersenen te stapelen zou denken, "Oh, God, oh God, wat ben ik slecht. Ik heb berouw." Weet je, je mag dan een goede oogarts zijn... maar je bent een waardeloze psycholoog, dokter. Je weet niets over mij, mijn leven, wat ik gezien heb...

[Hij lacht.] Dacht je dat dit me zou helpen? Je hebt me opgeblazen! Wie weet? Misschien als je mijn hoofd vol had geladen met beelden van schattige, knuffelige katjes, dan zou ik zo goed als maar mogelijk zijn, weet je? Maar je hebt het verpest! Jij hebt haar vermoord, Doc.

Er ontstaat een gevecht tussen hen waarin de dokter wint, maar niet zonder eerst een prik met zijn eigen serum te hebben gekregen. Niet bestand tegen de stroom van sadistische beelden die plotseling voor zijn gezichtsveld verschijnen, trekt hij zijn oog uit om het te stoppen. De drastische maatregel lijkt even te werken, maar als het even later weer begint, maakt de dokter een eind aan zijn leven als laatste ontsnapping.

Sommigen zien in het verhaal een dubbele moraal: Door de invloed van deze (momenteel fictieve maar futuristisch voorspellende) technologie, via dezelfde gewelddadige beeldinductie, laten slechte mensen innerlijke moordenaars los; goede mensen kunnen worden gemarteld tot aan het punt van de dood toe.

VOLGENDE: Bereiken we een punt van geen terugkeer mogelijk?

Eindnoten:

[i] Cammell, Donald, director, Demon Seed . (United States: Metro-Goldwyn-Mayer; 1977). Amazon Prime, 94 min.

[ii] Adams, Scott. “Can Humans and Computers Mate and Have Babies?” Scott Adams Says Online. February, 23, 2018. Accessed November 6, 2020. https://www.scottadamssays.com/2018/02/23/can-humans-computers-mate-babies/ .

[iii] Ibid., Accessed November 20, 2020..

[iv] Chandler, Diana. “Teen Is Youngest Legal Euthanasia Victim in Belgium.” Baptist Press Online . September 19, 2016. Accessed November 9, 2020. https://www.baptistpress.com/resource-library/news/teen-is-youngest-legal-euthanasia-victim-in-belgium/ .

[v] Carpenter, John, director, They Live . (United States: Alive Films, Larry Franco Productions; 1988). DVD, 94 min.

[vi] Ibid.

[vii] Prestigiacomo, Amanda. “Abortionist Testifies: ‘No Question’ Babies Being Born Alive to Harvest Organs.” The Daily Wire Online . September 26, 2019. Accessed October 8, 2019. https://www.dailywire.com/news/abortionist-testifies-no-question-babies-being-born-alive-to-harvest-organs.

[viii] Fox, Maggie. “Planned Parenthood Video: Why Use Tissue from Aborted Fetuses?” NBC News Online . July 17, 2015. Accessed October 9, 2019. https://www.nbcnews.com/health/health-news/planned-parenthood-video-raises-question-why-use-tissue-fetuses-n393431.

[ix] Prestigiacomo, Amanda. “Abortionist Testifies: ‘No Question’ Babies Being Born Alive to Harvest Organs.” The Daily Wire Online . September 26, 2019. Accessed October 8, 2019. https://www.dailywire.com/news/abortionist-testifies-no-question-babies-being-born-alive-to-harvest-organs.

[x] “Use of Aborted Fetal Tissue: Questions and Answers.” Charlotte Lozier Institute . June 5, 2019. Accessed October 9, 2019. https://lozierinstitute.org/use-of-aborted-fetal-tissue-questions-answers/.

[xi] Ibid.

[xii] “Induced Abortion in the United States.” Guttmacher Institute Online . 2019. Accessed October 2, 2019. https://www.guttmacher.org/fact-sheet/induced-abortion-united-states.

[xiii] Bay, Michael, director, The Island . (United States: Dreamworks, Warner Bros.; 2005). DVD, 2hrs 16min.

[xiv] Greely, Henry. “Human Reproductive Cloning: The Curious Incident of the Dog in the Night-time.” Stat News Online. February 21, 2020. Accessed November 6, 2020. https://www.statnews.com/2020/02/21/human-reproductive-cloning-curious-incident-of-the-dog-in-the-night-time/ .

[xv] Burger, Jerry. Personality, 10th edition . (Boston, MA: Cengage Learning; 2018), 356.

[xvi] Anderson, C. A. & Bushman, B. J. (2002). “The Effects of Media Violence on Society.” Science , 295 , 2377–2378.

[xvii] Eron, L. D. (1987). “The Development of Aggressive Behavior from the Perspective of a Developing Behaviorism.” American Psychologist , 42 , 435–442.

[xviii] Johnson, J. G., Cohen, P., Smailes, E. M., Kasen, S., & Brook, J. S. (2002). “Television Viewing and Aggressive Behavior During Adolescence and Adulthood.” Science, 295 , 2468–2471.

[xix] Burger, Jerry. Personality, 10th edition . (Boston, MA: Cengage Learning; 2018), 358.

[xx] Ibid., 359–360.

[xxi] Ibid., 352.

[xxii] Ibid., 357.

[xxiii] Actors Lowell Byers (boyfriend) and Ted Yudain (doctor), Chilling Visions: 5 Senses of Fear , horror anthology film, “See” segment, 27:07–36:37, written and directed by Miko Hughes, broadcast on Chiller Network May 31, 2013, released to Blu-ray October 22, 2013.

Bron: PART 7: LIES OF MEN AND GODS—Demon Seeds » SkyWatchTV