www.wimjongman.nl

(homepagina)

Wat gebeurt er in Iran?

15 augustus 2018 - door Hormoz Shariat

Deel 4: Welke opties heeft de Iraanse regering voor overleving?

Dit bericht is deel 4 van een zesdelige reeks over de huidige staat van Iran en zijn kerk. Klik hier om de hele serie nu te lezen. Als je de eerdere berichten gemist hebt, kun je ze hier lezen: Deel 1 - Deel 2 en Deel 3

De regering van Iran (IRI) gaat af op zijn val, met of zonder sancties. De sancties beperken zich tot het versnellen van de procedure. De IRI heeft nog maar weinig opties over:

Optie 1. Proberen zichzelf te hervormen. Hervormingen zullen niet werken omdat de leiders te corrupt en onsamenhangend zijn om een alomvattende hervorming door te voeren. En het volk van Iran zal niet elk plan accepteren dat de regering wel steunt. De IRI heeft zijn kans voorbij laten gaan toen een hervorming nog had kunnen werken.

Optie 2. Het protest met geweld de kop in te drukken. De kans dat deze optie zich voordoet is groot. De IRI heeft laten zien dat het geen respect heeft voor mensenlevens. Wanneer het in het nauw wordt gedreven en hun bestaan wordt bedreigd, zouden ze gemakkelijk tot geweld kunnen overgaan. Nog niet zo lang geleden zei een top-geestelijke: "Als we 1 miljoen mensen moeten doden om de islam in Iran te houden, dan zullen we dat doen.

Optie 3. Het redden van zichzelf en het regime laten instorten. Het is heel goed mogelijk dat de machthebbers hun posities zullen verlaten en het land ontvluchten. Velen hebben hun rijkdom al opgeslagen in buitenlandse banken, vooruitlopend op de dag dat ze moeten vluchten. De wisselkoers van de dollar is onlangs verdrievoudigd omdat de machthebbers miljarden dollars kochten om hun rijkdom in het buitenland te stallen. Op dit moment is een militaire staatsgreep ook heel goed mogelijk. Als deze coup helpt om de mullahs te onttronen, en zeer snel een seculiere en democratische overheid vormt, zou het kunnen instellen.

Optie 4. Onderhandelen met de VS-regering. Ik ben van mening dat onderhandelen de belangrijkste optie is voor de IRI en dat zij het zullen aanvaarden. Natuurlijk zullen zij dit niet in het openbaar doen. Zij willen niet het weinige respect en de geringe geloofwaardigheid die zij hebben ten opzichte van hun volk en de wereld verliezen door het toegeven van hun nederlaag. Zij zullen vragen om onderhandelingen achter gesloten deuren, en ondertussen slecht spreken van de VS en Trump in het openbaar en in de media.

De IRI is al begonnen met de planning van de hervorming (optie 1). Maar ze zullen snel uitvinden dat zij niet in staat zijn om het te doen, en de mensen zullen zich er ook niet door voor de gek laten houden. Ik denk dat wat zeer binnenkort het geval zal zijn, onaangekondigde geheime onderhandelingen zijn tussen de IRI en de VS (optie 4) - indien zij al niet begonnen zijn. Deze onderhandelingen kunnen het bestaan van de lRl voor een bepaalde tijd verlengen, maar niet definitief. Uiteindelijk zullen ze opnieuw geweld proberen (optie 2), gevolgd door het opgeven van de macht (optie 3).

In Iran is de geschiedenis in wording. Nu het veertigste jaar na de herdenking van de islamitische revolutie nadert, zien we het einde van dit regime. Er gebeurt vandaag de dag veel politiek, sociaal en spiritueel in Iran. Ik denk dat we binnenkort een grote verandering in Iran zullen zien, en wel over enkele weken, maanden, maar niet over jaren.

Deel 1 -

Deel 2 -

Deel 4 -

Deel 5