www.wimjongman.nl

(homepagina)

Wat gebeurt er met het Iraanse volk?

door Dr. Hormoz Shariat - 17 augustus 2018

Deel 1

Dit artikel is deel 2 van een zesdelige reeks over de huidige staat van Iran en zijn kerk.

In Iran is geschiedenis in wording. Nu de herdenking van het veertigste jaar na de islamitische revolutie nadert, zien we het einde van dit regime. Er gebeurt vandaag de dag veel, zowel politiek, sociaal, als spiritueel in Iran. Ik denk dat we binnenkort een grote verandering in Iran zullen zien, en wel over enkele weken, maanden, maar niet over jaren.

 

Er gebeurt tegenwoordig veel in Iran.

Er is dagelijks veel nieuws over Iran. Het zorgvuldig volgen van het nieuws, en het voortdurend en direct in contact zijn met de bevolking van Iran heeft mij een perspectief gegeven dat nuttig zou kunnen zijn voor degenen die willen begrijpen wat er aan de hand is. Daarom zal ik volgende week elke dag een kort commentaar geven over wat er in Iran gebeurt.Deel 2: Wat gebeurd er met de Iraanse regering?

De Islamitische Republiek Iran (IRI) verkeert in moeilijkheden. Zij wordt geconfronteerd met problemen die niet kunnen worden opgelost, zelfs niet als zij daartoe besluit.

De IRI is haar geloofwaardigheid bij het Iraanse volk volledig kwijtgeraakt. Niemand heeft meer vertrouwen in de regering en er is niets dat ze kunnen doen om dat vertrouwen terug te winnen. Zelfs hervormingen zullen op dit moment niet werken. Elke beweging en beslissing van de overheid wordt met argwaan bekeken en wordt afgekeurd als "een nieuwe truc om ons te misleiden".

Het land heeft te kampen met financiële problemen. Onjuist inkomstenbeheer, wijdverbreide verduisteringen, een verlies van 80 procent van de geldwaarde van het land, en een te grote inzet om Syrië, Libanon, Palestina, Irak en Jemen te helpen, heeft de regering van haar geld beroofd. Het heeft moeite om de maandelijkse loonlijst uit te betalen.

Sancties zullen de druk verhogen. Zelfs zonder de sancties verkeert de IRI al in grote problemen. De sancties die deze week zijn begonnen, evenals het olie-embargo dat in november van start is gegaan, zullen opnieuw een grote financiële klap zijn en de neerwaartse spiraal van haar ondergang versnellen.

De bevolking steunt dit regime niet langer. In de vorige ronde van sancties die door de overheid van Obama werd opgelegd, was de retoriek van de overheid: "Amerika is onze vijand en wil ons door sancties vernietigen. Als u dus onder financiële druk staat, is dat de schuld van de Verenigde Staten. Laten we eensgezind zijn en in stilte lijden, zodat we onze vijand, de VS, niet laten winnen". Deze aanpak werkt niet meer. Vandaag zeggen de mensen: "We hebben problemen vanwege u en niet vanwege de VS. Amerika is niet onze vijand, u bent het. Veel Iraniërs steunen zelfs de sancties en zeggen: "Ja, we zijn bereid iets meer te lijden onder de sancties, omdat de regering hierdoor sneller ten val komt!

 

Teheran skyline bij zonsondergang / Foto door Borna Mirahmadian

Zonsondergang nadert snel voor dit regime. De leden zullen proberen de wereld een rustig gezicht te presenteren, maar de dag van deze macht is bijna voorbij.


Volgende keer: hoe de acties van de Verenigde Staten de val van de Iraanse regering versnellen.

Bron: What Is Happening with Iran’s Government? | Hormoz Shariat

Deel 1 -

Deel 3