www.wimjongman.nl

(homepagina)

Qasem Soleimani moord: Gevolgen voor Iraanse christenen

10 januari 2020 - door Hormoz Shariat

Deel 3 en laatste deel

Deel 1 in de reeks Understanding the Impact of Soleimani Assassination.

Deel 2 in de reeks Understanding the Impact of Soleimani Assassination.

De Iraanse regering is al vele jaren bezig met het inslaan van een onrustig pad. In dit derde artikel denk ik na over wat we de komende maanden op geestelijk gebied in Iran mogen verwachten.

De Iraanse regering bevindt zich tussen een rots en een harde plek. Ze heeft te veel veelzijdige problemen en strijdt te veel onoverwinnelijke oorlogen. Naast haar interne problemen moet ze nu ook reageren op het optreden en de dreigementen van Trump. Deze kwesties hebben invloed op de manier waarop de regering de christenen zal behandelen en hoe de mensen zullen reageren op de evangelieboodschap.

 

Begrafenis van Qasem Soleimani, Teheran, Iran op 6 januari 2020.
Foto: Maryam Kamyab en Mohammad Mohsenifar.
Licentie onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie

 

 

 

De problemen van het islamitische regime

  1. Slechte economie. De economie is slecht vanwege sancties, slechte beslissingen en een zwakke economische infrastructuur. Iran kan niets van dit alles oplossen. Een gebrek aan financiƫle middelen zal de regering onder druk blijven zetten. Ze hebben subsidies verlaagd. Als ze niet meer in staat zijn om salarissen te betalen aan overheidsmedewerkers en vooral aan de revolutionaire garde, zal de hele regering imploderen. Zelfs als ze ineens het fundament van de economie willen verstevigen, kunnen ze dat niet, omdat het systeem niet is ontworpen voor dergelijke corrigerende maatregelen. De economie is dus een onoplosbaar probleem voor hen.

  2. Corrupte overheid. Corruptie is zo welig tierend dat het een integraal onderdeel is geworden van de manier waarop de overheid regeert. De 150 miljard dollar die ze van de Obama-regering hebben ontvangen, heeft de corruptie in Iran versneld. Veel mensen die aan de macht zijn, wilden een stuk van die taart. Degenen die de corruptie willen uitroeien, kunnen dat niet, omdat de topgeestelijkheid en hun families de belangrijkste spelers erin zijn. Corruptie is dus een ander onoplosbaar probleem voor hen.

  3. Oppositionele bevolking. De mensen zijn tegen hen. Ze kwamen de straat op om te protesteren tegen de economie, en ze werden geconfronteerd met kogels. Als gevolg daarvan is hun haat tegen de regering en zelfs tegen de islam zelf toegenomen. Het regime heeft naar verluidt meer dan 1500 mensen gedood in de afgelopen twee maanden. Ze hebben de families van de doden niet toegestaan zich te verzamelen en te rouwen, en ze hebben degenen die het geprobeerd hebben gearresteerd. Dat betekent dat de ouders van een aantal van de vermoorde mensen nu in de gevangenis zitten omdat ze in het openbaar rouwden om het verlies van hun zoon of dochter. De regering heeft het hart van het volk verloren, en er is geen manier om het terug te winnen.

  4. Militaire bedreiging. Nu hebben ze president Trump die hen bedreigt met actie. Het begon met de moord op generaal Qasem Soleimani, maar Trump maakte heel duidelijk dat hij klaar is voor meer. Daar hebben ze geen oplossing voor. Als ze niets doen, zien ze er zwak uit. Ze hebben 40 jaar lang gelogen tegen het volk van Iran door hen te vertellen dat Iran een supermacht is. Nu lopen ze het risico om ontdekt te worden en hun respect en geloofwaardigheid te verliezen. Deze dreiging kan de mensen hoop geven dat hun regering niet zo sterk is als ze beweert te zijn en dat hij kan worden omvergeworpen. Als dat zo is, zal deze hoop hen aanmoedigen om hun protesten en opposities voort te zetten.

De Spirituele Impact

  1. Meer reddingen. Ik voorspel dat we in de komende zes maanden een versneld aantal Iraanse moslims zullen zien die tot Christus komen. Deze verwachting is niet nieuw. We zagen een soortgelijke gebeurtenis tien jaar geleden. Tijdens de Groene Beweging in 2009 heeft de regering veel mensen vermoord, verkracht en gemarteld. De brutaliteit van de regering ontmaskerde voor velen het ware gezicht van de islam: een liefdeloze religie die het menselijk leven devalueert. Door wat ze zagen, werden veel mensen die vooraf onzeker waren over de islam, er zeker van dat de islam niet de weg is. Zo kwamen ze open te staan voor de boodschap van het evangelie. Zelfs sommige fanatieke moslims - mensen die gehecht waren aan de islam en zich tegen het christendom verzetten, kwamen slechts een paar maanden van tevoren tot Christus. Hoe weten we dat? Omdat ze contact met ons opnamen en hun verhalen deelden. Ook verwachten we dat we in de komende zes maanden een golf van reddingen zullen zien onder degenen die vroeger toegewijde moslims waren, zelfs onder de geestelijken en overheidsfunctionarissen!

  2. Minder vervolgingen - tijdelijk. Omdat de regering te veel problemen heeft om tegen te vechten, zullen ze zich de komende maanden niet richten op het vernietigen van het christendom, zoals ze hebben gedaan toen ze het geld en de tijd ervoor hadden. Als hun onderhandelingen echter succesvol blijken te zijn en ze Iran naar een meer normale situatie kunnen terugbrengen, dan zullen ze een nieuwe golf van christenvervolging op gang brengen.

  3. Meer intense vervolging. Ze zullen minder mensen arresteren, maar ze zullen harder optreden tegen hen - dat is, lange gevangenisstraffen en zelfs executie. Ze zullen een voorbeeld willen stellen met de weinigen die ze arresteren om angst te zaaien in de harten van andere christenen om hen te weerhouden van evangelisatie en gemeenschap met andere christenen, of zich te verbinden met organisaties buiten Iran, zoals Iran Alive. Naarmate het christendom groeit en de regering het meer uit de hand voelt lopen, zal deze de vervolging intensiveren.

  4. Grotere kans voor christenen om zout en licht te zijn. Naarmate de duisternis groeit, kan het licht meer invloed hebben omdat het de macht heeft om de duisternis te vernietigen. Licht te midden van de duisternis is gemakkelijk te zien en zeer aantrekkelijk. Dit is dus de tijd voor christenen om anders te zijn. In het midden van de wanhoop en hopeloosheid van de natie kunnen christenen de hoop van Christus brengen.

Op onze zender moedigen wij christenen aan om zich anders te gedragen dan hun cultuur verwacht. We vragen hen niet bang te zijn, en niet de hoop te verliezen, maar door te gaan in het geloof, anderen lief te hebben en hun geloof met anderen te delen. We vertellen hen dat wat er ook gebeurt, zelfs als er een oorlog is, God nog steeds bij hen zal zijn en trouw zal blijven aan Zijn beloften. We zeggen hen: "Ga door met het tonen van Christus aan de mensen om je heen in je daden en spreken, want wat er ook gebeurt, je weet dat jij de winnaar bent. Iran zal uiteindelijk een christelijke natie zijn volgens Jeremia 49:38."

Dit zijn kritieke tijden. Wat er in Iran gebeurt, zal gevolgen hebben voor het Midden-Oosten, en wat er in het Midden-Oosten gebeurt, zal gevolgen hebben voor de wereld. Laten we wakker en alert zijn. Laten we kijken waar God werkt en ons bij hem voegen.

Wat kunnen we doen?

Laten we meer naar God luisteren dan naar het nieuws. Als we naar het nieuws luisteren, zullen we reageren op wat er is gebeurd - dat is, reageren op wat Satan heeft gedaan. Maar als we naar God luisteren, zullen we proactief zijn. Als we meer naar het nieuws luisteren dan naar God, dan zullen we altijd een paar stappen achter Satan staan, omdat we eerst moeten horen wat hij doet en dan proberen hem te stoppen. Maar als we eerst naar God luisteren, blijven we Satan een paar stappen voor. God wil dat we proactief zijn en verschillende stappen voor zijn - niet achter - wat Satan doet. God wil dat we meer naar Hem luisteren dan dat we naar het nieuws luisteren.

Ken de wil van God en doe het. Dit is het moment om te handelen. Ik heb de afgelopen maanden een grote urgentie in mijn ziel gevoeld dat we nu moeten handelen. Met wat we nu in Iran zien gebeuren, weet ik dat een gevoel van urgentie van de Heer er was en is. De tijd is kort en de dagen zijn slecht. We moeten verstandig zijn en niet dwaas. We moeten de wil van God kennen en het dan doen (Ef. 5:15-17). Voor ons ligt een historische kans om van Iran de eerste islamitische natie te maken die zich tot Christus wendt. We weten dat het zeker zal gebeuren omdat Hij het beloofd heeft (Jer. 49:38), maar we weten ook dat Hij Zijn wil door ons wil volbrengen. Laten we ons verenigen om Zijn wil te doen en geschiedenis te maken in Iran en het Midden-Oosten.

Bron: Qasem Soleimani Assassination: Impact on Iranian Christians | Hormoz Shariat