www.wimjongman.nl

(homepagina)

Generaal Soleimani vermoord. Wat nu?

10 januari 2020 - door Hormoz Shariat

Deel 1 van 3 in de reeks Understanding the Impact of Soleimani Assassination.

Hier deel 2 van 3 - morgen deel 3

Het nieuwe jaar begon met een gebeurtenis die de toekomst van Iran zal veranderen. In dit tweede artikel denk ik na over wat we de komende maanden politiek gezien mogen verwachten.

Iran heeft een van zijn topleiders verloren. Generaal Qasem Soleimani, hoofd van het Quds-leger, was machtiger en invloedrijker dan de Iraanse president Rouhani. Het volk en de Iraanse regering staan tegenover elkaar in bijna elke kwestie, maar wat Soleimani betreft, ze hielden beiden van hem en respecteerden hem.

( )

Hoge bevelhebbers van de strijdkrachten van de Islamitische Republiek Iran, waaronder generaal Qasem Soleimani, hebben op 11 april 2016 een ontmoeting gehad met Ayatollah Khamenei. Bron: http://english.khameini.ir, gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale Licentie.

Ondanks de waarschuwing van president Trump dat de Verenigde Staten snel terug zullen slaan, "misschien op een onevenredige manier", als Iran een Amerikaans persoon of doelwit treft, hebben Ayatollah Khamenei en de Iraanse militaire leiders gezworen wraak te nemen. Zij antwoordden dinsdag door 22 ballistische raketten op twee militaire bases in Irak af te vuren.

Wat gaat de Islamitische Republiek Iran nu doen? Wat zal er gebeuren? Zullen ze blijven terugvechten? Als ze dat doen, kunnen de VS aanvallen en zullen ze veel verliezen; zo niet, dan zullen ze er zwak en er vol met opgeblazen lucht uitzien.

Er zijn drie mogelijkheden: overgaan tot een volwaardige oorlog, reageren met een beperkt conflict, of privé-onderhandeling.

Volwaardige oorlog?

Naar mijn mening is deze optie zeer onwaarschijnlijk omdat:

 1. De islamitische regering weet dat een oorlog met de Verenigde Staten haar regime zal beëindigen. Deze regering zit in grote problemen. De economie is slecht en de sancties maken het alleen maar erger; de natie is tegen de regering in opstand gekomen; de mensen keren zich af van de islam om seculiere agnosten of christenen te worden. Dit regime heeft geen populariteit binnen of buiten het land.

  De afgelopen twee maanden werd niet alleen in Iraanse steden gedemonstreerd tegen de Iraanse regering, maar ook in steden van Libanon en Irak. De Irakezen willen Iran uit hun land hebben. De Irakezen zijn blij met de moord op Soleimani, maar vertonen het niet op straat uit angst. Velen zijn een paar weken geleden gedood toen ze demonstreerden tegen de interventie van Iran in Irak.

 2. De islamitische regering heeft niet veel opties, tenzij ze al een kernbom heeft. Als dat zo is, zullen ze er een laten ontploffen in het centrum van de Iraanse woestijn om de wereld, en vooral Trump, te laten weten dat ze niet verder weg kunnen worden geduwd. Als ze de bom wel hebben, zullen ze hem waarschijnlijk niet gebruiken, behalve om te dreigen, te pesten en hun wil op te leggen aan het Midden-Oosten en de wereld.

 3. Als ze geen kernbom hebben, zijn de mogelijkheden van Iran ZEER beperkt. Trump heeft gedreigd dat hij al Iraanse doelwitten heeft geïdentificeerd om te raken als Iran handelt tegen Amerikaanse burgers of eigendommen. Ze begrijpen dat Trump het kan doen, en zelfs zijn eigen congres kan hem niet tegenhouden.

  Iran weet dat ze zonder bom praktisch geen bescherming hebben tegen een Amerikaanse aanval. Daarom hebben ze na de moord verklaard dat ze volledig zullen doorgaan met het maken van de bom. Een mogelijke sluiproute voor hen is het kopen van een bom uit Noord-Korea en deze in een woestijn tot ontploffing brengen om te doen alsof ze de bom zelf met succes hebben gebouwd en dat ze er nog meer kunnen bouwen.

Beperkt conflict?

Zoals reeds gezien door de eerste ballistische raketreactie van Iran, is deze optie waarschijnlijk.

 1. Khamenei en de Iraanse regering zullen nooit zwak willen lijken. Eer en schaamte beheersen de waarden in het Midden-Oosten, vooral onder de leiders. Dus om te laten zien dat ze niet verrast zijn door de moord en dat Trumps dreigementen niets voor hen betekenen, moeten ze iets doen, zelfs als dat via andere organisaties gebeurt. De ballistische raketaanval van dinsdag lijkt zo'n actie te zijn. Khamenei zei dat hij de Verenigde Staten een "klap in het gezicht" had gegeven terwijl de minister van Buitenlandse Zaken aankondigde dat de natie "evenredige maatregelen" in haar vergelding had besloten.

  Deze aanval heeft misschien opzettelijk geen slachtoffers gemaakt. Het bracht eer aan de Iraanse regering, die haar eigen volk en de wereld liet zien dat ze niet bang zijn voor de VS en dat ze wraak zullen nemen. Maar zonder slachtoffers, voelden ze zich veilig voor de Amerikaanse wraak. Het is interessant dat de Iraanse media de aanval presenteren als iets van kracht. Ze zeggen: "Niemand heeft sinds Vietnam de Amerikaanse bases aangevallen, maar wij wel. En Trump had niet het lef om wraak te nemen."

 2. De Iraanse regering moet ook de ontkenning handhaven. Iran kan een vervolg geven door Amerikaanse ambassades over de hele wereld aan te vallen, Amerikaanse schepen in de Perzische Golf aan te vallen, of enkele Amerikaanse burgers ergens op de hele wereld te doden - zelfs in de VS - gewoon uit trots om te laten zien dat ze niet verslagen zijn. Natuurlijk zullen ze dit soort dingen doen via proxy terroristische organisaties waarvan de steun niet te herleiden is tot Iran. Voor hun eigen bescherming willen ze kunnen zeggen: "Wij hebben het niet gedaan; zij die ons steunen en de VS haten, hebben het in hun eentje gedaan."

Onderhandeling?

Deze optie is zeer waarschijnlijk, maar het zullen geen openbare onderhandeling zijn.

 1. Vanwege de veelzijdige strategie van Trump geloof ik dat de Islamitische Republiek Iran geen andere keuze heeft dan te onderhandelen. Ze weten dat als ze zich misdragen, Trump hun oliefaciliteiten zal aanvallen, wat hen volledig zal wegvagen, aangezien hun enige bron van overleving de inkomsten uit olie is.

 2. Iran kan een oorlog niet ondersteunen of overleven. Ze zullen geen oorlog met de Verenigde Staten willen beginnen omdat ze weten dat hun leger die strijd niet langer dan een paar dagen kan volhouden. Nog belangrijker is dat ze weten dat hun eigen volk die oorlog niet zal steunen. De Amerikaanse bevolking wil een oorlog vermijden vanwege de kosten, zowel in geld als in levens; het islamitische regime wil ook een oorlog met de VS vermijden, maar voor hen is de motivatie nog hoger - hun overleving.

 3. De onderhandelingen zullen in het geheim plaatsvinden. Iran zal gedwongen worden om te onderhandelen, maar publieke onderhandelingen zouden hun zwakte toegeven. Het belang van eer en het redden van het gezicht zal de publiciteit verbieden. Dus na een beperkte terroristische actie over de hele wereld via hun volmachten, zullen ze in het geheim beginnen te onderhandelen met de Verenigde Staten, zonder dat een van beide partijen het publiekelijk vermeldt.

 4. Onderhandelen is niet hetzelfde als toegeven. Critici zouden kunnen zeggen: "Maar dat is wat Obama deed, onderhandelen met Iran." Het beleid van president Obama heeft het regime versterkt. Obama wilde het verdrag meer dan dat zij het wilden. Obama wilde de oorlog meer ontlopen dan dat zij het wilden vermijden. Daarom kwam Obama vanuit een zeer zwakke positie naar de onderhandelingstafel.

De Iraanse regering vierde feest na de ondertekening van de nucleaire deal met Obama omdat ze zoveel kreeg met heel weinig kosten. Ze kregen 150 miljard dollar in contanten, de opheffing van de sancties, de vrijheid om olie op de wereldmarkt te verkopen, en toestemming om zakelijke relaties met Europa en andere landen aan te gaan, allemaal voor slechts de belofte dat ze de bouw van een bom zouden uitstellen tot 2025! Ze gebruikten dat geld om hun invloed in het Midden-Oosten uit te breiden, het terrorisme over de hele wereld te financieren, en ja, de bom te bouwen - maar dan wel in nieuwe, ondergrondse faciliteiten, verborgen in het midden van grote steden. Ze mochten wapens kopen van Rusland en hun leger opbouwen, inclusief het ontwikkelen van intercontinentale ballistische raketten die kernkoppen konden afleveren naar Israël, Europa en binnenkort aan de Verenigde Staten.

Het lijkt erop dat Trump een beter begrip heeft van de Islamitisch-Iraanse cultuur. Een verzoeningspolitiek werkt nooit tegen een bullebak. Het moedigt hen aan om dat gedrag voort te zetten. Je moet standvastig zijn tegen pestkoppen. Zelfs de Bijbel zegt ons: "Verzet je tegen de duivel, en hij zal voor je vluchten" (Jakobus 4:7). Het mandaat van de Islam in de Koran is om de wereld te regeren door middel van oorlog en geweld zonder compromissen of onderhandelingen. Islamitische regimes zullen nooit uit vrije wil onderhandelen, maar alleen als ze geen andere uitweg hebben.

Het goede nieuws is dat de Heer trouw is aan zijn belofte in Jeremia 49:38. We weten dat er vroeg of laat een vreselijke oorlog zal uitbreken in Iran volgens Jeremia 49:34-37. Laten we bidden dat deze oorlog zal worden uitgesteld, zodat meer Iraanse moslims een kans krijgen om het evangelie te horen voordat ze worden gedood.

Iran heeft als natie de islam verworpen en staat open voor het evangelie. Laten we ons deel doen om het goede nieuws met de moslims te delen en hen discipelen te maken en agenten van een transformatie te worden nadat ze gered zijn. Via onze uitzendingen en onze trainingsschool doen we dat. Doe je met ons mee?

In mijn laatste artikel voor deze serie schrijf ik over de impact van deze actuele gebeurtenissen op Iraanse christenen.

Heb je deel 1 gemist dat de rol en populariteit van Qasem Soleimani in Iran verklaart? Vind het hier.

Bron: General Soleimani Assassinated—Now What? | Hormoz Shariat