www.wimjongman.nl

(homepagina)

Wat gebeurt er met het Iraanse volk?

door Dr. Hormoz Shariat - 10 augustus 2018

In Iran is er geschiedenis in wording. Nu de herdenking van het veertigste jaar na de islamitische revolutie nadert, zien we het einde van dit regime. Er gebeurt vandaag de dag veel, zowel politiek, sociaal als spiritueel in Iran. Ik denk dat we binnenkort een grote verandering in Iran zullen zien, en wel over enkele weken, maanden, maar niet over jaren.

 

Er gebeurt tegenwoordig veel in Iran.

Er is dagelijks veel nieuws over Iran. Het zorgvuldig volgen van het nieuws, en het voortdurend en direct in contact zijn met de bevolking van Iran heeft mij een perspectief gegeven dat nuttig zou kunnen zijn voor degenen die willen begrijpen wat er aan de hand is. Daarom zal ik volgende week elke dag een kort commentaar geven over wat er in Iran gebeurt.

Dit bericht is deel 1 van een zesdelige reeks over de huidige staat van Iran en de kerk.

Deel 1: Wat gebeurt er met het Iraanse volk?

Sinds december 2017 protesteren de burgers in veel Iraanse steden bijna dagelijks op straat. Deze protesten nemen toe. Wat is de belangrijkste reden waarom mensen protesteren, wetende dat ze kunnen worden gearresteerd of zelfs gedood? Het is de economie.

Iran is een rijk land. Het beschikt over de op één na grootste gasreserves en de op drie na grootste oliereserves ter wereld. Corruptie en wanbeheer hebben de economie echter zodanig verslechterd dat miljoenen mensen moeite hebben om te kunnen voorzien in de basisbehoeften zoals brood, melk, eieren en vlees. Veel steden hebben geen water of elektriciteit tijdens deze hete zomer. De werkloosheid is hoog en de banen zijn zo schaars dat zelfs hoger opgeleiden geen baan hebben. Mensen met een master- of doctorsgraad zijn bereid om in een restaurant te werken of de afwas te doen, of in een taxi te rijden, maar ze kunnen zelfs dat werk niet vinden.

 

De rial heeft het afgelopen jaar bijna 80 procent van zijn waarde verloren en de middenklasse kan niet rondkomen.

Vorige week heeft het Iraanse parlement toegegeven dat 50 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Anderen schatten dat aantal op 80 procent.

Waarom is het volk van Iran zo boos?

Terrorisme kreeg de voorrang boven de mensen. Ze zijn boos omdat ze zien dat hun regering zijn inkomsten niet gebruikt om de economie op te bouwen, maar om zijn eigen agenda in Libanon, Syrië, Palestina, Irak en Jemen te financieren. Mensen worden boos als ze zien dat er geld wordt uitgegeven om de Syrische Bashar Al-Asad aan de macht te houden. Ze worden boos als ze zien dat hun regering hulp biedt aan de hulpbehoevende kinderen in Palestina en Libanon, maar niet in Iran.

Ongecontroleerde corruptie bij de overheid. Zij worden boos wanneer zij gedurende de laatste drie jaar bijna wekelijks over multimiljoen-dollar-verduisteringen door overheidsambtenaren hoorden. (Na de opheffing van de sancties door de regering-Obama zag de regering een plotselinge stijging van haar inkomsten, die vaak grote verduisteringen door bekende regeringsambtenaren in de hand werkte. Wat het volk nog bozer maakt, is dat deze overheidsfunctionarissen niet vervolgd zijn, maar hun positie behouden. Toch wordt voor een kleine misdaad de hand van een dief geamputeerd.

Dubbele religieuze maatstaven. Ze worden boos als ze zien dat de moraliteitspolitie van de overheid de mensen vervolgt voor de geringste overtreding van de kledingvoorschriften, maar de kinderen van de machthebbers houden illegale feestjes (en plaatsen clips op sociale media) zonder gevolgen. De mensen zien die dubbele moraal en worden gek als ze een tienermeisje zien dat publiekelijk op televisie wordt vervolgd omdat ze een clip van zichzelf plaatste op Instagram waar ze in danste.

Grote economische ongelijkheid. Ze worden boos als ze de levensstijl van de machthebbers en hun gezinnen zien. Ze zien veel Maseratis en Lamborghinis in de straten van Teheran, ze zien andere luxueuze attributen van de weinigen die aan de macht zijn, en ze kijken naar zichzelf terwijl ze worstelen voor de basisbenodigdheden, en ze worden boos.

Volgende week: Leer meer over de Iraanse regering, de Iraanse kerk, wat de Verenigde Staten doen, en wat u in deze historische dagen kunt doen om een verschil te maken in onze wereld.

Bron: What Is Happening with Iran’s People? | Hormoz Shariat

Deel 2