www.wimjongman.nl

(homepagina)


De tijd om te zwijgen was voorbij

Ik ben Indiaanse, oorspronkelijk Colombiaanse en praktiserend christen. Ik ben ook een fervent verdediger van Israël, ook al heeft mijn steun me vrienden gekost.

Door Maria Muñoz 09 juli 2024

( )

Plakkaten met foto's van gijzelaars in de Gazastrook na de Hamas-aanval van 7 oktober hangen aan beschadigde huizen in Kfar Aza, op 7 april 2024. AMIR LEVY/GETTY IMAGES

Ik heb nooit een land gehad dat me het gevoel gaf dat ik deel uitmaakte van een familie zonder zelf een burger ervan te zijn, totdat ik in Israël was - een land dat me omhelsde toen ik het omhelsde.

Ik identificeer me als een inheemse Amerikaan, oorspronkelijk uit Colombia, maar ik ben een Amerikaans staatsburger die in 2001 naar hier verhuisde toen ik nog maar 1 jaar oud was. Sindsdien heb ik over de hele wereld gereisd en hoewel ik op veel plaatsen een geweldige gastvrijheid heb ervaren, is Israël de enige plaats die tijdens mijn bezoek als een tweede thuis aanvoelde.

De eerste keer dat ik naar Israël ging, in mei 2023, leerde ik over de spanningen die al tientallen jaren aanhielden, maar ik ervoer ook de sterke gemeenschap tussen Israëli's, iets waarvan ik voelde dat het ontbrak in de VS. Het voelde alsof het niet uitmaakte of je een religieuze Jood, een seculiere Jood, Druze, Bedoeïen, Arabier of een vreemdeling op verkenning was - je maakte deel uit van de Israëlische samenleving. Tijdens dat bezoek ging ik langs bij een kibboets genaamd Kfar Aza om meer te leren over het leven binnen de Gaza Envelope. De bewoners lieten ons de raket zien die eerder die week op hun geliefde kibboets was afgevuurd. De aanblik van de raket bezorgde me rillingen. Ik bewonderde de moed van de bewoners om in deze gemeenschap te blijven wonen, ondanks het feit dat ze zo dicht bij een gevaarlijke, intimiderende militante groepering wonen.

Ik wist niet dat de raket een voorteken was van wat komen zou. Of dat ik binnen een paar maanden naar Israël zou terugkeren.

Mijn familie heeft een unieke religieuze achtergrond. We zijn niet katholiek, zoals de meeste mensen uit Colombia. Mijn moeder ontdekte het zuidelijke baptisme toen we naar onze eerste Amerikaanse stad, Miami, verhuisden. Ik groeide vervolgens op in verschillende baptistenkerken in de Bible Belt. Hoewel mijn familie zich moest aanpassen aan een nieuwe cultuur, zorgde mijn moeder ervoor dat ik nooit de band met onze thuiscultuur verloor. Ze leerde me hoe ik traditionele gerechten moest koken, hielp me om goed bekend te raken met Colombiaanse kunst en media en gaf me onze eeuwenoude culturele dansen door. Ze was ook geweldig in het onderwijzen van andere culturen, waaronder het Jodendom, in onze lokale buurten in Miami.

Toen ik nog een baby was, kreeg mijn moeder haar eerste baan in Miami: ze zorgde voor een ouder Joods echtpaar. Ik ontwikkelde zoveel genegenheid voor hen dat ik ze vertederend mijn grootouders noemde, "Abuelito Caplan en Abuelita Ruth." Ze namen mijn familie zelfs mee naar religieuze feestdagen, waaronder Shabbat op vrijdagavond.

Als je een bondgenoot bent, zoals ik, is het belangrijker dan ooit om je uit te spreken. Nooit meer is nu nooit meer.

Nadat mijn vader van baan veranderde en we naar Texas moesten verhuizen, was ik niet meer in de buurt van de Joodse cultuur. Ik kwam de Joodse gemeenschap pas weer tegen toen ik in 2021 ging studeren aan de Universiteit van Austin, Texas. Ik raakte bevriend met een Asjkenazisch meisje dat me uitnodigde bij Hillel, waar ik weer kon deelnemen aan de vrijdagavond Shabbat diners, zoals ik deed toen ik een kind was. Ondanks het feit dat ik zelf niet Joods ben, werd ik snel opgenomen in de gemeenschap en uiteindelijk uitgenodigd voor een Perspectives-reis naar Israël. Op de middelbare school had ik al onderzoek gedaan naar het Israëlisch-Palestijnse conflict, maar ik begreep er weinig van. Als studente internationale betrekkingen besloot ik dat deze reis een uitstekende gelegenheid was om toegang te krijgen tot primaire kennis over het conflict. Ik was ook enthousiast over de kans om plaatsen te zien waarover ik mijn hele leven had gelezen in mijn religieuze teksten.

Na mijn eerste reis bleef ik op de hoogte van het Israëlische nieuws, maar ik sprak met niemand veel over het land. Als praktiserend christen was mijn band met de Joodse gemeenschap in de VS beperkt tot het af en toe bezoeken van Shabbat bij Hillel. Ik postte nooit over mijn tijd bij Hillel; alleen mijn beste vrienden wisten van mijn toevallige aanwezigheid. Het was niet gebruikelijk voor mij om mijn religieuze praktijken, inclusief christelijke, online te delen of wanneer ik mezelf voorstelde aan nieuwe mensen.

Op 7 oktober gaf ik mijn partner een rondleiding door Washington, D.C., omdat ik daar een fellowship deed. In een plotseling moment begon ik een stroom berichten te ontvangen van mijn vrienden bij Hillel dat Israël was aangevallen. Ik was in eerste instantie niet erg gealarmeerd, omdat ik wist dat Israël consequent raketten ontving vanuit de Gazastrook. Ik had geen idee van de omvang van de aanval totdat ik het nieuws hoorde dat verschillende kibboetzes, waaronder Kfar Aza, met de grond gelijk gemaakt waren. Ik was er kapot van. Ik dacht dat andere mensen in stukken zouden worden gescheurd, net als ik.

Tot mijn grote schrik stonden er de volgende dag mensen voor het Witte Huis op trommels te slaan terwijl ze borden vasthielden met de tekst: "Ons verzet is geen terrorisme". De weken die volgden waren enkele van de donkerste, meest dystopische weken die ik ooit heb meegemaakt. Ik werkte in de Library of Congress en werd bijna wekelijks op straat betrapt te midden van demonstratie na demonstratie tegen Israël. Ik hoorde dezelfde gezangen als altijd: "Er is maar één oplossing, intifada revolutie," een gezang dat de boodschap van Hitlers Endlösung in Nazi-Duitsland weergalmde. Ik had geen kans om te rouwen om Kfar Aza - ik werd onmiddellijk opgeslokt door de diepe haat en de kracht van het antisemitisme. Ik voelde me wekenlang te bang om mijn stem te laten horen, omdat ik er door de sociale media van overtuigd was geraakt dat ik niet het recht had om verdrietig te zijn om de slachtoffers van 7 oktober. Ik heb nooit geloofd dat de dood van de slachtoffers gerechtvaardigd was, maar ik maakte me zorgen dat ik teruggefloten zou worden omdat ik überhaupt iets had gezegd.

Ik noemde mezelf zwak omdat ik weken nadat het gebeurd was nog steeds van streek was. Maar terwijl ik maandenlang naar het nieuws keek, bleef iets in mij me vertellen dat wat ik in de media zag niet klopte met wat er werkelijk was gebeurd. Ik wilde wanhopig graag de waarheid weten. Mijn breekpunt kwam toen het woedende antisemitisme mijn vriendengroep bereikte. Ik kreeg van hen te horen dat ik de "meest Joodse persoon" was die ze kenden en zag hoe snel hun houding tegenover mij ook veranderde. Ik kon niet geloven dat de propaganda zo sterk was dat het zelfs mensen om me heen had besmet die nooit betrokken waren bij politiek. Ik besloot dat de tijd om te zwijgen voorbij was. Ik moest naar Israël gaan om de mensen de ware gruwel van 7 oktober te laten zien. Ik had er genoeg van om geïntimideerd te worden om niets te zeggen.

In januari 2024 keerde ik terug naar Israël.

Ik had het gevoel dat zodra ik de beslissing zou nemen om Israëlisch grondgebied binnen te gaan om mensen te dwingen via mijn sociale media te getuigen van de gruwel, ik waarschijnlijk iedereen om me heen zou verliezen. Ik had gelijk - ik verloor mijn vriendengroep, werd geïsoleerd van studentenorganisaties en ontving hatelijke berichten online. Ik heb er absoluut geen spijt van. Ik had zelf de verwoestende scènes van de 7 oktober-moorden niet gezien totdat ik terugkwam naar Israël. Mijn sociale media waren de afgelopen drie maanden uitsluitend pro-Palestijnse media geweest. De verhalen van Israëlische slachtoffers waren naar de bodem van mijn feed verwezen.

Mijn tegenzin om een voorvechter te zijn verdween toen ik werd teruggebracht naar Kfar Aza. De heldere, bloeiende gemeenschap die ik ooit kende, lag nu in puin. Toen ik het afgebrande puin van de gezinswoningen zag, begreep ik voor het eerst ten volle het lot van de bewoners van de kibboets. Hun stemmen waren gestolen door de zelfbenoemde activisten van de sociale media die de wereld vertelden dat de verhalen van de Israëlische slachtoffers het niet verdienden om gehoord te worden omdat hun dood "gerechtvaardigd" was. Ik ben zelf nooit een activist geweest, maar ik wist dat dit niet klopte. Mensen die tegen oorlog waren, vierden nu openlijk de dood van onschuldige burgers.

Ik realiseerde me dat mensen deze beweging niet gebruikten om op te komen voor mensenrechten. Ze gebruikten het om haat tegen Joden aan te wakkeren - alweer.

Sinds mijn tweede reis heb ik mijn stem fel gebruikt via sociale media om mensen de waarheid te vertellen. Als de mensen die meeliepen in de pro-Palestijnse protesten en mijn voormalige vrienden net als ik het gruwelijke bewijs van de aanvallen hadden gezien, dan zouden ze ook tegen de wereld schreeuwen dat Hamas een genocidaal regime is en geen revolutionaire "vrijheidsstrijders". Ik heb me gerealiseerd hoe klein de Joodse gemeenschap werkelijk is met een bevolking die slechts 0,2% van de wereld uitmaakt. Als je een bondgenoot bent, zoals ik, is het belangrijker dan ooit om je uit te spreken. Nooit meer is nu nooit meer.

Als iemand die oorspronkelijk uit Amerika komt, is het ontstellend om te zien hoe mensen die profiteren van het koloniale project dat 56 miljoen inheemse Amerikanen heeft gedood, zo hoog te paard zitten en oproepen tot de vernietiging van Israël - een natie die ik beschouw als het meest succesvolle dekolonisatieproject aller tijden. Ik steun Israël en het Joodse volk onvoorwaardelijk. Mensen hebben geprobeerd om mij een zionist te noemen als een belediging, maar ik draag de badge met trots. Het bestaan van de Indianen en het Joodse volk is een bewijs van onze overleving door de beproevingen heen. Vandaag de dag leven we nog steeds onder krachtige systemen die ons proberen te ontmenselijken. Toch moeten we sterk blijven omdat onze voorouders deze beproevingen al eerder hebben overwonnen.

Ons verzet moet ons doorzettingsvermogen zijn om te bestaan.

Bron: ‘The Time to Stay Silent Was Over’ - Tablet Magazine