www.wimjongman.nl

(homepagina)


Vrees voor Israël, vrees voor God

Door: Rabbi Pesach Wolicki - 9 JULI 2024

( )

Afbeelding van Chiemsee2024 via Pixabay

יִתֵּן יְהֹוָה אֶת-אֹיְבֶיךָ הַקָּמִים עָלֶיךָ נִגָּפִים לְפָנֶיךָ בְּדֶרֶךְ אֶחָד יֵצְאוּ אֵלֶיךָ וּבְשִׁבְעָה דְרָכִים יָנוּסוּ לְפָנֶיךָ׃
Hashem zal de vijanden die u aanvallen voor uw aangezicht verslaan; zij zullen tegen u uitmarcheren langs één weg, maar voor u vluchten langs vele wegen.
Deuteronomium 28:7

יְצַו יְהֹוָה אִתְּךָ אֶת-הַבְּרָכָה בַּאֲסָמֶיךָ וּבְכֹל מִשְׁלַח יָדֶךָ וּבֵרַכְךָ בָּאָרֶץ אֲשֶׁר-יְהֹוָה אֱלֹהֶיךָ נֹתֵן לָךְ׃
Hashem zal zegeningen voor u verordenen over uw schuren en over al uw ondernemingen: Hij zal u zegenen in het land dat Hashem, uw God, u geeft.
Deuteronomium 28:8

יְקִימְךָ יְהֹוָה לוֹ לְעַם קָדוֹשׁ כַּאֲשֶׁר נִשְׁבַּע-לָךְ כִּי תִשְׁמֹר אֶת-מִצְוׂת יְהֹוָה אֱלֹהֶיךָ וְהָלַכְתָּ בִּדְרָכָיו׃
Hashem zal u vestigen als Zijn heilig volk, zoals Hij u gezworen heeft, als u de geboden van Hashem, uw God, in acht neemt en in Zijn wegen wandelt.
Deuteronomium 28:9

וְרָאוּ כָּל-עַמֵּי הָאָרֶץ כִּי שֵׁם יְהֹוָה נִקְרָא עָלֶיךָ וְיָרְאוּ מִמֶּךָּ׃
En alle volken op aarde zullen zien dat Hashem's naam over u wordt uitgeroepen, en zij zullen bang voor u zijn.
Deuteronomium 28:10

Vraag: Is het het doel van de natie Israël om gevreesd te worden door alle volken op aarde?

De volgorde in deze 4 verzen geeft een stapsgewijze beschrijving van het verlossingsproces van Israël.

  1. Wonderbaarlijke nederlaag van vijanden die Israël aanvallen
  2. Zegening van materiële en economische overvloed in het land
  3. Israël wordt gevestigd als een heilig volk voor God, in gehoorzaamheid aan de geboden
  4. Alle volkeren op aarde zullen Gods speciale relatie met Israël zien
  5. Allen zullen Israël vrezen

Tot aan de laatste zin in de passage is de volgorde logisch en weerspiegelt deze het verhaal en de missie van Israël. Denk eens aan de moderne staat Israël. Eerst moest het Joodse volk in 1948 een onmogelijke oorlog winnen tegen de legers van Libanon, Syrië, Jordanië, Irak, Egypte, Saoedi-Arabië en het Arabische Legioen. En zelfs nadat die oorlog was gewonnen, moest het volk van Israël nog meer oorlogen voeren om te overleven. De zesdaagse oorlog in 1967 en de Jom Kippoer-oorlog van 1973 waren beide conflicten waarin het voortbestaan van de Joodse staat op het spel stond. Israël zegevierde elke keer.

De volgende fase is economische welvaart. En in feite, zoals we vele malen in dit boek hebben vermeld, is Israël vandaag de dag een economische grootmacht geworden, een land van welvaart en opmerkelijke groei.

Na de materiële zegeningen is de volgende fase in het verlossingsproces de volledige terugkeer naar gehoorzaamheid aan de wil van God, het onderhouden van al Zijn geboden. Dit is een proces dat gaande is, maar nog lang niet voltooid. Meer en meer Israëli's met een seculiere achtergrond keren terug naar traditie en het naleven van de Torah.

Zoals de verzen ons verder vertellen, zal de volgende fase de erkenning zijn door alle volkeren van de aarde van Gods speciale relatie met Israël, wat er op zijn beurt voor zal zorgen dat alle naties bang worden voor Israël.

Waarom is dit een doel? We hadden verwacht dat deze verzen zouden culmineren in een beschrijving van hoe alle volken op aarde samen God zullen dienen, naar het land zullen stromen om God te aanbidden, God zullen prijzen voor alles wat Hij heeft gedaan; zoals de profeten keer op keer herhalen. Waarom kijkt deze passage in Deuteronomium vooruit naar een tijd waarin de volken van de wereld bang zullen zijn voor de Israëlische natie? Waar zijn ze bang voor?

Om te begrijpen wat dit vers eigenlijk zegt, is een nauwkeurig begrip van het Hebreeuws op zijn plaats. De zin die hier vertaald wordt, "en zij zullen bang voor je zijn," bestaat uit twee woorden.

Ve'Yaru en zij zullen bang zijn

Memeka van jou

Het voorvoegsel ve aan het begin van het eerste woord betekent "en". Yaru betekent "zij zullen vrezen". De me aan het begin van het tweede woord betekent "of" of "van". Eka is het echtelijk achtervoegsel dat "jij" betekent.

Het woord "vrees" - yirah - komt honderden keren voor in de Bijbel. Maar er zijn twee manieren waarop wat gevreesd wordt beschreven kan worden. Hier zijn twee voorbeelden die we zullen gebruiken om dit punt te begrijpen.

Ve'yareita me'Elohecha en gij zult uw God vrezen: Ik ben de Heer

לֹא-תְקַלֵּל חֵרֵשׁ וְלִפְנֵי עִוֵּר לֹא תִתֵּן מִכְשֹׁל מֵּאֱלֹהֶיךָ אֲנִי יְהֹוָה׃
Je zult doven niet beledigen en blinden geen struikelblok voorhouden. Je zult je God vrezen: Ik ben Hashem.
Leviticus 19:14

Le'yirah et Adonai Elohecha om de Here, uw God, te vrezen.

וְעַתָּה יִשְׂרָאֵל מָה יְהֹוָה אֱלֹהֶיךָ שֹׁאֵל מֵעִמָּךְ כּי אִם-לְיִרְאָה אֶת-יְהֹוָה אֱלֹהֶיךָ לָלֶכֶת בְּכָל-דְּרָכָיו וּלְאַהֲבָה אֹתוֹ וְלַעֲבֹד אֶת-יְהֹוָה אֱלֹהֶיךָ בְּכָל-לְבָבְךָ וּבְכָל-נַפְשֶׁךָ׃
En nu, o Yisrael, wat eist Hashem, uw God, van u? Alleen dit: Hasjem, uw God, te vereren, alleen op Zijn paden te wandelen, Hem lief te hebben en Hashem, uw God, te dienen met heel uw hart en ziel,
Deuteronomium 10:12

Laten we het Hebreeuws uit elkaar halen. Ve'yareita betekent "en gij zult vrezen". Elohecha betekent "jouw God". Nogmaals, het voorvoegsel me betekent "van". Merk nu op dat er in het tweede vers geen me voorvoegsel staat. Le'yirah betekent "vrezen," en Adonai Elohecha betekent "de Heer uw God." Maar in het tweede vers in plaats van dat het onderwerp van angst wordt geïntroduceerd met het voorvoegsel me, wordt het geïntroduceerd met het woord et. Heb je dat? Als je het niet zeker weet, pauzeer dan even en herlees deze paragraaf terwijl je terugkijkt naar de twee verzen.

Van de meer dan 400 gevallen van het werkwoord "vrezen" in de Bijbel, zijn er veel die het onderwerp dat gevreesd wordt introduceren met het voorvoegsel me, en vele andere die het woord et gebruiken. Et is een onvertaalbaar woord dat gebruikt wordt om een bepaald lidwoord aan te duiden. Laten we nu naar de uitleg gaan.

Wanneer angst voor iets of iemand yirah (vrees) et... is, betekent dit dat het ding zelf gevreesd wordt. Een beter woord hiervoor is "ontzag". Dus, bijvoorbeeld, het vers in Deuteronomium 10 dat we net aanhaalden roept ons op om God te vrezen. Dit betekent niet dat we bang zijn voor straf van God, maar eerder dat we ontzag hebben voor God, voor wie Hij is.

Aan de andere kant, als het werkwoord "vrezen" gevolgd wordt door et, betekent het dat er vrees is als gevolg van het onderwerp, of vrees voor een gevolg dat voortkomt uit het onderwerp. Dus, in het vers uit Leviticus, dat na een verbod komt, is de angst angst voor straf die van God komt, geen angst voor Gods essentie zelf. Samengevat:

Yirah me vrees, voortkomend uit het onderwerp

Yirah et ontzag voor het onderwerp zelf

Gebaseerd op deze belangrijke nuance in de tekst, zou ik willen suggereren dat ons vers niet beschrijft dat de volken van de aarde bang zijn voor de natie Israël. In plaats daarvan beschrijft ons vers dat de volken op aarde bang zijn als gevolg van de natie Israël. Hier is het vers opnieuw, met een wijziging in de laatste woorden gebaseerd op wat ik heb uitgelegd.

En alle volken op aarde zullen zien dat u bij de naam van de Heer wordt genoemd, en zij zullen bang voor u zijn.

Gezien het begin van het vers en de inhoud van de verzen die eraan voorafgaan, geloof ik dat het vers beschrijft dat de volken op aarde ontzag en angst voor God hebben als gevolg van wat ze zien in de natie Israël. De volken op aarde zullen getuige zijn van de hand van God, en Zijn naam, op het volk Israël en dit zal ervoor zorgen dat ze ontzag hebben voor God. Hun angst voor God zal voortkomen uit wat ze in Israël zien.

Zo begrepen beschrijft ons vers het mechanisme waarmee God Israël gebruikt om kennis en ontzag voor Hem over de hele wereld te brengen.

Het unieke en wonderbaarlijke verhaal van de ballingschap en de verlossing van Israël is het voertuig dat God gebruikt om alle volkeren op aarde bang voor Hem te maken.

Het Israel365 Charity Fund is toegewijd aan het versterken en ondersteunen van het volk van Israël dat onze hulp nodig heeft. Doneer vandaag nog aan het Israel365 Charity Fund.

Rabbijn Pesach Wolicki is de uitvoerend directeur van Israel365 Action en de auteur van Verzen voor Zion en Beker van Verlossing: Een krachtige reis door de lofpsalmen van koning David. Rabbi Wolicki is de gastheer van Eyes on Israel op Real America's Voice Network. Hij levert regelmatig bijdragen aan Israel365news.com en The Jerusalem Post.

Bron: Fear of Israel, Fear of God – The Israel Bible