www.wimjongman.nl

(homepagina)


Volledige vijandigheid: De regering Biden en Israël

Waarom blijven de Verenigde Staten het vermogen van de Israel Defense Forces in Gaza belemmeren?

Caroline B. Glick op 5 februari 2024 / JNS

( )

Ouders van Israëlische soldaten in de Gazastrook en andere activisten protesteren bij de grensovergang Kerem Shalom in Zuid-Israël tegen vrachtwagens met humanitaire hulp die Hamas voor eigen gebruik meeneemt, 9 januari 2024. Foto door Flash90.

De groep Moeders van IDF-soldaten leidde vorige week een demonstratie van legermoeders, reservisten bij de Israël Defense Forces, nabestaanden en andere bezorgde burgers buiten de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem. Ze eisten dat president Joe Biden zou stoppen met het gebruiken van macht om Israël te dwingen Hamas te bevoorraden.

De volgende dag verzamelden honderden Israëli's, waaronder ouders van soldaten, families van gijzelaars en terreurslachtoffers zich buiten de haven van Ashdod. Urenlang blokkeerden ze vrachtwagens met voorraden voor Gaza om de haven te verlaten. Activisten blokkeren al meer dan twee weken de toegang van vrachtwagens tot Gaza via de grensovergangen Kerem Shalom en Nitzana.

In haar toespraak tot de menigte in de Zuid-Israëlische stad Ashdod, richtte Shifra Shahar, die een non-profit organisatie leidt die zorgt voor de behoeften van soldaten, haar opmerkingen tot de leiders van Israël:

"Regering van Israël, minister van Defensie, stafchef van de IDF, kom tot jezelf!

"Geen enkele andere natie voedt en onderhoudt zijn vijand! Het is echt een Israëlische start-up.

"We hadden vorig jaar verkiezingen. Ik kan me niet herinneren dat ik op [de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony] Blinken heb gestemd! Blinken zit in het oorlogskabinet en beschermt de belangen van mijn vijand. ... We hebben zonen in Gaza. We hebben zonen die vechten. Het binnenrijden van de trucks brengt hen in gevaar, verlengt de oorlog, verhoogt het aantal slachtoffers en vertraagt de terugkeer van de gijzelaars!

"Ze zeggen me: 'Er zijn beperkingen.' Wie beperkt wordt, wint de oorlog niet.

"Ze zeggen tegen me: 'De Amerikanen dreigen ons geen munitie te leveren'.

"Hierop zeg ik: als we hen zouden belegeren, zouden we geen munitie nodig hebben! De oorlog zou afgelopen zijn. Ze zouden om hulp schreeuwen, de gijzelaars terugbrengen en de oorlog zou afgelopen zijn!"

De toenemende uitingen van woede van gewone burgers tegen de regering Biden zijn een bewijs van de schok en woede die Israëli's voelen over wat zij zien als verraad van Israëls meest elementaire belangen door Biden en zijn topadviseurs.

Drie en een halve maand geleden, toen Biden naar Israël kwam, konden de meeste Israëli's zich niet voorstellen dat zijn warme omhelzing zou veranderen in een stortvloed van vijandige acties.

Op het hoogtepunt van Biden's emotionele bezoek hield hij een toespraak voor het volk van Israël: "Ik kom naar Israël met één boodschap. Jullie zijn niet alleen. Jullie staan niet alleen. Zolang de Verenigde Staten standhouden - en dat zullen we altijd blijven doen - zullen we jullie nooit alleen laten."

Voor de overgrote meerderheid van de Israëli's klonk Biden's verklaring als een bankgarantie. Maar voor de weinigen met gevoeligere oren klonk het als een dreigement - dat hij en zijn regering Israël nooit alleen zouden laten gaan om de oorlog naar de overwinning te vechten.

Naarmate de weken en maanden verstreken, bleek dat de laatste het bij het rechte eind had. De regering heeft Israël nooit met rust gelaten om de oorlog te winnen waarvan de uitkomst zal bepalen of de Joodse staat nog lang kan overleven. Bij elke draai, in elke hoek, dwingen de Verenigde Staten Israël om stappen te nemen die, zoals Shahar zei, "tegen de belangen van de burgers van Israël ingaan."

Staakt-het-vuren overeenkomst

De details van de gijzelaars-voor-terroristen en staakt-het-vuren gesprekken waarop CIA-directeur William Burns heeft toegezien, lijken in te houden dat Israël vanuit zijn gevangenissen honderden of misschien wel duizenden Palestijnse terroristen, waaronder massamoordenaars, vrijlaat in Judea, Samaria en Gaza. De eerste berichten beweerden dat de voorwaarden voor de deal 100-250 terroristen waren voor elk van de 136 gijzelaars.

Van deze terroristen kan worden verwacht dat ze Judea en Samaria en de grote steden van Israël in vuur en vlam zullen zetten in een terreurzee die de slachting van 7 oktober zou doen lijken op een wandeling in het park. Van terroristen die zijn vrijgelaten naar Gaza kan worden verwacht dat ze het terreurimperium van Hamas in het gebied opnieuw zullen opbouwen.

De vrijgelaten terroristen en hun kameraden ter plaatse zullen in staat zijn om deze dingen te doen omdat, naast de eis dat Israël hen vrijlaat in ruil voor ten minste enkele van de 136 Israëlische gijzelaars die Hamas sinds 7 oktober vasthoudt, de deal van Burns vereist dat Israël zijn militaire operaties in Gaza gedurende één tot twee maanden beëindigt. Gebaseerd op interviews met Egyptische en Qatarese functionarissen die betrokken zijn bij de gesprekken over de gijzelaars, hebben zowel The Wall Street Journal als Qatarese media gemeld dat de Verenigde Staten Hamas via Egypte en Qatar vertellen dat de deal een valstrik is voor Israël. Door Israël te dwingen zijn operaties in Gaza voor zo'n lange periode te staken, verwacht Burns dat de regering-Netanyahu niet in staat zal zijn om de operaties van Israël te hervatten wanneer de ruil van gijzelaars voor terroristen is afgerond.

De Verenigde Staten willen een staakt-het-vuren omdat de regering Biden vasthoudt aan haar strategische doelstelling om Iran te paaien ten koste van Israël. De afgelopen dagen hebben de Amerikaanse media melding gemaakt van beweringen van Amerikaanse inlichtingenofficials die beweren dat Iran niet verantwoordelijk is voor de oorlog die wordt gevoerd door zijn proxies Hamas, Hezbollah, de Houthi's en de door Iran gecontroleerde sjiitische milities in Irak en Syrië. Amerikaanse inlichtingendiensten houden vol dat deze terreurlegers de Verenigde Staten en Israël aanvallen omdat Israël vecht tegen Hamas in Gaza. Als Israël zou stoppen met vechten, zouden alle problemen ophouden.

Vanuit Israëlisch perspectief is het vooruitzicht om de oorlog te beëindigen zonder Hamas te ontmantelen een onaanvaardbare uitkomst. Als Hamas in staat is om te overleven na het uitvoeren van zijn eendaagse Holocaust in het zuiden van Israël, zal Hamas niet alleen de overwinning kunnen uitroepen, maar zullen Iran en zijn terreur proxies rond Israël worden aangemoedigd om Israël nog agressiever aan te vallen op meerdere fronten.

Humanitaire hulp

Op 23 januari deelde Shin Bet-directeur Ronen Bar aan het Israëlische veiligheidskabinet mee dat 60% tot 70% van de zogenaamde humanitaire hulp die dagelijks Gaza binnenkomt, rechtstreeks in handen van Hamas valt of door Hamas-terroristen voor eigen gebruik wordt gevorderd. De bekentenis van Bar bevestigde ooggetuigenverklaringen van Palestijnen die beweerden dat Hamas de hulptrucks in beslag nam en beelden van de Egyptische grens met Gaza waarop Hamas-terroristen schieten op burgers die toegang proberen te krijgen tot de hulpgoederen.

Onder dergelijke omstandigheden is het duidelijk dat de scherpe en steeds verder oplopende eis van de regering Biden dat Israël min of meer onbeperkt vrachtwagens met voorraden naar Gaza moet toelaten, neerkomt op de eis dat Israël zijn vijand midden in een oorlog bevoorraadt. Zoals Shahar zei, heeft de constante aanvoer van voedsel, water en, het meest kritieke, brandstof aan Hamas de terreurgroep in staat gesteld om haar aanwezigheid in haar ondergrondse wirwar van terreurtunnels te handhaven en de Israëlische gijzelaars te blijven vasthouden. De bevoorrading brengt ook de Israëlische soldaten in gevaar, die gedwongen worden om in tunnels te vechten waar Hamas een tactisch voordeel heeft.

Vanuit strategisch oogpunt stelt de eis dat Israël Hamas bevoorraadt Hamas in staat om de controle over Gaza te behouden. Zolang Hamas de bevoorrading die Gaza binnenkomt controleert, controleert het ook de distributie van die bevoorrading. Dit dwingt de bevolking om trouw te blijven aan Hamas en niet met Israël samen te werken om de oorlog te beëindigen door Hamas-terroristen uit te leveren of IDF-troepen te helpen de gijzelaars te vinden en te redden.

Egyptische grens

De enige manier om humanitaire hulp te bieden aan de bevolking van Gaza zonder Hamas te helpen, is om hen hetzelfde recht te geven als mensen in oorlogsgebieden wereldwijd: Het recht om het oorlogsgebied te verlaten voor derde landen. Vanaf het begin van de oorlog heeft de regering Biden zich sterk verzet tegen de pogingen van Israël om de Egyptische regering over te halen om de mensen van Gaza toe te staan het gebied te verlaten via de grensovergang Rafah. In een toespraak vorige maand in Tel Aviv, bevestigde minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken opnieuw het Amerikaanse verzet tegen het toestaan van Gazanen om het gebied te verlaten.

"De Verenigde Staten wijzen ondubbelzinnig alle voorstellen af die pleiten voor de hervestiging van Palestijnen buiten Gaza," spoorde hij aan.

Het is niet zo dat de Gazanen nergens heen kunnen. Sinds 7 oktober hebben meerdere landen, waaronder Tsjetsjenië, Turkije, Schotland en Canada, zich bereid verklaard om Gazanen toe te staan hun toevlucht te zoeken in hun land. Qatar, dat als staatssponsor van Hamas fungeert, is een andere optie. Rafah ligt op korte rijafstand van El Arish International Airport, waar deze vluchtelingen naar derde landen zouden kunnen vliegen.

Volgens de Britse krant Guardian worden Gazanen momenteel gedwongen om $10.000 aan steekpenningen te betalen aan Egyptische grenswachten om naar Egypte te kunnen vluchten. Bovendien is de IDF sinds 4 februari van mening dat Hamas zijn tactiek heeft veranderd. In plaats van de strijd aan te binden met IDF-troepen, voornamelijk vanuit tunnels, valt Hamas steeds vaker Israëlische eenheden in Gaza aan en bombardeert Israël met raketten vanuit humanitaire veilige zones waar honderdduizenden Gazanen nu schuilen.

Gezien de omstandigheden dwingt het standpunt van de VS Israël te kiezen tussen het verslaan van Hamas tegen een hoge prijs voor burgerlevens of zelf verslagen worden.

Wapenleveranties

Op 28 januari meldde NBC News dat de regering overweegt om de levering van verschillende wapens, waaronder 155 mm artilleriegranaten en gezamenlijke directe aanvalsmunitie (JDAM's), aan Israël te vertragen om Israël te dwingen hun grondoperaties in Gaza terug te schroeven en meer voorraden toe te laten tot het gebied.

Hoewel het Witte Huis de berichten ontkende, is de IDF gedwongen om de munitie op de grond te bewaren vanwege tekorten in de voorraden, wat erop wijst dat de Verenigde Staten de levering van belangrijke wapens aan Israël vertraagt. Dit is zeer zorgwekkend, vooral gezien de bijna zekere escalatie aan het noordelijke front, waar het door Hezbollah gecontroleerde Libanon snel afstevent op een volledige oorlog met Israël.

Palestijnse staat

Voor de Israëli's was 7 oktober een gebeurtenis die hun illusies aan diggelen sloeg. Een van de belangrijkste illusies die verbrijzeld werd, was het tweestatenparadigma. Hamas, dat de Palestijnse verkiezingen van 2006 won - de laatste verkiezingen die werden gehouden door de Palestijnse Autoriteit van de rivaliserende Fatah-factie - heeft in de tussenliggende jaren de steun van de meerderheid van de Palestijnen in Gaza en Judea en Samaria behouden. Op 7 oktober was het Hamas die de slachting van 1.200 Israëli's initieerde en leidde, maar duizenden Gazaanse burgers volgden hen naar Israël en waren volwaardige deelnemers aan de gruweldaden, waaronder moord, verkrachting, marteling, ontvoering en plundering.

Avida Bachar overleefde het bloedbad in Kibboets Be'eri, waarbij Palestijnen 130 mensen vermoordden, waaronder zijn vrouw en zoon, die naast Bachar en zijn dochter werden vermoord in de safe room van de familie. Bemanningen die de lichamen van de slachtoffers in Be'eri vonden, meldden dat 80% van de lichamen tekenen van marteling vertoonden.

Be'eri is een kibboets die geïdentificeerd wordt met seculier extreem-links. Onder de leden bevonden zich prominente vredesactivisten. De overlevende leden zijn gedwongen om in het reine te komen met de wreedheden waaronder ze geleden hebben.

Bachar legde vorige maand in een interview met het Israëlische Channel 14 uit: "We moeten ons afvragen of we in staat zijn om daar samen te leven. 7 oktober toonde aan dat het niveau van het kwaad daar betekent dat samenleven blijkbaar onmogelijk is. We kunnen het niet meer. Want we hebben ze alles gegeven. Ze hebben zelfs in onze gemeenschap gewerkt. En uiteindelijk werd ons ongelijk bewezen. ... We bereikten het punt waarop hun kinderen ons levend verbrandden in onze schuilplaatsen. De ouderen beschoten ons door de deuren. En iedereen die uit het raam probeerde te springen - die schoten ze neer. Hun ouderen, op rolstoelen, en hun gehandicapten kwamen aan in Kibboets Be'eri, en ze plunderden ons en ontvoerden ons als gijzelaars. We moeten deze situatie begrijpen. En als iemand oneindig veel eisen stelt bij onderhandelingen, dan zijn wij er blijkbaar niet of zij zijn er niet. We mogen niet weggaan."

De overgrote meerderheid van de Israëli's is het met Bachar eens. Opiniepeilingen sinds 7 oktober tonen aan dat driekwart van de Israëli's tegen de oprichting van een Palestijnse staat is. 70% van de Israëli's die op oppositiepartijen hebben gestemd, waaronder partijen in het centrum en uiterst links, de Arabisch-nationalistische partij en de islamistische partij, geloven dat er geen kans is op vreedzame coëxistentie met de Palestijnen.

Dit standpunt plaatst het Israëlische volk, in plaats van alleen de regering, op gespannen voet met de regering Biden, die er sinds het begin van de oorlog op heeft gestaan dat haar strategische doel is om een Palestijnse staat te vestigen in Gaza en Judea en Samaria onder leiding van de Palestijnse Autoriteit. De Palestijnse Autoriteit weigert van haar kant niet alleen de slachting van 7 oktober te veroordelen, maar probeert ook een eenheidsregering te vormen met Hamas. Fatah-troepen in Gaza namen samen met Hamas-terroristen deel aan de slachting van 7 oktober en plaatsten video's van zichzelf waarin ze Israëli's vermoorden op hun Telegram-pagina's.

Biden en zijn adviseurs verklaren regelmatig dat Hamas het Palestijnse volk niet vertegenwoordigt. Maar het Palestijnse volk is het daar hartgrondig mee oneens. Volgens Palestijnse opiniepeilers steunt 75% van de Palestijnen Hamas.

Vorige week werd bekend dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken overweegt om eenzijdig een "staat Palestina" te erkennen. Zo'n stap zou niet alleen een daad van vijandigheid tegen Israël zijn. Het zou een wezenlijke schending zijn van de Oslo-akkoorden, die door de VS zijn ondertekend. De akkoorden die in de jaren 1990 door Israël en de Palestijnen onder auspiciën van de VS werden ondertekend, verboden de Palestijnen om unilateraal een staat te vormen of de internationale arena te gebruiken als middel om het Palestijnse conflict met Israël op te lossen. Onder de Oslo-akkoorden moeten alle overeenkomsten tussen Israël en de Palestijnen tot stand komen via bilaterale onderhandelingen.

Buitenlandse werknemers

Zoals Bachar opmerkte, waren er onder de deelnemers aan de slachting van 7 oktober arbeiders die in dienst waren van de aangevallen kibboetsim, in sommige gevallen al tientallen jaren. Deze arbeiders verschaften precieze informatie over de kibboetsim, tot aan het aantal mensen per huishouden, de locatie van gemeenschappelijke wapenopslagplaatsen, en de huizen van soldaten en veiligheidstroepen, onder andere.

Opiniepeilingen onder Palestijnen in Gaza en Judea en Samaria wezen uit dat meer dan 80% van de Palestijnen de massamoorden van 7 oktober steunt. Vanwege de massale publieke steun voor de slachtingen en de diensten die Palestijnse arbeiders aan Hamas verleenden als inlichtingenverzamelaars, nam de Israëlische regering een besluit dat Palestijnen verbood om in Israël te werken. Om de Palestijnen te vervangen, besloot de regering om buitenlandse werknemers uit bevriende landen, waaronder India, toe te laten tot Israël met een werkvergunning. Minister van Economie Nir Barkat sloot een overeenkomst over de toegang van Indiase arbeiders met zijn Indiase collega.

Vorige week meldden de Israëlische media dat de regering Biden tussenbeide is gekomen om de vervanging van Palestijnse arbeiders door Indiase en andere buitenlandse werknemers te blokkeren. Volgens een bericht in de Israëlische krant Calcalist schreef Cindy Dyer, de Amerikaanse ambassadeur belast met het monitoren en bestrijden van mensenhandel, een brief aan haar Israëlische collega en het Ministerie van Justitie waarin ze erop aandrong dat het gebruik van uitzendbureaus om buitenlandse arbeiders te importeren het risico inhoudt dat het verbod op mensenhandel en uitbuiting wordt overtreden, en eiste dat Israël geen arbeiders importeert via uitzendbureaus. Aangezien deze bedrijven de belangrijkste manier zijn om buitenlandse arbeiders binnen te halen, was de impact van de tussenkomst van het State Department dat een onoverkomelijk obstakel werd opgeworpen op de weg van Israël om Palestijnse arbeiders te vervangen die in grote meerderheid de genocide op de Joden van Israël steunen.

Het bestraffen van Israëlische inwoners van Judea en Samaria

Volgens gegevens van de Israëlische politie uit het district Samaria en Judea voerden Palestijnen in 2023 5.600 terroristische aanvallen uit op Israëliërs. In dezelfde periode pleegden Israëli's 60 gewelddaden tegen Palestijnen. Gegevens van de IDF geven aan dat gewelddadige incidenten waarbij Israëliërs en Palestijnen betrokken waren in oktober 2023 met 31% waren gedaald ten opzichte van dezelfde maand in 2022 en dat gewelddadige incidenten waarbij Israëliërs en Palestijnen betrokken waren in november 2023 met 55% waren gedaald ten opzichte van november daarvoor.

Toch vaardigde president Biden afgelopen donderdag een Executive Order uit die ingrijpende economische sancties oplegt aan Israëliërs die volgens de minister van Buitenlandse Zaken of de minister van Financiën betrokken zijn bij zogenaamd "kolonistengeweld". De sancties, die duidelijk een flagrante schending zijn van de Israëlische soevereiniteit en een uiting van totale minachting voor het Israëlische strafrechtsysteem, bevriezen niet alleen de tegoeden van degenen die beschuldigd worden van verboden handelingen. Het verbiedt iedereen om economische transacties te hebben met de gesanctioneerde personen. De Executive Order werd uitgevaardigd tegen vier Israëlische burgers die niet beschuldigd of veroordeeld zijn voor misdrijven. Het lijkt erop dat de beslissing om sancties op te leggen volledig is gebaseerd op ongefundeerde beschuldigingen van Palestijnse belangengroepen die het bestaansrecht van Israël niet erkennen. Toch hebben Bank Leumi en de Israëlische postbank, uit angst voor Amerikaanse sancties, twee van de gesanctioneerde personen geïnformeerd dat hun bankrekeningen zijn bevroren.

Op bezoek bij Yinon Levy, een veeboer wiens rekeningen bij Bank Leumi op zondag werden bevroren, zei MK Zvi Succot: "Er is geen bewijs voor de beschuldigingen, er is geen aanklacht, geen strafblad of een dossier bij de Shin Bet. Het enige wat het is, is dat linkse mensen het niet leuk vinden dat Joden een boerderij bouwen."

Commentator Stephen Leavitt verwoordde het kort en bondig: "Biden annuleerde sancties tegen Iran en verschoof ze naar Israël."

Het is de moeite waard om op te merken dat de regering Biden geen vergelijkbare sancties heeft opgelegd aan Palestijnse individuen die zich bezighouden met daadwerkelijke terroristische daden tegen Israëli's of aan de P.A., die aanzet tot terroristische aanvallen op Israël en deze financiert en sponsort. Zij heeft geen sancties opgelegd aan de veiligheidsdiensten van de P.A. waarvan de leden routinematig betrokken zijn geweest bij terroristische aanvallen op Israëlische burgers. Integendeel, de regering stopte met de uitvoering van de Taylor Force Act van 2018, die de Verenigde Staten verbiedt om de P.A. te financieren zolang het zijn "pay-for-slay" beleid handhaaft van het betalen van salarissen en lijfrentes aan gevangen terroristen en de families van dode terroristen.

Deze alleen voor Joden bestemde Executive Order maakt van gesanctioneerde Israëlische Joden die in Judea en Samaria wonen paria's in hun eigen gemeenschappen en criminaliseert de half miljoen Israëlische Joden die in Judea en Samaria wonen. Maar het doet ook iets veel groters: Het bevordert de laster dat Israëli's het morele equivalent zijn van Hamas-terroristen en de burgerlijke lynchpartijen die hen vergezellen in hun afslachting van Israëlische Joden.

Toepassing van de Leahy-wet tegen de IDF in Judea en Samaria

De week na de gruweldaden van 7 oktober, voorafgaand aan het vrijdaggebed, verspreidde het ministerie van Religieuze Zaken van de P.A. richtlijnen naar door de P.A. gecontroleerde moskeeën in heel Judea en Samaria waarin de gelovigen werden opgeroepen om Israëlische gemeenschappen aan te vallen.

Vorige week doodde de IDF vier terroristen van Hamas en Islamitische Jihad in Jenin die precies zo'n operatie planden. Hun geplande aanval was één van de vele die de IDF op het laatste moment heeft voorkomen sinds 7 oktober.

Sinds de door Hamas geleide invasie van Zuid-Israël hebben IDF-eenheden in Judea en Samaria meer dan 500 terroristen gedood en nog eens duizenden gearresteerd. En dat zijn nog maar druppels op een gloeiende plaat. Het aantal actieve terreurcellen blijft groeien.

Ondanks het acute gevaar dat deze terreurnest vormt voor de levens van de 500.000 Israëli's die in deze gebieden wonen en miljoenen anderen in Jeruzalem en centraal Israël, probeert de regering Biden Israël te intimideren om zijn antiterreuroperaties in Judea en Samaria te beëindigen.

Deze week meldden de Israëlische media dat het State Department begonnen is met een onderzoek naar IDF-eenheden die actief zijn in Judea en Samaria wegens mogelijke overtredingen van de Leahy-wet. De Leahy-wet vereist dat militairen die Amerikaanse militaire hulp ontvangen zich houden aan dezelfde mensenrechtennormen die het Amerikaanse leger toepast bij zijn operaties.

De constante beschuldiging van Amerikaanse functionarissen, aangespoord door leden van de zogenaamde progressieve "Squad" van progressieve, anti-Israël wetgevers in het Congres, is dat de operaties van de IDF in Gaza inherent verdacht zijn. Volgens de rapporten stuurde het ministerie van Buitenlandse Zaken een maand geleden een brief naar het ministerie van Buitenlandse Zaken waarin gedreigd werd militaire uitrusting te ontzeggen aan verschillende individuele eenheden die actief zijn in Judea en Samaria. Israël heeft twee maanden de tijd om te reageren op de beschuldigingen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De onderliggende veronderstelling bij de beschuldigingen is nog erger dan de beschuldigingen zelf. De eis van de Verenigde Staten dat Israël verantwoording aflegt voor elke operatie, stelt dat Israëls aanwezigheid in Judea en Samaria inherent illegitiem is en dat dit ook geldt voor haar antiterreuroperaties in de gebieden. Deze opvatting, die overeenkomt met de eis van de regering dat geen enkele Palestijn Gaza mag verlaten en dat Israël geen bufferzones in Gaza mag innemen om de Westelijke Negev te beschermen, ligt aan de basis van de weigering van de regering om de strategische logica, levensvatbaarheid en moraliteit te heroverwegen van haar eis dat Israël de vorming van een Palestijnse staat in haar kerngebied moet steunen, waarvan de leiders en burgers eensgezind zijn in hun streven naar de vernietiging van Israël.

Praktisch gesproken intimideert het gebruik van de Leahy-wet door Washington tegen IDF-eenheden in Judea en Samaria de IDF-commandanten, die zich nu zorgen moeten maken dat ze zullen worden gestraft voor hun inspanningen om hun land en zijn burgers te verdedigen tegen de vijanden van Israël.

Ondermijning van de politieke stabiliteit van Israël

Tijdens zijn toespraak vorige maand op het World Economic Forum in Davos, Zwitserland, hield Blinken vol dat de oprichting van een Palestijnse staat de sleutel is tot vrede in het Midden-Oosten. Ondanks het feit dat de Palestijnen bijna unaniem Israël willen vernietigen en het Amerikaanse doel van een tweestatenoplossing afwijzen, waarbij een Palestijns-Arabische staat zou ontstaan die in vrede leeft met de Joodse staat Israël, benadrukte Blinken dat "Arabische leiders, Palestijnse leiders" hun volk hebben voorbereid op een Palestijnse staat. "Ik denk dat de uitdaging, de vraag nu is: Is de Israëlische samenleving bereid om zich met deze vragen bezig te houden? Is het bereid om die mentaliteit te hebben?"

Israëli's hebben zich natuurlijk beziggehouden met de kwestie van een Palestijnse staat. Na de gruweldaden die de Palestijnen uitvoerden op 7 oktober - en de volledige mobilisatie van de Palestijnse samenleving in Gaza, en Judea en Samaria, ten gunste van de genocideoorlog van Hamas - erkenden de Israëli's dat er geen vooruitzicht was op vreedzame coëxistentie met de Palestijnen. Zoals Direct Polls vorige maand onthulde, zegt 81% van de Israëli's, inclusief Arabische Israëli's, dat er geen vooruitzicht is op vrede met de Palestijnen. Maar liefst 88% van de Israëli's heeft geen vertrouwen in het Palestijnse leiderschap.

Blinken is echter niet geïnteresseerd in het Israëlische publieke sentiment. Hij legt de schuld voor Israëls onwil om een Palestijnse terreurstaat in het hart van het land te accepteren niet bij de genocidale aard van de Palestijnse samenleving, maar bij premier Benjamin Netanyahu. Omdat Netanyahu in elk naoorlogs scenario tegen de overdracht van Gaza aan de door Hamas gesteunde P.A. is en tegen Palestijnse soevereiniteit, zien Blinken, de president en de hele regering Netanyahu graag uit de macht verdreven.

Op 7 januari meldde Jake Tapper van CNN dat een regeringsfunctionaris hem had verteld dat Netanyahu moet kiezen tussen zijn coalitiepartners van de nationalistische partijen Religious Zionism en Jewish Power onder leiding van respectievelijk minister van Financiën Bezalel Smotrich en minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir, en zijn banden met president Biden en de Verenigde Staten.

Dit lek is gewoon een herformulering van Biden's opmerkingen aan Joodse donoren op 12 december, waarin hij Ben-Gvir berispte voor zijn verzet tegen een Palestijnse staat en impliceerde dat Netanyahu moet kiezen tussen Ben-Gvir en gelijkgestemde ministers in zijn regering en de Amerikaanse steun voor Israël.

Een week na de reportage van Tapper meldde Andrea Mitchell van NBC dat, in het licht van Netanyahu's afwijzing van de inspanningen van de regering om de oorlog te beëindigen met een Palestijnse staat, "drie hooggeplaatste Amerikaanse functionarissen zeggen dat de regering Biden voorbij Netanyahu kijkt om te proberen haar doelen in de regio te bereiken."

Mitchell schreef: "De regering Biden probeert samen met andere Israëlische leiders en leiders uit het maatschappelijk middenveld de basis te leggen voor een eventuele regering na Netanyahu. In een poging om Netanyahu te omzeilen, heeft Blinken [tijdens zijn bezoek aan Israël] ook individuele ontmoetingen gehad met leden van zijn oorlogskabinet en andere Israëlische leiders, waaronder oppositieleider ... Yair Lapid."

Netanyahu dwingen om te kiezen tussen zijn regeringscoalitie en de banden met de Verenigde Staten is een recept voor politieke chaos en een militaire nederlaag. Als Netanyahu zijn coalitiepartners verraadt en de Amerikaanse eis voor verzoening en een nederlaag in de oorlog accepteert, dan zal zijn regering vallen en zal Israël zich in een ongekende nationale veiligheidscrisis bevinden op het hoogtepunt van een periode van politieke onrust en binnenlandse rancune voorafgaand aan de verkiezingen.

Gezien het dreigingsniveau brengt de poging van de regering om de Israëlische regering te ontmantelen het bestaan van Israël zelf in gevaar.

Libanon

Deze week arriveerde de presidentiële gezant en Amerikaanse gesprekspartner met het door Hezbollah gecontroleerde Libanon, Amos Hochstein, in Israël in een zoveelste poging om te voorkomen dat Israël Hezbollah-troepen en raketten verwijdert uit Zuid-Libanon, waar ze met militaire middelen een existentiële bedreiging vormen voor Israël.

De afgelopen vier maanden heeft Hochstein geprobeerd Israël te dwingen een "diplomatieke oplossing" te accepteren voor de militaire dreiging van Hezbollah. Hezbollah, met zijn tienduizenden geharde terroristen langs de Libanese grens met Israël en zijn arsenaal van 150.000 raketten, raketten, drones en mortieren vormt zo'n duidelijke en dringende bedreiging voor Israël dat onmiddellijk nadat Hezbollah zonder provocatie op 8 oktober begon met beschietingen van het noorden van Israël, de regering terecht 80.000 Israëlische inwoners uit de grensgemeenten in het noorden verwijderde. Sindsdien wonen ze in hotels.

Israël eist dat Hezbollah zich houdt aan de voorwaarden van het staakt-het-vuren dat is vastgelegd in resolutie 1701 van de VN-Veiligheidsraad aan het einde van de Tweede Libanonoorlog in 2006. 1701 vereist dat Hezbollah troepen en raketten zich ten noorden van de Litani rivier bevinden, 30 km ten noorden van de grens met Israël. In plaats van samen met Israël erop aan te dringen dat Hezbollah de door de VS gesteunde resolutie naleeft, biedt Hochstein Israël een niet-afdwingbare deal aan waardoor Hezbollah zijn troepen zou verplaatsen naar slechts een handvol kilometer ten noorden van de grens.

In zijn laatste versie zou Hochsteins "deal" in twee fasen worden uitgevoerd. In de eerste fase zou Hezbollah zijn troepen 8-12 km van de grens verplaatsen en vervangen worden door UNIFIL-troepen en de Libanese Strijdkrachten (LAF). De Israëlische bewoners van de grensgemeenten zouden dan naar hun huizen terugkeren.

In de tweede fase zou Israël ermee instemmen de overgave van zijn soevereine grondgebied langs de grens met Libanon aan het door Hezbollah gecontroleerde Libanon te bespreken. De gebieden waarover gesproken wordt, omvatten strategische punten van Rosh Hanikra aan de kustlijn in het westen tot de berg Dov langs de Syrische grens in het oosten.

Er zijn drie fundamentele problemen met de deal die de VS van Israël eist. Ten eerste is de LAF volledig afhankelijk van Hezbollah en opereert in dienst van Hezbollah. UNIFIL doet niets zonder de toestemming van Hezbollah. Dit is de reden dat Hezbollah sinds 2006 in staat is geweest om volledig in strijd met Resolutie 1701 te opereren. Het is dan ook absurd om te geloven dat Hezbollah in staat zou zijn om de overeenkomst af te dwingen of daar belang bij zou hebben.

Gezien de zwakte en medeplichtigheid van UNIFIL en de LAF, is de enige partij die in staat is om de overeenkomst af te dwingen de IDF. En het aanbod van de VS sluit een Israëlische militaire operatie of aanwezigheid in Zuid-Libanon uit. Aangezien het voorstel volgens de voorwaarden niet kan worden uitgevoerd, zullen de 80.000 Israëlische vluchtelingen uit de grensgemeenschappen niet in staat zijn om ook maar enigszins veilig naar huis terug te keren.

Ten tweede zijn de territoriale eisen van Hezbollah volstrekt lichtzinnig. De gebieden in kwestie zijn nooit Libanees grondgebied geweest. Het onvermurwbare standpunt van de regering dat Israël moet toegeven aan de eisen van Hezbollah met betrekking tot haar soevereine grondgebied, met inbegrip van de berg Dov, die het hele noorden van Israël beheerst, is een vijandig standpunt. Israël kan dit niet accepteren.

Ten slotte, net zoals de standpunten van de regering ten opzichte van Gaza voorzien en zelfs vereisen dat Israël een nederlaag in een oorlog accepteert, zo vereist haar "diplomatieke oplossing" voor Libanon dat Israël een strategische nederlaag accepteert door toedoen van Iran's Libanese proxy Hezbollah.

Iran

Sinds 7 oktober houdt de regering Biden vol dat ze geen bewijs heeft dat Iran voorkennis had van de aanval van Hamas. Terwijl Irans andere regionale volmachten - Hezbollah, de Houthi's, de door Iran gecontroleerde sjiitische milities in Irak - zich hebben aangesloten bij de oorlog tegen Israël en de VS, heeft de regering Biden koppig geweigerd om te erkennen dat Iran de kop van de slang is. Maar feiten zijn koppig.

Iran controleert al hun proxies. In de aanloop naar 7 oktober werden Hamas-terroristen in Iran en Libanon getraind voor hun slachtmissie. In de maanden voor de invasie van 7 oktober ontmoetten Hamas-terreurleiders elkaar minstens twee keer in Beiroet met Iraanse leiders van de Islamitische Revolutionaire Garde en hun tegenhangers van Hezbollah. Iran financiert, bewapent en traint al zijn proxies. Een Iraans spionageschip in de Rode Zee regisseert alle raket- en droneaanvallen van de Houthi's op Israël en de commerciële scheepvaart in de Rode Zee.

Terwijl Iran de operaties van hun proxies leidt, sprint het zelf naar de toegang tot de nucleaire club. Volgens het Internationaal Atoomagentschap heeft Iran zijn uraniumverrijking, die bijna een bom is, enorm uitgebreid en is het land in feite een nucleaire drempelstaat geworden.

Deze realiteiten stellen Israël voor een onaanvaardbare dreigingsomgeving die het militair moet bestrijden of een fysieke vernietiging moet riskeren. Voor de regering Biden bieden deze realiteiten een kans om Israël te dwingen in te stemmen met een verlies in Gaza en Libanon en de oprichting van een Palestijnse staat of om de steun van de VS te verliezen en gedwongen te worden om Iran en al zijn proxies alleen het hoofd te bieden met onvoldoende wapens en zonder diplomatieke steun van Washington.

Toen Netanyahu zondag zijn regering toesprak tijdens de wekelijkse vergadering, merkte hij de onenigheid met de regering Biden op.

"Israël is een soevereine staat," begon hij.

"We waarderen de steun die we van de regering Biden hebben gekregen sinds het uitbreken van de oorlog enorm: In wapens, bij internationale instellingen, in het sturen van troepen naar de regio en meer. Dit wil niet zeggen dat er geen meningsverschillen zijn tussen ons, maar vanaf vandaag zijn we erin geslaagd om deze te overwinnen met vastberaden en evenwichtige beslissingen."

Hij ging verder: "Als soevereine staat die vecht voor zijn bestaan en zijn toekomst, nemen we onze eigen beslissingen; zelfs in die gevallen waarin er geen overeenstemming is met onze Amerikaanse vrienden."

Ogenschijnlijk met elke dag die voorbijgaat, kondigt de regering Biden een nieuw initiatief aan dat erop gericht is het vermogen van Israël om zichzelf te verdedigen te ondermijnen, ofwel door haar militaire opties te beperken, haar diplomatieke manoeuvreerruimte in te perken, haar vijanden meer macht te geven of binnenlandse verdeeldheid en sociale kloven te veroorzaken. Op een bepaald moment in de niet zo verre toekomst zal Netanyahu "nee" moeten zeggen tegen de regering. We kunnen alleen maar hopen dat de overgrote meerderheid van de Amerikanen, die achter Israël staan tegen haar vijanden, achter Israël staan wanneer we op dat punt aankomen.

Bron: 360 degrees of hostility: The Biden administration and Israel - JNS.org