www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

VS 'day after' plan onthuld, omvat PA die Gaza regeert en Palestijnse staat

18 mei 2024 Door Vered Weiss, World Israel News

VS 'day after' plan onthuld, omvat PA die Gaza en Palestijnse staat bestuurt Palestijnse leider Mahmoud Abbas (AP/Amr Nabil)

De tweede fase van het plan omvat normalisatie tussen Saoedi-Arabië en Israël.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken had een paar weken geleden een ontmoeting met "de Arabische Zes" op het World Economic Forum in Riyad om een "day after" plan voor Gaza te bespreken dat de vrijlating van de gijzelaars en de oprichting van een Palestijnse staat omvat, zoals gemeld door Al-Ahkbar, een aan Hezbollah gelieerde media-outlet.

De "Arabische Zes" bestaat uit Saoedi-Arabië, Jordanië, Egypte, de Emiraten, Qatar en de Palestijnse Autoriteit (PA).

Het plan zou een staakt-het-vuren in de Gaza-oorlog vereisen, de terugkeer van gijzelaars in ruil voor Palestijnse gevangenen, de terugkeer van de Palestijnse Autoriteit naar de Gazastrook en de oprichting van een "technocratische regering" bestaande uit leden van de PA en een commissie.

Volgens sommige berichten heeft Israël de PA aangeboden toezicht te houden op de grensovergang bij Rafah, maar de PA heeft dit geweigerd.

De tweede fase omvat de normalisatie tussen Saoedi-Arabië en Israël, een proces dat zich in de beginfase bevond voordat de oorlog op 7 oktober begon.

Daarnaast zou Gaza in deze fase een volledige wederopbouw ondergaan en zouden Israël en de Palestijnen afspraken maken over de status van vluchtelingen en Palestijnse gebieden met de implementatie van een tweestatenoplossing.

Ook zou de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) nieuw leven worden ingeblazen, zouden de Palestijnse facties worden verzoend en zou een gedemilitariseerde Hamas toetreden tot de Palestijnse eenheidscoalitie.

In februari meldde Sky News Arabia dat Hamas een eerste akkoord gaf voor de vorming van een technocratische regering voor Gaza na de oorlog en zei open te staan voor toetreding tot de PLO.

Op de top van de Arabische Liga riep de koning van Bahrein, het gastland, op tot een vredesconferentie voor het Midden-Oosten en de oprichting van een Palestijnse staat.

Het Israëlische kabinet verwierp vorige week echter een VN-resolutie over een Palestijnse staat.

"Er zal geen beloning worden gegeven voor het verschrikkelijke bloedbad van 7 oktober, dat door 80% van de Palestijnen, zowel op de Westelijke Jordaanoever als in Gaza, wordt gesteund," zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die het initiatief nam tot het voorstel. "We zullen niet toestaan dat ze een terroristische staat oprichten van waaruit ze ons nog meer kunnen aanvallen," voegde hij eraan toe.

Bron: US 'day after' plan revealed, includes PA ruling Gaza and Palestinian state | World Israel News