www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

Rapport: VS houden 'gevoelige informatie' over Hamas achter voor Israël

De regering Biden is bereid om "waardevolle" informatie te delen over de verblijfplaats van Hamas' leiders en tunnels om een Israëlische invasie van Rafah af te wenden, aldus de Washington Post.

Amerikaanse president Joe Biden in Tel Aviv, 18 oktober 2023. Foto door Miriam Alster/Flash90.Amerikaanse president Joe Biden in Tel Aviv, 18 oktober 2023. Foto door Miriam Alster/Flash90.

(12 mei 2024 / JNS)

De regering Biden zal belangrijke inlichtingen met Israël delen over de verblijfplaats van de leiding van Hamas in Gaza als Israël ermee instemt om zijn militaire operatie in Rafah niet door te zetten, aldus The Washington Post.

"De regering Biden, die er alles aan doet om een volledige Israëlische invasie in Rafah af te wenden, biedt Israël waardevolle hulp aan als het zich terugtrekt, inclusief gevoelige informatie om het Israëlische leger te helpen de locatie van Hamas-leiders te bepalen en de verborgen tunnels van de groep te vinden, volgens vier mensen die bekend zijn met het Amerikaanse aanbod," aldus het rapport.

De Verenigde Staten proberen de operatie uit te stellen, omdat ze bezorgd zijn dat Israël niet genoeg doet om de veiligheid van de meer dan een miljoen Gazanen in Rafah te garanderen, mocht er een grootschalige invasie komen, aldus de bronnen die door de Washington Post worden geciteerd.

Naast inlichtingen hebben Amerikaanse functionarissen ook aangeboden om Israël te helpen met hulp voor de evacués van Rafah, waaronder "duizenden schuilplaatsen zodat Israël tentensteden kan bouwen - en om te helpen met de bouw van leveringssystemen voor voedsel, water en medicijnen", aldus de bronnen.

Het Israëlische leger heeft al honderdduizenden mensen uit Oost-Rafah geëvacueerd naar een uitgebreide humanitaire zone bij Al-Mawasi als onderdeel van een beperkte operatie in de stad die begon op 6 mei. Als onderdeel van de beginfase van de operatie namen de Israëlische strijdkrachten de controle over van de Gazaanse kant van de Rafah grensovergang tussen de Strook en Egypte.

IDF-woordvoerder Rear Adm. Daniel Hagari zei zaterdagavond dat tijdens de operatie tot nu toe tientallen terroristen zijn gedood, ondergrondse tunnels zijn blootgelegd en wapens in beslag zijn genomen. Hij benadrukte dat de activiteiten daar "beperkt van omvang blijven en gericht zijn op tactische vooruitgang; tactische aanpassingen; en militaire voordelen - en dat ze dichtbevolkte gebieden hebben vermeden."

De Rafah-operatie, die volgens Israël naar schatting ongeveer twee maanden zal duren, wordt in fasen uitgevoerd in plaats van een plotselinge, grootschalige invasie, aldus het Israëlische Channel 12.

De gefaseerde aard van de operatie maakt het mogelijk om deze te pauzeren mocht er een gijzelaars vrijlatingsdeal worden bereikt tussen Israël en Hamas, aldus het rapport.

De regering Biden kondigde vorige week aan de offensieve wapentransporten naar Israël stop te zetten vanwege de dreigende operatie in de meest zuidelijke stad van Gaza.

In een interview met CNN op woensdag zei de Amerikaanse president Joe Biden: "Als zij [de IDF] Rafah binnenvallen, lever ik niet de wapens die in het verleden zijn gebruikt om Rafah aan te pakken, om de steden aan te pakken die dat probleem aanpakken".

Hij verklaarde verder dat zijn regering niet wegloopt voor de veiligheid van Israël en "ervoor zal blijven zorgen dat Israël veilig is in termen van Iron Dome en hun vermogen om te reageren op aanvallen die onlangs uit het Midden-Oosten kwamen," zoals de ballistische raket- en droneaanval van Iran op 14 april.

Maar met betrekking tot offensieve wapens van het type dat waarschijnlijk in Rafah zou worden gebruikt, "is het gewoon verkeerd," vervolgde hij. "We gaan geen wapens en artilleriegranaten leveren", zei hij.

De aankondiging leidde tot wijdverspreide reacties in zowel Israël als de Verenigde Staten.

"Dit kan hen aanmoedigen, de vijanden van het Joodse volk en van de staat Israël," zei de Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan.

"Als Israël beperkt wordt in het betreden van zo'n belangrijk en centraal gebied als Rafah, waar nog steeds duizenden terroristen, gijzelaars en de leiders van Hamas aanwezig zijn, hoe moet het doel om Hamas te vernietigen dan precies bereikt worden?", vervolgde hij.

Volgens Israël is het verslaan van de vier overgebleven bataljons van Hamas in Rafah essentieel voor het winnen van de oorlog en het veiligstellen van de terugkeer van de gijzelaars die nog steeds worden vastgehouden door de terreurgroep.

Rep. Ritchie Torres tweette: "Als leider van de vrije wereld kan Amerika niet beweren dat zijn toewijding aan Israël 'ijzersterk' is en vervolgens doorgaan met het onthouden van hulp aan Israël. De gemengde berichtgeving maakt een aanfluiting van onze geloofwaardigheid als bondgenoot. Niemand zal ons woord serieus nemen."

Biden's CNN aankondiging kwam een paar dagen nadat Israël werd verblind door Hamas' publieke "aanvaarding" van een staakt-het-vuren deal die de Joodse staat niet eens had gezien.

Volgens Axios waren Israëlische functionarissen naar verluidt verrast toen ze "veel nieuwe elementen" in de overeenkomst zagen, die niet in het vorige voorstel stonden waarmee Israël had ingestemd en dat 10 dagen eerder door de Amerikaanse, Egyptische en Qatarese bemiddelaars aan Hamas was voorgelegd.

De VS en de andere bemiddelaars hadden "een nieuwe deal" opgesteld en waren daar niet transparant over, vertelden twee Israëlische functionarissen aan Axios. De functionarissen verklaarden verder dat ze vermoeden dat de regering Biden Hamas garanties heeft gegeven via de Egyptenaren en de Qatari's over het beëindigen van de oorlog, die de terreurgroep eist maar waarvan Jeruzalem zegt dat het een non-starter is totdat Hamas is verslagen, de gijzelaars zijn vrijgelaten en Gaza nooit meer een bedreiging vormt voor Israël.

Bron: Report: US withholding 'sensitive intelligence' on Hamas from Israel - JNS.org