www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

Zaterdag 6 april 2024 Wekelijks commentaar: Ex-Brass dominantie in oorlogskabinet hindert besluitvorming

Besluitvorming Dr. Aaron Lerner 6 april 2024

Ik vind geen troost als ik lees dat alle hoge piefen het eens waren over een bepaalde kritieke beleidskwestie.

In plaats daarvan baart het me grote zorgen,

Omdat het ons vertelt dat alle mensen die rond de tafel zitten... dezelfde denkwijze hebben.

En dat is de absoluut verkeerde manier om er zeker van te zijn dat beleidsbeslissingen... gebaseerd zijn op een grondige overweging van de zaak.

Laten we niet vergeten dat de hoge piefen dachten:

1. We zouden gadgets kunnen ruilen voor de Golan met het idee dat we op "de dag des oordeels" we de Golan op zouden racen en alles in orde zou zijn.

2. Het verlaten van de Gazastrook zou onze veiligheid verbeteren.

En er zijn nog veel meer voorbeelden.

Tegenwoordig tonen deze hoge officieren en andere veiligheidsbeambten openlijk hun minachting voor vervelende vragen van ministers en MK's die niet als hoge officieren in de IDF hebben gediend.

Ze worden vergezeld door pratende hoofden die deze gewone "burgers" belachelijk maken omdat ze het lef hebben om vragen te stellen en het lef hebben om te eisen om serieus deel te nemen aan het besluitvormingsproces in plaats van formele vergaderingen bij te wonen als onderdeel van een Amen-koor.

Maar de waarheid is dat Israëlische burgers vaak betere beslissingen beslissingen hebben genomen dan de hoge militairen.

Neem een paar voorbeelden:

De hoge ambtenaren waren tegen de bouw van spionagesatellieten:

Ehud Barak en andere hoge functionarissen waren sterk gekant tegen de bouw van eigen spionagesatellieten door Israël. spionagesatellieten te bouwen - ook al was het al duidelijk dat men niet op de VS kon om het gat te vullen. De burger Menachem Begin overrulede de hoge piefen. De hoge piefen begrepen pas echt waarom deze cruciale apparatuur nodig was toen de eerste satellietfoto op het scherm verscheen.

De hoge piefen waren tegen het verwerven van een tweede aanvalscapaciteit:

Ehud Barak nam het voortouw in het tegenhouden van plannen om Duitse onderzeeërs aan te schaffen met lanceerbuizen met een extra grote diameter voor Jericho-raketten. Israël kreeg deze strategische capaciteit pas toen Duitsland de eerste onderzeeërs GRATIS leverde nadat Duitse apparatuur een sleutelrol had gespeeld in de Irakese raketaanvallen tegen de Joodse staat.

Ze was tegen het openen van de Tweede Libanonoorlog door het vernietigen van Hezbollah's lange raketten van Hezbollah:

De hoge piefen wilden Libanon eerst straffen door de infrastructuur te vernietigen, maar maar de civiele DM Amir Peretz stond erop dat de IAF de langeafstandsraketten zou uitschakelen raketten uitschakelde voordat ze Tel Aviv begonnen te raken. Deze zet was in wezen de enige juiste Israëlische beslissing in de hele oorlog. Om Peretz zijn strijd strijd met de hoge piefen in zijn eigen woorden: http://youtu.be/SM_LMb10qsQ .

De civiele minister van Defensie Liberman duwde de bewapening van de IDF met grond-tot-grond precisieraketten van verschillende reikwijdte erdoor. grondraketten van verschillende reikwijdte om ons vermogen om veel uitdagingen aan te pakken zonder afhankelijk te zijn van om veel uitdagingen aan te gaan zonder afhankelijk te zijn van vliegende platformen. Dit omvatte topsystemen die Israël al aan andere legers leverde. maar waar de lokale hoge piefen niet in geïnteresseerd waren.

En er zijn meer voorbeelden.

In elk geval won het "gezond verstand" van burgers het van tientallen jaren militaire training en ervaring.

Vandaag de dag doet het defensie-establishment er alles aan om de de commissie voor de evaluatie van het militaire begrotingsbeleid te omzeilen die minister van Financiën Bezalel Smotrich erop staat om bijeen te komen voordat we een groot deel van ons defensiebudget budget voor extra F-35's en andere straaljagers.

Is er een kans dat Smotrich iets kan bijdragen aan defensiegerelateerde zaken? aan defensie gerelateerde zaken?

Zijn critici merken op dat Smotrich zijn tijd in het hesderprogramma heeft gebruikt om een rechtendiploma te halen toen hij ogenschijnlijk in yeshiva studeerde, maar dit is geen een reflectie op zijn vaardigheden vandaag.

Toen Smotrich minister van transport werd, verwachtte niemand dat hij in de buurt zou komen in de buurt zou komen van het vullen van de laarzen van "Mr. Herod" - Yisrael Katz.

Maar het bleek dat Smotrich eigenlijk beter was in zijn werk. En hij was beter omdat hij, wanneer hij op een vergadering zat, de conventionele wijsheid niet accepteerde en veel conventionele wijsheid en veel geweldige vragen stelde waar niemand in de kamer over had nagedacht. Dankzij de implementatie van zijn out of box denken, nam het tempo van de aanleg van transportinfrastructuur een hoge vlucht.

Ik weet niet of hij hetzelfde succes zal hebben bij het bestuderen van defensiezaken.

Maar ik weet wel dat met alle uitdagingen waar we voor staan het loont om een om een burger een sleutelrol te laten spelen in plaats van een medereiziger van de Chef van de Generale Staf.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor de zeer serieuze en kritieke beslissingen waarmee de Joodse Staat te wachten staan in de Gazastrook, het noorden en daarbuiten.

Ik kan begrijpen hoe vervelend het is voor generaals die gewend zijn om bevelen te geven zonder kritiek te krijgen, te maken krijgen met mensen die hun aanbevelingen in twijfel trekken en ongemakkelijke vragen stellen.

Maar dat is het voordeel - niet de prijs - van een democratie.

Bron: IMRA - Saturday, April 6, 2024 Weekly Commentary: Ex-Brass Dominance In War Cabinet Handicaps Decision Making