www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

Hoe kwamen 500 terroristen terug in het Shifa Ziekenhuis?

Hamas verwachtte grotendeels dat een staakt-het-vuren en terugtrekking van IDF-soldaten haar leden zou toestaan terug te keren naar gebieden in het noorden en midden van Gaza, waaronder het Shifa ziekenhuis.

Door Seth J. Frantzman 26 maart 2024

De afgelopen week hebben de Israel Defense Forces een complexe inval gedaan in het Shifa ziekenhuis, een groot en uitgestrekt complex. De inval begon een week geleden op de avond van 17 maart en in de loop van zeven dagen heeft de IDF gebouwen in het gebied uitgekamd, gevochten met terroristen en verdachten aangehouden.

Rapporten zeggen dat er ongeveer 800 verdachten werden gevonden en 500 van hen zijn bevestigde leden van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad. Dit is het grootste aantal terroristen dat op één plek is gevonden sinds het begin van de oorlog en het betekent een van de belangrijkste en meest complexe operaties van de IDF van dit type sinds 7 oktober.

Dit alles vraagt om een grotere schijnwerper. Hoe is het mogelijk dat zoveel terroristen, meestal mannen van tussen de twintig en vijftig, de afgelopen maanden allemaal naar dit ziekenhuis zijn gekomen? Ze moeten wel in de laatste maanden gekomen zijn, want de IDF opereerde voor het eerst om het gebied rond Shifa vrij te maken van terroristen in november. Dit betekent dat deze mannen hun weg terug hebben gevonden door te infiltreren in het ziekenhuis. Dit zijn mannen met een strafblad, sommigen van hen zijn al vele jaren betrokken bij terrorisme, waaronder complotten op de Westelijke Jordaanoever in verband met de oorlog van 2014 en ook de aanslagen van 7 oktober.

De IDF heeft benadrukt dat het talrijke Hamas-commandanten en ook een groot deel van het PIJ-commando in Shifa heeft gevonden. "Aan het begin van de oorlog vernietigden we de ondergrondse infrastructuur die onder het ziekenhuis was gegraven en namen we militaire uitrusting en wapens in beslag die daarin verborgen waren. Het commandocentrum van de terroristen in het Shifa ziekenhuis werd toen aangepakt. De terroristen vluchtten tijdens de vorige operatie toen we opriepen om de compound te evacueren," zei IDF-woordvoerder Rear Admiral Daniel Hagari op 21 maart.

Hij merkte ook op dat de IDF anders te werk ging om Hamas deze keer te verrassen. "We deden een verrassingsaanval op de compound. De operatie, geleid door de 162e Divisie en uitgevoerd door speciale troepeneenheden onder leiding van Shayetet 13, in volledige samenwerking op de grond, schouder aan schouder met de ISA en Eenheid 504 voor inlichtingenwinning in het veld. We gebruikten misleidingstactieken in deze operatie en het was dit dat leidde tot het succes en de arrestatie van alle 358 terroristen, en meer binnen deze compound die er niet in slaagden te ontsnappen. Dit leidde ertoe dat Hamas en de Islamitische Jihad ernstige schade opliepen als gevolg van de operatie," zei Hagari.

We weten dat de terroristen zich na de inval terugtrokken in belangrijke delen van het ziekenhuis en zich verschansten in de eerste hulp, de kraamafdeling en de Shifa brandwondenafdeling. Dit past in de gebruikelijke modus operandi van Hamas, die ziekenhuizen zien als belangrijke activa en knooppunten in hun bevel en controle over Gaza. Ze geloven dat de IDF niet in een ziekenhuis zou willen opereren en dat het complex dan vernietigd zou worden. De IDF zei op 24 maart dat Hamas schade heeft toegebracht aan veel delen van het ziekenhuis.

Een Israëlische soldaat staat in de buurt van het al-Shifa ziekenhuis, waar volgens het Israëlische leger wapens zijn gevonden, in Gaza Stad, op deze foto van een video die is vrijgegeven op 25 maart 2024. (credit: Israel Defense Forces/Handout via REUTERS)Afbeelding vergroten

Hamas voelde zich duidelijk veilig in het ziekenhuis, maar ze wisten dat Israël in november een inval had gedaan in dit gebied. In november legde de IDF bijvoorbeeld een tunnelsysteem bloot onder het Qatarese gebouw in het ziekenhuis. De IDF moest het Qatarese gebouw opnieuw betreden tijdens de inval van het afgelopen jaar. Het feit dat Hamas zich veilig voelde in dit gebied kan te maken hebben met een andere recente inval van de IDF gericht op de Hamad Towers in de buurt van Khan Younis. Dit project, gefinancierd door Qatar, werd verondersteld mooie voorstedelijke appartementen te voorzien voor Gazanen, maar Hamas blijkt de torens de voorbije maanden te hebben geïnfiltreerd. In beide gevallen lijkt Hamas zich veilig te hebben gevoeld in het Shifa ziekenhuis en in de Hamad torens. Nu hebben ze bijna 1.000 terroristen verloren, als we de doden en arrestanten van de twee operaties van de afgelopen weken meerekenen.

Waar houdt Hamas rekening mee?

Het is belangrijk om naar de timing te kijken om de waarschijnlijke berekeningen en overwegingen van Hamas te begrijpen. Begin maart gaven berichten aan dat Israël onder druk zou worden gezet om een staakt-het-vuren af te kondigen vóór de Ramadan, wat betekende dat het staakt-het-vuren rond 10 maart zou ingaan. Hamas verhoogde echter zijn eisen en wilde geen lijst van levende gijzelaars geven, omdat Hamas geloofde dat Israël onder druk zou worden gezet voor een staakt-het-vuren zonder dat de gijzelaars zouden worden vrijgelaten. Israël verminderde de operaties in Gaza en herschikte sommige eenheden, maar de IDF voerde ook de invallen in de Gazastrook op, waaronder invallen in de afgelopen maand in gebieden die de IDF in november had ontruimd. Dit omvatte een inval in het Al-Shati vluchtelingenkamp en daarna in Zaytun. De IDF waarschuwde echter ook de mensen in Zaytun voor de inval voordat die plaatsvond.

Hamas ging ervan uit dat ze een waarschuwing zouden krijgen als de IDF terug zou komen naar het Shifa ziekenhuis, en ze gingen er ook van uit dat de IDF onder druk stond na een inval in het Nasser ziekenhuis in Khan Younis. Hamas dacht dat Israël niet terug zou gaan naar Shifa. Daarom lijken bijna 1.000 terroristen zich te hebben verzameld bij het ziekenhuiscomplex. Op de grond zouden deze grote aantallen mannen die samenkwamen duidelijk zichtbaar zijn geweest. Bovendien zouden ze goed doorvoed lijken en niet zoals de andere tienduizenden mensen die schuilden in de buurt van het ziekenhuis. Een ander belangrijk verschil zou zijn dat deze mannen gewapend zouden zijn geweest; ze hoefden niet altijd gewapend te zijn, omdat er verschillende wapenopslagplaatsen waren op verschillende plaatsen in het ziekenhuis.

Hamas opereert als een maffia en maffialeden hoeven niet altijd gewapend te zijn. De wapens worden opgeslagen op makkelijk bereikbare plaatsen zodat de leden ze kunnen pakken als dat nodig is. Maar Hamas zou zich veilig hebben gevoeld in Shifa, alsof ze weer thuis waren, dus hadden ze geen wapens nodig. Ze gingen ervan uit dat het staakt-het-vuren hen in staat zou stellen om een commandocentrum in het ziekenhuis op te zetten en te werken aan de terugkeer van hun controle over Noord-Gaza, waar zich naar schatting 30.000 mensen bevinden.

Het lijkt erop dat Hamas in Gaza niet alleen in burger opereert, maar ook zonder wapens, behalve wanneer het wapens nodig heeft. Hamas-terroristen zijn bijvoorbeeld betrokken geweest bij het doden van burgers die hulp probeerden te krijgen, en het lijkt erop dat Hamas verantwoordelijk is voor enkele van de incidenten op de Koeweitrotonde bij Gaza-stad. Dit betekent dat Hamas zijn manschappen bewapent wanneer dat nodig is, maar de manschappen lopen vaak rond zonder wapens bij de hand. Toen de IDF een inval deed in Shifa, werden minstens 180 terroristen uitgeschakeld in vuurgevechten. De terroristen hebben ook mortieren in de buurt.

Het algemene beeld dat naar voren komt is dat Hamas terugkeerde naar Shifa omdat het geloofde dat er begin maart een staakt-het-vuren zou worden afgekondigd. Toen het staakt-het-vuren echter uitbleef, overlegden de Hamas-terroristen waarschijnlijk met hoge Hamasleiders, die zowel in Gaza als in het buitenland gevestigd zijn. Deze terroristen hoorden waarschijnlijk van het hogere leiderschap dat het Westen aandrong op het staakt-het-vuren en dat Hamas zich niet al te veel zorgen hoefde te maken en dat ze zich snel zouden heropbouwen in het noorden van Gaza. De verrassingsaanval zette een streep door hun plannen om delen van Noord-Gaza te heroveren. Hamas is echter nog steeds actief in het noorden en midden van Gaza, waar de IDF aanwezig is, en is nog steeds zeer actief in de zuidelijke regio van de Strook. Zo vuurde Hamas op 25 maart vanuit Deir al-Balah in centraal Gaza raketten af op Ashdod, de eerste raketbeschieting van deze aard in twee maanden.

Hamas begrijpt de tijdlijn in Gaza. Het leest westerse media en kijkt naar debatten bij de VN en berichtgeving. Kortom, Hamas wacht op een staakt-het-vuren en de groep weet dat het in het buitenland wordt gehost door twee westerse bondgenoten. De groep gaat ervan uit dat zijn gastheren en beschermheren zullen helpen om weer aan de macht te komen in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever. Voor Hamas zijn plaatsen als Shifa de natuurlijke knooppunten in hun rijk van terreur in Gaza die ze opnieuw moeten opbouwen om weer aan de macht te komen.

Bron: How were 500 terrorists able to return to Gaza's Shifa Hospital? - The Jerusalem Post