www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

Netanyahu, Israëlisch rechts, Hamas, Abbas 'de vier obstakels voor vrede', zegt Schumer

(14 maart 2024 / JNS)

Senate Majority Leader Chuck Schumer (D-N.Y.) heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en "radicale rechtse Israëli's," naast Hamas en de leider van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas, geïdentificeerd als "de vier obstakels voor vrede" tussen Israëli's en Palestijnen.

In een toespraak op donderdag in de Senaat die Schumer omschreef als een "belangrijke toespraak" over een mogelijke tweestatenoplossing, bestempelde de senator Israëlische kabinetsleden als "dwepers" en "extremisten" en riep hij op tot nieuwe verkiezingen in Israël.

Abonneer u op het JNS Daily Syndicate per e-mail en mis nooit onze topverhalen

GRATIS AANMELDEN

Door u aan te melden, gaat u akkoord met het ontvangen van e-mails van JNS en gelieerde pro-Israël organisaties.

"Vijf maanden in dit conflict is het duidelijk dat Israëli's de balans moeten opmaken en zich moeten afvragen: 'Moeten we van koers veranderen?" zei Schumer. "Ik geloof dat een nieuwe verkiezing de enige manier is om een gezond en open besluitvormingsproces over de toekomst van Israël mogelijk te maken, op een moment dat zoveel Israëli's hun vertrouwen in de visie en richting van hun regering hebben verloren."

Schumer noemde als bijzondere obstakels voor vrede de opname in de regeringscoalitie van Bezalel Smotrich en Itamar Ben-Gvir, respectievelijk de Israëlische minister van Financiën en Nationale Veiligheid en beiden vertegenwoordiger van religieuze zionistische partijen.

"Er zit een akeligheid in wat ministers Smotrich en Ben-Gvir geloven en hoe ze hun posities van autoriteit en invloed gebruiken, en hun gretigheid om te provoceren en op te stoken, die zeer onverantwoordelijk en zelfdestructief is," zei Schumer.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Een landschap in de regio Binyamin in het zuiden van Samaria. Krediet: Akiva Van Koningsveld.

VS sanctioneert drie Joodse mannen, twee buitenposten in Judea, Samaria

14 maart 2024

Diriyah in Saoedi-Arabië. Krediet: Vadim_N/Shutterstock.

Kippah 'geen politiek statement', zegt rabbijn die blootshoofds moest tijdens officieel bezoek aan Saoedi-Arabië

14 maart 2024

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken ontmoet de Qatarese premier en minister van Buitenlandse Zaken Mohammed bin Abdulrahman Al Thani op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington, D.C. op 5 maart 2024. Credit: Chuck Kennedy/U.S. State Department.

Blinken: Israëls 'taak nr. 1' is het beschermen en helpen van Gazanen

14 maart 2024

'Het is niet behulpzaam'

Schumer, die Joods is, merkte op dat hij zich uitsprak als senator en namens "mainstream Joodse Amerikanen" om hun standpunten over het Israëlisch-Palestijnse conflict te vertegenwoordigen. Hij impliceerde dat Washington de hulp aan Israël zou moeten conditioneren of stopzetten tenzij er een nieuwe regering wordt gevormd.

"Als de huidige coalitie van premier Netanyahu aan de macht blijft nadat de oorlog begint af te nemen en een gevaarlijk en opruiend beleid blijft voeren dat de bestaande Amerikaanse normen voor hulpverlening op de proef stelt, dan zullen de Verenigde Staten geen andere keuze hebben dan een actievere rol te spelen in het vormgeven van het Israëlische beleid door onze invloed aan te wenden om de huidige koers te veranderen," zei hij.

"Als extremisten het Israëlische beleid op ongepaste wijze blijven beïnvloeden, dan moet de regering de instrumenten gebruiken die ze tot haar beschikking heeft om ervoor te zorgen dat onze steun voor Israël in lijn is met ons bredere doel om op lange termijn vrede en stabiliteit in de regio te bereiken," voegde hij eraan toe. "Ik geloof dat dit een duurzame tweestatenoplossing waarschijnlijker zou maken."

De regering Biden legde donderdag sancties op aan drie Israëli's die ze beschuldigt van "extremistisch kolonistengeweld" en van pogingen om "de doelstellingen van de Verenigde Staten op het gebied van nationale veiligheid en buitenlands beleid te ondermijnen, waaronder de levensvatbaarheid van een tweestatenoplossing."

Schumer zei dat "extremistische" Israëli's en Palestijnen, "hoewel niet gelijkwaardig," hetzelfde doel nastreven, namelijk elkaar uit het land Israël verdrijven. Hij riep Abbas ook op om af te treden.

Zonder Schumer bij naam te noemen, zei de Israëlische ambassadeur in de Verenigde Staten Michael Herzog na de toespraak dat het "contraproductief" was om commentaar te geven op de binnenlandse aangelegenheden van Israël.

"Israël is een soevereine democratie," schreef Herzog. "Het is niet nuttig, te meer daar Israël in oorlog is tegen de genocidale terreurorganisatie Hamas, om commentaar te geven op de binnenlandse politiek van een democratische bondgenoot."

Republikeinen verwierpen de toespraak van Schumer ook als ongepaste inmenging in de zaken van Israël.

"De primaire 'obstakels voor vrede' in de regio van Israël zijn genocidale terroristen en corrupte leiders van de Palestijnse Autoriteit die herhaaldelijk vredesakkoorden afwijzen," schreef Senate Minority Leader Mitch McConnell (R-Ky.). "Buitenlandse waarnemers die dit niet op een rijtje kunnen houden, zouden zich moeten onthouden van inmenging in de democratie van een soevereine bondgenoot. "

Matt Brooks, CEO van de Republikeinse Joodse Coalitie, zei dat Schumer "een echte rode lijn had overschreden".

"Senator Schumer heeft zichzelf vaak beschreven als de zogenaamde 'shomer', of beschermer, van het Joodse volk," verklaarde Brooks. "Laat er geen twijfel over bestaan dat zijn opmerkingen vandaag een 'shanda' waren, een schande."

Gevraagd naar de toespraak van Schumer tijdens een gesprek met journalisten, zei John Kirby, communicatieadviseur van het Witte Huis voor de nationale veiligheid, dat de regering Biden vooraf op de hoogte was gesteld van zijn opmerkingen, maar dat hij weigerde de oproep voor nieuwe verkiezingen te onderschrijven.

"We blijven ons richten op het zorgen dat Israël heeft wat het nodig heeft om zichzelf te verdedigen, terwijl ze er alles aan doen om burgerslachtoffers te voorkomen," zei Kirby.

Bron: Netanyahu, Israeli right, Hamas, Abbas ‘the four obstacles to peace,’ Schumer says - JNS.org