www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

VS voeren geheime gesprekken met Iran - hier het waarom

14 maart 2024

Iran TV comedy sketch spot met het Westen. (MEMRI/Twitter/Screenshot)

"We hebben veel kanalen om berichten door te geven aan Iran," zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Door medewerkers van World Israel News

De regering Biden voert geheime, indirecte gesprekken met Iran om Teheran aan te moedigen de aanvallen van de Houthi's op scheepsschepen in de Rode Zee te beteugelen, volgens een nieuw rapport van de Financial Times.

De Houthi's, die getraind en gefinancierd worden door Iran, hebben herhaaldelijk handelsschepen aangevallen die in de buurt van hun grondgebied voeren, waardoor wereldwijde toeleveringsketens vastlopen en chaos ontstaat voor fabrikanten en detailhandelaren.

Volgens het rapport van de FT hebben hoge functionarissen van het Witte Huis - waaronder de Midden-Oosten adviseur Brett McGurk en de Iraanse gezant Abram Paley - in januari een Amerikaanse delegatie naar Oman geleid.

Iran stuurde tegelijkertijd ook vertegenwoordigers naar Oman. Hoewel de twee partijen niet in dezelfde ruimte zaten voor de onderhandelingen, traden de Omani's op als gesprekspartners die boodschappen doorgaven tussen de landen.

Een ambtenaar van de regering Biden wilde niet bevestigen of ontkennen dat de gesprekken hebben plaatsgevonden.

"We hebben veel kanalen om berichten door te geven aan Iran," vertelde een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan de FT.

Ze weigerde specifieke informatie te geven over die kanalen, "behalve dat ze allemaal sinds 7 oktober gericht zijn geweest op het aankaarten van alle dreigingen die van Iran uitgaan en de noodzaak voor Iran om te stoppen met zijn algemene escalatie".

Hoewel de Houthi's alom worden gezien als een Iraanse proxy, ontkende een functionaris uit Teheran dat de Islamitische Republiek de Houthi's in handen heeft.

"Iran heeft herhaaldelijk gezegd dat het alleen een vorm van geestelijke invloed heeft [op de Houthi's.] Ze kunnen [hen] niet dicteren, maar ze kunnen wel onderhandelen en praten," vertelde een Iraanse functionaris aan de FT.

In februari zei vice-admiraal Brad Cooper, plaatsvervangend commandant van US Central Command (CENTCOM), dat Iraanse militaire functionarissen "in Jemen zijn en zij aan zij dienen met de Houthi's, hen adviseren en hen voorzien van doelwitinformatie."

Hij vertelde 60 Minutes dat de Iraniƫrs [de Houthi's] bevoorraden terwijl wij hier nu op zee zitten. We weten dat dit gebeurt. Ze adviseren hen en ze voorzien hen van doelwitinformatie. Dit is glashelder."

Bron: US holding secret talks with Iran - here's why | World Israel News