www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

Israël biedt oplossing voor Amerikaanse munitiecrisis

Door Sean Durns 29 februari 2024

De Verenigde Staten kampen met een munitiecrisis. Amerika's defensie-industrie is een schaduw van haar vroegere zelf en conflicten in het Midden-Oosten en Oekraïne hebben de groeiende bezorgdheid over een snel slinkende voorraad gevoed. Gelukkig heeft onze bondgenoot Israël een potentiële oplossing.

Het risico is duidelijk: als er een grote oorlog uitbreekt met China, dan zouden de VS wel eens zonder munitie kunnen komen te zitten binnen de eerste paar weken van de gevechtshandelingen. Oorlogen in Europa en het Midden-Oosten hebben al druk uitgeoefend op de toch al overbelaste defensie-industrie. En beleidsmakers hebben dit opgemerkt.

In januari 2023 waarschuwde minister van Marine Carlos Del Toro dat als de Amerikaanse defensie-industrie de productie niet zou verhogen, het bewapenen van zowel de VS als Oekraïne een "uitdaging" zou worden. De VS hebben zelfs zo'n grote behoefte aan munitie dat ze hebben geput uit voorraden in onder andere Zuid-Korea en Israël om Oekraïne te helpen bewapenen.

Verschillende factoren hebben bijgedragen aan het munitietekort: bureaucratische rompslomp, een afname van het aantal hoofdaannemers en een budget- en kredietproces dat investeringen ontmoedigt die nodig zijn om de industriële basis van defensie te versterken. Het is een probleem dat niet van de ene op de andere dag kan worden opgelost.

Maar Israël heeft gewezen op een tijdelijke oplossing die kan helpen.

De Israëlische regering is van plan om de binnenlandse productie van belangrijke wapens, waaronder munitie, op te voeren. Op die manier zal Israël meer zelfvoorzienend worden en krijgen de VS wat broodnodige ademruimte om zich te concentreren op hun eigen munitiebehoeften.

In januari 2024 zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat de Joodse staat "de defensie-industrie voorbereidt om niet meer afhankelijk te zijn van de rest van de wereld". Netanyahu merkte op dat de recente oorlog met Hamas had geleid tot stijgende defensie-uitgaven en dat de Israëlische regering "zal moeten investeren in een meerjarenplan om Israël te bevrijden van zijn afhankelijkheid van externe aankopen." Hij erkende dat dit een enorme en kostbare onderneming zou zijn.

Yaakov Lapin, een Israëlische correspondent voor militaire zaken, benadrukte onlangs dat "Israël is begonnen met een verschuiving naar een grotere binnenlandse productie van munitie". Het Israëlische ministerie van Defensie is al begonnen met het benaderen van lokale defensiebedrijven om de productie op te voeren. Artilleriegranaten, geavanceerde geleide lucht-grondmunitie en onderscheppingsraketten voor Israëls befaamde Iron Dome zullen allemaal in eigen land worden gebouwd.

Toch kan niet alles op Israëlische bodem worden geproduceerd. Talrijke wapensystemen die door Israël worden gebruikt, waaronder vliegtuigen, zullen ook in de toekomst in de VS worden geproduceerd, wat Amerikanen banen oplevert. En revolutionaire defensietechnologie die in Israël is ontwikkeld met hulp van de VS, zoals de Iron Dome, wordt vaak gedeeld met Amerikanen.

Israëls beslissing om een deel van de productie naar huis te halen, zal banen creëren voor Israëli's. Het zal hen ook minder afhankelijk maken van de VS. De Joodse staat heeft te maken met een precaire veiligheidsomgeving, vrijwel omringd door door Iran gesteunde proxies die uit zijn op vernietiging. Door belangrijke wapens bij de hand te hebben, zal Israël beter voorbereid zijn op toekomstige gevechten en oorlogen. Het zal Israëlische besluitvormers ook meer flexibiliteit geven.

De VS zullen er ook van profiteren.

Door belangrijke bondgenoten een stapje extra te laten doen en een groter deel van de defensielast op zich te laten nemen, kan Washington zich richten op de groeiende dreigingen in de Indo-Pacific.

Sean Durns is een senior onderzoeksanalist voor het Committee for Accuracy in Middle East Reporting and Analysis.

Bron: Israel offers a solution to America’s munitions crisis - Washington Examiner