www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

Democraten plannen nu al hun eigen 'opstand' als Trump wint

DOOR: JONATHAN S. TOBIN >29 FEBRUARI 2024

Democraten hebben de afgelopen drie jaar besteed aan het bestempelen van voormalig president Donald Trump en elke andere Republikein die de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2020 in twijfel trok als "opstandelingen". Maar zoals hun pogingen om Trump gevangen te zetten of van het stembiljet te gooien hebben laten zien, zijn ze tot alles bereid om ervoor te zorgen dat hij in 2024 geen tweede termijn kan winnen. Maar nu president Joe Biden daalt in de peilingen en Trump laat zien dat hij kan winnen, hebben ze een back-up plan nodig als ze bij de rechtbanken hun zin niet krijgen.

Zoals een artikel in The Atlantic vorige week duidelijk maakte, hebben ze er een in gedachten. Het enige probleem is dat het inhoudt dat Democraten precies doen wat ze als "opstand" bestempelden toen Republikeinen halfslachtig speelden om hetzelfde te doen in januari 2021, toen sommigen van hen stemden tegen het certificeren van de stem van het Kiescollege die de verkiezing aan Biden gaf. En als de Democraten in november de controle over het Congres winnen, iets wat zelfs zou kunnen gebeuren als Trump ook het presidentschap wint, zouden ze kunnen slagen waar de GOP faalde en de verkiezing ongedaan maken.

Democratische aanklagers en rechters hebben duizenden mensen gevangen gezet omdat ze aanwezig waren bij de rellen in het Capitool op 6 januari. De Democraten zijn ook jarenlang bezig geweest om de inspanningen van Trump-aanhangers om een legale manier te vinden om de 2020-verkiezingsuitslag, die zij mogelijk frauduleus vonden, ongedaan te maken, te bestempelen als een andere vorm van opstand of zelfs, in het geval van de besmette vervolging in Georgia onder leiding van Fani Willis, als een schending van de federale Racketeer Influenced and Corrupt Organizations-statuten die bedoeld zijn om maffia-activiteiten te beteugelen.

Maar iedereen die denkt dat de beschuldiging van hypocrisie de Democraten ervan zal weerhouden om er alles aan te doen om het aantreden van Trump tegen te houden, heeft de afgelopen acht jaar niet goed naar de Amerikaanse politiek gekeken. Nu ze zichzelf ervan hebben overtuigd dat Trump een autoritaire bedreiging is voor de Amerikaanse democratie en een stroman van Vladimir Poetin - met de Russische samenzweringshoax die nu nieuw leven wordt ingeblazen - is het ondenkbaar dat zelfs een duidelijke nederlaag in de verkiezingen van november hen ervan zou weerhouden om alle middelen die ze tot hun beschikking hebben in te zetten om zo'n resultaat ongedaan te maken.

Media- en wetgevingscampagne

Sinds 2021 hebben de Democraten en de media die hen steunen consequent beweerd dat de Republikeinen zouden proberen de verkiezingen van 2024 te stelen. De eerste verjaardag van het oproer in het Capitool op 6 januari - dat nu het karakter van een heilige dag voor de Democraten heeft gekregen - was de aanleiding voor een reeks artikelen in verkooppunten zoals The New York Times, The Washington Post, The Atlantic, The Guardian en New York magazine waarin een ongezouten paniekzaaierij over vermeende complotten voor een coup door de GOP centraal stond. Dat was de achtergrond voor de 6 jan. show van de Democrats Committee dog-and-pony, toen de schuld voor de rel zich uitbreidde van de deelnemers naar min of meer elke Republikein die twijfels uitte over de telling in een 2020 verkiezing waarin de normale bewakers voor de integriteit van de kiezers waren weggegooid tijdens de Covid paniek.

Maar zoals Trump en de Republikeinen het afgelopen jaar hebben geleerd, was de hyperbool over het verdedigen van de democratie niet alleen onoprecht. Het was ook een kwestie van projectie. Democraten hebben een grootscheepse campagne ontketend om Trump van het stembiljet te gooien en hem te veroordelen voor een reeks valse misdaden. In de staat New York is in een bizarre rechtszaak een legitieme vastgoedtransactie gebruikt als excuus voor een zaak waarin een partijdige rechter en het rechtssysteem het familiebedrijf van Trump willen vernietigen en zijn rijkdom in beslag willen nemen op een manier die doet denken aan de voorschriften van een bananenrepubliek.

Als Democraten niet zouden blozen bij het gebruik van zulke naakte autoritaire tactieken - New York Gov. Kathy Hochul zei het zelfs hardop toen ze andere bedrijfseigenaren verzekerde dat ze niet bang hoefden te zijn om het slachtoffer te worden van een soortgelijke willekeurige vervolging omdat die alleen op Trump kon worden toegepast - wat zou hen er dan van weerhouden om te proberen een verkiezing ongedaan te maken die ze verloren van de voormalige president?

Ze hebben een goede reden om bang te zijn voor een overwinning van Trump. Met de gunst van Biden op een historisch dieptepunt voor een zittende president die herkozen wil worden en Trump die hem leidt in het RealClearPolitics gemiddelde van peilingen van head-to-head matchups en in peilingen met kandidaten van derden inbegrepen, zit de president in grote problemen.

Hoe Trump stoppen

Dat is de achtergrond van een onthullend stuk in The Atlantic over hoe Democraten een nieuw presidentschap van Trump kunnen tegenhouden, zelfs als de kiezers voor hem kiezen.

Het excuus om dat te doen is om het argument te gebruiken dat Colorado gebruikte toen het probeerde om Trump van het stembiljet te gooien in die staat: dat zijn vermeende status als opstandeling hem onverkiesbaar maakt om president te worden.

Volgens Russell Berman, medewerker van Atlantic, is de sleutel tot het ongedaan maken van een Trump-overwinning bij de stembusgang dat de Democraten de controle over het Congres terugwinnen, waarvan de kansen, zelfs in het geval van een Trump-presidentiële overwinning, op zijn minst gelijk moeten worden ingeschat. Als ze dat doen, is de weg vrij voor een herhaling op 6 januari, dit keer met de Democraten die stemmen om de resultaten van het Kiescollege niet te certificeren.

1988 was de laatste keer dat de Democraten een verlies bij de presidentsverkiezingen accepteerden zonder te proberen de uitslag ongedaan te maken. Sindsdien is elke Republikeinse overwinning, inclusief de beslissende overwinning van George W. Bush in 2004, in twijfel getrokken door zowel Democratische politici als linkse samenzweringstheoretici. De Democratische afgevaardigde Jamie Raskin, die in 2016 tegen de overwinning van Trump stemde en vervolgens Republikeinen die hetzelfde deden vier jaar later als verraders behandelde, zei dat hij bereid zou zijn om te overwegen om een overwinning van Trump in 2024 te decertificeren als dat is wat er gaat gebeuren.

Het is waar dat sommige van de meest beruchte partijdige Democraten, zoals Reps. Adam Schiff en Eric Swalwell tegen Berman zeiden dat dat voor hen een brug te ver zou zijn. Maar zelfs als we hun onwil om hun hand zo ver van tevoren te laten zien buiten beschouwing laten, is het belangrijk om rekening te houden met factoren die Berman niet eens de moeite nam om te noemen.

Een overwinning van Trump zou bijna zeker leiden tot bloedige rellen in elke Amerikaanse stad, zoals de "meestal vreedzame" Black Lives Matter rellen in de zomer van 2020. De volgende ronde van links geweld zou zelfs nog erger kunnen zijn. Maar hoeveel Amerika ook in brand staat na een overwinning van Trump op 5 november 2024, je kunt erop rekenen dat Washington volgend jaar januari zal krioelen van boze linksen en liberalen op een manier die de "Stop the Steal" rally MAGA demonstranten van 2021 te schande maakt.

De druk op Democratische politici om de verkiezingsuitslag van het kiescollege tegen te houden zou veel groter zijn dan de onbeduidende protesten die Trump-aanhangers samenbrachten om een presidentschap van Biden af te wenden. De hele linkse intersectionele activistische vleugel van de partij zal weten dat nog een presidentschap van Trump het proces zou kunnen beginnen van het terugdringen van het tij van de woke controle over de regering en de Amerikaanse samenleving. Die factor alleen al, samen met de diepgewortelde haat tegen Trump en zijn aanhangers van de arbeidersklasse, zal het soort massademonstraties genereren dat de Democratische leden van het Congres onmogelijk zullen kunnen negeren.

Grondwettelijke crisis

Mochten ze stemmen om de verkiezing dat Trump gewonnen heeft niet te certificeren, dan zou dat een duister constitutioneel debat creëren over wat er volgt, maar het effect zou hetzelfde zijn als een staking van stemmen door het Kiescollege, dat wordt behandeld in het 12e Amendement, en zou waarschijnlijk betekenen dat de verkiezing naar het Huis van Afgevaardigden wordt gegooid voor een beslissing.

Daar zou elke afvaardiging van een staat één stem hebben om over het presidentschap te beslissen, iets wat alleen is gebeurd na de verkiezingen van 1800 en 1824. Het Huis zou in zijn keuzes beperkt zijn tot degenen die de stemmen van het Kiescollege hadden gewonnen, maar op dat moment zou het resultaat een politieke chaos kunnen zijn, omdat de leden van het Kiescollege vrij zouden zijn om te stemmen zoals ze wilden.

Het is ook mogelijk dat het Huis de impasse niet kan oplossen voor 21 januari, wanneer een president moet worden beëdigd. In dat geval zou de Senaat een vicepresident kiezen die als president zou fungeren. Ook daar zou een Democratische meerderheid Biden of zijn running mate kunnen kiezen. Maar de formulering van het 12e Amendement, dat zegt dat "geen persoon die grondwettelijk onverkiesbaar is voor het ambt van president zal verkiesbaar zijn voor dat van vice-president van de Verenigde Staten," doet de mogelijkheid ontstaan dat ze iemand kiezen die niet op het stembiljet stond, zoals fantasieliga opties zoals Michelle Obama. Zoals vrijwel alles wat er zou gebeuren als het bestaande systeem geen resultaat zou opleveren, zou het ook betekenen dat de rechtbank de betekenis van de tekst zou moeten aanvechten. Net als de poging van de Democraten om het 14e Amendement te gebruiken om Trump tegen te houden, is dit iets waar de rechtbanken nog nooit een volledige uitspraak over hebben gedaan.

Op dit moment is het slechts één scenario dat politiek links overweegt. Maar het zou dwaas zijn om de mogelijkheid af te wijzen dat het werkelijkheid wordt, vooral als je kijkt naar de achterbakse en autoritaire tactieken die Democraten al hebben gebruikt om Trump uit te schakelen in de rechtbank.

Het is niet onredelijk dat Republikeinse kiezers vrezen dat als de huidige peilingen standhouden en een Trump-overwinning daadwerkelijk doorgaat, de Democratische Partij en de linkse media bereid zijn om elk plan te steunen dat hen in staat stelt om de macht te behouden, ondanks hun retoriek over Republikeinen die de stemming van 2020 in twijfel trokken. De Democraten weten dat de rechtbanken hen niet hun zin zullen geven om te voorkomen dat Trump op het stembiljet komt en maken zich zorgen dat hun valse rechtszaken tegen hem er niet in zullen slagen om hem op tijd gevangen te zetten of genegeerd zullen worden door kiezers die ondemocratisch gedrag begrijpen als ze het zien. Als ze in januari het Congres controleren, lijkt de kans dat ze die macht gebruiken om een verkiezingsverlies voor Trump ongedaan te maken, de veiligst mogelijke gok.

Jonathan S. Tobin levert senior bijdragen aan The Federalist, is hoofdredacteur van JNS.org en columnist voor Newsweek. Volg hem op Twitter op @jonathans_tobin.

Bron: Democrats Are Planning Their Own 'Insurrection' If Trump Wins