www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

IDF voltooit operatie Nasser-ziekenhuis zonder een enkel schot af te vuren. De IDF heeft laten zien dat het kan opereren in de meest uitdagende stedelijke oorlogsomgeving ter wereld.

Door Yaakov Lappin, JNS

Op 15 februari kondigde de IDF formeel aan dat het was begonnen met opereren in het Nasser ziekenhuis in Khan Yunis, dat net als elke andere medische, educatieve en civiele locatie in Gaza diende als een militair knooppunt van Hamas.

Toen speciale IDF-troepen het complex betraden, gaven ongeveer 200 Hamasleden zich over zonder een schot te lossen.

De IDF begon de operatie met een telefoontje naar de directeur van het ziekenhuis van kolonel Moshe Tetro, hoofd van de Gaza Coordination and Liaison Administration, die verantwoordelijk is voor de humanitaire inspanningen van de IDF tijdens de oorlog.

"In de afgelopen maand heeft de IDF de inwoners van Khan Yunis gevraagd om te evacueren naar veiliger gebieden, in de humanitaire gebieden van Al-Mawasi [in het zuiden van Gaza] en Deir al-Balah [in het midden van Gaza]. We hebben informatie die bewijst dat de terroristische organisatie Hamas doorgaat met haar militaire activiteiten in de compound van het Nasser ziekenhuis en dat de compound werd gebruikt om Israëlische gijzelaars vast te houden," vertelde Tetro de directeur.

Tetro riep Hamas op om de locatie te verlaten, net als duizenden Gazaanse burgers die hun kamp hadden opgezet in en rond het ziekenhuis.

In een gesprek met journalisten vorige week, zei Tetro dat de Nasser operatie "onvermijdelijk was, omdat Hamas herhaaldelijk en systematisch ziekenhuizen gebruikt voor hun terroristische activiteiten".

Van de naar schatting 10.500 Gazaanse burgers in de compound, evacueerde de IDF er ongeveer 8.000 voordat de troepen binnenkwamen, schatte Tetro.

Toen de Israëlische troepen eenmaal het ziekenhuis waren binnengetrokken, zei hij, bleef de IDF samenwerken met het medisch personeel om de patiënten te beschermen en hen uit de gevechtszone te halen. Een "grote hoeveelheid" water en voedsel, waaronder babyvoeding, werd ook door de IDF geleverd aan degenen die in de faciliteit waren achtergebleven, zei hij.

De IDF stond in "nauw contact" met het ziekenhuispersoneel over medische voorraden, "en we hebben begrepen dat er op dit moment geen tekort is aan medische voorraden," zei hij.

Tijdens de operatie kreeg het ziekenhuis ook een generator van de IDF om de Intensive Care Unit van stroom te voorzien.

Op zaterdag 23 februari werd een storing in de elektrische infrastructuur van het ziekenhuis ontdekt die niets te maken had met de IDF-operaties en de IDF heeft technici ingeschakeld om deze storing te verhelpen, zei Tetro.

"Tenslotte hebben we in de dagen na de operatie verschillende ambulances gecoördineerd en geassisteerd bij het overbrengen van patiënten... naar meer geschikte plaatsen om behandeld te worden," zei hij.

De inval van de IDF in het Nasser ziekenhuis zou waarschijnlijk door veel waarnemers als onmogelijk zijn beschouwd vóór de start van de Israëlische grondoperatie in Gaza op 27 oktober.

Maar vandaag is het de norm geworden en met ruwweg driekwart van Gaza onder controle van de IDF heeft het leger laten zien dat het, ondanks voorspellingen van onheil, kan opereren in de meest uitdagende stedelijke oorlogsomgeving ter wereld.

Met meer dan 10.000 gedode Hamas-terroristen en nog eens duizenden gewonden, en een groeiend aantal belangrijke tunnels van Hamas die buiten werking zijn gesteld (het leger streeft er niet naar om elke tunnel onder Gaza te vernietigen), heeft de IDF ongeveer de helft van het terreurleger van Hamas van het slagveld verwijderd, waaronder tientallen bataljons- en compagniescommandanten van Hamas.

De IDF gaat geleidelijk over naar de meer gerichte vernietigingsfase in het noorden en midden van Gaza. Hoewel er altijd terroristen in Gaza zullen zijn, bereikt de IDF gestaag Israëls oorlogsdoel om Hamas als een georganiseerd terreurleger en vervolgens als een politiek regime te verbrijzelen.

Ondanks de enorme complexiteit van het voeren van oorlog in de Gazastrook, heeft de IDF laten zien dat het de middelen heeft ontwikkeld om consistente vooruitgang te boeken, terwijl de humanitaire aanvoerlijnen gewaarborgd blijven en het internationale oorlogsrecht volledig wordt nageleefd.

Met betrekking tot de kwestie van de vrachtwagens met humanitaire hulp die Gaza binnenkomen, zei Tetro dat er aan de Palestijnse kant van de Kerem Shalom Crossing "meer dan 450 vrachtwagens wachten op de internationale organisaties om de goederen in ontvangst te nemen en ze binnen Gaza te verdelen. We zijn klaar en bereid om de toegang van tientallen, zo niet honderden vrachtwagens per dag te vergemakkelijken."

Hij voegde eraan toe: "Helaas zijn de Verenigde Naties vandaag en gisteren niet komen opdagen om te werken. Dus zoals je me waarschijnlijk al eerder hebt horen zeggen, het knelpunt ligt niet aan de Israëlische kant."

Bron: IDF Completes Nasser Hospital Operation Without Firing a Single Shot | United with Israel