www.wimjongman.nl

(homepagina)


Vanuit Shomron

Dag 129 van de oorlog, 12 februari 2024

De gegijzelde Luis Har (70) en Fernando Marman (61) zijn vannacht gered door een gecombineerde actie van de IDF, Mossad en Shin Beth. Na een zware schietpartij van zeker vijf uur met degenen die hen gevangen hielden, wisten zij de twee mannen te redden. Beelden zijn te zien waar ze herenigd worden met hun families. Ontroerend. Ze werden gevangen gehouden in een huis vlakbij de Rafiah-overgang in het zuiden van Gaza en hebben vier maanden geen daglicht gezien. Natuurlijk wist de NOS weer te melden dat het alle doden aan Gazaanse kant niet waard was geweest... Weer wordt daar klakkeloos overgenomen wat hamas heeft beweerd over arme onschuldige burgers. Hamas heeft verder overigens ontkend dat de twee zijn gered en noemt Israël nazi's die arme onschuldige burgers bezetten en vermoorden, precies datgene wat ze zelf gedaan hebben op 7 oktober, je zou verdikkie een maagzweer van die lui met hun gelieg oplopen, het is zo frustrerend! Willen ze hun ellende beëindigen: laat hen dan onze onschuldige burgers teruggeven. Het is maar van welke kant je het bekijkt.

Maar wat een goed nieuws, wat een lichtpunt in deze ellendige oorlog! Dat de andere gegijzelden spoedig mogen volgen, hoewel er sterke vermoedens zijn dat zeker dertig procent van hun aantal niet meer in leven is...

En ja, een Nederlandse rechter heeft bepaald dat Nederland geen onderdelen van het gevechtsvliegtuig F-35 meer aan Israël mag leveren. Hoewel de vorige uitspraak van het ICJ in het Vredespaleis mild was te noemen; men verbood Israël niet om verder te gaan met de oorlog, deze uitspraak van vandaag is moeilijk. Het geeft een beeld dat Israël lukraak bommen op Gaza gooit. In werkelijkheid ligt dit heel anders: de grondtroepen geven aan waar luchtsteun nodig is en alleen dat gebouw en die tunnel worden aangevallen. De grondtroepen letten heel goed op burgers en evacueren waar nodig. Dat is wat hamas ten sterkste ontkent en helaas nemen de meeste media hun beweringen over.

Oud generaal Brik heeft een waarschuwing laten horen wat betreft de inmenging van Egypte. Hij vertelde dat dit land al jaren wegen bouwt door de Sinaï, volgens hem met geen enkel ander doel dan een beoogde invasie in Israël. Egypte heeft het sterkste leger van het Midden Oosten met alleen al vierduizend tanks, waarvan tweeduizend zeer modern plus een zeer geavanceerde marinevloot. Volgens Oud generaal Brik is Israël niet bestand tegen zo'n vijand. De relatie tussen Israël en Egypte is bekoeld om de Rafiah-overgang, die Israel onder controle wil hebben. Dit is de overgang waar hulpgoederen Gaza binnenkomen en waar Israël niet kan controleren wat er nog meer in de vijfhonderd vrachtwagens zit die daar dagelijks binnenkomen. Als daar wapens in zijn, wat we sterk vermoeden, dan is deze oorlog een dweilen met de kraan open. Smokkel moet stoppen! Hamas' terreur moet overwonnen worden. Men gilt moord en brand om zo'n controle door Israël, maar Israëls grootste criticus is Israël zelf, ze zal geen hulpgoederen weigeren, daar gaat deze controle niet om.

In het noorden blijft het erg spannend.

Onze dochter Ruth was de hele week ziek, al haar plannen om even af te spreken met vrienden heeft ze die eerste week van haar korte vakantie moeten afzeggen, ze heeft dagenlang koorts gehad. Nu knapt ze iets op, maar we vinden haar nog erg minnetjes. Ze is nu met haar voormalig lerares Arabisch een workshop gaan doen vandaag. Morgen start ze met de tweede helft van haar opleiding. We hopen dat ze gauw verder opknapt.

Onze zoon Sam is weer op zee, ditmaal op een andere boot omdat men daar een man tekort kwam. Hij is ook nog erg snotterig en heeft inmiddels zijn hele team aangestoken (dan had zijn teamleider hem maar thuis moeten laten uitzieken). Ik hoorde van een vriendin dat haar kinderen ziek waren en dat de halve klas van haar oudste dochter ontbrak in de klas, ook door ziekte. Het is een nogal vasthoudend virus. Wijzelf ontspringen hopelijk die dans.

Wel, dat was het weer even voor vandaag, hartelijk bedankt voor uw kostbare gebeden voor ons Heilige Landje en haar bewoners,

Karen