www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

Michael Taube: Het is tijd voor het Westen om de Verenigde Naties te verlaten en een Liga van Democratieën te vormen

Door Michael Taube, EPOCH TIMES 11 februari 2024

Een Israëlische soldaat loopt door een kraterachtig gat dat toegang geeft tot een tunnelingang, naar de plek waar het leger tunnels ontdekte onder het hoofdkwartier van UNRWA, het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen, in Gaza op 8 februari 2024. /AP Foto/Ariel Schalit

Commentaar

De Verenigde Naties werden, net als hun voorganger, de Volkenbond, ooit beschouwd als een nobele instelling. Een plek waar verschillende landen konden discussiëren en debatteren over alles van politieke geschillen tot oorlogen en militaire schermutselingen. Hoewel er natuurlijk punten van overeenstemming en onenigheid waren, was het hoofddoel het vinden van een weg naar vrede, veiligheid en een veiligere wereld voor ons allemaal.

Dat was toen en dit is nu.

De huidige V.N. lijkt op een politieke beerput die gecontroleerd wordt door totalitaire staten en schurkenstaten die democratie, vrijheid en vrijheid verwerpen. Hier zijn enkele voorbeelden die de verbluffende neergang illustreren: Iran en Irak zouden samen een VN conferentie over nucleaire ontwapening voorzitten in 2003, voordat Saddam Hoessein omver werd geworpen; Noord-Korea, een grote nucleaire bedreiging, zat de VN Conferentie over Ontwapening voor in 2011; Libië zat de VN Mensenrechtencommissie voor in 2003 en was lid van de VN Veiligheidsraad; Syrië zat de VN Veiligheidsraad voor in juni 2002 en augustus 2003 en zat in de VN Mensenrechtenraad.

Het wordt met de tijd alleen maar erger. Het meest recente voorbeeld betreft de VN-organisatie voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen, of UNRWA.

Verschillende democratische landen, waaronder Canada, hebben onlangs de financiering van UNRWA opgeschort nadat eind januari berichten naar buiten kwamen dat 12 van haar werknemers hadden deelgenomen aan de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober 2023. De commissie Buitenlandse Zaken van het Amerikaanse Huis stemde onlangs met 30-19 voor het wetsvoorstel van de Republikeinse afgevaardigde van het Huis van New Jersey, Chris Smith, om de Amerikaanse hulp aan UNRWA permanent stop te zetten.

Philippe Lazzarini, commissaris-generaal van UNRWA, erkende dat Israël hen van informatie in die zin had voorzien. "Elke UNRWA-werknemer die betrokken was bij terreurdaden zal ter verantwoording worden geroepen," zei hij in een verklaring van 8 februari, "inclusief strafrechtelijke vervolging." Tien van de 12 werknemers werden ontslagen, terwijl de andere twee naar verluidt dood waren.

Deze walgelijke onthulling bleek slechts het topje van de ijsberg te zijn.

De Israëlische Defensiemacht heeft zojuist iets blootgelegd dat de Times of Israel beschreef als een "ondergronds datacentrum - compleet met een elektrische ruimte, industriële batterijbanken en woonvertrekken voor Hamas-terroristen die de computerservers bedienen". Waar werd dit ontdekt? Onder het hoofdkwartier van UNRWA in de "luxe Rimal buurt" van de Gazastrook.

Lazzarini postte op X op 10 februari dat UNRWA "niet wist wat er zich onder het hoofdkwartier in Gaza bevond". Waarop de Coordination of Government Activities in the Territories onmiddellijk antwoordde: "Oh, je wist het. ... Je koos ervoor om de feiten te negeren zodat je ze later kunt proberen te ontkennen."

Bovendien suggereerde de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant in een interview met Fox News Digital op 10 februari dat zijn land kennis heeft van "tientallen" UNRWA-medewerkers die betrokken waren bij de door Hamas geleide aanval. "UNRWA is een groep terroristen die salarissen ontvangen van vele landen," zei Gallant, en "deze landen gaven geld aan mensen die verkrachtten, moordden en mensen gevangen namen."

Is het een wonder dat een groeiend aantal wereldleiders het vertrouwen in de V.N. heeft verloren? Het is niet alleen een omhulsel van wat het vroeger was, maar het heeft een punt bereikt waarop het niet meer te redden is.

Dat is waarom ik en anderen af en toe de westerse landen hebben opgeroepen om de V.N. te verlaten en een Liga van Democratieën op te richten.

Het oorspronkelijke concept staat in een opiniestuk van 22 mei 2004 in de Washington Post, geschreven door Ivo Daalder (momenteel voorzitter van de Chicago Council on Global Affairs) en James Lindsay (momenteel senior vicevoorzitter van de Council on Foreign Relations). Zij stelden een Alliantie van Democratische Staten voor, die "naties met diepgewortelde democratische tradities zou verenigen ... waar democratie zo geworteld is dat terugkeer naar autocratische heerschappij ondenkbaar is". Het doel van de alliantie zou zijn om "de internationale samenwerking te versterken om terrorisme te bestrijden, de verspreiding van wapens tegen te gaan, besmettelijke ziekten te genezen en de opwarming van de aarde te beteugelen". Het zou ook "krachtig werken aan het bevorderen van de waarden die de leden zien als fundamenteel voor hun veiligheid en welzijn - democratisch bestuur, respect voor mensenrechten, een op de markt gebaseerde economie."

Het belangrijke idee van Daalder en Lindsay is in de loop der jaren bestudeerd en uitgebreid. Soortgelijke concepten als Federatie van Democratieën en Concert van Democratieën zijn ook voorgesteld.

Mijn voorkeur is altijd uitgegaan naar een Liga van Democratieën.

Het zou teruggaan naar de tijd toen de Volkenbond werd opgericht op 10 januari 1920, tijdens de Vredesconferentie in Parijs die een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog. Deze prille organisatie stond voor concepten als wereldvrede, collectieve veiligheid, rechtsstaat en economische stabilisatie. Het hielp de structuur van onze moderne wereld vorm te geven.

De erfenis van de oude Volkenbond zou daarom als inspiratie kunnen dienen voor vrijheidslievende landen om de in ongenade gevallen Verenigde Naties te verlaten en een nieuwe Liga van Democratieën op te richten om ons beleid, onze ideeën en onze waarden te verdedigen. Het is tijd om het te doen.

Opvattingen in dit artikel zijn meningen van de auteur en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de opvattingen van The Epoch Times.

Bron: Michael Taube: It’s Time for the West to Leave the United Nations, and Form a League of Democracies – ISRAPUNDIT