www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

Netanyahu: Amerikaanse reactie op Hamas zou 'minstens zo sterk' zijn geweest als die van Israël

11 februari 2024

Netanyahu: Reactie VS op Hamas zou 'minstens zo sterk' zijn geweest als die van IsraëlIsraëlische premier Benjamin Netanyahu leidt een regeringsconferentie in het kantoor van de premier in Jeruzalem op 27 september 2023. (Chaim Goldberg/Flash90)

E-mail Afdrukken 29 Reacties

'Kijk, we werden aangevallen in de ergste aanval op Joodse mensen sinds de Holocaust,' zei Netanyahu.

Door Vered Weiss, World Israel News

De Israëlische president Benjamin Netanyahu had een telefoongesprek van 45 minuten met de Amerikaanse president Joe Biden, waarin de twee de vrijlating van gijzelaars en militaire operaties in Rafah bespraken.

Het is het eerste contact tussen de staatshoofden sinds Biden vorige week harde kritiek uitte op de militaire acties van Israël door de operatie in Gaza als "overdreven" te omschrijven.

Voorafgaand aan het telefoongesprek zei Netanyahu, toen hem gevraagd werd naar de opmerkingen van de Amerikaanse president in een interview met Fox News: "Ik weet niet precies wat hij daarmee bedoelde."

Netanyahu voegde eraan toe: "Kijk, we werden aangevallen in de ergste aanval op Joodse mensen sinds de Holocaust."

Hij vervolgde: "Dat bloedbad van 7 oktober was gelijk aan 20 9/11's op één dag en het equivalent van 50.000 Amerikanen die werden afgeslacht, verbrand, verminkt, verkracht, onthoofd en 10.000 Amerikanen die werden gegijzeld, waaronder moeders en kinderen."

"Dus, wat zou de reactie van Amerika zijn? Ik zou zeggen dat die minstens zo sterk zou zijn als die van Israël en veel Amerikanen vertellen me: 'We zouden ze plat hebben gegooid. We zouden ze in stof hebben veranderd," "zei Netanyahu.

Het grootste deel van het telefoongesprek ging over de moeizame onderhandelingen over de vrijlating van de resterende 136 gijzelaars, waarbij de deal in een impasse zat door de eis van Hamas voor een permanent staakt-het-vuren, een voorwaarde die Israël weigerde.

Biden drong er bij Netanyahu op aan om een delegatie naar Caïro te sturen voor onderhandelingen over de gijzelaars, zelfs als "je geen horizon ziet".

Volgens een verklaring van het Witte Huis "bespraken de president en de premier de voortdurende inspanningen om de vrijlating te bewerkstelligen van alle resterende gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden".

"De president benadrukte de noodzaak om te profiteren van de vooruitgang in de onderhandelingen om de vrijlating van alle gijzelaars zo snel mogelijk te bewerkstelligen," vervolgde de verklaring.

Hoewel de verklaring ook zei: "De president bevestigde het gedeelde doel om Hamas verslagen te zien en de veiligheid van Israël en zijn volk op lange termijn te verzekeren," ontraadde de president een militaire operatie in Rafah zonder een "geloofwaardig en uitvoerbaar plan" om de veiligheid van de meer dan een miljoen Palestijnse burgers te verzekeren.

Premier Netanyahu antwoordde dat net zoals hij de voorgaande fasen van de oorlog heeft uitgevoerd volgens de "hoogste normen" van het internationaal recht, "we zullen weten hoe we hetzelfde moeten doen in Rafah."

Netanyahu benadrukte ook dat militaire operaties in Rafah cruciaal zijn om de greep van Hamas op Gaza te vernietigen en dat de IDF kritieke stappen zal nemen om burgerlevens te sparen.

NETANYAHU BEANTWOORDT MIJN TELEFOONTJES NIET ZEGT VN-CHEF

Bovendien drong Biden erop aan dat Netanyahu ervoor zou zorgen dat dagelijks minstens 200 vrachtwagens met humanitaire hulp Gaza zouden bereiken.

Vorige week zei John Kirby, woordvoerder van de nationale veiligheidsdienst, dat "de Verenigde Staten geen grote Israëlische militaire operaties in Rafah zullen steunen".

In een interview met ABC News op zondagochtend zei Netanyahu: "Degenen die zeggen dat we daar op geen enkele manier moeten opereren, zeggen eigenlijk dat we Hamas daar moeten laten en de oorlog moeten verliezen."

Bron: Netanyahu: US response to Hamas would have been 'at least as strong' as Israel's | World Israel News