www.wimjongman.nl

(homepagina)


Vanuit Shomron

Vanuit Shomron nr. 378, 9 februari 2024

( )

Foto: Kalaniot.

Shalom,

De vele regens van de afgelopen weken hebben ertoe geleid dat overal de kalaniot, de Israelische anemonen, het landschap sieren. Israel's natuur is in dit jaargetijde schitterend. Ook de amandelbloesem laat zich zien. De amandelboom bloeit als eerste van de bomen in Israel en heet ook niet voor niets de shakeed, de uitkijker, de wachter. Uitkijken naar de lente, maar ook hoopvol uitzien naar de komst van de Mashiach; zien ze Hem komen, horen zij misschien Zijn voetstappen? Meer dan ooit verlangen we naar de wereld onder het Koningschap van de Aanwezige Here van Israel, Mashiach Jehoshua.

Wat ons altijd hoop geeft zijn Gods beloften dat het goed komt met Zijn Schepping en er een wereld zal zijn onder Zijn Heerschappij, waarbij Zijn Leefregels en Onderwijs nageleefd zullen worden door héél de mensheid.
Het is echter overduidelijk dat de overgrote meerderheid van de wereld daar momenteel helemaal geen oren naar heeft. Zeker wil men geen Onderwijs/Torah vanuit Jeruzalem/Tsion, opgelegd krijgen (Jesaja 2:3).
De doelstelling van hamas was gericht om Jeruzalem te overspoelen met andere wetgeving, een Islamitische, waarbij alles wat daarvan afwijkt in de naam van hun geloof uit de weg geruimd mag worden.
Dat het nooit geschiede en Israels Mashiach verschijne, spoedig in onze dagen.

Vanavond begint de 12e maand. Omdat het een schrikkeljaar is noemen we deze maand 12 Aleph/1 en vieren we het Purimfeest pas op zondagavond 24 maart in maand 12 Beth/2
Maand 12 heeft een Babylonische naam gekregen: Adar. In de eerste Vijf Boeken hebben de maanden allemaal nummers behalve de eerste: Aviv. We bidden voor een goede maand, dat o.a. Israels vijanden stoppen met hun snode plannen om het gehele Joodse volk te verdrijven of te doden, waar dan ook. Dat Israel zich volledig overgeeft aan de Here en luistert naar Zijn Stem en dan komt de rest ook wel want God heeft Zijn volk nog altijd lief, zeker weten.
De weg van bevrijding voor de wereld gaat via de bevrijding van Israel door de Mashiach. Israel, een licht voor de volkerenwereld, Zijn oogappel en Zijn gezalfden!

Deze week liepen de spanningen aan de noordergrens op. Tijdens dit schrijven ging ook meerdere malen het alarm daar af. Er zijn inmiddels drie battaljons met soldaten aldaar gestationeerd, rond de 6000 soldaten. Voorheen slechts één bataljon. Over en weer worden er raketten geschoten en Israel laat niet na om doelgericht hoge officieren van Hezbollah te elimineren. Aan onze kant vielen gewonden en werden meerdere gebouwen/huizen verwoest. Al meer dan vier maanden kunnen de bijna 150.000 bewoners die dicht bij de noordergrens woonden of rond de Gazastrook, niet terug naar hun huizen en verblijven zij elders in het land.

Ellende is er niet allleen bij Gazanen. Het had bij hen ook nooit zover hoeven te komen. De miljarden die de wereld aan hulp gaf aan hamas is totaal verkeerd geinvesteerd. De Gazanen hebben in 2007 zelf gekozen voor de hamasdictators die het vele geld investeerden in voorbereiding op oorlog met Israel en de rest voor zichzelf hielden.
De topfunctionarissen van hamas, die zich vooral in Turkije en in het rijke Qatar bevinden, willen dat hamas blijft zitten waar ze zit en zij gaan ervan uit dat Israel wel overstag gaat met 'een deal' en dat de wereld wel weer veel geld zal geven voor wederopbouw. van Gaza. Dat Israel zich niet laat verleiden tot een slechte deal! Moet men sowieso met moordzuchtige terroristen onderhandelen?

Rond de Gazastrook richt de IDF zich vooral op het westen van de stad Khan Yunis waar men vermoedt dat hamastopterrorist Yachiyah Sinwar zich bevindt. Er schijnt overigens al meer dan 10 dagen niets van hem vernomen te zijn en ook lijkt er radiostilte tussen hem en het hamasschorem in o.a. Qatar.
Maar in Gaza zijn zoveel tunnels en schuilhoeken dat Sinwar, die weet dat er op hem gejaagd wordt, net zo goed in het uiterste zuiden van de Strook kan zijn, in Rafiah. Veilig omringd door vele Gazanen en naar men vermoedt overgebleven gegijzelde Israeliers. Zijn zoon, Abd Salam, zit lekker in Qatar en leidt er een luxe leventje.

Er zouden volgens de IDF van de 136 gegijzelden nog amper 100 in leven zijn. We vrezen echter dat er mogelijk nog maar enkele tientallen in leven zijn. De terreurbeweging hamas weet naar eigen zeggen ook niet waar iedereen vastgehouden wordt. Deze week werd er in de media uitgebreid gesproken over een op komst zijnde deal maar het eisenpakket van hamas verandert met de dag en wordt steeds uitgebreider. Ze wilden o.a. dat tientallen terroristen met bloed aan hun handen worden vrijgelaten tegen één Israelier. Zijn ze helemaal mesjogge? Ze willen dat er per week 15.000 caravans geleverd worden aan de Gazanen en 200.000 tenten. Joden mogen ook niet meer op de Tempelberg komen en hamas wil dat zij het zicht houden op het uitdelen van hulpgoederen, aan de bevolking zodat zij nog wat goodwill kunnen kweken bij de volledig door hen in de steek gelaten Gazanen. Vijfhonderd vrachtwagens met hulp moet er komen, eisen zij.
Er tekent zich een beetje verzet af van Gazanen tegen hamas, maar toen er van de week even een akkoord op komst leek vierden de Gazanen de overwinning op Israel en staken her en der vuurwerk af.
Duidelijk is dat na decennia van manipulatie deze generatie niet goed over Israel kan/wil denken.
Musab Hassan Yousef, de zoon van de oprichter van hamas, kan daar alles over vertellen. Hij is momenteel in Israel en bezocht ook de dorpen die hamas vernielde.
Hij heeft goede relaties met hoge Israelische functionarissen. Musab vertelde ook hoe hij op UNWRA scholen heeft gezeten en alleen maar haat ingeprend kreeg, niet alleen op school, maar ook in de moskee, op straat, overal. Luister eens naar een toespraak van deze Groene Prins op Youtube. Hij is christen geworden en leeft nu in ballingshap in de VS.

- Onsportief. Deze week wilde het Ierse vrouwen basketbalteam niet de hand schudden met de Israelische speelsters. Lekker zuur voor de Ieren dat zij ook nog eens verloren, denk ik dan maar. Ierland is momenteel uitgesproken anti-Israel. EL AL vliegt er niet heen en ook niet naar Zuid Afrika vanwege de aanklacht van dat land tegen Israel.

-President Biden vindt de reactie van Israel n.a.v. de gruwelijke moord op 1200 Israeliers en het 'kidnapdrama' buitensporig. Hij verwijt Israel grof geweld. Is hij vergeten wat de VS de Indianen ooit aandeden, maar korter geleden de Afghanen of Vietnam en Japan? Oorlog is in principe altijd buitensporig, niet schoon, er gebeuren ook altijd nare, onrechtvaardige incidenten. Israel veroordeelt soldaten die over de schreef gaan. Niemand is kritischer op Israel dan Israel zelf, zoals een commandant heel treffend zei tegen zijn manschappen: 'We gaan Gaza in als mensen, we gedragen ons daar menselijk en we gaan er weer uit als mensen.'
Biden dringt aan op de tweestaten oplossing waarbij hij maar niet wil weten dat er al meerdere malen een tweestaten-oplossing is geaccepteerd door Israel, al vanaf 1948, maar deze steeds werd verworpen door de Arabieren. Hoe kan men in vredesnaam onderhandelingen aangaan met een partij die de andere partij wil uitmoorden? Een partij die geduld heeft en zijn kansen afwacht.

- mogelijk wordt de dienstplicht voor gevechtssoldaten verlengd naar drie jaar. Vier maanden langer dan nu. En er is een uitzondering voor religieuze studenten die in een yeshiva studeren. Onrechtvaardig, vinden niet alleen wij! Samen thuis, samen erop uit indien er gevaar is! Onze kinderen moeten ook in het leger, zij wagen hun leven ook!

- De nieuwe president van het ICJ te Den Haag is Nawaf Salam, een uitgesproken anti-Israelische rechter uit Libanon....

-Ruth, die eindelijk wat vakantie heeft, is al de hele week ziek en moest al haar afspraken tot nog toe afzeggen, wij hebben echt met haar te doen, hopelijk heeft ze nog iets aan het staartje van haar vakantie, ze knapt iets op nu na dagen van koorts.
Sam had allerlei oefeningen op de boot en hij was de pineut toen de verpleger van zijn team hem als proefkonijn gebruikte, hem op het dek liet liggen en een vlindernaald in zijn arm inbracht op volle zee, dat was nogal spannend in de deining van de golven. Sam nam het laconiek op, gelukkig, de verpleger moet gedacht hebben: 'ik moet toch ergens op oefenen?' Sam is dan weer zo'n goedzak die dat allemaal wel accepteert. Maar ook anderen waren ook de pineut, toen zij op een brancard, strak ingepakt, door hun collega's van onderin het ruim naar dek moesten worden gebracht. Dat ging gepaard met veel gebonk en gestoot en mag nog wel even verder beoefend worden, gelukkig ging het gepaard met grote hilariteit, zelfs bij de 'patient.'

-Met ons gaat het verder goed, we hadden een drukke week en het lukte niet om tussentijds updates te versturen. We hebben wat bezoekjes gebracht rond het meer van Tiberias. Onder andere aan een hoogbejaarde vriendin en een prototype rugzak voor soldaten afgeleverd bij een Amerikaanse vrouw die deze rugzakken wil importeren en uitdelen aan de soldaten in het noorden. Was fijn om even met Karen erop uit te gaan en we hebben genoten van de natuur in het noorden.

-Wilt u zich opgeven voor de Torah uitleg uit Leviticus en NT op 29 Februari en het Purim webinar op 21 maart? Zie agenda.

Wij wensen u shabat shalom, groeten van ons allemaal, vanuit de Samaria-Israel!