www.wimjongman.nl

(homepagina)


Waarom we de Olijfberg niet mogen verliezen

Zahava Schwartz 4 juli 2024

( )

Eigen foto

Tegen alle verwachtingen in betekende de oorlog van 1967 een wonderbaarlijk herstel van Jeruzalem, Judea en Samaria voor de natie Israël. Deze gebieden, die een diepgaande historische en spirituele betekenis hebben, zijn altijd de hartslag van het Joodse volk geweest. De reis om deze gebieden terug te winnen en te behouden is vol uitdagingen geweest, waaronder propaganda, terrorisme en internationale tegenstand.

De Olijfberg is al meer dan 3000 jaar een Joodse begraafplaats, waar enkele van de meest prominente Bijbelse koningen begraven liggen. Staande op de top van de Olijfberg, met een panoramisch uitzicht over Jeruzalem, in het bijzonder op de Tempelberg, kun je de diepgewortelde betekenis van dit land waarderen. Het uitzicht op de Tempelberg maakt het een belangrijke locatie voor religieuze pelgrims en een symbool van Joods erfgoed en continuïteit. De Olijfberg werd van oudsher gebruikt om olijven te verbouwen voor het aansteken van de menora in de oude Tempel, wat het religieuze belang ervan benadrukt. Als Israël dit gebied zou afstaan aan de Palestijnen, zou dat ernstige gevolgen hebben. De Palestijnen willen aanspraak maken op heel het bijbelse Jeruzalem, inclusief de Oude Stad en de Olijfberg, gebieden die integraal deel uitmaken van het joods-christelijke erfgoed.

Deze mogelijke overdracht zou kritieke historische en religieuze plaatsen onder controle van groepen als Hamas plaatsen, waardoor een onstabiele situatie zou ontstaan die lijkt op de Gazastrook. Dit zou niet alleen de veiligheid van het gebied in gevaar brengen, maar ook het behoud van deze heilige plaatsen. Historische islamitische geleerden hebben zelfs opgemerkt dat Jeruzalem geen significante religieuze status heeft in de islam, waarbij sommigen beweren dat de Al-Aqsa moskee in Saoedi-Arabië staat. Dit onderstreept het verhaal dat de huidige aanspraken van moslims op Jeruzalem pogingen zijn om de historische banden van Israël en het christendom met de stad te ondermijnen.

De regio's Jeruzalem, Judea en Samaria vormen de kern van Israël, zowel historisch als spiritueel. De hele Joodse geschiedenis speelde zich af in deze gebieden, waardoor ze onmisbaar zijn voor het Joodse geloof en de Joodse identiteit. Zowel Joden als Christenen moeten begrijpen hoe belangrijk het is om de greep van Israël op deze gebieden te behouden. Een greep op deze gebieden zorgt ervoor dat alle Bijbelgelovigen zich vreedzaam kunnen verbinden met deze heilige plaatsen.

( )

Een replica van een menora kijkt uit over de oostelijke muur rond de Tempelberg vanaf de Olijfberg. (Foto: Joshua Wander)

Veel van de belangrijkste joodse en christelijke plaatsen in Jeruzalem liggen in gebieden die de wereld vaak voorstelt aan de Palestijnen te geven. Als zo'n overdracht zou plaatsvinden, zou dat catastrofaal zijn voor beide geloven. Jeruzalem, Judea en Samaria zijn niet slechts bezette gebieden of een deel van de Westelijke Jordaanoever; het is Israëls bijbelse Hartland-Gods land.

Voor degenen die graag meer willen weten over de mensen en plaatsen in Israëls bijbelse Heartland, bieden bronnen zoals KeepGoods.com diepere inzichten en verbindingen met dit oude en blijvende verhaal.

Bron: Why We Can't Lose Mount of Olives - Israel365 News