www.wimjongman.nl

(homepagina)


De "waan van de twee staten

Door Sara Lamm - 27 Maart 2024

( )

Hier is een zin die je "Conflict in het Midden-Oosten Bingokaart" zal vullen:

De Tweestatenoplossing.

Heb je je ooit afgevraagd wat de Tweestatenoplossing werkelijk inhoudt en waarom het problemen oplevert voor de veiligheid en harmonie van Israël? Bingo! Je bent nu op de juiste plek.

Verre van een vredesroute te zijn, is de huidige Tweestatenoplossing gestruikeld tussen eindeloze hindernissen en afwijzingen, het meest recent door Hamas en haar bondgenoten. Zozeer zelfs dat rabbijn Pesach Wolicki, in zijn nieuwe tv-segment Eyes on Israel op The Real American Voice, er briljant naar verwees als "The Two-State Delusion". Nu we het er toch over hebben: als je zijn laatste afleveringen nog niet hebt gezien, raad ik je ten zeerste aan er eens een kijkje te nemen.

Maar hier komt het: de wortels van Israëls staat en zijn territoriale integriteit zijn verweven in de Hebreeuwse Bijbel zelf.

Klaar om dieper te duiken in waarom de geschiedenis en de bijbel tegen het tweestatenverhaal ingaan? Laten we het verhaal ontrafelen.

Geworteld in de geschiedenis

Er zijn zoveel officieel klinkende namen en data in de recente debatten over Israël dat het lijkt alsof je er een thesaurus mee zou kunnen vullen. De basis is echter duidelijk. De spirituele en nationale aspiraties van de Israëlieten gaan duizenden jaren terug naar Genesis 15:18-21, waar God het land Israël aan de Israëlieten belooft en het land heiligt voor het Joodse volk.

בַּיּוֹם הַהוּא כָּרַת יְהֹוָה אֶת-אַבְרָם בְּרִית לֵאמֹר לְזַרְעֲךָ נָתַתִּי אֶת-הָאָרֶץ הַזֹּאת מִנְּהַר מִצְרַיִם עַד-הַנָּהָר הַגָּדֹל נְהַר-פְּרָת׃

Op die dag sloot Hasjem een verbond met Avram, zeggende: "Aan uw nageslacht geef Ik dit land, van de rivier van Egypte tot de grote rivier, de rivier de Eufraat:

Genesis 15:18

אֶת-הַקֵּינִי וְאֶת-הַקְּנִזִּי וְאֵת הַקַּדְמֹנִי׃

de Kenieten, de Kenizzieten, de Kadmonieten,
Genesis 15:19

וְאֶת-הַחִתּי וְאֶת-הַפְּרִזִּי וְאֶת-הָרְפָאִים׃

de Hettieten, de Perizzieten, de Rephaim,
Genesis 15:20

וְאֶת-הָאֱמֹרִי וְאֶת-הַכְּנַעֲנִי וְאֶת-הַגִּרְגָּשִׁי וְאֶת-הַיְבוּסִי׃

de Amorieten, de Kanaänieten, de Girgashieten en de Jebusieten."
Genesis 15:21

Duizenden jaren later zouden de Joden het oorspronkelijke VN-verdelingsplan accepteren in naam van de vrede, zelfs als het hen zou verhinderen dit oude geboorterecht te realiseren. Toch werd het voorstel afgewezen door de Arabische wereld, die de gedachte aan een thuisland voor de Israëlieten of andere religies niet kon verdragen. Dit patroon herhaalde zich keer op keer - in 2000 en 2008. De Arabische afwijzing volgde met genocidale aanvallen op de Joden. Eén keer voor de gek houden, schaam je. Maar mij twee keer voor de gek houden? Of drie keer? Nou, laten we ervoor zorgen dat er geen vierde keer komt.

De struikelblokken voor vrede

Het is zo verleidelijk om de Tweestatenoplossing te zien in termen van "processen". Als we maar aan deze politieke hendel zouden trekken en dit compromis zouden toepassen, dan zou alles vanzelf goed komen...op de een of andere manier. Maar goedbedoelende westerlingen die dit standpunt innemen zijn, zoals het gaat: "een struikelblok voor de blinden plaatsen."

לֹא-תְקַלֵּל חֵרֵשׁ וְלִפְנֵי עִוֵּר לֹא תִתֵּן מִכְשֹׁל וְיָרֵאתָ מֵּאֱלֹהֶיךָ אֲנִי יְהֹוָה׃

Je zult doven niet beledigen en blinden geen struikelblok voorhouden. Je zult je God vrezen: Ik ben Hashem.
Leviticus 19:14

Ze stellen zich een Arabische wereld voor die bereid is tot een compromis. In werkelijkheid is de vijandschap van de Palestijnse Autoriteit en Hamas tegen Israël niet geworteld in meningsverschillen, maar in een diep ideologisch engagement. Ze zeggen het openlijk en regelmatig, zonder ruimte voor misverstanden: ze zullen zich altijd verzetten tegen het fundamentele recht van de Israëliërs op zelfbeschikking in hun eigen thuisland. Terwijl degenen in Israël verlangen naar de vervulling van Jesaja 2:4, waar zwaarden in Israël eindelijk tot ploegscharen kunnen worden geslagen, zetten de PA en Hamas aan tot de meest barbaarse vormen van genocidaal geweld.

וְשָׁפַט הַגּוֹיִם וְהוֹכִיחַ לְעַמִּים רַבִּים וְכִתְּתוּ חַרְבוֹתָם לְאִתִּים וַחֲנִיתוֹתֵיהֶם לְמַזְמֵרוֹת לֹא-יִשָּׂא גוֹי אֶל-גּוֹי חֶרֶב וְלֹא-יִלְמְדוּ עוֹד מִלְחָמָה׃

Zo zal Hij rechtspreken onder de volken en arbitreren voor de vele volken, en zij zullen hun zwaarden slaan tot ploegscharen en hun speren tot snoeihaken: De naties zullen het zwaard niet opnemen tegen de naties, zij zullen nooit meer oorlog kennen.
Jesaja 2:4

Op een dag zal er vrede zijn. Maar die zal worden gekocht door de standvastigheid, de toewijding en het geloof van Israël en haar aanhangers. .

Veiligheidsrisico's en de geweldsspiraal

In Amos 5:24 maakt God duidelijk wat hij van Israël verwacht - geen pracht en praal, maar het laten opwellen van "gerechtigheid als water en gerechtigheid als een onophoudelijke stroom".

וְיִגַּל כַּמַּיִם מִשְׁפָּט וּצְדָקָה כְּנַחַל אֵיתָן׃

Maar laat gerechtigheid opwellen als water, gerechtigheid als een onophoudelijke stroom.
Amos 5:24

Zoals bij alle naties begint dit met onderwijs - wat onze kinderen op school en van hun ouders leren. Ik weet wat ik zou willen dat mijn kinderen leren: hoe ze aardig moeten zijn, hoe ze God moeten dienen, hoe ze voor anderen op moeten komen (en het zou ook geweldig zijn als ze konden leren hoe ze moeten zingen!) Maar er kan geen sprake zijn van een tweestatenoplossing als de Palestijnse Autoriteit schoolboeken drukt en leraren opleidt zodat hun volgende generatie doorgaat met het gewelddadig aanvallen van Israëlische burgers van alle geloven. Wanneer leerboeken van de PA wetenschappelijke theorieën demonstreren door middel van aanvallen op Joden, is het duidelijk dat er maar één kant is die vrede wil: Israël. Israël is degene die Zacharia 8:5 vervult en haar kinderen leert om vreugde en geluk te omarmen in de straten van Jeruzalem.

וּרְחֹבוֹת הָעִיר יִמָּלְאוּ יְלָדִים וִילָדוֹת מְשַׂחֲקִים בִּרְחֹבֹתֶיהָ׃

En de pleinen van de stad zullen vol zijn met jongens en meisjes die op de pleinen spelen.
Zacharia 8:5

De spirituele en ideologische essentie van het land

Wie kan het uiteindelijk beter zeggen dan God? In de kern is de Bijbel het laatste woord over de heelheid en onschendbaarheid van Israël als het thuisland van de Israëlieten. Zoals het in Amos 9:14-15 staat, belooft God dat zij door Hem "verwoeste steden zullen herbouwen, wijngaarden zullen planten en hun wijn zullen drinken."

וְשַׁבְתִּי אֶת-שְׁבוּת עַמִּי יִשְׂרָאֵל וּבָנוּ עָרִים נְשַׁמּוֹת וְיָשָׁבוּ וְנָטְעוּ כְרָמִים וְשָׁתוּ אֶת-יֵינָם וְעָשׂוּ גַנּוֹת וְאָכְלוּ אֶת-פְּרִיהֶם׃

Ik zal Mijn volk Jisraël herstellen. Zij zullen verwoeste steden herbouwen en ze bewonen; zij zullen wijngaarden planten en hun wijn drinken; zij zullen tuinen bewerken en hun vruchten eten.
Amos 9:14

וּנְטַעְתִּים עַל-אַדְמָתָם וְלֹא יִנָּתְשׁוּ עוֹד מֵעַל אַדְמָתָם אֲשֶׁר נָתַתִּי לָהֶם אָמַר יְהֹוָה אֱלֹהֶיךָ׃

En Ik zal hen planten op hun grond, om nooit meer ontworteld te worden van de grond die Ik hun gegeven heb -zei Hashem, uw God.
Amos 9:15

Deze verbinding vraagt om oplossingen die de historische en spirituele banden tussen het land en de Joden respecteren - voor ons om "Gods land te behouden" en tegelijkertijd wegen te zoeken naar vrede en coëxistentie.


Sara Lamm is redacteur voor TheIsraelBible.com en Israel365 Publications. Ze komt oorspronkelijk uit Virginia, maar verhuisde in 2021 met haar man en kinderen naar Israël. Sara heeft een Masters Degree in Education van Bankstreet college en gaf bijna tien jaar les in kleuterklassen voordat ze Aliyah maakte naar Israël. Sara is gepassioneerd over het verbinden van Bijbelstudie met het 'echte leven' en werkt momenteel aan een bijbelserie voor kinderen.

Bron: The Two State “Delusion” – The Israel Bible