www.wimjongman.nl

(homepagina)


Hamas claimt 'bloedbad' als 100 Gazanen omkomen in stormloop naar hulpgoederen

29 februari 2024 - door David Rosenberg, World Israel News

()

Hamas eist 'bloedbad' toen 100 Gazanen omkwamen in stormloop op weg naar hulpGazanen in Rafah protesteren tegen de controle van Hamas over de hulp op 28 februari 2024. (Abed Rahim Khatib/Flash90)

Hamas beschuldigt IDF van bloedbad nadat Israëlische troepen het vuur hebben geopend op een menigte die op hulptrucks af stormt. Onderzoek toont aan dat de meeste wonden zijn veroorzaakt door de stormloop.

Meer dan honderd Gazanen werden donderdagochtend vroeg gedood tijdens een stormloop op hulptrucks in de noordelijke Gazastrook.

Volgens luchtbeelden die de IDF donderdag vrijgaf, stormden duizenden Gazanen op ongeveer 30 hulpvrachtwagens af die rond 4.00 uur 's ochtends een IDF-controlepost passeerden en de wijk Rimal in Gaza City naderden.

Terwijl de menigte zich naar de vrachtwagens haastte, die het voedsel afleverden aan de inwoners, raakten honderden Gazanen verstrikt in de stormloop en werden verpletterd. De stormloop vond plaats op Al-Rashid Street in het Sheikh Ijlin gebied, net ten zuidwesten van Gaza Stad, toen de vrachtwagens Rimal naderden.

In een apart incident in het noorden, net buiten de wijk Rimal, openden gewapende mannen het vuur op een ander hulpkonvooi, waardoor het moest stoppen en geplunderd kon worden.

IDF-troepen die vanuit de lucht opereerden, reageerden op het geweervuur en schoten op de benen van Gazanen die in de buurt kwamen van IDF-troepen en een tank die in het gebied was ingezet.

Tientallen Gazanen werden gedood en honderden raakten gewond in de stormloop, met nog eens ongeveer een dozijn gewonden in het tweede incident waarbij IDF-troepen betrokken waren.

Gezondheidsfunctionarissen in Gaza zeggen dat minstens 104 mensen gedood werden en dat er nog eens 760 gewonden waren.

Volgens een voorlopig onderzoek van de IDF raakten ongeveer tien plunderaars gewond bij het incident waarbij Israëlische troepen betrokken waren.

De terroristische organisatie Hamas en WAFA, een spreekbuis van de Palestijnse Autoriteit, beschuldigden beide Israël van een bloedbad en gaven de IDF de schuld van de slachtoffers in beide incidenten.

De hulpkonvooien werden gecoördineerd door de IDF, als onderdeel van een poging om te voorkomen dat Hamas de goederen in beslag zou nemen of de hulpstroom in Gaza zou controleren.

Voorafgaand aan de twee incidenten donderdag, hebben Israëlische troepen de distributie van meerdere hulpkonvooien in het noorden van Gaza de laatste tijd zonder incidenten begeleid.

De Israëlische minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir (Otzma Yehudit) zei dat het schieten door de Gazaanse schutters het gevaar benadrukt dat de hulpkonvooien vormen voor de Israëlische strijdkrachten en riep op om de hulpstroom te stoppen.

"We moeten volledige steun geven aan onze heldhaftige soldaten die in Gaza dienen en die prijzenswaardig handelden terwijl ze het opnamen tegen een menigte Gazanen die hen probeerden aan te vallen," tweette Ben-Gvir.

"Vandaag werd bewezen dat het overbrengen van humanitaire hulp naar Gaza niet alleen waanzin is terwijl onze gijzelaars onder de slechtste omstandigheden in de Strook worden vastgehouden, maar ook IDF-soldaten in gevaar brengt. Dit is nog een duidelijke reden waarom we moeten stoppen met het overbrengen van deze hulp, die in feite pogingen steunt om onze soldaten te schaden en zuurstof geeft aan Hamas."

Bron: Hamas claims 'massacre' as 100 Gazans killed in stampede rushing towards aid | World Israel News