www.wimjongman.nl

(homepagina)


Bijna 70% van Gazahulp van door VS gebouwde pier gestolen

door Joshua Marks - 22 mei 2024

( )

Bijna driekwart van de humanitaire hulp die werd vervoerd vanaf een nieuwe drijvende pier, gebouwd door het Amerikaanse leger voor de kust van Gaza, werd zaterdag gestolen op weg naar een opslagplaats van de V.N.. Afgebeeld: Palestijnse mannen plunderen een vrachtwagen met internationale humanitaire hulp vanaf de door de VS gebouwde drijvende pier bij Nuseirat in de Gazastrook op 18 mei 2024. (Foto door AFP via Getty Images)

Bijna driekwart van de humanitaire hulp die werd vervoerd vanaf een nieuwe drijvende pier van 320 miljoen dollar, gebouwd door het Amerikaanse leger voor de kust van Gaza, werd zaterdag gestolen op weg naar een opslagplaats van de VN, meldde Reuters dinsdag.

Elf vrachtwagens "werden door Palestijnen leeggehaald" tijdens de reis naar het magazijn van het Wereldvoedselprogramma in Deir El Balah in de centrale Strook, en slechts vijf vrachtwagenladingen haalden de bestemming.

"Ze hebben al een tijdje geen vrachtwagens meer gezien," vertelde een VN-functionaris aan Reuters. "Ze zijn gewoon op de vrachtwagens geklommen en hebben zichzelf wat voedselpakketten gegeven."

Volgens de Verenigde Naties werd er zondag en maandag geen hulpgoederen afgeleverd bij het pakhuis vanaf de pier van het Amerikaanse leger.

De Verenigde Naties zeiden dat 10 vrachtwagenladingen voedselhulp van de pier op vrijdag - de eerste dag dat het operationeel was - aankwam bij het pakhuis. Het werd vervoerd door aannemers van de VN.

"We moeten er zeker van zijn dat de nodige veiligheids- en logistieke regelingen getroffen zijn voordat we verder gaan," zei de VN-functionaris.

Volgens Israëlische schattingen steelt Hamas tot 60% van de hulp die de Gazastrook binnenkomt en een Channel 12 reportage onthulde vorige week dat de terroristische organisatie minstens 500 miljoen dollar winst heeft gemaakt met humanitaire hulp sinds het begin van de oorlog op 7 oktober.

De pier werd voorgemonteerd in de Israëlische haven Ashdod voordat hij donderdag werd verankerd aan een strand in de kustenclave. Er gingen geen Amerikaanse troepen aan land tijdens de installatie van de pier, volgens het U.S. Central Command (CENTCOM). Ongeveer 1000 Amerikaanse soldaten en matrozen hielpen bij de bouw van de drijvende pier.

De eenheid Coördinator van Regeringsactiviteiten in de Gebieden (COGAT) van het Israëlische Ministerie van Defensie kondigde zaterdag aan dat "honderden pallets met humanitaire hulp" en meer dan 160.000 liter brandstof via de pier waren binnengekomen.

Vice-admiraal Brad Cooper, plaatsvervangend commandant van CENTCOM, zei dat het doel is om dagelijks 500 ton humanitaire hulp, oftewel 90 vrachtwagens, via de pier Gaza binnen te brengen, uiteindelijk oplopend tot 150 vrachtwagens per dag.

CENTCOM tweette begin dinsdag dat tot nu toe meer dan 569 ton humanitaire hulp is gelost vanaf de pier.

Reuters meldde ook dat "voedsel en medicijnen voor Palestijnen in Gaza zich opstapelen in Egypte omdat de grensovergang bij Rafah gesloten blijft".

Israël heeft de operationele controle over de grensovergang weken geleden overgenomen, maar Caïro heeft tot nu toe geweigerd om samen te werken met de Israëlische autoriteiten om de toegang van hulpgoederen via Rafah te vergemakkelijken. De Israëlische regering wil hulp toelaten tot Gaza via de grensovergang, maar kan dat niet zonder de medewerking van Egypte.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Israël Katz, legde vorige week de verantwoordelijkheid voor het afwenden van een humanitaire crisis in de Gazastrook volledig op de schouders van Egypte.

Katz zei dat hij met zijn Britse en Duitse collega's had gesproken "over de noodzaak om Egypte te overtuigen om de Rafah-grensovergang te heropenen zodat internationale humanitaire hulp Gaza kan blijven bereiken".

Terwijl de wereld de verantwoordelijkheid voor de humanitaire situatie in Gaza bij Israël legt, voegde hij eraan toe, "ligt de sleutel tot het voorkomen van een humanitaire crisis in Gaza nu in de handen van onze Egyptische vrienden."

Ondertussen keurde COGAT op donderdag de hervatting goed van de commerciële handel tussen Israël en de Gazastrook, waarbij de leveringen per vrachtwagen de volgende ochtend zouden beginnen, meldde de Israëlische krant Walla! News op zondag.

Volgens het rapport reden 150 vrachtwagens geladen met producten uit Israël - geen hulp - Gaza binnen, bestemd voor handelaren die de producten kochten, die "bestemd zijn voor leden van Hamas en de burgerbevolking".

Overgenomen met toestemming van JNS.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2024 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Nearly 70% of Gaza Aid from US-Built Pier Stolen :: Gatestone Institute