www.wimjongman.nl

(homepagina)


VS sanctioneert financiële netwerken van Hamas, Iraanse volmachten

"Hamas heeft geprobeerd gebruik te maken van verschillende financiële overdrachtsmechanismen, waaronder het gebruik van cryptocurrency, om fondsen door te sluizen ter ondersteuning van de terroristische activiteiten van de groep", aldus een onderminister van Financiën.

(Andrew Bernard 22 januari 2024 / JNS)

( )

Leden van een speciale eenheid van de Islamitische Revolutionaire Garde. Bron: Wikimedia Commons.Leden van een speciale eenheid van de Islamitische Revolutionaire Garde. Bron: Wikimedia Commons.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft maandag sancties aangekondigd tegen de financiële netwerken van Hamas, waarmee Washington de strop rond de internationale financiers van de terreurgroep blijft aanhalen.

De vijfde ronde van Amerikaanse sancties tegen Hamas sinds de aanslagen van de terreurgroep op 7 oktober, die Washington coördineerde met het Verenigd Koninkrijk en Australië, omvat aanwijzingen tegen cryptocurrency exchanges die worden gebruikt door de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran (IRGC) om geld over te maken naar Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad.

"Hamas heeft geprobeerd gebruik te maken van verschillende financiële overdrachtsmechanismen, waaronder het gebruik van cryptocurrency, om fondsen door te sluizen ter ondersteuning van de terroristische activiteiten van de groep", zegt Brian Nelson, onderminister van Financiën voor terrorisme en financiële inlichtingen. "Financiën zal, in nauwe samenwerking met onze bondgenoten en partners, onze autoriteiten blijven inzetten om Hamas, zijn financiers en zijn internationale financiële infrastructuur aan te pakken."

"Sinds ten minste 2020 heeft Hamas ook cryptocurrency gebruikt om bepaalde financiering over te maken ter ondersteuning van operationele kosten op de Westelijke Jordaanoever als een middel om de risico's te beperken van het fysiek verplaatsen van contant geld, het omzeilen van grensovergangen en het ontwijken van toezicht door autoriteiten," voegde de verklaring eraan toe.

In een aparte aankondiging op maandag zei het departement dat het een Iraakse luchtvaartmaatschappij en drie leiders van de in Irak gevestigde Kata'ib Hezbollah sanctioneert, een van de belangrijkste proxy-groepen van Iran in het land en een aangewezen terroristische groepering sinds 2009.

Volgens het ministerie van Financiën heeft de IRGC de particuliere Iraakse budgetluchtvaartmaatschappij Fly Baghdad gebruikt om wapens, geld en manschappen te vervoeren tussen Iran en zijn proxystrijdkrachten in Irak, Syrië en Libanon, onder meer ter ondersteuning van de voortdurende aanvallen van Hezbollah op Israël.

"In oktober 2023, na de gruwelijke terroristische aanval van Hamas op Israëlische burgers, was Fly Baghdad betrokken bij de overdracht van honderden Iraakse strijders, waaronder strijders die banden hadden met de door de VS aangewezen terroristische organisatie en Iraanse proxy-militie Asa'ib Ahl al-Haq, ter ondersteuning van de aanvallen van de Iraanse proxies op Israël," aldus de verklaring.

Sinds de terroristische aanvallen van Hamas op 7 oktober, hebben Iraanse volmachten hun inspanningen opgevoerd om Amerikaanse troepen en belangen in de hele regio aan te vallen.

De militante groepering Houthi uit Jemen, die door de regering Biden in februari opnieuw zal worden aangemerkt als een terroristische groepering, beweerde maandag dat het met succes het onder Amerikaanse vlag varende containerschip Ocean Jazz had aangevallen, dat Amerikaanse militaire vracht vervoerde.

U.S. Naval Forces Central Command, dat toezicht houdt op de Amerikaanse marineoperaties in het Midden-Oosten, gaf een verklaring uit waarin werd ontkend dat de Houthi's de aanval hadden uitgevoerd. Ocean Jazz is veilig door de Rode Zee gevaren.

Vanaf donderdag hebben door Iran gesteunde troepen ongeveer 140 aanvallen uitgevoerd op Amerikaanse militairen in Irak en Syrië sinds 7 oktober, waarbij bijna 70 gewonden vielen, meldde The New York Times.

Op zondag verklaarde Central Command dat het na een zoektocht van 10 dagen twee Amerikaanse Navy SEALs doodverklaarde na een incident tijdens een poging om aan boord te gaan en een kleine boot te inspecteren die volgens de Verenigde Staten "Iraanse geavanceerde conventionele wapens vervoerde."

Een van de SEALs viel tijdens het enteren in het water en de tweede dook hem achterna, volgens het protocol.

Bron: US sanctions Hamas financial networks, Iranian proxies - JNS.org