www.wimjongman.nl

(homepagina)


Voormalig Shin Bet-chef: Hen een staat geven? Dat zou een catastrofale ramp zijn.'

Voormalig Shin Bet chef Yoram Cohen waarschuwt voor een Palestijnse staat: We moeten de wereld uitleggen dat we te maken hebben met een bevolking die zich op barbaarse en sadistische wijze gedraagt.

Israëlisch Nationaal Nieuws - 24 mrt 2024

Voormalig hoofd van de Israëlische Veiligheidsdienst (Shin Bet) Yoram Cohen vertelde Channel 12 News in een interview op zaterdagavond dat hij "dichter dan ooit" bij de politiek staat, maar voegde eraan toe dat hij nog geen definitieve beslissing heeft genomen.

Over het verslaan van Hamas in Gaza zei Cohen: "Onze definities voor het einde van de oorlog zouden moeten zijn dat de leiding van Hamas Gaza niet controleert - of ze nu dood zijn, gevangen zitten of in ballingschap zijn. Als ze besluiten om naar Algerije of Qatar te gaan, zie ik dat niet als een probleem. Hamas heeft een zware maar nog geen fatale klap gekregen. Als ze nog zes bataljons hebben, is dat geen fatale klap. Als de gevechten ophouden en er nog zes Hamasbataljons overblijven, hebben we twee problemen: Ze zullen gaan waar ze in de toekomst willen controleren en als een internationale troepenmacht of iemand anders binnenkomt, zullen ze de gewapende bataljons tegenkomen."

"Het is belangrijk om de heerschappij van Hamas omver te werpen en ook om Hamas schade toe te brengen," legde Cohen uit. "Vandaag hebben we twee hefbomen die we niet mogen verliezen. Eén - de dreiging van de kracht van de IDF in voorbereiding op de gevechten en de verovering van Rafah. Twee - het feit dat de IDF bij de controlepost Netzarim is en de binnenkomst van mensen uit het zuiden naar het noorden vertraagt - dit is een dramatische hefboom en we kunnen deze twee dingen niet opgeven voordat de gijzelaars thuiskomen."

Op de vraag wat Hamas als een nederlaag zou beschouwen, antwoordde Cohen: "Land van hen afnemen zou hen zeer ernstige schade berokkenen. Het tweede ding is om de [Hamas] regering omver te werpen. We zullen waarschijnlijk binnen het grondgebied blijven totdat de Hamas-regering niet meer bestaat en er een veiligheidsrealiteit zal zijn, ik hoop met instemming van Egypte, in de Philadelphi-route in samenwerking met de VS."

Cohen becommentarieerde de grote steun onder de Palestijnse Arabieren in Judea en Samaria voor het brute bloedbad door Hamas en zei: "We moeten de wereld uitleggen dat we te maken hebben met een bevolking die zich op barbaarse en sadistische wijze gedraagt en dat hen een staat geven, ook in Judea en Samaria, zowel een diplomatieke ramp als een veiligheidsramp voor ons zou zijn."

Hij benadrukte het belang van het thuisbrengen van de gijzelaars en merkte op dat "ik vertrouwen heb in het Israëlische team en het politieke echelon." Cohen merkte op dat een deal het leven van Israëlische inwoners niet in gevaar mag brengen.

Bron: Former Shin Bet chief: Give them a state? That would be a catastrophic disaster' | Israel National News - Arutz Sheva