www.wimjongman.nl

(homepagina)


USAID heeft de controle over de haven van Gaza overgedragen aan een samenwerkingsverband van Qatar en Hamas.

Caroline Glick 19 maart 2024

USAID, dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van Biden's plan om een haven te bouwen in Gaza, heeft de controle over het project overgedragen aan een samenwerkingsverband van Qatar en Hamas.

De correspondent Arabische Zaken rapporteerde gisteren alle details. Zijn verslag hieronder vertaald.

Gastheer Shimon Riklin: U brengt als eerste een verslag dat de pier die wordt gebouwd in de Gazastrook eigendom zal zijn van Qatar/Hamas.

Arab Affairs Correspondent Baruch Yedid: Ja. Ja. De Amerikanen hebben de Qatariërs gevraagd om de financiering, het beheer en de exploitatie op zich te nemen, zoals we afgelopen woensdag meldden op basis van Arabische bronnen. Een paar dagen geleden overlegden de Amerikanen in Cyprus met verschillende partijen, waaronder de Emiraten en de Qataris. Ik kan melden dat Qatar tot nu toe de enige partij is die deze haven, deze pier, wil financieren. Qatar heeft belang bij deze haven. Qatar wil Hamas behouden. Het wil controle over een centrale levensader in de Gazastrook. Het wil ook een hefboomeffect op Hamas. Daarom is het duidelijk waarom Qatar erbij betrokken is.

Riklin: Hoe zit het met de staat Israël?

Yedid: Israël is niet betrokken bij deze kwestie.

Overleg.

Yedid: Israël wordt niet in de discussies betrokken. Ik kom zo op Israël. Waarom is dit goed voor Hamas? Hamas ziet dit als een soort aspirine, dat is wat mensen in Gaza ons vertellen. Hamas maakt zich zorgen over deze pier die, zo vrezen ze, de voortdurende Israëlische aanwezigheid in Gaza op de lange termijn zal legitimeren. Israël waar je naar vroeg? Israël, volgens onze diplomatieke bronnen, was Israël tegen. De Amerikanen negeerden ons en wezen de Qatari's aan om het project te leiden. De Qatari's zeiden niet alleen ja, de Qatari's kwamen met een extra eis. De Qatari's wilden dat deze haven gebouwd zou worden door een bedrijf genaamd Al Hissi uit Gaza.
Een beetje over het bedrijf Al Hissi. Vandaag de dag zijn aannemers in Gaza erg boos op dit bedrijf, de Al Hissi Company die eigendom is van Yasser al Hissi. Dit bedrijf is de belangrijkste leverancier van techniek, elektriciteit en infrastructuur voor Hamas, veel van de gemeenten, lokale besturen, transportinfrastructuur in Sejaeeya, Gaza City, Khan Yunis en andere locaties. Het wordt bestuurd door Palestijnse officieren. Het draagt ook over, volgens aannemers in Gaza...

Riklin: Wacht, wacht Baruch, je brengt veel informatie. Ik wil dit duidelijk maken aan ons publiek. Kun je zeggen dat dit bedrijf Al Hissi een Hamas bedrijf is, dat het wordt gecontroleerd door Hamas?

Yedid: Het wordt gecontroleerd en is een dochteronderneming van Hamas. Het haalt enorme contracten binnen.

Noam Amir (militair correspondent): En wat gaat het doen met het beton voor de haven?

Riklin: Ik begrijp niet wat hier aan de hand is. Ik begrijp het niet. Deze pier zal worden gecontroleerd door Hamas en Qatar. We hebben IDF-soldaten die het gebied bewaken. Ik begrijp niet hoe dit werkt.

Yedid: Dit bedrijf heeft ook de meeste projecten van Qatar [in Gaza] uitgevoerd. Hier zie je op het scherm de hoofden van het bedrijf met de ambassadeur Amadi. Dit is de man die de koffers met geld Gaza binnenbracht. Dit is de ambassadeur van Qatar. Hier rechts staat het bedrijf dat de contracten ondertekent. Dit bedrijf is geregistreerd in de Palestijnse Autoriteit. Wie brengt het binnen, hetzelfde "kabinet" van de Amerikaanse buitenlandse liefdadigheid [USAID] die dit orgaan de opdracht geeft om het hele project te coördineren. Dit is het orgaan dat de Al Hissi Company binnenbrengt. Dus hier zijn we aangekomen op een punt waar de Qatari's de controle zullen hebben omdat zij de financiers zijn. Dit is goed voor Hamas omdat hun bedrijf het uitbaat. Terwijl het oorspronkelijke idee was om Hamas te isoleren. Hier hebben we een ander geval - en niet een alleenstaand geval - van Qatari-Amerikaanse samenwerking. Gisteren sprak een hoge Jordaanse officier met een van de Arabische media en zei: "Als Hamas daar is, maak ik me zorgen."

Bron: Caroline Glick op X: 'USAID, which is responsible for carrying out Biden's plan to build a port in Gaza, has transferred control over the project to a partnership of Qatar and Hamas. @BaruchYedid @Now14Israel's Arab affairs correspondent reported all the details yesterday. I translated his report,…' / X