www.wimjongman.nl

(homepagina)


Zes mogelijke oorzaken voor de volgende wereldwijde financiële crisis

Wat zal de oorzaak zijn van de volgende ineenstorting?

Britt Gillette - 23 mei 2024

()

In de nasleep van de pandemie hebben regeringen en centrale banken over de hele wereld de economie overmatig gestimuleerd met geld weggeven en ultralage rentetarieven. Hierdoor creëerden ze zeepbellen in verschillende activaklassen over de hele wereld. Nu, geconfronteerd met inflatie, proberen regeringen en centrale banken de inflatoire trend te keren. Maar de schade is al aangericht. We staan nu aan de vooravond van een enorme wereldwijde financiële crisis. Een van de enige vragen die overblijft is wat de crisis zal uitlokken. Per definitie kan niemand weten wat de volgende zwarte zwaangebeurtenis zal zijn. We kunnen nooit van tevoren met zekerheid zeggen wat de ultieme katalysator voor een wereldwijde financiële crisis zal zijn, maar volgens mij zijn dit de zeven meest waarschijnlijke triggers:

1) Ineenstorting van de Chinese vastgoedmarkt

Vanaf 2021 kende de Chinese vastgoedmarkt een enorme neergang. Veel projectontwikkelaars gingen failliet, bouwprojecten stopten en de gemiddelde Chinese burger vermijdt nu wat ooit het favoriete primaire spaarmiddel was. Eerder dit jaar beval een rechtbank in Hong Kong Evergrande, een van de grootste vastgoedontwikkelaars in China, om te liquideren. Met een schuld van 300 miljard dollar is dit een van de grootste wanbetalingen in de Chinese geschiedenis. Country Garden, ooit China's grootste projectontwikkelaar qua omzet, staat een vergelijkbaar lot te wachten. Een schuldeiser eist momenteel de liquidatie van de in gebreke gebleven Chinese ontwikkelaar in een rechtbank in Hongkong. De val van deze bedrijven, die ooit de enorme Chinese vastgoedmarkt domineerden, geeft aan hoe ver de vastgoedwaarden zijn gedaald. Verschillende steden in China hebben de hypotheekrente en aanbetalingseisen verlaagd in een poging om de vraag naar vastgoed te stimuleren, maar het is onwaarschijnlijk dat deze inspanningen een impact zullen hebben op de gedeprimeerde Chinese vastgoedmarkt.

De ineenstorting van deze bedrijven en soortgelijke wanbetalingen van andere vastgoedontwikkelaars en particulieren dreigen over te slaan naar de bredere economie. Hierdoor is het vooruitzicht van een deflatiespiraal vergelijkbaar met de Grote Depressie een reële mogelijkheid. China is de op één na grootste economie ter wereld. Als het land in de greep raakt van een deflatiespiraal zoals de rest van de wereld die tijdens de Grote Depressie meemaakte, zal het bijna onmogelijk zijn om hetzelfde lot te vermijden.

2) Japanse valutacrisis

Ondertussen staat de op drie na grootste economie ter wereld op de rand van een grote valutacrisis. De Japanse yen staat momenteel op het laagste niveau ten opzichte van de Amerikaanse dollar sinds 1990. Om te voorkomen dat de situatie verergert, zal de Bank of Japan waarschijnlijk de rente moeten verhogen of zal de Amerikaanse Federal Reserve de rente moeten verlagen. Gezien de recente aanhoudende inflatie is het onwaarschijnlijk dat de VS de rente op korte termijn zal verlagen (tenzij er een grote financiële crisis uitbreekt). Dit betekent dat de Bank of Japan gedwongen kan worden om de rente te verhogen en andere maatregelen te nemen om zijn valuta te beschermen.

Maar dit zal een aantal problemen veroorzaken. Ten eerste bevindt de Japanse economie zich in een recessie. Het verhogen van de rente zal het probleem alleen maar erger maken. Ten tweede bedraagt de Japanse staatsschuld meer dan 260% van het BBP. Geloof het of niet, maar dat is twee keer zo veel als in de Verenigde Staten. De rente verhogen betekent meer rente op de staatsschuld, wat een schuldspiraal kan ontketenen die het land kan vernietigen. Bovendien, als de Bank of Japan de rente gaat verhogen, kan dit een ommekeer veroorzaken in de yen carry trade (hier beknopt uitgelegd), wat snel kan leiden tot een wanordelijke ontrafeling van financiële posities over de hele wereld. Onderweg zouden we margin calls en exploderende derivatenposities kunnen zien die de wereldwijde financiële markten doen crashen.

3) Duitse de-industrialisatie

Sinds de hereniging, meer dan drie decennia geleden, was Duitsland de economische motor van West-Europa. Veel van de economische macht van de Duitse industrie is afhankelijk van goedkope energie, voornamelijk in de vorm van Russisch aardgas. Na de Russische invasie van Oekraïne in 2022 is Duitsland er niet in geslaagd om consequent betaalbaar aardgas en andere energiebronnen aan te schaffen om de economie van energie te voorzien. Aanvankelijk zag Europa de energieprijzen de pan uit rijzen. Hoewel die prijzen nu niet meer zo hoog zijn, heeft Europa nog steeds te maken met energieonzekerheid en volatiele energieprijzen. Deze onzekerheid heeft ertoe geleid dat veel industriële en productiebedrijven hun activiteiten hebben verplaatst naar landen waar energie beter betaalbaar en gemakkelijker beschikbaar is.

Niets illustreert de problemen waarmee Duitsland wordt geconfronteerd beter dan dit uit artikel uit september 2022 waarin de insolventie van vier Duitse bedrijven op dezelfde dag wordt belicht. Elk van deze vier Duitse bedrijven kan bogen op meer dan een eeuw ononderbroken activiteiten. Deze bedrijven - allemaal in verschillende sectoren - slaagden erin de Eerste Wereldoorlog, de hyperinflatie van Weimar Duitsland, de opkomst van Nazi-Duitsland, de Tweede Wereldoorlog en alle decennia daarna te overleven. Toch hebben ze allemaal gefaald in het licht van de Duitse energieonzekerheid. En dit verhaal ontvouwt zich nog steeds. BASF bijvoorbeeld, Europa's grootste chemische conglomeraat, ontvlucht Duitsland. Ze investeren miljarden dollars in een nieuwe grootschalige Chinese fabriek en sluiten een deel van hun productie in Duitsland. Ze nemen nieuw personeel aan in China en ontslaan Duitse werknemers. Als de Duitse economie krimpt, kan dit Europa en de rest van de wereld in een depressie doen belanden.

4) Crash van commercieel vastgoed in de VS

De pandemie verdreef miljoenen werknemers uit stedelijke kantooromgevingen naar thuiswerkbanen. Vier jaar later werken veel van die werknemers nog steeds thuis. Dit betekent dat grote hoeveelheden aan commercieel vastgoed niet langer nodig is. Uit de gegevens van deze kantoren blijkt dat slechts de helft van de werknemers van voor de pandemie dagelijks terugkeert naar kantoor. Bedrijven consolideren ruimte, onderhandelen opnieuw over huurcontracten en laten lopende huurcontracten aflopen, waardoor de cashflow van commercieel vastgoed onder grote druk is komen te staan.

Wat het nog erger maakt, is dat het meeste commerciële vastgoed wordt gekocht met behulp van leningen met een looptijd van vijf tot zeven jaar en dat 89% van die leningen alleen renteleningen zijn. Als deze leningen aflopen, moeten ze worden verlengd tegen veel hogere rentetarieven. In veel gevallen is de waarde van die eigendommen aanzienlijk gedaald. Dit betekent dat de lener miljoenen dollars aan extra geld moet ophoesten om te kunnen herfinancieren. In plaats daarvan kiezen veel mensen ervoor om gewoon weg te lopen. Hierdoor blijft de bank die de oorspronkelijke lening heeft afgesloten achter met het onroerend goed. Eigendommen die ooit honderden miljoenen dollars waard waren, zijn nu een schijntje waard. Veel panden staan leeg in uitgeholde stedelijke gebieden waar criminaliteit en dakloosheid welig tieren.

De implosie van commercieel vastgoed dreigt een aantal regionale banken met een grote blootstelling aan deze markt ten val te brengen. Net als de crash van de huizenmarkt, die leidde tot de Grote Financiële Crisis, dreigt dit rimpeleffecten te veroorzaken in de Amerikaanse economie en de wereldeconomie.

5) Wijdverspreide bankfaillissementen

In maart 2023 veroorzaakte een run op een bank in Silicon Valley een bredere bankencrisis. Binnen slechts een paar maanden waren de Verenigde Staten getuige van de 2e, 3e en 4e grootste bankfaillissementen in de Amerikaanse geschiedenis. Tegelijkertijd werd Credit Suisse, een wereldwijde systeemrelevante bank, gedwongen tot een schijnhuwelijk met UBS om een faillissement te voorkomen. Dankzij een aantal maatregelen van centrale banken slaagde de wereld erin om een volwaardige bankencrisis met besmetting van banken over de hele wereld te vermijden. Deze maatregelen omvatten het Bank Term Funding Program van de Amerikaanse Federal Reserve Bank, dat meer dan 160 miljard dollar aan leningen tegen lage rente verstrekte aan het bankwezen.

Vandaag de dag is de gezondheid van het Amerikaanse banksysteem niet veel beter dan in maart 2023. Volgens de FDIC zitten Amerikaanse banken momenteel op honderden miljarden dollars aan ongerealiseerde verliezen op hun obligatieportefeuilles. Hoge rentetarieven maken hun hypotheekportefeuilles ook minder waard en zetten commerciële vastgoedportefeuilles extra onder druk. Als er weer een bankrun begint, bestaat er een reële mogelijkheid dat deze uit de hand loopt en besmetting veroorzaakt in het wereldwijde banksysteem.

6) De Opname van de Kerk

Ik noemde dit al in een eerder artikel, "6 Global Events that Could Rock the World at Any Moment(6 Wereldwijde gebeurtenissen die de wereld elk moment op zijn grondvesten kunnen doen schudden)," en het is in dit geval ook van toepassing. De Bijbel zegt dat Jezus zal komen in "een oogwenk" (1 Korintiërs 15:52). Dit betekent dat Jezus in een fractie van een seconde elke wedergeboren gelovige van de aardbodem kan wegrukken.

Wanneer dat gebeurt, zal dat een aantal gebeurtenissen van de tweede orde in gang zetten en één daarvan is een wereldwijde financiële crisis. Stel je de gevolgen eens voor. Miljoenen huizen zullen leeg staan en niemand zal de hypotheken of belastingen betalen. Miljoenen belangrijke werknemers en gemeenschapsleiders zullen verdwijnen. De gevolgen voor de wereldwijde toeleveringsketen, de consumentenvraag en de wereldwijde productiviteit zullen aanzienlijk zijn. In feite zou de opname van de kerk waarschijnlijk alle tot nu toe besproken potentiële triggers van de wereldwijde financiële crisis verergeren.

Een wereldwijde financiële crisis is onvermijdelijk

Elk van deze triggers kan een wereldwijde financiële crisis veroorzaken. De wereldeconomie staat nu voor de grootste crisis sinds de Grote Depressie van de jaren 1930. Volgens de Buffett Indicator - een maatstaf die wordt gebruikt door de wereldberoemde investeerder Warren Buffett - is de Amerikaanse aandelenmarkt momenteel meer overgewaardeerd dan op het hoogtepunt van 1929 of het hoogtepunt van de Dot Com Bubble in 2000. De Amerikaanse huizenmarkt bevindt zich ook in een bubbel. Op dit moment is de verhouding tussen de huizenprijs en het mediane inkomen van huishoudens de hoogste in de geschiedenis - hoger dan de piek van de huizenzeepbel in 2006, die uiteindelijk leidde tot de Grote Financiële Crisis. Ondertussen staan Amerikaanse Treasuries, lang beschouwd als de "risicoloze activa", voor een enorme uitdaging. De Verenigde Staten hebben een schuld van $ 34 biljoen en alleen al de rente op de staatsschuld bedraagt meer dan $ 1 biljoen per jaar. De rente op de staatsschuld is nu zelfs hoger dan de defensie-uitgaven. Dit betekent dat de Verenigde Staten, de grootste economie ter wereld, zeepbellen heeft in de drie grootste financiële markten - aandelen, obligaties en onroerend goed. Bovenop deze enorme zeepbellen is er een wereldwijde derivatenmarkt van meer dan enkele miljarden dollars. Niemand ter wereld begrijpt echt hoeveel derivaten er bestaan of wat er met die derivaten zou gebeuren in het geval van een grote wereldwijde financiële crisis. Dit betekent dat het wereldwijde financiële systeem niets meer is dan een kaartenhuis dat elk moment kan omvallen. In feite is zo'n ineenstorting onvermijdelijk. De enige vraag is wanneer het zal gebeuren en wat de aanleiding zal zijn.

Wanneer de crisis zich voordoet, kun je er zeker van zijn dat de oplossing die politici en centrale bankiers over de hele wereld aanbieden, zal bestaan uit het verlenen van meer macht en controle aan gecentraliseerde overheidsinstanties. Ze hebben geen poging gedaan om hun verlangen te verbergen om CBDC's (Central Bank Digital Currencies) uit te rollen en de volgende crisis zal hen de kans geven om CBDC's aan te bieden als "de oplossing". Dit betekent tirannie op een ongekende schaal en het zet de toon voor het merkteken van het beest-systeem dat in Openbaring 13:16-17 wordt beschreven. Het toneel is klaar. Er is een crisis op komst. Maar het goede nieuws is dat al deze dingen die gebeuren betekenen dat er nog iets anders op komst is - de Opname van de gemeente en de wederkomst van Jezus Christus!

Bron: 6 Potential Triggers for the Next Global Financial Crisis