www.wimjongman.nl

(homepagina)


De mythe van de 'onschuldige' meerderheid in Gaza

Ruthie Blum - 4 Juni 2024

(Winkelende gurgers in Gaza )

Tot nu toe heeft geen enkele burger in de terroristische enclave ervoor gekozen om gecategoriseerd te worden als lid van de "Rechtvaardigen onder de Volkeren."

Het is tijd om de mythe te ontkrachten dat Gaza gevuld zou zjn met onschuldige burgers. Ten eerste zijn de inwoners van de enclave verantwoordelijk voor de overname door Hamas in 2007.

Ten tweede zijn hun broeders in de Palestijnse Autoriteit hongerig om deze stap te kopiëren in Judea en Samaria (de Westelijke Jordaanoever), ondanks jaren van overvloedig bewijs van hoe het leven is onder het schrikbewind van Hamas.

Ten derde heeft geen van beide bevolkingsgroepen het antisemitisme vervangen door ontevredenheid. Integendeel, hoe slechter hun situatie, hoe meer ze zich vastklampen aan de leugen dat de Joodse staat de schuldige is vanaf haar oprichting in 1948.

Eerlijk gezegd is het moeilijk voor mensen die de jihadistische ideologie met de moedermelk doordrenken om kritisch na te denken wanneer ze volwassen worden. In dit opzicht zijn ze slachtoffers van hun opvoeding, niet van het bestaan van Israël. Zeker niet van haar beleid, dat de afgelopen decennia niets dan grootmoedig is geweest. Suïcidaal zelfs.

Inderdaad, de bezorgdheid om het welzijn van niet-strijdende menselijke schilden heeft niet alleen geleid tot de dood van veel te veel soldaten van de Israel Defense Forces, het heeft de IDF er ook van weerhouden om Hamas te verslaan.

Ironisch genoeg komt veel van de aarzeling van het leger zelf. Het hebben van de meest strikte gevechtsregels - tot op het punt dat er naar het fenomeen verwezen wordt als "zuiverheid van wapens" - wat het vaak moeilijker maakt om oorlog te voeren, vooral op zo'n asymmetrisch slagveld als Gaza.

Dergelijke richtlijnen zijn ook niet bevorderlijk voor het afschrikken van de vele andere vijanden van het land. Dit is tenslotte het Midden-Oosten, waar kracht wordt vereerd en zwakte geminacht. Vraag maar aan een Gazaan.

Daarover gesproken, verhalen van bevrijde gijzelaars en overlevenden van het bloedbad van 7 oktober illustreren hoe "onschuldig" de "burgers" in de Gazastrook eigenlijk zijn. Neem bijvoorbeeld de 75-jarige Ada Sagi.

Ontvoerd uit Kibboets Nir Oz op die Zwarte Sabbat acht maanden geleden - en vrijgelaten op 28 november als onderdeel van een deal om gijzelaars te ruilen voor Palestijnse terroristen in Israëlische gevangenissen - werd ze 53 dagen vastgehouden door een Gazaanse familie met kinderen. Sagi vertelde Channel 12 News op zondag dat geld hun motief was.

Volgens Sagi betaalt Hamas Gazaanse burgers een dagloon om gijzelaars te bewaken - tot 70 shekels ($19) per persoon. Ze ontdekte dit door te zien hoe Israëlisch geld werd afgeleverd bij haar gijzelnemer en door het met hem te verifiëren.

( )

Ada Sagi uit Kibboets Nir Oz in het zuiden van Israël. Foto: Met dank aan. (bron: JNS)

Hij legde uit dat hij "een betere toekomst wil" voor zijn kinderen en vrouw. "Ik wil visa kopen en niet hier blijven; ik wil naar Europa," zei hij, eraan toevoegend: "Ik ben er niet bij betrokken."

Ze vroeg hem hoe hij zichzelf "niet betrokken" kon noemen terwijl hij haar gevangen hield. Hier had de arme "niet-strijder" geen antwoord op.

Dan is er nog de 21-jarige Mia Shem, die werd ontvoerd van het Nova muziekfestival en op 30 november werd vrijgelaten, na 55 dagen gevangenschap.

"Iedereen in Gaza is een terrorist", vertelde ze in tv-interviews met gips om haar arm. Na haar terugkeer in Israël onderging ze een corrigerende operatie om de schade te herstellen die was aangericht door een grove operatie uitgevoerd door een terrorist - zonder verdoving.

Ze beschreef dat ze op 7 oktober werd neergeschoten en, terwijl ze hevig bloedde, seksueel werd aangerand. Daarna werd ze aan haar haren in een auto gesleurd op weg naar Gaza. Daar werd ze, nadat haar arm in principe was afgeslacht, ondergebracht bij een gezin.

De man des huizes bleef met haar in een kamer, terwijl zijn jaloerse vrouw haar eten weigerde. De jonge zoon van het stel kwam af en toe binnen om haar te pesten met snoepjes die ze niet mocht eten.

"Het is belangrijk voor mij om de waarheid te onthullen over de mensen die in Gaza wonen," benadrukte ze, "over wie ze werkelijk zijn."

Itai Shabi spotte ook met het idee dat de meeste Gazanen "niet betrokken" zijn.

De getrouwde vader van een vierjarige tweeling overleefde op miraculeuze wijze de aanval op Kibboets Be'eri door zich met zijn vrouw en kinderen vijf uur lang te verbergen onder de takken van een boom in zijn tuin, en nog eens zes uur in de opening van een nabijgelegen struik. Dit was nadat hij vier uur in de schuilkelder van het huis had doorgebracht, voordat hij door een raam ontsnapte toen de daders een brandende autoband in de ventilatieopening van de kamer gooiden.

Pas om 8 uur 's avonds kwamen IDF-soldaten de familie te hulp. Volgens Shabi werden alle andere troepen uitgeschakeld door Nukhba terroristen toen ze op weg waren naar het gebied.

Toch, vertelde hij Channel 14 vorige week, waren het de Gazaanse burgers die de echte wreedheden begingen die dag. De Nukhba-commandanten in Hamaskleding hielden toezicht op het bloedbad.

"Degenen die niet in uniform waren, vermoordden mijn buren, doodden mijn hond en deden andere onnoemelijkheden," zei hij, waarbij hij opmerkte dat onder de vele Israëli's die die dag door "niet-strijders" werden afgeslacht, de ouders van zijn vrouw waren.

Bovenstaande verhalen zijn anekdotisch. Toch is het een feit dat alleen terroristen die gevangen zijn genomen en ondervraagd door de Israëlische veiligheidsdienst informatie hebben gegeven over de verblijfplaats van gijzelaars. Geen enkele Gazaanse "burger" heeft zich vrijwillig gemeld.

Het argument dat ze bang zijn voor repercussies van Hamas snijdt echter gewoon geen hout meer. Zelfs in Nazi-Duitsland waren er burgers die hun leven riskeerden om het gewetensvolle te doen. Yad Vashem creëerde een speciale titel voor zulke heidenen - de Rechtvaardigen onder de Volkeren - die Joden beschermden met groot gevaar voor eigen leven.

Tot nu toe past geen enkele Gazaan in dat rijtje, ondanks aanmoedigingen in Israël en daarbuiten. Op 27 januari van dit jaar, ter ere van de Internationale Dag ter Herdenking van de Holocaust, werden video-oproepen van familieleden van Rechtvaardigen onder de Volkeren aan de mensen van Gaza vertoond tijdens een "Nooit meer is nu"-bijeenkomst op het "Gijzelaarsplein" in Tel Aviv.

"Net zoals onze ouders, tegen alle verwachtingen in, Joden redden en hun leven riskeerden tegenover de Nazi's, zo kunnen ook jullie, inwoners van Gaza, de levens van de gijzelaars redden en in de geschiedenisboeken geschreven worden als mensen die de juiste kant hebben gekozen," riepen ze op.

Het was een waardige poging, maar het werkte niet, omdat de inwoners van Gaza anders hebben gekozen.

** Dit artikel was oorspronkelijk gepubliceerd op JNS.org **

Bron: The myth of Gaza’s ‘innocent’ majority - Israel365 News