www.wimjongman.nl

(homepagina)


Iran trekt Somalië binnen

door Daniel Greenfield - 27 juni 2024

( )

Huidige berichten suggereren dat de Houthi's, een Iraanse sjiitische terreurgroep, onderhandelt om wapens te leveren aan Al-Shabaab in Jemen, een soennitische jihadistische groep die gelieerd is aan Al Qaeda, om Irans controle over de scheepvaart uit te breiden. Terwijl Al-Shabaab opereerde met het conventionele Al Qaeda draaiboek van geweren en IED's, kunnen de Houthi's verbeterde drones en rakettechnologie aanbieden. Afgebeeld: Houthi-soldaten in Sanaa, Jemen op 19 januari 2024 (Foto door Mohammed Huwais/AFP via Getty Images

Na zes maanden waarin Iran zijn Houthi-jihadi's gebruikte om een blokkade op te leggen bij Jemen, terwijl het Biden trotseerde om er iets aan te doen, gaat de islamitische wereldwijde terreurstaat verder met een Somalische blokkade.

Huidige berichten suggereren dat de Houthi's, een Iraanse sjiitische terreurgroep, onderhandelt om wapens te leveren aan Al-Shabaab in Jemen, een soennitische jihadistische groepering die gelieerd is aan Al Qaeda, om Irans controle over de scheepvaart uit te breiden. Terwijl Al-Shabaab opereerde met het conventionele Al Qaeda draaiboek van geweren en IED's, kunnen de Houthi's verbeterde drones en rakettechnologie aanbieden.

En het beste van alles is dat de Houthi's kunnen beweren dat de wapens zijn getest op de Amerikaanse marine.

Toen de Houthi's met hun zeeblokkade begonnen, had de regering Biden de kans om die blokkade op te heffen. In plaats daarvan is een groep vliegdekschepen van de Amerikaanse marine maandenlang aan de ketting gelegd zonder resultaat. De AP kopte in haar recente berichtgeving als de "US Navy die wordt geconfronteerd met de meest intense strijd sinds de Tweede Wereldoorlog tegen de door Iran gesteunde Houthi-rebellen in Jemen". Maar zoals Front Page Magazine al meldde, de enige reden waarom de oorlog blijft aanslepen is dat Biden de Amerikaanse marine heeft beperkt tot het reageren op inkomende aanvallen en slechts af en toe lichte bombardementen uitvoert op de bronnen van de aanvallen.

De Houthi's, wier motto is, net als dat van hun Iraanse medestanders, "Dood aan Amerika," kunnen daarmee beweren dat ze 's werelds grootste leger een half jaar lang hebben tegengehouden, terwijl ze de controle over de regionale scheepvaart en internationale handel oplegden. En nu trekt Iran Somalië binnen.

Een van de neveneffecten van de weigering van Biden om het offensief tegen de Houthi's in te zetten, was dat de Somalische piraten, die zich tijdens de regering-Trump gedeisd hadden gehouden, besloten om een comeback te maken. Nu westerse marineoperaties zijn afgewend van de Jemenitische blokkade, is het aan de Indiase marine om de scheepvaart te beschermen tegen de Somalische piraten. Maar als de Jemenitische-Somalische deal doorgaat, kan Al-Shabaab de piratenbendes verdringen en een eigen zeeblokkade opleggen.

En met honderden Amerikaanse troepen in Somalië zou de aan Al Qaeda gelieerde, door Iran bewapende organisatie ook de kans krijgen om Amerikanen rechtstreeks aan te vallen met hun nieuwe vuurkracht. Eerdere lokale rapporten beschreven al een stroom wapens van Jemen naar Somalië en piraten die luchtafweerwapens inzetten aan boord van een gekaapt schip. De regeling is er dus misschien al.

Toen twee Amerikaanse Navy SEALs omkwamen toen ze probeerden Iraanse wapentransporten naar de Houthi's in de wateren bij Somalië te onderscheppen, kwam de terreurpijplijn heel even in het nieuws. Maar de regering Biden, pro-terreur denktanks en de media leidden onze aandacht al snel weg.

Een deel van de eer hiervoor moet gaan naar Rep. Ilhan Omar die haar tijd in het Congres besteedde aan het verspreiden van de leugen dat aanvallen op de Houthi's een hongersnood hadden veroorzaakt in Jemen. De campagne om een einde te maken aan het Saoedische embargo dat Iran verhinderde om wapens te verschepen, stelde de Houthi's in staat om hun eigen embargo op te leggen. En Rep. Omar, een Somalische nationalist en banden met het huidige regime, is ook een uitgesproken criticus van Amerikaanse luchtaanvallen op de Al-Shabaab rebellen die tegen de regering vechten.

Onder Trump beschuldigde Rep. Omar het Amerikaanse leger ervan 'burgerslachtoffers' te verdoezelen tijdens luchtaanvallen tegen Al Qaeda, en volgend jaar, stelde ze, dat "we het Al-Shabaab-probleem niet zomaar dood gaan drone'n". Ze klaagde ook dat de Verenigde Staten geen betalingen hadden gedaan aan 'burgers' die waren gedood tijdens de luchtaanvallen, waaronder enkele mogelijk niet-gerelateerde 'Omars' die waren omgekomen in Somalië. Vorig jaar steunde Rep. Omar krachtig de resolutie van Rep. Gaetz om Amerikaanse troepen terug te trekken uit Somalië. Nu lijkt het erop dat Iran militaire steun zal verlenen in Somalië.

Vorig jaar bracht de 'International Crisis Group' van Soros, die wordt beschuldigd van banden met het Iraanse regime, een rapport uit waarin werd gesteld dat de dreiging van Al-Shabaab werd overschat en waarin erop werd aangedrongen dat de aan Al Qaeda gelieerde organisatie "niet militair kan worden verslagen en dat, op een gegeven moment, een regeling met de groep de beste hoop biedt om het land te stabiliseren".

Hoe kun je een land beter stabiliseren dan door een deal te sluiten met Al Qaeda?

Dezelfde oneerlijke retoriek die eerder werd gebruikt om Hamas, Hezbollah en de Houthi's te steunen, werd nu gebruikt om Al-Shabaab te steunen. En het lijkt dezelfde resultaten op te leveren.

Een formele alliantie tussen de Houthi's en Al-Shabaab is misschien nieuw, maar Iran probeert de Al Qaeda-groep al een tijdje het hof te maken. De Iraniërs verloren hun uitvalsbasis in Somalië toen de regering sjiitische 'hulpgroepen' die banden hadden met het regime in Teheran uitschakelde. Maar Somalië heeft te weinig sjiieten om een echte bedreiging te vormen. In plaats daarvan bouwde Iran haar relatie met Al-Shabaab uit. Jaren geleden waren er berichten dat Iran de Al Qaeda-groep premies betaalde om Amerikaanse doelen aan te vallen en wapens naar de Houthi's te smokkelen.

Een relatie tussen Al-Shabaab en de Houthi's is verontrustender omdat Iran grotere terreuraanslagen uitvoert via proxy's, zoals de sjiitische PMU's die Amerikanen aanvallen in Irak en Syrië, en dan relaties opbouwt tussen zijn terreur proxy's voor grotere aanvallen. Dat is de reden waarom Hezbollah werd opgezet als de belangrijkste speler om Hamas te steunen tegen Israël.

Een openbare relatie tussen de Houthi's en Al-Shabaab bereidt de weg voor intensievere aanvallen op Amerikanen in en rond Somalië, terwijl Iran doet alsof het de Houthi's waren die eenzijdig handelden. De agenten van het Iraanse regime binnen de regering Biden en de inlichtingendiensten die deze valse beweringen verspreiden over Hamas en Hezbollah die onafhankelijk van Iran handelen, hebben dezelfde leugens verspreid over de Houthi's en uiteindelijk Al-Shabaab.

Als de regering Biden dezelfde mislukte strategie volgt in Somalië als in Jemen, zullen we weer verstrikt raken in een langdurige oorlog met islamitische terroristen met onze handen gebonden achter onze rug. En Iran zal zijn controle over de internationale handel uitbreiden terwijl het Amerikaanse prestige daalt. Prijzen zullen blijven stijgen en losgeldbetalingen zullen meer terrorisme tegen Amerika voeden.

Na een wrede burgeroorlog in Syrië lijkt Iran te slagen in zijn pogingen om soennitische islamisten in hun terreurkamp op te nemen. Hoewel het idee van samenwerking tussen Iran en een Al Qaeda-filiaal onwaarschijnlijk lijkt, maakte Iran Al Qaeda al enige tijd het hof en er zijn berichten dat Iran een deel van de training heeft verzorgd die voor de aanslagen van 9/11 werd gebruikt. We weten dat de kapers van 9/11 door Iran konden komen en dat de IRGC in het beste geval medeplichtig was aan de operatie.

Saif Al-Adel, de huidige Egyptische leider van Al Qaeda, woont in Iran onder bescherming van de IRGC.

Al-Adel begon zijn carrière in Somalië waar hij deelnam aan de Slag om Mogadishu. De islamistische daders die drie Black Hawk helikopters neerschoten waren naar verluidt getraind door Adel. Hij ging samenwerken met Hezbollah en vervolgens naar Jemen. Het is misschien helemaal geen toeval dat dit de huidige oorlogstheaters zijn waar we ons in bevinden.

Amerikanen associëren Al Qaeda met Osama bin Laden, Afghanistan en Irak, maar de echte oorsprong ligt in Egypte met de Egyptische Islamitische Jihad. De EIJ was een splintergroepering van de Moslimbroederschap. Dat zijn de banden die Hamas, een andere tak van de Broederschap, en Iran verenigen, evenals de islamisten van de Broederschap in Amerika die luidkeels campagne hebben gevoerd voor Al Qaeda en Iran.

De verschillende onderdelen van de jihadistische beweging zijn aan elkaar geknoopt. De duidelijkste tekenen hiervan zijn te zien op onze eigen straten en campussen waar de sjiitische vlaggen van Hezbollah en de Houthi's wapperen naast de soennitische vlaggen van Hamas op evenementen die worden geleid door soennitische islamisten. De Houthi's hadden niet kunnen overleven zonder de steun van Soennitische Islamisten in de VS. Nu zullen ze de gunst terugbetalen door Al-Shabaab, voorheen de Unie van Islamitische Rechtbanken, in Somalië te helpen.

Al Qaeda voerde voor het eerst oorlog tegen Amerika in Afrika. En Iran heeft haar aanwezigheid daar opgebouwd. Afrika is de volgende grens van het islamitisch kolonialisme, waar al tienduizenden christenen zijn vermoord met de medeplichtigheid van de Obama- en Biden-regeringen.

De regering Biden heeft Iran toegestaan zijn terreurgebieden uit te breiden, en dat is niet alleen slecht nieuws voor Israël, het is ook slecht nieuws voor Amerika en voor de wereld. Twee eeuwen nadat de Amerikaanse mariniers begonnen met het bestrijden van islamitische zeepiraterij, zijn ze terug en erger dan ooit.

Daniel Greenfield is Shillman Journalism Fellow bij het David Horowitz Freedom Center. Dit artikel verscheen eerder in het Front Page Magazine van het Center.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2024 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Iran Moves Into Somalia :: Gatestone Institute