www.wimjongman.nl

(homepagina)


HEZBOLLAH WARMT OP: BID VOOR GODS HAND AAN DE NOORDGRENS

ÉÉN VOOR ISRAEL 12 maart 2024

Hezbollah heeft blijkbaar het groene licht gekregen om Israël aan te vallen. Er zijn de hele tijd raketten en aanvallen vanuit het noorden gekomen, maar verleden week dinsdagavond werd er in één keer een enorm spervuur van meer dan 50 raketten afgevuurd op een Israëlische stad, Kiryat Shmona. Een Indiase man genaamd Pat Nibin Maxwell werd gedood, zijn vrouw, die zeven maanden zwanger is, en een vijfjarige dochter achterlatend. Hoewel het niet zo is dat Hezbollah beleefd aan de grens heeft zitten wachten terwijl de oorlog in het zuiden woedde - Israël heeft de hele tijd tegen inkomende raketten gevochten - hebben ze nu groen licht gekregen om voluit te gaan.

Israël is in gevaar. Het is echter niets minder dan een wonder dat Hamas en Hezbollah niet zijn geslaagd in hun plannen om tegelijkertijd aan te vallen.

Zie dit bericht op Instagram
Een bericht gedeeld door ONE FOR ISRAEL Ministry (@iamoneforisrael)

Israëls Iron Dome raketafweersysteem heeft talloze levens gered, maar kan overweldigd raken als er te veel raketten tegelijk komen. En dat is niet ons enige probleem. Sinds de laatste grote oorlog met Israël is Hezbollah bezig met herbevoorrading en herbewapening, geholpen door hun vrienden in Iran. Ze hebben "domme" raketten vervangen door precisiegeleide systemen, waardoor ze nauwkeuriger en dodelijker zijn. Het is ook aan het licht gekomen dat Hezbollah tunnels heeft gebouwd naar Israëlisch grondgebied.

PROBLEMEN AAN DE NOORDGRENS

Sinds 8 oktober zijn er meer dan 1000 afzonderlijke aanvallen van Hezbollah tegen Israël geweest, en het aantal ligt nu waarschijnlijk in de buurt van 1500. Israël heeft elke aanval afgeweerd en vergeld met de voorzichtigheid die nodig is om bommen onschadelijk te maken - met genoeg kracht om af te weren en af te schrikken, maar niet genoeg om een dramatische reactie uit te lokken. Bij het afwegen van zijn opties zei de Libanese minister van Buitenlandse Zaken op 17 januari dat het beteugelen van Hezbollah zou leiden tot een burgeroorlog, maar dat het niet beteugelen van Hezbollah zou leiden tot een regionale oorlog... en dat alles bij elkaar genomen Libanon meer te verliezen had in een burgeroorlog dan in een escalatie met Israël.

()

Hezbollah was blijkbaar aan het coördineren met Hamas om een grote aanval vanuit het noorden en het zuiden te lanceren op dezelfde dag en op hetzelfde moment. Als dat was gebeurd, was het misschien gedaan geweest met Israël. De IDF werd overrompeld in het zuiden, en je moet er niet aan denken wat er zou kunnen gebeurd zijn als Israël op een gelijkaardige manier gelijktijdig vanuit het noorden werd aangevallen. Waarom gebeurde het niet? Het was echt een wonder.

Hamas lanceerde hun aanval op 7 oktober iets eerder dan verwacht, en bleef langer dan gepland op het Nova festival, en Hezbollah, zo lijkt het, miste hun cue. De intermitterende aanvallen vanuit Libanon waren ernstige schendingen van het soort waar de meeste landen geen rekening mee hoeven te houden, maar tot nu toe zijn ze goed beheerd door de IDF. We kunnen God alleen maar prijzen dat de plannen van de goddelozen niet geslaagd zijn en dat de IDF nu gemobiliseerd is en de dreiging vanuit de Gazastrook goed onder controle heeft. De aanpak van de noordelijke grens is nu beter denkbaar, maar toch. We huiveren bij de gedachte aan wat had kunnen zijn.

Herinnert u zich nog alle ernstige gebeden die vorig jaar voor Israël werden opgezegd? Herinner je je de 21 dagen die werden uitgetrokken om te bidden voor Israël, voor verlossing, bescherming en opwekking?

Zou het kunnen dat de vijf miljoen christenen over de hele wereld gemobiliseerd werden om voor zo'n tijd als deze te bidden, en dat het gecoördineerde Hamas-Hezbollah plan daardoor mislukte?

We zullen nooit weten wat al die gebeden in dit leven hebben bereikt, maar als je deel uitmaakte van de biddende miljoenen in het Bron: Jesaja 62-gebed vorig jaar, dan willen we je uit de grond van ons hart bedanken. Bidden is zo krachtig. Stop alsjeblieft niet! We hebben je gebeden vooral nu nodig. Bid alsjeblieft voor Israëls bescherming en de voortdurende frustratie van de plannen van de vijand.

WIE ZIJN HEZBOLLAH?

Hezbollah, wat "De partij van Allah" betekent, is een sjiitische terroristische organisatie die voornamelijk in Libanon is gevestigd. Hezbollah is een van de sterkste partners van Iran en de nauwste bondgenoten van Hamas, en is volgens veel politieke analisten de machtigste niet-statelijke actor ter wereld. Hezbollah, dat in 1982 met de hulp van Iran werd opgericht, is samen met Hamas en de Houthi-rebellen een van de vele gevolmachtigden van het Iraanse regime in het Midden-Oosten en deelt de vastberadenheid om Israël te vernietigen als een belangrijk onderdeel van hun ideologie. De beweging heeft ongeveer 45.000 strijders en had ook een zekere politieke invloed in Libanon, met zetels in het parlement en zelfs regeringsfuncties.

In een incident dat niet verschilt van 7 oktober brak Hezbollah in 2006 door de grens en viel het noorden van Israël binnen, waarbij soldaten werden gedood en ontvoerd. Er volgde een oorlog waarbij Hezbollah 4000 raketten op Israël afvuurde, maar omdat dit gebeurde voordat de Iron Dome-technologie werd geïntroduceerd, was Israël gedwongen om de dreiging het hoofd te bieden door met grond- en luchttroepen de raketwerpers te vernietigen. Tijdens deze raketaanvallen werden 46 Israëlische burgers gedood, samen met 121 soldaten toen Israël terugvocht. 1200 Libanezen werden gedood, van wie meer dan de helft Hezbollah-strijders waren. De staakt-het-vuren deal, gesteund door de VN, stond erop dat Libanon Hezbollah zou beteugelen en voorkomen dat ze hun militaire capaciteiten zouden ontwikkelen, maar het lijkt erop dat de zaken sindsdien aanzienlijk zijn verslechterd.

Men denkt dat Hezbollah zo'n 150.000 projectielen heeft verzameld met verschillende capaciteiten en reikwijdte, waarvan sommige helemaal tot Eilat, het zuidelijkste puntje van Israël, kunnen reiken. Iran heeft Hezbollah niet alleen geholpen met het uitbreiden van hun arsenaal, maar ook met het verbeteren van hun voorraad.1

Ondertussen traint Hezbollah Hamas al sinds de jaren 1990 in oorlogsvoering. Uitgezette Palestijnse strijders werden door Hezbollah getraind voordat ze werden teruggestuurd naar de Palestijnse gebieden. Libanon verscheept ook wapens naar de Palestijnse Autoriteit en is een veel beter bewapende en dodelijker vijand dan Hamas.

ISRAËLS VERSCHRIKKELIJKE DILEMMA'S

()

Hezbollah bezit niet alleen genoeg raketten om het Iron Dome-systeem te overweldigen, maar kan ook dodelijke raketten naar precieze locaties sturen, waardoor Israël gedwongen wordt te kiezen tussen het verdedigen van kritieke infrastructuur en de mensen zelf. Hezbollah heeft ongeveer tien keer meer vuurkracht dan in 2006 en heeft geen geheim gemaakt van hun plannen om energiecentrales, luchtmacht- en legerbases, de olieraffinaderij van Haifa, de kernreactor in de buurt van Dimona, het 'Kirya'-ministerie van Defensie en het hoofdkwartier van de IDF in het centrum van Tel Aviv, en de luchthaven Ben Gurion aan te vallen.

Volgens BICOM "zou zelfs een klein aantal raketten ernstige schade kunnen toebrengen aan Israël, dat een klein, dichtbevolkt land is met al zijn belangrijke industriële en kritieke infrastructuurlocaties geconcentreerd op een klein aantal locaties... Zelfs met Israëls systeem voor vroegtijdige waarschuwing en onderschepping van raketten, kunnen raketten die in grote aantallen op grote bevolkingscentra worden afgevuurd dodelijk zijn, waardoor de burgerbevolking gedwongen wordt in of bij schuilkelders te blijven, scholen en bedrijven worden gesloten en het normale leven wordt lamgelegd."2

Vandaag de dag heeft Hezbollah de capaciteit om 1500 raketten af te vuren, zo'n 3000-4000 op dagelijkse basis - het kan elke dag hetzelfde aantal afvuren als tijdens de hele oorlog in 2006.

De Iron Dome is niet bestand tegen dat soort aanvallen. De voorraden raken op en het systeem kan worden overweldigd. Het kost ongeveer $150 om elke raket af te vuren, maar $40.000-$45.000 om hem te onderscheppen.

Hezbollah is veel beter bewapend dan Hamas, vanwege de nabijheid van Syrië en Iran en het gemak waarmee apparatuur kan worden getransporteerd. Israël kan gewoon niet alles tegelijk beschermen. Er moeten vervelende beslissingen worden genomen over wat te sparen en wat op te offeren. Door het enorme aantal raketten kan Israël geen puur defensieve oorlog voeren, maar zal het een grondinvasie moeten ondernemen om de dreiging van zoveel raketten in te perken. Dit betekent meer verwoesting, evacuatie, slachtoffers en doden voor zowel Israëli's als Libanese burgers. Hezbollah houdt zijn raketten verborgen in huizen en civiele infrastructuur in de dorpen van Zuid-Libanon en gebruikt daarbij gewone Libanezen als menselijk schild, net zoals Hamas doet. Het is een cynische strategie die zorgvuldig is berekend om de woede van de naties tegen Israël op te roepen.

BID ALSTUBLIEFT VOOR BESCHERMING IN DEZE TIJD!

()

Bid voor wijsheid voor de IDF om te weten hoe om te gaan met deze dreiging, vooral nu de Ramadan nadert en gewelddadige aanvallen kunnen toenemen.

Bid voor de bescherming van burgerlevens aan beide kanten

Bid voor bescherming van de belangrijkste doelen in Israël: elektriciteitscentrales, luchtmacht- en legerbases, de Haifa-olieraffinaderij, de kernreactor bij Dimona, het 'Kirya'-ministerie van Defensie en het hoofdkwartier van de IDF in het centrum van Tel Aviv, en Ben Gurion Airport.

Bid voor Hezbollah-strijders om tot geloof te komen

Bid dat alle plannen van de vijand worden gedwarsboomd en omgedraaid

Bid voor onze soldaten, dat ze mogen slagen en gered worden

Bid voor de mensen in de naties om de vreselijke dilemma's te begrijpen waar de IDF voor staat als ze Israël proberen te beschermen tegen aanvallen.


1 In september 2018 gaf voormalig plaatsvervangend hoofd van de Mossad, Naftali Granot, tijdens een conferentie over terrorismebestrijding toe dat Hezbollah "onlangs kleine aantallen GPS-precisiegeleide systemen heeft ontvangen die het zullen helpen om sommige zware raketten om te zetten in nauwkeurige raketten".

2 Brits Israëlisch communicatie- en onderzoekscentrum, BICOM Briefing: Hezbollah's project voor precisieraketten, oktober 2019

Afbeelding door Charbel Karam op Unsplash

Bron: Hezbollah Heating Up: Pray for God's Hand on the Northern Border