www.wimjongman.nl

(homepagina)


PA-regering treedt af temidden van Hamas-besprekingen over eenheid

Hamas heeft naar verluidt een driestappenplan goedgekeurd dat moet leiden tot "volledige verzoening" met de Palestijnse Autoriteit.

(26 februari 2024 / JNS foor Charles Bybelezer)

( )

De premier van de Palestijnse Autoriteit, Mohammad Shtayyeh, ontvangt de Italiaanse premier Mario Draghi in Ramallah, 14 juni 2022. Foto door Flash90.Premier Mohammad Shtayyeh van de Palestijnse Autoriteit ontvangt de Italiaanse premier Mario Draghi in Ramallah, 14 juni 2022. Foto door Flash90.

Premier Mohammad Shtayyeh van de Palestijnse Autoriteit heeft maandag het collectieve ontslag van zijn hele regering ingediend, meldde het officiële persagentschap Wafa van de P.A., te midden van gesprekken over een eenheidsdeal met de terreurorganisatie Hamas.

Tijdens een kabinetsvergadering in Ramallah legde Shtayyeh uit dat "deze beslissing komt in het licht van de politieke, veiligheids- en economische ontwikkelingen met betrekking tot de agressie tegen het Palestijnse volk in de Gazastrook, en de ongekende escalatie op de Westelijke Jordaanoever, met inbegrip van de stad Jeruzalem," aldus Wafa.

"We zullen in confrontatie blijven met de bezetting [Israël], en de Palestijnse Autoriteit zal blijven strijden voor de vestiging van de staat op het land van Palestina," vervolgde hij. "Ik zie dat de volgende fase en haar uitdagingen nieuwe gouvernementele en politieke regelingen vereisen die rekening houden met de opkomende realiteit in de Gazastrook, de gesprekken over nationale eenheid [met Hamas], en de dringende behoefte aan een inter-Palestijnse consensus op basis van een nationale basis, brede participatie, eenheid van gelederen, en de uitbreiding van de soevereiniteit van de Palestijnse Autoriteit over het hele land van Palestina."

Op zondag meldde Sky News Arabia dat topambtenaren van de Palestijnse Autoriteit "binnen enkele dagen" hun ontslag zouden kunnen aanbieden om de snelle oprichting van een Palestijnse "regering van technocraten", waaronder leden van Hamas, te vergemakkelijken.

De nieuwe regering zal naar verwachting geleid worden door Mohammad Mustafa, momenteel de voorzitter van het Palestijnse Investeringsfonds van de P.A.. Ze zou dienen tijdens een "overgangsperiode" tot er verkiezingen worden gehouden.

"Het aftreden van de regering van Shtayyeh heeft alleen zin als dit gebeurt binnen de context van een nationale consensus over de regelingen voor de volgende fase", vertelde Sami Abu Zuhri, een hooggeplaatste Hamasambtenaar, maandag aan Reuters.

Op 12 februari reisde P.A.-leider Mahmoud Abbas naar Doha op uitnodiging van de Qatarese Emir Sjeik Tamim bin Hamad Al Thani om manieren te bespreken om Hamas op te nemen in een door de P.A. geleid orgaan voor Judea, Samaria en Gaza.

Na de reis van Abbas heeft Hamas naar verluidt een driestappenplan goedgekeurd dat moet leiden tot "volledige verzoening [met de Palestijnse Autoriteit]" en aansluiting van de terroristische groep bij de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, die de P.A. controleert, onder een "verenigde Palestijns-Arabische visie".

De Verenigde Staten willen dat de P.A. de controle over Gaza overneemt nadat de oorlog tegen Hamas is afgelopen, een stap die Israël fel verwerpt vanwege de openlijke steun van Ramallah voor terrorisme.

Op 27 januari vertelde de woordvoerder van Abbas aan Al Arabiya televisie dat de P.A. bereid is om na het conflict de teugels over te dragen aan Hamas. Ramallah is "bereid om algemene verkiezingen te houden en als Hamas wint, zal de president de Autoriteit overdragen", zei woordvoerder Nabil Abu Rudeineh.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geweigerd uit te sluiten dat Hamas de macht in Gaza behoudt of zelfs toetreedt tot een door de Palestijnse Autoriteit geleid bestuursorgaan dat ook jurisdictie zou hebben in Judea en Samaria.

Volgens Palestijnse opiniepeilingen is 89% van de Palestijnen voorstander van een regering waarvan Hamas deel uitmaakt of die door Hamas wordt geleid. Slechts ongeveer 8,5% zegt voorstander te zijn van een autoriteit die uitsluitend door de Fatah-factie van Abbas wordt geleid.

Bron: PA government resigns amid Hamas unity talks - JNS.org