www.wimjongman.nl

(homepagina)


Hamas ontkent burgerslachting op 7 oktober

De ommezwaai van de islamitische groep is deels ingegeven door angst voor vernietiging nu de IDF dichterbij komt, zegt een expert van de Arabische wereld.

( )De bebloede vloer van een huis in Kibboets Be'eri nadat terroristen van Hamas op 7 oktober een bloedbad aanrichtten. Foto door Kobi Gideon/GPO.De bebloede vloer van een huis in Kibboets Be'eri nadat terroristen van Hamas op 7 oktober een bruut bloedbad aanrichtten. Foto door Kobi Gideon/GPO.

(David Isaac 23 januari 2024 / JNS)

Hamas heeft zondag een verklaring vrijgegeven waarin het ontkent dat zijn leden op 7 oktober wreedheden hebben begaan.

De ontkenning is een complete ommekeer voor de terreurgroep en een totale ontkenning van zijn eigen beelden, nadat het GoPro-camera's had geleverd aan zijn agenten zodat ze hun gruwelijke daden op die dag konden vastleggen voor het nageslacht.

"Het vermijden van schade aan burgers, vooral kinderen, vrouwen en ouderen, is een religieuze en morele verplichting voor alle strijders van de Al-Qassam Brigades," verklaarde Hamas in het 16 pagina's tellende document, waarin het beweerde dat het alleen Israëlische militaire locaties viseerde. (De Al-Qassam Brigades is de zogenaamde militaire vleugel van Hamas).

"We herhalen dat het Palestijnse verzet volledig gedisciplineerd was en toegewijd aan de Islamitische waarden tijdens de operatie en dat de Palestijnse strijders alleen gericht waren op de bezettingssoldaten en degenen die wapens droegen tegen ons volk," voegde het eraan toe, zeggende dat zijn leden "erop gebrand waren om te voorkomen dat burgers gewond zouden raken" en dat dergelijke doelwitten toevallig waren.

De bewering is verbazingwekkend gezien de urenlange opnames die zijn gemaakt door de leden van de organisatie, waarop te zien is hoe ze onschuldige Israëli's neerschieten gedurende 7 oktober.

Ongeveer 1.200 mensen, voornamelijk burgers, werden die dag gedood en 253 werden onder dwang naar Gaza gebracht om daar onder erbarmelijke omstandigheden te worden vastgehouden, te leven op een hongerdieet en zonder medische zorg.

(De eerste partij medicijnen bestemd voor de overgebleven gijzelaars kwam vorige week de Gazastrook binnen. Israël wacht nog steeds op bewijs dat de medicijnen de gevangenen hebben bereikt).

Hamas houdt nog steeds 136 gijzelaars vast, hoewel men denkt dat enkele tientallen van hen zijn gestorven.

Avi Hyman, woordvoerder van het Israëlische Nationale Public Diplomacy Directorate, zei maandag tegen JNS over de recente ontkenning van Hamas dat "Hamas alleen zichzelf voor de gek houdt, als het al iemand voor de gek houdt.

"Wat we op 7 oktober zagen was, in de woorden van de Duitse kanselier [Olaf Scholz], een nieuw soort nazi. Maar het punt met de nazi's is dat de nazi's hun misdaden aan het einde van de oorlog probeerden te verdoezelen, terwijl Hamas nazi's met GoPro's waren. Ze filmden alles," zei Hyman.

"Waarom ze denken dat we vandaag, 108 dagen later, deze onzin zouden geloven is absurd. Maar nogmaals, we weten wie Hamas is. We weten dat ze baby's afslachten en we weten dat ze de waarheid afslachten," zei hij.

Angst en druk

De ommezwaai van Hamas, van het trots uitdragen van zijn wreedheden naar het ontkennen dat het ze ooit heeft uitgevoerd, wordt gedreven door twee dingen - angst en druk door succesvolle Israëlische PR - verteldeordechai Kedar, een senior onderzoeksmedewerker bij het Begin-Sadat Centrum voor Strategische Studies aan JNS.

Ten eerste is Hamas bang. "Israël is vastbesloten om door te gaan met de oorlog, ongeacht de prijs, om van Hamas af te komen. En in Khan Yunis heeft de IDF blijkbaar enkele successen geboekt en ze zijn bang dat de IDF hen zal wegvagen," zei Kedar. "Ze zullen nu alles zeggen waarvan ze denken dat het hen zal helpen."

Ten tweede is de verklaring van Hamas een erkenning dat de public relations strijd van Israël heeft gewerkt. Israël is erin geslaagd om Hamas af te schilderen als een andere ISIS. De terreurgroep probeert zijn imago te verbeteren "nadat Israëlische hasbara [publieke diplomatie] hen gelijkstelde met ISIS. Vanaf de eerste dag zei Israël: 'Hamas is ISIS. ISIS is Hamas,'" zei hij.

Zelfs de Amerikaanse president Joe Biden nam de formule over, merkte Kedar op. Op 18 oktober zei Biden dat Hamas "kwaadaardige gruweldaden heeft begaan waardoor ISIS er enigszins rationeel uitziet".

Israël gebruikte clips die Hamas' eigen mannen naar Telegram hadden geüpload tegen Hamas. Israël maakte een "film van gruwelen", deels gebaseerd op beelden van GoPro's van terroristen, zei Kedar, samen met andere beelden van dashcams van slachtoffers, mobiele telefoons en beveiligingscamera's.

Israël heeft de ruim 40 minuten durende video wijd en zijd vertoond.

Desondanks zullen veel mensen de nieuwste leugen van Hamas nog steeds geloven, zei Kedar, waarbij hij opmerkte dat wanneer hij op Arabische media verschijnt, hij zelfs door de moderators te horen krijgt dat "Israël geen bewijs heeft."

"Ik vertel hen dat die terroristen de lichamen van de meisjes die ze verkrachtten, verbrandden om alle bewijzen uit te wissen," zei hij.

Zulke ontkenners zijn er niet alleen in de islamitische wereld, maar ook in het Westen, zei Kedar. Ter ondersteuning van zijn beoordeling meldde The Washington Post op zondag dat "ontkenning van 7 oktober zich verspreidt" op online forums.

7 oktober "Truthers" zijn begonnen de Hamas invasie een Israëlische valse vlag operatie te noemen, aldus het rapport.

"Een kleine maar groeiende groep ontkent de basisfeiten van de aanvallen, en pusht een spectrum van onwaarheden en misleidende verhalen die het geweld minimaliseren of de oorsprong ervan betwisten. Sommigen beweren dat de hinderlaag was opgezet door het Israëlische leger om een invasie van Gaza te rechtvaardigen," aldus de Post.

"Hamas probeert die geruchten op te blazen dat Israël liegt over de hele zaak," zei Kedar. "Het druist volledig in tegen de realiteit."

Bron: Hamas denies it slaughtered civilians on Oct. 7 - JNS.org