www.wimjongman.nl

(homepagina)


Het gijzelingsdilemma

David's Commentaar op 26 februari 2024

()

Hier in Israël zijn we nog steeds vol ontzag over de gedurfde reddingsmissie die 2 weken geleden 2 gijzelaars thuisbracht met slechts één soldaat die licht gewond raakte. Er moeten nog 134 mensen gered of vrijgelaten worden en de vooruitzichten voor een acceptabele vrijlatingsovereenkomst zien er niet goed uit. Hamas plaatste zichzelf in een sterke onderhandelingspositie toen ze 240 Israëli's en buitenlanders, levend en dood, meenamen tijdens het bloedbad van 7 oktober. Wetende dat Israël in het verleden heeft ingestemd met buitenproportionele gijzelaarsuitwisselingen, zoals het vrijlaten van 1016 gevangenen voor 1 Israëlische soldaat in het geval van Gilad Shalit, geloofden de Hamasleiders dat ze ongehoorde eisen aan Israël zouden kunnen stellen als ze een groot aantal soldaten en burgers zouden ontvoeren.

De meesten van jullie hebben de posters gezien met het gezicht van elke gijzelaar, hun naam en de woorden BRING THEM HOME NOW. Hun familieleden en vrienden dragen shirts met dezelfde gezichten en woorden erop. Het is begrijpelijk dat ze wanhopig zijn om hun geliefden vrij te krijgen en ze doen er alles aan om dat voor elkaar te krijgen. Ieder fatsoenlijk mens in Israël wil dat de overgebleven gijzelaars thuiskomen, in welke toestand ze zich ook bevinden, maar het dilemma is ... tegen welke prijs? Veel van de families en vrienden van de gijzelaars eisen dat de regering elke prijs betaalt voor de vrijlating van hun geliefden, maar de meerderheid van de Israëli's wil geen overgave aan de eisen van Hamas en de andere terreurgroepen, omdat ze begrijpen dat dit hen en terroristen overal ter wereld alleen maar zal aanmoedigen en machtigen om gijzelaars te nemen om hun eisen ingewilligd te krijgen.

Premier Netanyahu, het oorlogskabinet en de militaire leiders vertellen ons dat ze niet alleen Hamas zullen verslaan, maar ook alle gijzelaars naar huis zullen brengen, maar dat het een enorme uitdaging is om dat doel te bereiken. Ze worden op veel verschillende en onbekende locaties vastgehouden, waardoor een enkele reddingsmissie onmogelijk is, en de terreurgroepen zullen de gijzelaars waarschijnlijk niet opgeven zonder te proberen een enorme prijs van Israël los te krijgen. Voor de 109 gijzelaars die in november werden vrijgelaten, liet Israël bijna 3 keer zoveel gevangenen vrij in ruil, maar nu eist Hamas de vrijlating van duizenden terreurgevangenen en een permanent einde van de oorlog, plus nog veel meer. Tot nu toe heeft Israël deze voorwaarden afgewezen en er zijn verdere onderhandelingen gepland om tot een aanvaardbaar akkoord te komen.

De internationale druk op Israël om de oorlog te beëindigen en in te stemmen met de oprichting van de Palestijnse staat, een onbijbelse en gevaarlijke eis, neemt dagelijks toe. Zoals ik een paar weken geleden schreef, is de vraag hoe lang premier Netanyahu en het oorlogskabinet stand kunnen houden tegen de toenemende druk van de families van de gijzelaars en van de internationale leiders om een onrealistische en gevaarlijke deal te accepteren om de gijzelaars vrij te krijgen. Als de oorlog eindigt voordat Hamas is verslagen en duizenden koelbloedige moordenaars worden vrijgelaten om zich weer bij hun organisaties aan te sluiten, dan lopen duizenden Israëlische Joden en Arabieren het risico om in de toekomst te worden vermoord. Dit voor de vrijlating van 80 - 100 gijzelaars die vermoedelijk nog in leven zijn, en voor de lichamen van degenen die gestorven zijn. Is dat een prijs die Israël of wie dan ook zou moeten betalen? Zal Hamas zich zelfs maar aan hun kant van een overeenkomst houden als die er komt? Hoe lang zal het duren voordat ze Israël weer opbouwen en aanvallen?

Terwijl de onderhandelingen doorgaan, is dat het dilemma waar Israël voor staat. Het is een heel moeilijke situatie, want we willen de gijzelaars zo snel mogelijk terug, maar Hamas houdt ze als troefkaart. Israël heeft op dit moment veel wonderen nodig.

De HEER zegent u als u Israël zegent door op te komen voor haar recht om al het land dat door de GOD van Israël met het Joodse volk is verbonden te bezetten en te verdedigen. Bidt alstublieft dat het hele Joodse volk zich zal bekeren tot hun GOD en Messias. Zwijg niet, maar deel dit met je mede-christenen, deel het met je voorgangers en met iedereen met wie je maar kunt spreken. Laten we ook bidden voor een openbaring van de echte Messias voor de moslims, en vergeet alsjeblieft niet om te bidden voor Engelenbescherming over alle Israëlische soldaten en piloten.

Bron: The Carmel Comment - February 23 2024