www.wimjongman.nl

(homepagina)


Gezocht: Palestijnse leiders die terrorisme veroordelen

door Bassam Tawil - 23 januari 2024

( )

De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, heeft ervan afgezien om de door Iran gesteunde terreurgroep Hamas publiekelijk te veroordelen voor zijn barbaarse aanvallen op Israëliërs. In feite hebben Abbas en de Palestijnse Autoriteit hun anti-Israël retoriek opgevoerd sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas. Afgebeeld: Abbas (L) ontmoet Hamasleider Khaled Maashal (R) en de Emir van Qatar, Sjeik Tamim ibn Hamad Al Thani (C) op 21 augustus 2014 in Doha, Qatar. (Foto door Thaer Ghanaim/PPO via Getty Images)

Er zijn meer dan drie maanden verstreken sinds de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober, waarbij honderden Israëli's werden vermoord, onthoofd, verkracht, verminkt en ontvoerd -- en het is nog steeds moeilijk om een hoge functionaris van de Palestijnse Autoriteit te vinden die bereid is om de gruweldaden te veroordelen.

De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, die de afgelopen weken een aantal ontmoetingen heeft gehad met hoge ambtenaren van de Amerikaanse regering, waaronder minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, heeft ervan afgezien om de door Iran gesteunde terreurgroep Hamas publiekelijk aan te klagen voor haar barbaarse aanvallen op Israëliërs.

Het lijkt erop dat Abbas bang is voor een reactie van zijn volk en andere Arabieren als hij zich uitspreekt tegen de moord op Israëlische vrouwen, kinderen en ouderen. Eén woord tegen Hamas en haar terrorisme en Abbas' volk zou hem wel eens kunnen bestempelen als "verrader" en "collaborateur met Israël".

Abbas' angst is niet onterecht. Bijna drie van de vier Palestijnen geloven dat het bloedbad van 7 oktober "juist" was, volgens een opiniepeiling uitgevoerd door het Palestinian Center for Policy and Research Survey (PSR). Uit de peiling bleek ook dat de steun voor Hamas in de Gazastrook was gestegen en op de Westelijke Jordaanoever meer dan verdrievoudigd na het bloedbad.

Abbas is waarschijnlijk niet alleen bang voor zijn eigen volk, maar ook voor Hamas. Hij is nauwelijks vergeten hoe Hamas in 2007 een gewelddadige staatsgreep pleegde tegen hem en de Palestijnse Autoriteit, waarbij tientallen van zijn getrouwen in de Gazastrook werden gedood. Sommige van Abbas' mannen werden van daken gegooid, terwijl anderen door Hamas-terroristen de straat op werden gesleurd en gelyncht. "We zijn niet vergeten hoe ze [Hamas] benen amputeerden en mensen van daken gooiden," zei de Palestijnse advocaat en politiek analist Zaid al-Ayoubi.

Dit is dezelfde Abbas aan wie de regering Biden de Gazastrook wil overdragen nadat Hamas uit de macht is gezet. Functionarissen van de regering Biden geloven dat een "gerevitaliseerde" Palestijnse Autoriteit in staat zou zijn om de Gazastrook te controleren in het post-Hamas tijdperk. Wat deze functionarissen precies bedoelen als ze het hebben over een "gerevitaliseerde" Palestijnse Autoriteit blijft echter duister.

Als de regering Biden denkt dat de leiders van de Palestijnse Autoriteit zullen stoppen met het ophitsen van Palestijnen tegen Israël, dan moeten ze nog maar eens goed nadenken. In feite hebben Abbas en de Palestijnse Autoriteit hun anti-Israël retoriek opgevoerd sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas. In plaats van Hamas aan te klagen voor het initiëren van de oorlog, heeft de Palestijnse Autoriteit Israël beschuldigd van het plegen van "oorlogsmisdaden", "genocide" en "etnische zuivering" tegen de Palestijnen. Deze valse beschuldigingen worden dagelijks uitgezonden door de Palestijnse Autoriteit en haar leiders.

Als de regering Biden denkt dat Palestijnse leiders zullen stoppen met het belonen van terroristen voor het vermoorden van Joden als onderdeel van het "Pay-for-Slay" beleid, dan zal ook dat niet gebeuren. Hoe weten we dat? Luister gewoon naar wat Abbas de afgelopen jaren herhaaldelijk heeft beweerd: "Als we maar één cent over hadden, zouden we die betalen aan de families van de martelaren en gevangenen."

De Wall Street Journal schreef in een hoofdartikel op 15 januari:

"Itamar Marcus van Palestinian Media Watch legt uit dat "de PA [Palestijnse Autoriteit] geen onderscheid maakt tussen Hamas-terroristen die wreedheden begingen na de inval in Israël op 7 oktober, de Hamas-terroristen die door Israël werden gedood in de daaropvolgende oorlog, en burgers die in de Gazastrook werden gedood terwijl ze door Hamas als menselijk schild werden gebruikt." Allen worden behandeld als heldhaftige martelaren die gecompenseerd moeten worden door de PA, wiens activiteiten gesubsidieerd worden met Westerse hulp. "

Als de regering Biden bewijs wil dat de Palestijnse leiders niet van plan zijn om de Palestijnse Autoriteit te hervormen en zich te distantiëren van Hamas en terrorisme, dan zouden ze kennis moeten nemen van wat er gebeurd is met de Palestijnse minister van Sociale Zaken Ahmed Majdalani.

In een recent interview met de Saoedische tv-zender Al-Hadath zei Majdalani:

"Hamas is een terroristische organisatie in haar huidige vorm, haar huidige programma en haar huidige politieke spreken."

Aanvankelijk leken Majdalani's opmerkingen een verfrissend en bemoedigend perspectief te bieden. Eindelijk, zo leek het, was een Palestijnse leider bereid om Hamas aan te klagen voor het uitvoeren van de bloedigste slachting onder Joden sinds de Holocaust en het brengen van dood en verderf onder de Palestijnen in de Gazastrook.

Dit optimisme bleek echter van korte duur. Kort nadat Majdalani zijn verklaring had afgelegd, lanceerden veel Palestijnen en Arabieren een vernietigende aanval op hem, beschuldigden hem ervan een "zionistische hond" en "verrader" te zijn en riepen op tot zijn executie.

In een cartoon die op X (voorheen Twitter) werd geplaatst, was te zien hoe Majdalani in een container werd gegooid met het opschrift "Vuilnisbak van de geschiedenis".

Verschillende Palestijnse facties gaven een gezamenlijke verklaring uit waarin ze Majdalani veroordeelden omdat hij Hamas als een terroristische organisatie bestempelde:

"Deze gevaarlijke en onaanvaardbare uitspraken vertegenwoordigen ons volk niet. Ze zijn een poging om samen te leven met de [Israëlische] vijand en de misdaden te verdoezelen die tegen ons volk worden begaan. Ahmed Majdalani gaat door met zijn ontmoetingen en betrekkingen met de zionisten. Deze verklaringen bevestigen zijn verdachte rol en zijn een schande en een grote misdaad."

De intimidatie- en lastercampagne bereikte al snel zijn doel. Majdalani kwam al snel met een "Clarification to Palestinian Public Opinion" waarin hij beweerde dat zijn uitspraken uit hun verband waren gerukt. Niet alleen ontkende de Palestijnse minister de woorden die hij uitsprak tijdens het TV interview (nog steeds online beschikbaar), hij ging verder met het verdedigen van Hamas:

"De Hamasbeweging maakt deel uit van het Palestijnse nationale en sociale weefsel. We verwerpen elke poging om Hamas te marginaliseren en roepen op tot een nationaal partnerschap met Hamas."

Wat er gebeurd is met de Palestijnse minister toont eens te meer aan hoe Palestijnse leiders de moed missen die nodig is voor morele helderheid en hoe ze geïntimideerd worden door hun eigen volk. Dit zijn dezelfde Palestijnse leiders voor wie de regering Biden een Palestijnse staat wil oprichten voor de deur van Israël.

Hoe kan van Palestijnse leiders, die doodsbang zijn voor Hamas en nog banger voor hun eigen volk, worden verwacht dat ze voorkomen dat terroristen Israël aanvallen als deze leiders een staat zouden krijgen?

Bovendien, waarom zou Israël - of wie dan ook - vertrouwen hebben in een Palestijnse leider die islamistische moordenaars, verkrachters en babymoordenaars beschouwt als "onderdeel van het Palestijnse nationale, sociale en politieke weefsel"?

Bassam Tawil is een Arabische moslim die in het Midden-Oosten woont.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2024 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Wanted: Palestinian Leaders Who Will Condemn Terrorism :: Gatestone Institute