www.wimjongman.nl

(homepagina)


'Geen staakt-het-vuren voordat Hamas is vernietigd.'

Netanyahu reageert op Biden's dramatische presentatie van de gijzelingsovereenkomst<. Biden's verklaring kreeg onmiddellijk internationale bijval

All Israel News Personeel | Gepubliceerd: 1 juni 2024

( )

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu in een videoboodschap, 22 mei 2024 (Foto: Screenshot)

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu temperde de verwachtingen nadat de Amerikaanse president Joe Biden vrijdagavond een Israëlisch-Amerikaanse routekaart aankondigde om een einde te maken aan de Gaza-oorlog, die met internationale bijval werd ontvangen.

Tijdens een persbriefing op vrijdag presenteerde Biden een driefasenplan dat zou beginnen met een volledig staakt-het-vuren, terwijl de twee partijen verder zouden onderhandelen over de laatste details.

"Het is tijd dat deze oorlog eindigt en dat de dag erna begint," zei hij.

In een zeldzame verklaring tijdens de Joodse sabbat reageerde het kantoor van de premier (PMO) op zaterdag.

"Israëls voorwaarden voor het beëindigen van de oorlog zijn niet veranderd: de vernietiging van de militaire en bestuurlijke capaciteiten van Hamas, de vrijlating van alle gijzelaars en ervoor zorgen dat Gaza niet langer een bedreiging vormt voor Israël."

"Volgens het voorstel zal Israël erop blijven aandringen dat aan deze voorwaarden wordt voldaan voordat er een permanent staakt-het-vuren wordt ingesteld. Het idee dat Israël zal instemmen met een permanent staakt-het-vuren voordat aan deze voorwaarden is voldaan, is een non-starter."

Dit volgde op een verklaring direct na de toespraak van Biden op vrijdag. De PMO benadrukte dat de Israëlische regering eensgezind was in het werken aan een zo snel mogelijke terugkeer van de gijzelaars en dat Netanyahu toestemming had gegeven voor de presentatie van een voorstel voor een overeenkomst met dat doel, inclusief de vernietiging van de militaire en bestuurlijke capaciteiten van Hamas.

"Het huidige voorstel van Israël, inclusief de voorwaardelijke overgang van de ene fase naar de volgende, stelt Israël in staat om deze principes te handhaven," luidde de verklaring.

In zijn toespraak gaf Biden een gedetailleerd overzicht van het plan dat volgens hem door Israël werd aangeboden en door Qatar aan de leiders van Hamas werd overgemaakt.

Elke fase zou 42 dagen duren, zei Biden. De eerste fase zou bestaan uit "een volledig staakt-het-vuren; een terugtrekking van de Israëlische troepen uit alle bevolkte gebieden van Gaza; de vrijlating van een aantal gijzelaars - waaronder vrouwen, ouderen en gewonden - in ruil voor de vrijlating van honderden Palestijnse gevangenen. Er zijn Amerikaanse gijzelaars die in dit stadium zouden worden vrijgelaten."

Tijdens deze eerste fase zouden volgens Biden ook de stoffelijke resten van de gijzelaars worden teruggegeven, terwijl Palestijnse burgers naar hun huizen zouden mogen terugkeren, ook in het noordelijke deel van Gaza dat Israël de afgelopen maanden heeft afgesloten.

Daarnaast "zou de humanitaire hulp toenemen met 600 vrachtwagens die elke dag hulp Gaza binnenbrengen," zei Biden.

De details die nodig zijn voor de uitvoering van de tweede fase zouden door Israël en Hamas worden uitgewerkt tijdens fase één, die zou doorgaan tot er een akkoord is bereikt.

"Er zijn een aantal details waarover onderhandeld moet worden om van fase één naar fase twee te gaan. Israël zal ervoor willen zorgen dat hun belangen worden beschermd," gaf Biden toe.

Tijdens de tweede fase, vervolgde de voorzitter, "zou er een ruil zijn voor de vrijlating van alle resterende levende gijzelaars, inclusief mannelijke soldaten; Israëlische troepen zouden zich terugtrekken uit Gaza; en zolang Hamas zijn beloften nakomt, zou een tijdelijk staakt-het-vuren, in de woorden van het Israëlische voorstel, 'het permanent staken van de vijandelijkheden' worden."

"Tot slot, in fase drie, zou een groot wederopbouwplan voor Gaza van start gaan. En de laatste resten van gijzelaars die zijn gedood, zouden worden teruggegeven aan hun families," zei Biden.

De Amerikaanse president zei dat er "mensen in Israël zijn die het er niet mee eens zijn" en beschuldigde hen ervan dat ze oproepen om de oorlog voort te zetten en dat ze Gaza willen bezetten.

"Sommigen zitten zelfs in de regeringscoalitie... Ze willen nog jaren doorvechten en gijzelaars zijn voor hen geen prioriteit," beschuldigde Biden in een nauwelijks verholen aanval op de Israëlische ministers Itamar Ben Gvir en Bezalel Smotrich, naast andere rechtse leden van de Knesset.

Biden richtte zich tot het Israëlische publiek en vroeg hen om "een stap terug te doen en na te denken wat er zal gebeuren als dit moment verloren gaat.

"Voor onbepaalde tijd oorlog voeren om een onbekende notie van 'totale overwinning' na te streven zal Israël alleen maar vastzetten in Gaza, de economische, militaire en menselijke hulpbronnen uitputten en het isolement van Israël in de wereld bevorderen," zei Biden.

Aan de andere kant beloofde hij: "Een alomvattende aanpak die begint met deze overeenkomst zal gijzelaars thuisbrengen en zal leiden tot een veiliger Israël.

"En als er eenmaal een staakt-het-vuren en een gijzelingsovereenkomst is gesloten, opent dat de mogelijkheid voor nog veel meer vooruitgang, inclusief - inclusief rust langs Israëls noordgrens met Libanon. De Verenigde Staten zullen helpen een diplomatieke oplossing te smeden," beloofde de president.

De verklaring van Biden kreeg onmiddellijk internationale bijval, onder meer van de voormalige Amerikaanse president Barack Obama, de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en leiders in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

In een eerste reactie van Hamas verklaarde de terreurgroep dat ze "positief kijkt" naar de toespraak van Biden, nadat ze onlangs had gezegd dat ze niet klaar was om de onderhandelingen te hervatten zolang de oorlog nog bezig was.

"We zijn bereid om positief en constructief om te gaan met elk voorstel dat gebaseerd is op een permanent staakt-het-vuren, volledige terugtrekking uit de Gazastrook, wederopbouw, de terugkeer van de ontheemden naar al hun verblijfplaatsen en de voltooiing van een serieuze deal voor de uitwisseling van gevangenen als de bezetting verklaart zich daar expliciet toe te verbinden," verklaarde Hamas.

"Deze deal stopt de oorlog. Dat is wat Hamas wil. Ze kunnen de deal aannemen. Als hun leiders er echter voor kiezen om diep onder de grond te leven en onschuldige gijzelaars, waaronder vrouwen, vast te houden terwijl de oorlog doorgaat en de mensen in Gaza lijden, dan is dat hun keuze", vertelde een Amerikaanse functionaris aan de nieuwssite Axios.

Volgens de functionaris was de bedoeling van Biden's ongebruikelijke toespraak, die vrijdagavond live werd uitgezonden door Israëlische nieuwszenders, om internationale druk op Hamas te mobiliseren om de deal te sluiten.

Bron: ‘No ceasefire before Hamas is destroyed,’ Netanyahu responds to Biden’s dramatic hostage deal presentation | All Israel News