www.wimjongman.nl

(homepagina)


Israël is niemands schoothondje - zelfs niet voor de machtigste natie ter wereld

Door Amir Tsarfati 9 mei 2024

( )

Herinner je die beste vriend die je had toen je jonger was. Jullie waren dikke maatjes - deden alles samen - tot de dag dat ze de sleutels van je auto afpakten en je vertelden dat ze die pas terug zouden geven als je precies deed wat ze zeiden? Herinner je je dat nog? Nee, natuurlijk niet, want dat is niet wat vrienden doen. Vrienden persen vrienden niet af. Maar dat is precies wat de VS met Israël doet.

President Joe Biden hield onlangs een mooie toespraak waarin hij beloofde dat noch de Holocaust noch 7 oktober ooit vergeten zouden worden. Maar ondertussen verdraaide hij achter de schermen de arm van Israël om een staakt-het-vuren met Hamas af te dwingen dat de deur zou openen voor een toekomstige 7 oktober. Hoe wordt de arm verdraaid? Door beloofde en broodnodige munitie achter te houden die essentieel is voor Israël om de oorlog voort te zetten.

Gisteravond nog zei Biden op CNN: "Als ze Rafah binnenvallen, lever ik niet de wapens die in het verleden zijn gebruikt om Rafah aan te pakken, om de steden aan te pakken - die dat probleem aanpakken." De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin heeft de actie van de president bevestigd door te zeggen dat Amerika al een zending wapens heeft opgeschort die volgens de meesten bestaat uit 6500 geavanceerde JDAM-kits voor de nauwkeurigheid van ongeleide bommen.

De woordvoerder van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken, Matthew Miller, kondigde woensdag aan dat de regering overweegt om ook andere zendingen uit te stellen. Maar maak je geen zorgen, zeggen ze, "onze toewijding aan Israël op de lange termijn is niet veranderd".

Dus wat u zegt, woordvoerder Miller, is dat zolang we trouwe gehoorzame hondjes zijn, u aardig zult zijn. Maar als we ooit ongehoorzaam zijn, dan slaat u op onze snuiten met een krant en gooit u ons buiten voor de wolven.

Israël is niemands schoothondje - zelfs niet dat van de machtigste natie ter wereld.

Tijdens de Yad Vashem ceremonie voor Yom HaShoah op zondagavond maakte premier Benjamin Netanyahu de positie van Israël heel duidelijk. Hij zei: "Vanaf hier in Jeruzalem stuur ik een heel duidelijke boodschap: Jullie zullen onze handen niet ketenen, en zelfs als Israël alleen moet staan, zal het alleen staan en zal het blijven vechten tegen onze vijanden tot de overwinning."

Koning David zei het een paar millennia geleden een beetje anders: "Nu weet ik dat de HEER zijn gezalfde redt; Hij zal hem antwoorden vanuit zijn heilige hemel met de reddende kracht van zijn rechterhand. Sommigen vertrouwen op wagens, anderen op paarden, maar wij zullen gedenken de naam van de HEER, onze God" (Psalm 20:6-7).

Toen Sennacherib, koning van Assyrië, tegen Jeruzalem oprukte, riep zijn woordvoerder Israëls koning Hizkia uit omdat hij op Egypte vertrouwde voor hulp. Hij noemde het koninkrijk van Farao "dit gebroken riet, Egypte, waarop, als een man leunt, het in zijn hand zal gaan en het zal doorboren" (Jesaja 36:6). Als het gaat om het beleid in het Midden-Oosten, denk ik dat "gebroken riet" een treffende beschrijving is van het beleid van de huidige Amerikaanse regering, gezien haar vele mislukkingen:

1) Hamas is nog steeds niet bereid om een akkoord te bereiken over de gijzelaars zonder de totale overwinning van Hamas mogelijk te maken.

2) Saoedi-Arabië verhoogt zijn eisen voor een akkoord met Israël omdat het liever wacht op een door Trump geparafeerde deal.

3) Zowel Republikeinen als Democraten blokkeerden een Saoedisch/Amerikaans akkoord omdat Israël er buiten was gelaten.

4) De terroristische president van de Palestijnse Nationale Autoriteit (PNA), Mahmoud Abbas, is niet klaar voor enige vorm van hervorming en blijft bloedgeld geven aan de families van terroristen.

5) Het Palestijnse leiderschap is een puinhoop met Hamas die klaar staat om elke ambtenaar van Abbas te doden die een voet zet in Gaza.

6) Het Amerikaanse humanitaire dok/pier in aanbouw in Gaza wordt bedreigd en zal uiteindelijk gebombardeerd worden door Hamas.

7) Buiten Israël zijn de Houthi's op hol geslagen, worden Amerikaanse troepen uit sommige Afrikaanse landen geschopt, mislukt het Amerikaanse beleid in Oekraïne en is er de blijvende erfenis van het afschuwelijke debacle in Afghanistan.

Daarom dringt Biden zo aan op deze overwinning. Hij voelt dat zijn herverkiezing kan afhangen van vrede in Gaza en de ontwikkeling van een tweestatenoplossing, en hij is bereid om het welzijn van Israël op te offeren om dat te bereiken.

Oorlog in Rafah

Ondanks de dreigementen en protesten van de Amerikaanse regering is het offensief in Rafah begonnen. Er zijn twee hoofddoelen voor deze operatie: 1) Beheersing van de oostelijke regio die het dichtst bij Israël ligt. 2) Het controleren van de grensovergang Rafah naar Egypte, de belangrijkste zuurstof van Hamas boven de grond. Na een grootscheepse actie om burgers te verhuizen, waarbij in één dag meer dan 100.000 mensen werden verplaatst, begon de Israëlische luchtmacht (IAF) de doelen te verweken. Nu zijn grondtroepen het oosten van Rafah binnengetrokken in de vorm van Divisie 162 onder leiding van de 401ste Brigade. Zodra de IDF controle heeft over de Philadelphi-corridor langs de grens tussen Egypte en Gaza, zullen ze beginnen met het zware werk om het onvoorstelbare web van tunnels onder de grond bloot te leggen.

Er was dinsdag veel ophef over het feit dat Hamas een door de CIA en Qatari aangeboden deal zou hebben geaccepteerd. Het blijkt dat het gewoon weer een poging was om Israël in een kwaad daglicht te stellen. Hamas heeft nooit een plan geaccepteerd. In plaats daarvan boden ze hun eigen plan aan dat draaide om het vrijgeven van de lichamen van dode gijzelaars. Dat is de laatste mogelijkheid die we zouden accepteren, want niets zou Hamas ervan weerhouden om gijzelaars te doden en hun lichamen als onderdeel van de deal op te sturen.

Zoals ik al eerder zei, is de enige deal die Hamas wil er een die hen alles teruggeeft wat ze verloren hebben en die Israël straft. Ze staan op de rand van een nederlaag en de enige kans die ze hebben is als een internationale coalitie van staatslieden hen de overwinning geeft. Er zijn er genoeg in Washington en andere internationale hoofdsteden die precies dat willen doen.

Oorlog in het noorden

Op woensdag vuurde de IDF vanaf de Golan op verschillende doelen rond Damascus, Syrië. Ook op woensdag eiste Hezbollah de verantwoordelijkheid op voor ten minste 10 aanvallen met behulp van drones en raketten. Bij een van die aanvallen werd een krachtige Burkan-raket afgevuurd op een IDF-kazerne in Biranit. Als reactie hierop blijft de IDF aanvallen uitvoeren op doelen van Hezbollah in dorpen in het zuiden van Libanon.

Hoewel Israël op een gegeven moment met Hezbollah zal moeten afrekenen, zal de twijfelachtige steun van de bondgenoten ervoor zorgen dat Netanyahu en de IDF zich voorlopig in het zuiden vooral zullen moeten richten op Hamas in Gaza.

Protesten

Het was goed om te zien dat een aantal universiteiten hard optrad tegen de studenten en oproerkraaiers van buitenaf die vorige week hun campussen overnamen. Er werden veel arrestaties verricht en het was vooral leuk om te zien hoe de Nederlandse politie met een bulldozer het anti-Israël kampement op de Universiteit van Amsterdam aanpakte. Maar de video die mijn dag goed maakte was die van een sneeuwvlokje Princeton-student die klaagde over het feit dat de universiteit niet voor hun gezondheid zorgde tijdens hun hongerstaking tegen het beleid van diezelfde universiteit. Wil je weten hoe je gezond wordt? Eet dan iets.

Toch waren er ook universiteiten die toegaven aan de druk van de studenten. Brown, Northwestern en de Universiteit van Minnesota waren er maar een paar die beweerden een overeenkomst te hebben bereikt met de demonstranten om hun voortzetting van investeringen in Israël te heroverwegen. Succesvol terrorisme kweekt meer terrorisme. Het is waar op universiteitscampussen en het is waar in Gaza.

Turkije

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft iets gevonden waar hij uitzonderlijk goed in is. Dat is de economie van zijn land laten instorten. De inflatie is opgelopen tot 70% en de Turkse lira is gekelderd tot 32,3 per dollar. Drie jaar geleden was dat nog 8,3. De meesten geven de schuld aan het autoritaire bewind van de president en zijn onconventionele overtuiging dat als hij de rente verhoogt, dit de inflatie nog verder zal opdrijven. Het orthodoxe geloof dat gelooft in het tegenovergestelde.

Gisteravond was er nog een interessante ontwikkeling op het laatste moment. Turkije heeft tijdelijke handelsbetrekkingen met Israël toegestaan vanwege hun economische problemen. Na de stoutmoedige woorden van Erdogan die Israël veroordeelde zodat hij een held kon lijken in de moslimwereld, realiseert hij zich nu dat het staakt-het-vuren dat hij verwachtte niet doorgaat. Dus sluipt hij nu terug om "tijdelijk" de handel te herstellen. Ja, dat ging niet helemaal zoals gepland, of wel, meneer Erdogan?

Amir Tsarfati is voormalig plaatsvervangend gouverneur van Jericho, Israëlisch reisleider, auteur en de oprichter en voorzitter van Behold Israel.

Bron: Amir Tsarfati: Israel Is No One’s Lap Dog—Not Even To The Most Powerful Nation On Earth - Harbingers Daily