www.wimjongman.nl

(homepagina)


Noot van de redactie: 'Er is geen hongersnood in Gaza' - commentaar

De Verenigde Naties zeiden in februari dat meer dan een kwart van de 2,3 miljoen mensen in Gaza "naar schatting te maken heeft met catastrofale ontberingen en hongersnood".

Door Zvika Klein op 8 Maart 2024

( )

Illustratieve afbeelding

Wereldmedia hebben zich de afgelopen week gericht op wat zij de "honger" in Gaza noemen.

Ambtenaren van de regering Biden vertelden minister Benny Gantz maandag in Washington dat de "voedseltekortcrisis" die de Palestijnen in Gaza treft "ondraaglijk" is en dat het verbeteren van de distributie van humanitaire hulp in de regio een belangrijk aandachtspunt zal zijn tijdens hun besprekingen.

Volgens Reuters zeiden de Verenigde Naties in februari dat meer dan een kwart van de 2,3 miljoen mensen in Gaza "naar schatting te maken heeft met catastrofale ontberingen en hongersnood". Ze zeiden dat als er geen actie wordt ondernomen, hongersnood op grote schaal "bijna onvermijdelijk" is.

"Het voedseltekort en het gebruik van het woord 'honger' zijn overdreven," vertelde een hoge Israëlische defensiefunctionaris donderdag tijdens een briefing. "Er is geen honger in Gaza," zei hij, en legde uit dat het meeste voedsel dat Israël naar de Strook heeft gestuurd "onmiddellijk is meegenomen door Hamas-terroristen, die vervolgens een deel van de voorraden verkopen voor tien keer meer dan wat het waard is."

Hoe ernstig is het voedseltekort in Gaza?

Hij zei dat "elk gezin genoeg voedsel heeft om te overleven. Eten ze vijf maaltijden per dag? Het antwoord is nee. Wij en de VS hebben hen van hulp voorzien, maar helaas werd het niet onder de burgers zelf verdeeld."

Een voormalige hoge Israëlische defensieambtenaar met wie ik sprak op voorwaarde van anonimiteit heeft ook gezegd dat "er geen voedseltekort is in Gaza; er zijn mensen die honger hebben omdat Hamas al het voedsel heeft afgenomen en ze niet genoeg geld hebben om Hamas te betalen op de zwarte markt."

Volgens deze voormalige ambtenaar komt het voedsel niet terecht bij degenen die het het meest nodig hebben omdat Hamas ongeveer 70-80% van het gebied controleert. Wat er gebeurt is dat Israël en het buitenland voedsel en hulp Gaza binnenbrengen. Vervolgens nemen bendes de voorraden onder bedreiging van een vuurwapen mee, waardoor een groot deel van de bevolking niet meer in staat is om zich de eerste levensbehoeften te veroorloven.

"DE SITUATIE in Gaza is vergelijkbaar met honger in New York, waar daklozen niet lijden door een gebrek aan voedsel, maar door een gebrek aan geld om het te kopen," legde hij uit.

Hoewel het niet juist is om te zeggen dat er hongersnood is in Gaza, zijn er wel degelijk mensen die honger lijden omdat ze zich geen eten kunnen veroorloven. Zelfs als Gaza overspoeld zou worden met voedselvoorraden, zou er honger blijven bestaan omdat het in de kern niet gaat om beschikbaarheid, maar om toegang en betaalbaarheid.

"Deze toestand versterkt hun verhaal, waarbij honger wordt afgeschilderd als een gevolg van externe krachten en hun controle wordt gelegitimeerd," legt hij uit.

Het is een uitdaging om dit verhaal te veranderen, vooral nu er meer voedselzendingen zijn. Hij zei dat Israël de afgelopen week 50% meer vrachtwagens met voorraden naar Gaza heeft gestuurd, vergeleken met de dagelijkse hoeveelheid die er voor de oorlog binnenkwam - deze week kwamen er op een bepaalde dag ongeveer 150 vrachtwagens binnen. Voorheen kwam het voedsel ook via Egypte of via de grensovergang bij Rafah. Ondanks een toename in de aanvoer, met ongeveer 150 vrachtwagens die halverwege de week binnenkwamen in plaats van de gebruikelijke 100, blijft het "probleem" bestaan.

Na het passeren van de grens vallen de vrachtwagens vaak ten prooi aan criminele bendes en Hamas, die deze voorraden kapen voor verkoop op de zwarte markt. Deze actie berooft mensen die wanhopig voedsel nodig hebben, vooral degenen zonder de financiële middelen of fysieke kracht om het te bemachtigen.

Bovendien werkt Hamas volgens deze voormalige functionaris actief de voedseldistributie tegen door te proberen voedseldroppings van de Verenigde Staten, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten neer te schieten. De aanwezigheid van schouderraketten maakt het nog moeilijker, omdat het steeds moeilijker wordt om de hulp nauwkeurig af te leveren vanaf grote hoogte, waardoor de voorraden soms kilometers uit koers raken of in zee belanden.

DE DOELSTELLING achter het aanvallen van voedselhulp is duidelijk: het aantonen van een gebrek aan voedsel en daarmee een voortdurende hongersnood. Deze tactiek is erop gericht om te suggereren dat elke oplossing in Gaza die de macht van Hamas vermindert - inclusief vrede - ongewenst is. Vanuit hun perspectief betekent elke oplossing die de omstandigheden in de omsingelde enclave zou kunnen verbeteren zonder hun betrokkenheid het einde van hun heerschappij. En zo gaat de humanitaire crisis door, niet gedreven door een oprechte zorg om het welzijn van de bevolking maar door angst en hun verlangen om de controle te behouden.

"We hadden deze oorlog moeten categoriseren als de Israël-Iran oorlog of zelfs de oorlog tussen het Westen en Iran," zei een derde hoge defensiefunctionaris die donderdag met The Jerusalem Post sprak, waarbij hij uitlegde dat deze oorlog en al zijn fronten allemaal te maken hebben met Iran. Hij noemde Hamas, Hezbollah in Libanon, de Houthi's in Jemen en andere terroristische groeperingen die worden gefinancierd en beïnvloed door de Islamitische republiek.

Daarnaast legde hij uit dat Israël overal ter wereld is opgetreden tegen Iraanse proxies en deze heeft uitgeschakeld. Hoewel de Joodse staat op dit gebied veel successen heeft geboekt, zei hij teleurgesteld te zijn dat westerse landen, zoals de VS, het Verenigd Koninkrijk en andere landen, niet hetzelfde hebben gedaan.

"De Amerikanen zouden ook actief Hamas proxies moeten elimineren omdat het in hun belang is," zei de ambtenaar. "Helaas, en hoewel we geprobeerd hebben om hen ervan te overtuigen om dit te doen, hebben ze het belang nog niet begrepen - niet alleen vanuit Israëlisch perspectief, maar eigenlijk ook vanuit hun eigen perspectief."

Hamas controleert een enorme hoeveelheid voedsel en hulp. Als het de burgers van Gaza toegang had gegeven tot deze hulp, zou de situatie er heel anders hebben uitgezien - maar ze geven niet om hun burgers, maar willen dat ze verhongeren omdat het hen helpt hun valse verhaal te creëren.

We mogen niet in zo'n verhaal vervallen en we moeten de wereld de waarheid vertellen. Dit kan de enige manier zijn voor de burgers van Gaza, die verstoken zijn van voedsel, om te krijgen waar ze recht op hebben.

Bron: Zvika Klein's Editor's Notes: 'There is no famine' in Gaza - The Jerusalem Post