www.wimjongman.nl

(homepagina)


'Dood ze als je groot bent': Joodse bekeerling onthult schokkende cultuur van Jodenhaat in Gaza

( )

Belast door een diepe wond en een gevoel van falen in het waarschuwen van zijn volk, streeft Dor Shachar er nu naar om de wereld te waarschuwen voor dezelfde dreiging.

Door Sveta Listratov, TPS - 11 juni 2024

In een diep persoonlijk interview werpt de voormalige inwoner van Khan Yunis, Dor Shachar, die uit zijn huis ontsnapte en zich meer dan twintig jaar geleden tot het Jodendom bekeerde, licht op de diepgewortelde cultuur van haat en geweld in Gaza.

"Er zijn geen onschuldige burgers in Gaza," betoogde hij in een gesprek met The Press Service of Israel.

Geboren als Ayman Abu Sobah, als derde kind in een gezin van zeven kinderen, vertelde hij TPS-IL dat hij van jongs af aan werd blootgesteld aan extreme standpunten en geweld.

"Mijn grootvader wees naar de Israëlische soldaten en zei: 'Zie je die honden? Ze hebben mijn land in Jaffa afgepakt. Al het land in Israël is van ons. Dood ze als je groot bent.

Als mijn vader hoorde dat er Joden werden gedood, zei hij: "Godzijdank, laat ze allemaal sterven. Hij werkte 27 jaar in Israël, naast Joden," herinnert Shachar zich.

"Dat waren de dagen voor de Eerste Intifada. De grenzen waren open in beide richtingen, Joden uit Israël kwamen vrij naar Khan Yunis om te winkelen omdat het goedkoper was. Soldaten voetbalden met ons en gaven ons snoep. Van mijn vader mocht ik geen snoep van hen aannemen. Toch stuurde de Joodse baas van mijn vader mijn vader elke Joodse feestdag naar huis met een mand vol lekkers."

Zijn vroegste herinneringen worden gekenmerkt door het schokkende geweld waarvan hij getuige was op openbare plaatsen.

"Ik herinner me dat ik met mijn moeder op de markt liep en plotseling zag wat ik dacht dat een voetbal was, maar het was het hoofd van iemand die zogenaamd met de Israëli's samenwerkte. Ik zag veel van dit soort taferelen op openbare plaatsen, mensen die aan palen hingen, ledematen afgehakt. Het hoorde bij de sfeer."

Als zevenjarige, leergierige jongen die ervan droomde dokter te worden om mensen te kunnen helpen, werd hij al snel gedesillusioneerd door het onderwijs dat hij kreeg op de scholen van de United Nations Relief and Works Agency, die Palestijnse vluchtelingen ondersteunt.

"In het begin was ik erg enthousiast om naar school te gaan. Maar op school leerden ze ons rekenen door te zeggen: 'Hier zijn vijf Joden, we hebben er drie vermoord, hoeveel zijn er nog over? Twee. Die gaan we ook vermoorden. Dit werd geleerd aan zevenjarigen."

Ik kon het niet aan

Op een dag gaf een indrukwekkend goed geklede leraar een "speciale les" die een keerpunt werd voor Shachar.

"Hij zei tegen ons: 'Joodse soldaten doden Palestijnse kinderen, vrouwen en mannen. Joden hebben één oog op hun voorhoofd en drie benen. Dit is me bijgebleven. Hij leerde ons dat Joden en christenen ooit moslims waren die zondigden en ongelovig werden, en dat het grootste gebod was om hen te doden. Dit brak me. Van een blij, lachend kind betrok mijn gezicht. Ik kon het niet aan."

Toen Dor tijdens een les weigerde mee te doen met het scanderen van "Dood aan de Joden", werd hij naar het kantoor van de directeur gebracht en geslagen. Zijn vader beloofde toen verdere vergelding thuis en dreigde hem op te hangen, te verbranden, neer te steken en van het dak te gooien.

Gelukkig kwam een tante tussenbeide en redde hem van zijn vaders toorn. Shachar werd overgeplaatst naar een andere UNRWA-school, maar de omstandigheden waren niet beter. Leerlingen gooiden stenen naar een nabijgelegen basis van de grenspolitie en deden alsof ze studeerden als er soldaten aankwamen.

Shachar kon zich niet aanpassen en stopte met school en zijn vader dwong hem om de schapen van de familie te bewaken. Shachar moest buiten slapen met de kudde in koude, donkere velden in de buurt van een begraafplaats.

Dit ging zo door tot hij 12 was, toen hij oud genoeg werd bevonden om samen met zijn vader op een bouwplaats in Israël te werken. Daar plande hij zijn ontsnapping. Op een nacht vluchtte hij naar een bouwplaats in Rishon LeZion.

Ondanks de uitdagingen had Shachar het geluk een religieuze Joodse man te ontmoeten die Arabisch sprak en hem onder zijn hoede nam. Na een paar jaar besloot hij zich tot het Jodendom te bekeren.

Met de golf van steekaanvallen door terroristen uit Gaza en de Westelijke Jordaanoever werd Dor's aanwezigheid in Israël echter illegaal. Hij werd uiteindelijk opgepakt door de politie en overgedragen aan de autoriteiten van Gaza, waar hij zes maanden in de gevangenis doorbracht en dagelijks fysiek mishandeld werd, wat littekens op zijn lichaam achterliet.

Nadat hij tegenover de ondervragers had ontkend dat hij in Israël was om zich te bekeren, werd Shachar vrijgelaten onder huisarrest in het huis van zijn familie. Bij zijn terugkeer berispten zijn ouders hem omdat hij geen Jood had gedood toen hij in Israël was.

Vastbesloten om terug te keren naar Israël en zijn bekering te voltooien, werkte hij hard om zijn doel te bereiken. Uiteindelijk lukte het hem, hij keerde terug naar zijn adoptiegezin en voltooide zijn bekering na enkele jaren.

Het zijn de mensen zelf

"Ons probleem is niet Hamas of Fatah, het zijn de mensen zelf. Degenen die het geweld steunden, ze kregen geld en steun van die groepen. Het zijn dezelfde mensen, generatie na generatie, die escaleren van het gooien van stenen naar het gebruik van vuurwapens en raketten," vertelde Shachar aan TPS-IL.

"Het vinden van wapens in een school in Gaza, een plek met kleine kinderen, is niet verrassend, maar het blijft pijnlijk om te zien," zei hij somber.

Toen hij over de aanval van 7 oktober sprak, kon Shachar met moeite zijn tranen bedwingen, omdat hij zich hulpeloos voelde. Jarenlang hield hij in zijn vragen en berichten aan politici en legerofficieren vol dat Hamas niet te stoppen was en waarschuwde hij dat het huidige beleid ten aanzien van Gaza zou leiden tot een catastrofe voor onschuldige Israëlische burgers.

In het beste geval werd hij afgewimpeld met het argument dat "hij niet genoeg ervaring in het veld heeft".

Shachar zei: "Als ik bij mijn familie was gebleven en was doorgegaan met die opleiding, zou ik een moordenaar zijn geworden. De leerlingen die daar met mij studeerden, ik weet zeker dat hun kinderen onschuldige burgers hebben gedood en verkracht. Je kunt er niet omheen."

Met een diepe wond en het gevoel dat hij gefaald heeft in zijn missie om zijn volk te waarschuwen voor de dreiging van zijn vroegere gemeenschap, streeft Shachar er nu naar om ervoor te zorgen dat de wereld begrijpt dat hetzelfde gevaar ook voor hen op komst is.

"Het is nog niet te laat. Word wakker. Dit is een religieuze oorlog. Iedereen in de wereld die volgt wat er gebeurt, moet begrijpen dat jullie de volgende zijn die erdoor getroffen worden," benadrukte Shachar.

Bron: ‘Kill Them When You Grow Up’: Jewish Convert Reveals Shocking Culture of Jew Hatred in Gaza | United with Israel