www.wimjongman.nl

(homepagina)


Biden 'een zeer slechte... zwakke' Palestijn, zegt Trump tijdens debat

De huidige en voormalige Amerikaanse presidenten botsten kort maar explosief over Israël in een debat dat vragen oproept over Biden's leeftijd en geschiktheid voor het ambt.

Andrew Bernard 28 juni 2024 / JNS

( )

De Amerikaanse president Joe Biden neemt deel aan het CNN Presidentieel Debat in de CNN Studios in Atlanta op 27 juni 2024. Biden en de Republikeinse presidentskandidaat, voormalig president Donald Trump, staan tegenover elkaar in het eerste presidentiële debat van de 2024-campagne. Foto door Justin Sullivan/Getty Images.

Israël en Joodse kwesties speelden donderdagavond een kleine maar explosieve rol in het presidentiële debat tussen de Amerikaanse president Joe Biden en voormalig president Donald Trump.

In een uitwisseling over welke invloed Biden zou gebruiken om Hamas te laten instemmen met een staakt-het-vuren-voor-gijzelaars deal die hij in mei aankondigde, beschuldigde Trump Biden ervan Hamas aan de macht te willen laten blijven.

"Israël is degene, en je moet ze laten gaan en ze het werk laten afmaken," zei Trump. "Hij wil dat niet doen. Hij is als een Palestijn geworden. Maar ze mogen hem niet omdat hij een hele slechte Palestijn is, hij is een zwakke."

Biden beweerde in zijn voorgaande antwoord dat hij Israël had "gered", maar dat de Joodse staat "veel onschuldige mensen had gedood".

"We voorzien Israël van alle wapens die ze nodig hebben en wanneer ze ze nodig hebben," zei Biden, in een duidelijke verwijzing naar beschuldigingen dat hij wapenleveranties aan Israël heeft vertraagd. "Ze zijn enorm verzwakt, Hamas, en ze moeten worden geëlimineerd. Maar je moet voorzichtig zijn met het gebruik van bepaalde wapens in bevolkingscentra."

Het buitenlands beleid van de VS en de Israëlische reactie op de terreuraanslagen van 7 oktober namen slechts een fractie in beslag van het 90 minuten durende debat, dat zich grotendeels richtte op binnenlandse kwesties en de respectieve staat van dienst van de twee zittende presidenten.

Biden's soms aarzelende en moeilijk te begrijpen antwoorden lokten onmiddellijk commentaar van Trump uit met duidelijke implicaties over Biden's leeftijd en geschiktheid voor een tweede termijn.

"Ik ga door totdat we het totale verbod op het totale initiatief hebben met betrekking tot wat we kunnen doen met meer grenspatrouilles en meer asielambtenaren," zei Biden in antwoord op een vraag over immigratie.

"Ik weet echt niet wat hij aan het einde van die zin zei," antwoordde Trump. "Ik denk dat hij ook niet weet wat hij zei."

Het format van het CNN-debat leek Trump soms ook te helpen, met Biden die zijn eigen antwoorden halverwege de tijd afkapte toen zijn microfoon op het punt stond te worden gedempt, volgens de regels.

"We hebben eindelijk Medicare verslagen," zei Biden, als onderdeel van een onduidelijk antwoord op een vraag over de staatsschuld.

"Hij had gelijk, hij heeft Medicare verslagen," antwoordde Trump, die overging op illegale immigratie. "Want al deze mensen komen binnen, ze zetten ze op Medicare, ze zetten ze op Social Security. Ze gaan de sociale zekerheid vernietigen. Deze man gaat in zijn eentje de sociale zekerheid vernietigen."

Trump kreeg te maken met hardere vragen van Biden na de eerste 30 minuten van het debat, toen de moderatoren overschakelden op het bespreken van Trumps acties op 6 januari 2021 en zijn persoonlijke en juridische gedrag.

"Hoeveel miljarden dollars ben je verschuldigd aan civielrechtelijke boetes voor het molesteren van een vrouw in het openbaar, voor het doen van een hele reeks dingen, voor het hebben van seks met een pornoster op een nacht terwijl je vrouw zwanger is?" vroeg Biden. "Waar heb je het over? Je hebt de moraal van een alleycat."

Het zwakke algemene optreden van Biden riep toch vragen op over of hij de Democratische kandidaat voor het presidentschap kan blijven.

"Let op mijn woorden ... Biden wordt niet de Democratische genomineerde," schreef Nikki Haley, voormalig Republikeins presidentskandidaat, op sociale media. "Republikeinen, wees op je hoede!"

Geen enkele vraag in het debat verwees naar de explosie van antisemitisme op universiteitscampussen sinds 7 oktober, maar Trump vergeleek die golf van Jodenhaat met de alt-right, antisemitische demonstratie in Charlottesville, Va., in augustus 2017 waar Biden herhaaldelijk op zinspeelde in zijn slotopmerkingen.

"Je hebt het over Charlottesville, dit is 100 keer Charlottesville, 1000 keer Charlottesville, het hele land ontploft door jou, omdat ze je niet respecteren," zei Trump. "En ze moeten hun president respecteren."

Bron: Biden ‘a very bad ... weak’ Palestinian, Trump says at debate - JNS.org