www.wimjongman.nl

(homepagina)


De echte boodschap van Biden en Sunak aan Israël: Aan de slag

door Seth Mandel 7 maart 2024

Israël kreeg gisteren een waarschuwing uit Londen, maar het is niet de waarschuwing die breed is uitgemeten.

()

Benny Gantz, die zichzelf presenteert als Israëls oppositieleider en voorlopig lid is van het driemanschap dat het land regeert onder premier Benjamin Netanyahu, is naar Westerse hoofdsteden gereisd om zijn geloofsbrieven op te poetsen voor zijn onvermijdelijke rematch tegen Netanyahu. Op dit moment ligt de partij van Gantz in de peilingen ver voor op die van Bibi, maar Gantz begrijpt dat de Israëli's zich hem in de grote stoel moeten kunnen voorstellen.

Helaas voor Gantz verliepen zijn reizen naar Washington en Londen niet helemaal zoals gepland. In Washington werd hem de les gelezen over Israëls vermeende foute hulpverlening aan Gaza, en de regering maakte er een punt van om vice-president Kamala Harris hem te laten uitschelden namens de basis van de Democratische Partij.

Welkom bij de NFL, generaal.

Zijn volgende stop was Londen, waar zijn ontmoetingen grotendeels dezelfde boodschap uitdroegen. Maar de ondertekst was heel anders en het is belangrijk dat Gantz zulke dingen opmerkt.

De aangewezen schoolmeester in Londen was David Cameron, die momenteel minister van Buitenlandse Zaken is, maar een aantal jaren geleden premier was en deel uitmaakt van het plan van de Conservatieven om hun peilingen om te buigen. Cameron doet met premier Rishi Sunak wat Gantz met Netanyahu probeert te doen: doen alsof hij premier is zodat hij kan beginnen met het vormgeven van het beleid.

Dat is de reden waarom Sunak "binnenviel" bij de ontmoeting tussen Cameron en Gantz, om niet de verkeerde indruk te wekken over wie de leiding heeft. Maar hij trapte nog steeds in de val van Cameron omdat hij gedwongen werd om de goede agent van Israël te spelen, terwijl Cameron gelooft dat de rol van slechte agent meer steun zal krijgen bij het publiek.

Arme Benny Gantz had misschien geen idee wat er in de kamer gebeurde, maar hopelijk werd het hem later uitgelegd. Want het rollenspel van Sunak en Cameron was bedoeld om een dreigement over te brengen. Cameron ziet dat de publieke opinie zich tegen de oorlog in Gaza keert. Of hij gelijk heeft doet er bijna niet toe; dit duidt op een breuk binnen de Tories over Israël.

Hoe moet Gantz dit interpreteren? Als een herinnering dat, wat het Westen betreft, Israël niet alle tijd van de wereld heeft om Hamas af te maken. Noch Sunak noch Cameron geeft er veel om hoe deze oorlog eindigt. Gantz en Netanyahu hebben die luxe niet. De reden waarom Hamas de VS, Israël en Qatar op een onoprechte manier manipuleert bij de onderhandelingen over de gijzeling, is dat hun enige doel is om de klok rond te krijgen. Dat is het - dat is nu de hele strategie.

En alsof dat nog niet genoeg is, krijgen de Israëli's nog een vuurtje onder zich aangestoken tijdens Joe Biden's State of the Union toespraak vanavond. De president zal naar verwachting opdracht geven tot de bouw van een tijdelijke zeehaven in Gaza die gebruikt zal worden om humanitaire hulp vanuit Cyprus over te brengen.

Waarom zou dit Israël inspireren om de laatste daad van de oorlog te stellen? Een paar redenen. Ten eerste vanwege het motief voor de aankondiging: Het laat zien dat Biden nog steeds probeert de onaantastbaren binnen zijn coalitie te sussen. Daarin zal hij falen. Niemand die juicht "van de rivier tot de zee zal Palestina vrij zijn" zal van gedachten veranderen dankzij een haastig aangelegde haven die gewoon zal dienen als een gevaarlijkere manier om hulp naar Palestijnse burgers te brengen. Wat betekent dat wanneer het de progressieve opinie niet in beweging krijgt, Biden iets anders zal proberen om hen gelukkig te maken. Israël moet accepteren dat deze bal nu bergafwaarts rolt, en zij staan onderaan.

De tweede reden is logistiek: Amerikaanse troepen voor de kust die Amerikaanse infrastructuurprojecten in oorlogstijd begeleiden en bewaken - dat wil zeggen, een groot vet doelwit - verkleinen het operationele veld voor Israël.

Tot slot, als er iets misgaat en er Amerikaanse troepen worden gedood, is het niet te zeggen wat de verkiezingsstrijd daarmee zal doen.

De Democratische Nationale Conventie wordt deze zomer een kruitvat. Nu we, voor alle duidelijkheid, de algemene verkiezingen ingaan, zal de oorlog in Gaza de kandidaten bij elke halte en bij elk persgesprek achtervolgen. Donald Trump is niets anders dan veranderlijk, dus de Israëli's kunnen er niet van uitgaan dat hij geen contraproductieve manieren zal vinden om Biden te raken over deze kwestie.

Kamala Harris en de andere Amerikanen gooiden veel woorden naar Benny Gantz. Dat deden Rishi Sunak en David Cameron ook. Maar ze komen allemaal op hetzelfde neer: Maak haast.

Bron: The Real Message From Biden and Sunak to Israel: Get Moving – Commentary Magazine