www.wimjongman.nl

(homepagina)


Biden kan niet van twee walletjes eten over de Gaza-oorlog

De verontschuldiging van de regering aan Arabisch-Amerikanen over haar steun aan de inspanningen om Hamas uit te roeien is verraad aan Israël.

Door Jonathan S. Tobin - 12 februari 2024 / JNS

( )

Een Hamas-tunnel in de Gazastrook, december 2023. Krediet: IDF.

Het komen en gaan van de belangrijkste adjunct-directeur nationale veiligheid is meestal niet nieuwswaardig. Toch is een bepaalde reis ondernomen door de huidige bekleder van die positie, Jon Finer, die eerder privé dan openbaar zou zijn, een zaak van nationaal politiek belang geworden.

Vergezeld door een delegatie van andere hoge regeringsfunctionarissen, waaronder de VN-ambassadeur van president Barack Obama en de huidige administrateur van het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling Samantha Power, ging Finer vorige week naar Dearborn, Michigan, voor ontmoetingen met Arabisch-Amerikaanse leiders. En wat hij zei, wat uitlekte naar The New York Times en bevestigd werd door het Witte Huis, zou als een schok moeten komen voor Democraten die ervan overtuigd zijn dat de relatie tussen de VS en Israël in goede handen is zolang president Joe Biden in functie is.

Finers boodschap aan de Arabische Amerikanen was er een van berouw. "We zijn ons er heel goed van bewust dat we fouten hebben gemaakt tijdens het reageren op deze crisis sinds 7 oktober," zei Finer. Hij zei dat de regering spijt had van haar berichtgeving en beleid in de nasleep van de massamoorden van 7 oktober, waarbij terroristen van Hamas meer dan 1.200 mannen, vrouwen en kinderen vermoordden in het zuiden van Israël. Biden verklaarde onomwonden Amerikaanse steun voor het recht van Israël om zichzelf te verdedigen, maar ook om Hamas uit te roeien.

Hoewel hij deze standpunten niet direct afwees, zei Finer dat "we een zeer schadelijke indruk hebben achtergelaten op basis van een volstrekt ontoereikende publieke verantwoording van hoeveel de president, de regering en het land waarde hechten aan het leven van de Palestijnen. En dat begon, eerlijk gezegd, al vrij vroeg in het conflict."

De opstand van de progressieven

Zelfs terwijl ze de oorlogsdoelen van Israël onderschreven en de wapenleveranties die nodig zijn om het conflict voort te zetten, in stand hielden, hebben Biden en minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vanaf het begin publiekelijk hun zorgen geuit over de veiligheid van Palestijnse burgers in Gaza. Ze probeerden eerst de inspanningen van de Israel Defense Forces om de terroristen uit te schakelen te vertragen en vervolgens te belemmeren. Het is dus moeilijk voor te stellen waarom Finer zou denken dat hij zich zou moeten verontschuldigen voor het feit dat Biden geen waarde hecht aan Palestijnse levens.

Maar nu zijn opiniepeilingen blijven dalen, samen met de groeiende vragen over zijn leeftijd en afnemende vermogen om leiding te geven, kan Biden het zich niet veroorloven om de openlijke opstand tegen zijn pro-Israël beleid binnen de Democratische Partij te negeren, die bestaat uit lagere ambtenaren van de regering, medewerkers van het Congres en de medewerkers van de herverkiezingscampagne van de president, evenals de linkse activistenbasis die het grootste deel van de energie en vrijwilligers zal leveren om deze herfst de stemmen te krijgen.

Dat is de verklaring voor de hoogst ongebruikelijke inzet van topmedewerkers die zich bezighouden met de uitvoering van het buitenlands beleid van het land om een overduidelijk politieke missie uit te voeren. Er is gewoon geen andere verklaring voor het sturen van Finer en Power om te praten met een belangrijke Democratische achterban in een cruciale slagveldstaat, niet alleen om zich te verontschuldigen voor het steunen van Israël, maar ook om de wens van de regering uit te drukken om de Palestijnen te belonen, voor het lanceren van een oorlog en het plegen van de grootste massaslachting van Joden sinds de Holocaust, met een onafhankelijke staat zodra de gevechten voorbij zijn.

Biden en zijn team voor buitenlands beleid blijven het voorstel voor een eigen staat promoten, waarin de Palestijnen herhaaldelijk geen interesse hebben getoond en dat ze koppelen aan een al even fantasierijk plan waarin Saoedi-Arabië de internationale moslim opinie en hun eigen voorzichtige instincten zal trotseren om de betrekkingen met Israël te normaliseren. Maar het belangrijkste punt van het sturen van Finer om de knie te buigen voor de burgemeester van Dearborn en andere lokale Arabisch-Amerikaanse activisten was om te laten doorschemeren dat de escalatie van kritiek op Israël van de kant van de regering op het punt staat te worden vertaald in een beleidsverschuiving.

Het is niet alleen dat de Verenigde Staten nog steeds onderhandelen over een deal om de resterende gijzelaars te ruilen voor een staakt-het-vuren dat Hamas al dan niet toelaat om de oorlog te overleven als overwinnaar in plaats van geëlimineerd te worden. Meer dan dat, nu de Israël Defense Forces zich voorbereiden om het laatste grote bolwerk van Hamas in Gaza in Rafah te naderen, is de Amerikaanse invloed op de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn coalitieregering groter dan ooit.

( )

Jon Finer. Bron: X/Het Witte Huis.

De oorlogsinspanning van Israël zwartmaken

Biden's bewering dat Israëls campagne in Gaza "over de top" is geweest, samen met de lasterlijke beschuldiging van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dat Israëls Gaza-campagne zijn vijanden ontmenselijkt, waren schandalige verdraaiingen van de waarheid. Militaire experts die ik tijdens mijn bezoek aan Israël heb gehoord, erkennen allemaal dat het leger tijdens de hele campagne voor uitdagingen is komen te staan die geen enkele andere moderne strijder ooit is tegengekomen. De stedelijke oorlogsvoering in Gaza heeft de Israëli's tegenover een genocidale vijand geplaatst die zich in en onder burgerwijken heeft ingegraven en versterkingen heeft gebouwd die elk huis in stedelijke gebieden en het een slagveld hebben veranderd. Hamas heeft er alles aan gedaan om Palestijnse burgers op te offeren en het dodental in dit conflict te verhogen. Vergeleken met de Amerikaanse inspanningen in Irak of in de oorlogen uit het verleden, is het gedrag van de IDF voorbeeldig geweest en elke beschuldiging dat de IDF de oorlogsregels schendt tegen een vijand die dat elke minuut doet, is gewoon onwaar.

Sterker nog, zoals historicus Lord Andrew Roberts, de grootste militaire historicus van dit moment, vorige week in een toespraak in het Hogerhuis opmerkte, is het sterftecijfer onder burgers van 2 op 1 in stedelijke oorlogen veel lager dan in welke andere moderne oorlog dan ook en een bewijs van de inspanningen van de Israel Defense Forces om het kwetsen van burgers waar mogelijk te vermijden.

Nooit eerder in de annalen van de oorlogsvoering is een leger zo ver gegaan als Israël in Gaza - en niet alleen in de beperkende inzetregels waaronder de soldaten opereren, die het voor Hamas gemakkelijker hebben gemaakt om door te vechten. Israël heeft ook de toevoer van brandstof, voedsel en medicijnen naar de door Hamas gecontroleerde gebieden toegestaan om het welzijn van de Palestijnen te garanderen, ook al weet de hele wereld dat veel daarvan door de terroristen wordt gestolen. Hamas gebruikt niet alleen Palestijnse burgers als menselijk schild, maar zorgt er ook voor dat ze zullen lijden, zelfs als ze van hun vijand de middelen krijgen om te overleven.

Tot nu toe bestond het beleid van de regering Netanyahu erin om lippendienst te bewijzen aan de aanvallen van Biden op haar gedrag met voortdurende verzekeringen dat ze, zoals ze altijd heeft gedaan, haar best doet om het aantal burgerslachtoffers tot een minimum te beperken terwijl ze probeert een einde te maken aan het vermogen van Hamas om haar belofte na te komen om de gruweldaden van 7 oktober in de toekomst te herhalen. Israël heeft geen Amerikaanse toestemming nodig om zijn burgers te verdedigen tegen een vijand wiens doel het is om de Joodse staat te vernietigen en haar bevolking af te slachten. Maar haar afhankelijkheid van Amerikaanse wapens - een probleem dat in de toekomst misschien kan worden aangepakt, maar niet op korte termijn - betekent dat het Washington niet kan negeren. Dat Biden uit twee monden praat over de oorlog was ongelukkig, maar wat Jeruzalem betreft, wordt het niet alleen getolereerd maar ook genegeerd zolang de stroom Amerikaanse wapens en munitie die nodig is om de strijd in stand te houden, niet is gestopt.

Op de knieën voor Tlaib

De verontschuldiging van Finer verhoogt echter de inzet in het heen-en-weer gedoe tussen de twee voormalige bondgenoten dat al sinds 7 oktober aan de gang is.

Finer werd naar Dearborn gestuurd omdat de regering iets moest doen om niet alleen de Arabisch-Amerikanen, maar ook de zogenaamde "progressieven" in het hele land, die virulent anti-Israël zijn, ervan te overtuigen dat de president naar hen luistert. Eerder had Biden Julie Chavez Rodriguez, zijn nationale campagnemanager, naar Dearborn gestuurd voor een soortgelijke missie, toen ze niet alleen een ontmoeting had met Arabisch-Amerikaanse Democraten, maar ook met Rep. Rashida Tlaib (D-Mich.), het openlijk antisemitische Congreslid en "Squad"-lid, om hen ervan te verzekeren dat de regering hun zorgen begreep.

Maar de burgemeester van Dearborn, Abdullah Hammoud, weigerde haar te ontmoeten. Naar verluidt zei hij dat hij met niets minder genoegen zou nemen dan een ontmoeting met echte beleidsmakers in plaats van campagnemedewerkers. Het was toen dat het Witte Huis een delegatie naar Michigan stuurde onder leiding van Finer, die zelf Joods is en een veteraan in de regering-Obama en nu de nummer 2 in de Nationale Veiligheidsraad.

Eenmaal daar, lijkt Finer een vijandige ontvangst te hebben gekregen, maar hij spaarde geen enkele moeite om zich in te laten met figuren die doen alsof de gruweldaden van 7 oktober nooit hebben plaatsgevonden en die beledigd zijn door elke suggestie dat ze Hamas moeten veroordelen, vanwege eisen dat het de gijzelaars opgeeft die het vasthoudt of de Palestijnse bevolking verder lijden te besparen door zich over te geven. Zijn gastheren waren nog steeds ongelukkig dat hij geen directe beloften deed over een verandering in het beleid ten opzichte van Israël. Toch kwam hij een heel eind tegemoet aan hun eisen door een aantal scherpe veroordelingen over de Israëlische regering uit te spreken en door zich expliciet te verontschuldigen voor de verklaring van het Witte Huis die op de 100e dag na 7 oktober werd uitgegeven en die zich volledig richtte op het lot van de gijzelaars en Hamas. Hij leek te beloven dat toekomstige communicatie een morele gelijkwaardigheid zou instellen tussen Israël en de Palestijnen.

Misschien denkt het Witte Huis dat de missie van Finer en de persaandacht die hij heeft georkestreerd de stortvloed van kritiek van links zal kalmeren. Dat kreten omvat tegen de president waarin hij routinematig "genocide Joe" wordt genoemd, niet alleen door degenen die deze valse beschuldiging uiten, maar ook door het groeiende koor van voorstanders van een staakt-het-vuren dat Hamas de overwinning geeft. Door te buigen voor antisemieten zoals Tlaib en door toe te staan dat lokale politici zoals Hammoud een NSC-functionaris intimideren, zal de druk op Biden's campagne alleen maar toenemen, niet afnemen. Het bezoek heeft bij links alleen maar de verwachting gewekt dat de regering Israël zou straffen als de gevechten doorgaan.

De opmars naar Rafah stoppen

En toch zal het doorgaan, want de IDF gaat niet alleen door met haar methodische en efficiënte campagne om de terroristen in de hele Strook uit te schakelen, maar begint ook aan een opmars om de laatste georganiseerde militaire formaties van Hamas in Rafah uit te schakelen.

Dat is de context voor de vlaag van diplomatieke activiteit nu Biden probeert om het moeilijker te maken voor de IDF om Rafah aan te vallen. De benarde situatie van de Palestijnen die daarheen vluchtten toen de gevechten zich voornamelijk in het noordelijke deel van de kustenclave afspeelden, is een echt probleem. Die mensen zouden van hun Hamas-overheersers toestemming moeten krijgen om te vluchten naar gebieden in Gaza die niet stedelijk zijn en waar faciliteiten kunnen worden gecreëerd om voor hen te zorgen. Maar op dit moment lijkt de regering te spreken alsof het cynische gebruik van Hamas als menselijk schild elke Israëlische militaire inspanning als onrechtmatig zou moeten bestempelen.

De verontschuldiging van Finer heeft niet alleen bij links de verwachtingen verhoogd over de bereidheid van Biden om de confrontatie met Israël aan te gaan. Het lijkt te betekenen dat, op zijn minst, de regering nu gelooft dat het uit de weg ruimen van Hams in theorie een goed idee zou zijn, elk aantal burgerslachtoffers - ongeacht hoe weinig in verhouding tot de situatie, wat de terroristen deden om deze te verhogen of welke denkbare voorzorgsmaatregelen Israël zou kunnen nemen om ze te vermijden - voldoende reden is om de oorlog te beëindigen.

Biden heeft zich door zijn angst om niet alleen Michigan maar ook de enthousiaste steun van zijn partijbasis te verliezen in een hoek laten drukken wat Gaza betreft. Als hij de voortzetting van de oorlog niet voorkomt, dan heeft hij de antisemitische progressieven zoals Tlaib en andere progressieven een reden gegeven om zich verder te distantiëren van zijn politieke lot. Dat lijkt contra-intuïtief voor Democraten, die een overwinning van voormalig president Donald Trump beschouwen als het einde van de wereld. Toch zijn sommigen zo toegewijd aan het delegitimeren van Israël en het dwarsbomen van inspanningen om Hamas te vernietigen, dat ze lijken te denken dat een overwinning van Trump de moeite waard kan zijn als dat betekent dat er nooit meer een Democratische president achter Israël zal staan.

In een tijd waarin de vernietiging van Hamas, zo niet dreigend, dan toch een reële mogelijkheid is na nog enkele maanden van harde gevechten, kan de verontschuldiging van Biden aan zijn linkse critici de terroristen een reddingslijn bieden. Dat zou hen niet alleen in staat stellen om de overwinning te claimen in een oorlog die ze met wreedheden zijn begonnen. Het zou ook een aanmoediging zijn in plaats van een poging om een einde te maken aan de toename van links antisemitisme en het zou elke hoop om de Palestijnen te overtuigen om een ideologie van haat en een onophoudelijke oorlog tegen Joden op te geven nog onwaarschijnlijker maken.

Jonathan S. Tobin is hoofdredacteur van JNS (Jewish News Syndicate). Volg hem: @jonathans_tobin.

Bron: Biden can’t have it both ways on the Gaza war - JNS.org