www.wimjongman.nl

(homepagina)


VS presenteert Israël alternatieven voor slag bij Rafah

Het plan omvat een gezamenlijk Amerikaans-Israëlisch operatiecentrum in Gaza en gerichte aanvallen op Hamas in de stad.

Joshua Marks 31 maart 2024

De Amerikanen hebben hun alternatief gepresenteerd voor een volledige IDF-verovering van Gaza's stad Rafah, meldde ^ zaterdagavond.

Gen. Charles Q. Brown, Jr., voorzitter van de Amerikaanse Joint Chiefs of Staff, vertelde Israël Defense Forces stafchef Lt. Gen. Herzi Halevi in een recent gesprek dat "we geen duizenden onschuldige doden meer zullen accepteren in Rafah, zoals in Gaza [City] en Khan Yunis," volgens het rapport.

De regering Biden is tegen een militaire invasie van Rafah, waar meer dan een miljoen Gazanen tijdens de oorlog hebben geschuild, wat wrijving veroorzaakt met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

In plaats daarvan bood de hoogste militaire officier in de VS Halevi een alternatief plan aan voor Rafah, het laatste bastion van Hamas in Gaza. Volgens Israëlische schattingen zijn de laatste vier bataljons van Hamas in de stad geconcentreerd, met in totaal ongeveer 3.000 terroristen.

Het alternatieve plan omvat technologische vooruitgang om de grens tussen Gaza en Egypte, een belangrijke bron van wapensmokkel, te beveiligen, waaronder grensafsluitingen en het gebruik van camera's en sensoren.

Het plan omvat ook het isoleren en omsingelen van Rafah door Israëlische troepen, met gerichte invallen op basis van inlichtingen.

Tot slot omvat het plan de oprichting van een gezamenlijk Amerikaans-Israëlisch commandocentrum om de activiteiten in de Gazastrook te coördineren.

Het gesprek tussen Brown en Halevi vond vorige week plaats tijdens een bezoek aan het Pentagon onder leiding van de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant om de op handen zijnde Rafah operatie te bespreken, die Netanyahu al heeft goedgekeurd.

Volgens Kan presenteerde Gallant de Amerikanen een gedetailleerd evacuatieplan voor de niet-strijders van Rafah, waarbij de bevolking naar gebieden in de zuidelijke en centrale Strook wordt verplaatst. Netanyahu heeft voor dit doel 40.000 tenten uit China besteld en de IDF is al begonnen met het isoleren van Rafah.

Volgens het Kan-rapport is het Witte Huis ook bezorgd dat Israël geen plannen heeft gemaakt voor wie Gaza zal regeren de dag nadat Hamas is verslagen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken had eerder deze maand een ontmoeting met de ministers van Buitenlandse Zaken van Egypte, Saoedi-Arabië, Jordanië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten, waar een voorstel werd gedaan om Arabische strijdkrachten te stationeren in Gaza, Judea en Samaria.

( )

Blinken IsraëlDe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken spreekt met verslaggevers op Ben-Gurion Airport, 22 maart 2024. Credit: Chuck Kennedy/U.S. State Department.

Een Arabische diplomaat die bekend is met de details van de Blinken-ontmoeting vertelde Kan dat het voorstel plaatsvond als onderdeel van een poging "om een vredesproces tussen Israël en de Palestijnen op gang te brengen en de tweestatenoplossing te implementeren."

Brown zei vorige week ook dat Israël niet alle wapens en onderdelen heeft ontvangen die het had aangevraagd bij de Verenigde Staten.

"Hoewel we hen steunen bij het verkrijgen van verschillende capaciteiten, hebben ze niet alles gekregen waar ze om vroegen," zei hij. "Dat komt deels omdat ze om dingen vroegen die we op dit moment niet kunnen leveren, of die we op dit moment niet willen leveren."

De regering Biden gaf onlangs toestemming voor miljarden dollars aan bommen en gevechtsvliegtuigen voor Israël, meldde The Washington Post vrijdag.

De wapenpakketten omvatten meer dan 1.800 MK84 bommen van 2.000 pond en 500 MK82 bommen van 500 pond, volgens functionarissen van het Pentagon en het State Department.

Deze maand gaf het ministerie van Buitenlandse Zaken ook toestemming voor de overdracht aan Israël van 25 F-35A gevechtsvliegtuigen en motoren ter waarde van ongeveer 2,5 miljard dollar, aldus Amerikaanse functionarissen.

( )

IAF F-35 stealth gevechtsvliegtuigen vliegen in het Israëlische luchtruim. Credit: IDF Woordvoerderseenheid.

De levering van zowel de bommen als de gevechtsvliegtuigen en motoren was jaren geleden goedgekeurd door het Congres, maar was nog niet uitgevoerd.

Het Pentagon verduidelijkte later de opmerkingen van Brown, "om de gevoeligheid van de kwestie te benadrukken", meldde de Post.

"We beoordelen de Amerikaanse voorraden en de mogelijke gevolgen voor onze eigen paraatheid om te bepalen of we de gevraagde hulp kunnen bieden", zei Navy Capt. Jereal Dorsey, een woordvoerder van de generaal.

"Er is geen verandering in het Amerikaanse beleid. De Verenigde Staten blijven veiligheidsbijstand verlenen aan onze bondgenoot Israël terwijl zij zich verdedigen tegen Hamas," voegde hij eraan toe.

Een functionaris van het Witte Huis herhaalde tegenover The Post: "We zijn het recht van Israël om zichzelf te verdedigen blijven steunen. Conditioneringshulp is niet ons beleid geweest."

Bron: US presents Israel with alternatives to Rafah battle - JNS.org