www.wimjongman.nl

(homepagina)


'Bid dat de Heer over ons waakt' - Messiaanse soldaat vertelt over het vechten in Gaza

Messiasbelijdende Joden die in de IDF dienen: Een erfenis van dienst en toewijding

Tuvia Pollack | Gepubliceerd: 4 juni 2024

( )

Israëlische soldaten van de 551e Brigade vechten in Gaza (Foto: IDF)

Messiasbelijdende Joden die dienen bij de Israël Defense Forces zijn geen recent fenomeen. In feite zijn ze dat al sinds de Onafhankelijkheidsoorlog van Israël in 1948.

Op dit moment dienen er honderden Messiasbelijdende Joden op vele posities in de IDF, zowel in reguliere dienst als reservisten. Toen Netivah Youth Ministries in januari 2024 een conferentie voor soldaten organiseerde, namen meer dan 350 mensen deel - en dat waren alleen degenen die dat weekend beschikbaar waren.

M. is een gelovige die alleen vanuit Canada naar Israël emigreerde en van 2010 tot 2013 in de Kfir Brigade diende. Na voltooiing van zijn actieve dienst werd hij toegevoegd aan de 551e Reserve Brigade, waar hij diende in Bataljon 697. Hij behoorde tot de eerste troepen die Gaza binnenkwamen na de Hamas-terreuraanval van 7 oktober en hij diende 88 dagen achter elkaar.

"Op 7 oktober was ik thuis in Herzliya, een film aan het kijken was met vrienden," vertelde hij tijdens een recent interview aan ALL ISRAEL NEWS. De groep werd zich bewust van de verrassingsinvasie van Hamas-terroristen door de lucht, over land en over zee.

"Toen we zagen wat er gebeurde, pakten we onze uitrusting en gingen zo snel mogelijk naar onze basis. Eerst hielden ze ons in training en daarna gingen we Gaza binnen. We gingen Beit Hanoun binnen, daarna Beit Lahia, Jabaliya en Gaza Stad zelf," legde hij uit.

In elke fase kwam de brigade van M. een verscheidenheid aan onbekende situaties tegen en werd geconfronteerd met veel nieuwe uitdagingen, ontberingen en doden.

"Mijn brigade leed een aantal verliezen en verwondingen, maar we deden goed werk en we zijn erg trots op wat we bereikt hebben," vertelde hij aan ALL ISRAEL NEWS.

Hoewel M. niet de vrijheid heeft om te delen waar hij persoonlijk bij betrokken was, publiceerde de IDF-website in december 2023 een update dat de soldaten van de 551e Brigade "operationele tunnelschachten van de terroristische organisatie Hamas hadden gelokaliseerd en vernietigd."

( )

Israëlische soldaten van de 551e Brigade vechten in Gaza (Foto: IDF)

Volgens het IDF-rapport: "Eén tunnelschacht, gelegen op de binnenplaats van een scholencomplex had een diepte van tientallen meters. Een andere operationele tunnelschacht bevond zich in het huis van een medewerker van de zeemacht van Hamas," ze "werkten daar ook aan het neutraliseren van de ondergrondse infrastructuur en ze beveiligden en isoleerden de gebieden ten noorden van Jabalya."

Een soldaat genaamd Aviv van hetzelfde bataljon (697) hield een dagboek bij terwijl hij in het veld diende. Hij werd in januari 2024 geïnterviewd in "Israel Hayom" (of Israël Vandaag). Het artikel beschrijft de activiteiten van IDF Bataljon 697 in meer detail.

Een fragment uit het artikel luidt als volgt: "Ze behoorden tot de eersten die de strook binnentrokken. Gedurende vele weken vochten ze in Beit Hanoun, Beit Lahia, al-Atatra en de wijk Sheikh Radwan in Gaza Stad. Ze doodden Hamas-terroristen, namen ze gevangenen, vernietigden tunnelschachten en raketlanceerders en vernietigden de terreurinfrastructuur. Ze speelden ook schaak en kaart, lazen boeken, luisterden naar de radio, speelden muziek, baden, zongen sjabbatliederen, staken Chanoeka-kaarsen aan, kookten en aten. Soms hadden ze honger, vaak dachten ze na over wat ze daar eigenlijk deden en de hele tijd verlangden ze naar huis, naar hun ouders, vrouwen, kinderen, vriendinnen en zelfs hun exen."

Na 88 dagen werd M. voor een paar maanden naar huis gestuurd. En toen werd hij weer opgeroepen om te dienen.

Hij sprak met ALL ISRAEL NEWS vanaf een geheime locatie, via een onstabiele telefoonlijn. Hoewel hij nu zijn ervaringen tijdens de eerste 88 dagen van zijn dienst mag delen, mag hij niet spreken over zijn huidige verblijfplaats of activiteiten.

"Niemand in mijn directe omgeving raakte gewond of werd gedood," zei M. over zijn eerste maanden in dienst. "Een RPG ontplofte recht boven een vriend van me. We zijn vaak beschoten en ik vraag me nog steeds af hoe ik het allemaal ongedeerd heb kunnen doorstaan. Het voelt als een wonder."

M. bekende ook dat hij had verwacht getraumatiseerd te zijn door wat er was gebeurd - maar op de een of andere manier heeft hij dit ook omzeild.

"Ik ging naar binnen met een open mentaliteit voor alles wat ik zou kunnen zien. Ik zag dode lichamen en dingen die voor anderen catastrofaal zouden kunnen zijn om te zien, maar ik had een mentaliteit die bereid was om het te accepteren en door te gaan. Ik had verwacht getraumatiseerd te zijn, maar dat was niet zo. Ik wist dat ik vrede moest hebben, onze missie moest volbrengen en mijn kameraden moest helpen. Ik ben het niet alleen, het is het team, de kameraden. We doen dit samen."

In het nieuws zien we dat er steeds meer vraagtekens worden geplaatst bij de oorlog in Gaza, zelfs bij het Israëlische publiek. Naarmate de oorlog maand na maand voortduurt en de internationale druk toeneemt, vragen velen zich af of de oorlogsinspanning het wel waard is, of dat Israël zijn operaties moet stopzetten om de gijzelaars veilig thuis te brengen en om internationaal zijn gezicht te redden.

Op de vraag of een van deze emoties de situatie ter plaatse beïnvloedt, was M. onvermurwbaar dat de IDF er is om een missie te vervullen, en dat is wat ze doen.

"Als we in het veld zijn, zijn we soldaten en alleen soldaten," zei hij. "Geef ons een missie en we zullen die volbrengen. Onze missies worden ook niet altijd van bovenaf opgelegd, ze worden soms geïmproviseerd op basis van de situatie op de grond. Je moet begrijpen dat de soldaat in een ander hoofd zit. Hij is zijn besef van tijd kwijt. Er zijn geen mobiele telefoons, geen afleidingen. Hij is er gewoon."

Over zijn ontmoetingen met burgers in Gaza was zijn antwoord duidelijk.

"Toen het staakt-het-vuren begon [tijdens de dagen dat Israëlische gijzelaars werden vrijgelaten van 24-30 november 2023] waren we behoorlijk gestrest omdat we geen mensen wilden doden. We kregen te horen dat we niet op kinderen of vrouwen moesten schieten, wat natuurlijk voor de hand ligt, maar weet je, ze lopen rond in het gebied en je moet alert zijn, zien wat ze bij zich hebben en wat er aan de hand is," legde M. uit.

"Het is verschillende keren gebeurd dat we een gebouw binnengingen waar je normaal gesproken op alles schiet, en daar is een gezin, en natuurlijk evacueren we hen en zorgen we ervoor dat ze veilig zijn. Ik was erg blij en trots dat we de ethische code van de IDF volgen," voegde M. eraan toe.

"Je kunt er echt op vertrouwen dat we een leger zijn dat de dingen op een waardige manier doet. Je hoort veel over waar we op schieten, maar je hoort minder over de vele keren dat we de trekker niet overhaalden."

Op de vraag hoe lezers van ALL ISRAEL NEWS voor hem kunnen bidden, antwoordde M: "Bid voor onze veiligheid, onze alertheid, de logistiek. Bid dat we de innerlijke kracht hebben om door te gaan. Het is hier niet gemakkelijk, er heerst een vreemde sfeer. Bid dat we onderling vreugde hebben en dat de Heer over ons waakt. Dat doet Hij al."

Houd M. en alle dappere Israëlische soldaten die in Gaza dienen in uw gebeden.

Bron: 'Pray that the Lord will watch over us' - Messianic soldier talks about fighting in Gaza | All Israel News