www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

Blinken als lokaas: Eerst een wapenstilstand, later de vrijlating van de gijzelaars

Door David Israel - 26 Adar I 5784 - 6 maart 2024 0

Foto: Yonatan Sindel/Flash90

Benny Gantz dineert met Anthony Blinken in Jeruzalem, 27 maart 2022.

Om het plan van de VS te ontdekken om Israël uit de Gazastrook te persen op weg naar de oprichting van een Palestijnse staat aan weerszijden van de Israëlische grens, moet men de manier vergelijken waarop de regering Biden de relatie presenteerde tussen het vrijlaten van de Israëlische gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden en het bereiken van een staakt-het-vuren tussen de IDF en Hamas.

Dit is hoe het Witte Huis Biden de relatie tussen deze twee termen beschreef na een ontmoeting in het Witte Huis met Amir Sjeik Tamim Bin Hamad Al-Thani van Qatar op 29 februari:

"De twee leiders bespraken inspanningen om de onmiddellijke vrijlating te bewerkstelligen van gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden. Ze waren het erover eens dat Hamas de gijzelaars die het vasthoudt onverwijld moet vrijlaten. De leiders onderstreepten dat de vrijlating van de gijzelaars zou leiden tot een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren in Gaza over een periode van ten minste zes weken."

Vergelijk dit nu met de verklaring van minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken op 5 maart, voordat hij een ontmoeting had met de Qatarese premier en minister van Buitenlandse Zaken Mohammed bin Abdulrahman Al Thani:

"Het meest urgent in onze gedachten en in onze focus is de situatie in Gaza. En hier hebben we een kans voor een onmiddellijk staakt-het-vuren dat gijzelaars naar huis kan brengen, dat de hoeveelheid humanitaire hulp aan Palestijnen die het zo hard nodig hebben drastisch kan verhogen, en dat ook de voorwaarden kan scheppen voor een duurzame oplossing."

Op 29 februari leidt de vrijlating van de gijzelaars tot een staakt-het-vuren, op 5 maart kan een staakt-het-vuren de gijzelaars naar huis brengen. Als God het wil.

Reuters meldde woensdagochtend dat de Verenigde Staten op dinsdag de tekst van hun ontwerpresolutie voor de VN-Veiligheidsraad hebben herzien om "een onmiddellijk staakt-het-vuren van ongeveer zes weken in Gaza te steunen, samen met de vrijlating van alle gijzelaars".

In eerste instantie zal Israël haar wapens neerleggen, zoals president Biden dinsdag verklaarde, en het was aan Hamas om te beslissen of het akkoord zou gaan met het staakt-het-vuren, afhankelijk van de vrijlating van Israëlische gijzelaars.

En een heel redelijk Hamas zei woensdag dat het zou blijven werken aan een staakt-het-vuren in Gaza, ook al stuurde Israël geen onderhandelaars naar de laatste gespreksronde in Caïro.

"We tonen de vereiste flexibiliteit om een alomvattende stopzetting van de agressie tegen ons volk te bereiken, maar de bezetting onttrekt zich nog steeds aan de rechten van deze overeenkomst," verklaarde Hamas.

Wat een aardige kerels. Herinner me eraan dat ik ze deze ramadan een kaartje stuur.

Blinken had dinsdag een ontmoeting met Benny Gantz in Washington, om een zes weken durend staakt-het-vuren te bespreken. Zijn woordvoerder, Matthew Miller, zei tegen verslaggevers: "Ik kan zeggen dat de minister vandaag heel direct en heel openhartig was in zijn gesprekken over de dringende noodzaak om de humanitaire crisis in Gaza aan te pakken."

Op dinsdag vroeg een verslaggever aan John Kirby, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis: "De president werd vanmorgen gevraagd hoe zijn relatie met Netanyahu tegenwoordig was en hij antwoordde 'Zoals het altijd is geweest'. En toen glimlachte hij."

Kirby antwoordde: "Yup. Ik weet niet of ik dat kan verbeteren."

De verslaggever vroeg: "Wat zou je daaraan toevoegen?"

Kirby antwoordde: "Dat zou ik niet doen. Ik vind mijn baan nog steeds leuk."

Nog acht maanden en dan heeft misschien iemand anders zijn baan.

Bron: Blinken’s Bait and Switch: First a Ceasefire, Later the Hostages’ Release | The Jewish Press - JewishPress.com | David Israel | 26 Adar I 5784 – Wednesday, March 6, 2024 | JewishPress.com