www.wimjongman.nl

(homepagina)


75 woorden voor 75 jaar Israël - Brachah/Zegen

Ik zal zegenen wie u zegent en vervloeken wie u vervloekt; en alle geslachten der aarde zullen zich door u zegenen."
Genesis 12:3 (DE ISRAËLBIJBEL)

Akiva Gersh

()

Ter ere van de 75ste verjaardag van Israël is Israel365 verheugd een nieuwe serie essays te lanceren die de geheimen van de Hebreeuwse Bijbel ontsluiten!

Uittreksels uit Rabbi Akiva Gersh's aankomende boek, 75 Hebreeuwse woorden die je nodig hebt om de Bijbel te begrijpen (binnenkort beschikbaar!). Deze essays belichten het verband tussen verwante Hebreeuwse woorden en onthullen Bijbelse geheimen die alleen toegankelijk zijn via het Hebreeuws.

Geniet van de serie - en een gelukkige 75ste verjaardag van de Staat Israël!

בְּרָכָה

BRACHAH

ZEGEN

"Ik zal zegenen wie u zegenen en vervloeken wie u vervloekt; en alle geslachten der aarde zullen zich door u zegenen." (Genesis 12:3)

ואברכה מברכיך ומקללך אאר ונברכו בך כל משפחת האדמה.

"Wanneer u gegeten hebt en voldaan bent, zult u Hashem, uw God, zegenen voor het goede land dat u gegeven is." (Deuteronomium 8:10)

ואכלת ושבעת וברכת את יהוה אלהיך על הארץ הטבה אשר נתן לך.

Het ontvangen van brachot, zegeningen, is van cruciaal belang in de Bijbel. Rebecca wilde zo graag dat Jacob de zegen van Isaac kreeg in plaats van Esau, dat ze een heel plan ontwierp om Isaac te misleiden en ervoor te zorgen dat Jacob de zegen kreeg. Aan het einde van zijn leven zegent Jacob elk van zijn zonen. Ook Mozes zegent elk van de stammen van Israël voordat hij sterft.

Waarom zijn zegeningen zo belangrijk? Een brachah, gegeven door een werkelijk Godvrezend persoon, is een krachtig middel om iets in de wereld te manifesteren dat momenteel ontbreekt. Het opent spirituele wegen voor Gods zegeningen om de wereld binnen te komen en iemands leven te veranderen.

Een tweede soort brachah vinden we ook in de Bijbel: God danken voor alles wat we hebben en erkennen dat God de bron is van alles.

"En u zult eten, en u zult verzadigd zijn, en u zult de Heer, uw God, zegenen voor het goede land dat Hij u gegeven heeft" (Deuteronomium 8:10). Dit vers is de oorsprong van de Joodse gewoonte om voor en na het eten zegeningen te bidden. Het is verboden te genieten van de geneugten van de wereld zonder eerst God te zegenen.

De grammaticale stam van het woord brachah is berech, "knie", en betekent dat men zich in nederigheid voor God op de knieën laat zakken.

Zegeningen zijn een middel om ons te allen tijde in de aanwezigheid van God te brengen, en helpen ons voortdurend contact te houden met onze Schepper. Ze zijn een remedie tegen vergeetachtigheid en herinneren ons eraan ons voortdurend te verwonderen over de grootsheid van Gods wereld.

Bron: 75 words for 75 years of Israel - Brachah/Blessing - Israel365 News